El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borràs critica a ERC per rebutjar un pacte i a la CUP per comptar amb els comuns
  • CA

La falta d’entesa independentista de cara al dia després del 10-N incomoda JxCat. La cap de llista per Barcelona al Congrés, Laura Borràs, ha apuntat a ERC i a la CUP per rebutjar l’oferta d’un acord postelectoral per crear el “grup republicà” a la cambra baixa espanyola després dels comicis. Borràs ha criticat els republicans per posicionar-se en contra del pacte i a la CUP per comptar amb els comuns per al possible acord. “Els mateixos comuns que demanen explicacions a Torra quan l’Estat intenta intoxicar”, ha dit, respecte a les paraules de Jaume Asens sobre les explicacions que ha de donar el president de la Generalitat per les filtracions dels CDR detinguts.

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha participat en el míting de final de campanya per avisar que JxCat va a Madrid a plantar cara al “sheriff” Sánchez. En aquest sentit, ha advertit que JxCat es presenta al Congrés per crear una “paret de dignitat i democràcia”. A més, ha reivindicat que el seu partit ha aconseguit “posar contra les cordes” el PSOE. Tot i que no s’ha referit directament a ERC o la CUP, ha lamentat que “alguns” prefereixen evitar un “gran grup independentista” al Congrés. “Quan l’Estat tingui la temptació d’actuar de sheriff, que sàpiga que alguns plantarem cara“, ha destacat. 

[r:1]

L’expresident Artur Mas ha apostat també, amb una metàfora fluvial, per formar un “dic de contenció” que aturi l’Estat quan vulgui “tornar a trepitjar els nostres drets i les nostres llibertats”. A més, ha assegurat que en l’estat espanyol no hi ha “sentit de la justícia”, sinó de la “injustícia”. 

El president de la Generalitat ha tingut paraules d’afecte per a la candidata Laura Borràs, de qui ha dit que és “música” en els debats. Sobre l’actualitat dels últims dies, ha tranquil·litzat al públic assistent perquè “el Toni (Comín), la Clara (Ponsatí) i el Lluís (Puig) seguiran en llibertat“. A més, ha ironitzat quan ha felicitat Pedro Sánchez per “superar” Rajoy amb les seves declaracions sobre la Fiscalia en una entrevista. 

Una “empenta final” per tenir grup propi

Puigdemont ha animat a votar JxCat diumenge perquè necessiten “una empenta final”. Ho ha dit perquè, davant dels que van “sobrats” -amb referència a ERC-, ells necessiten més vots”. El president a l’exili, que ha agraït les mostres de suport rebudes per la mort del seu pare, ha avisat que “la inquisició espanyola ha tornat” en format “2.0”. Finalment, ha afirmat que “no pot ser” que els postconvergents estiguin inclosos en el grup mixt, sinó que han d’aconseguir formar-ne un de propi. Per fer-ho necessiten un 15% dels vots a Catalunya. 

La crida a la unitat ha tornat a centrar part de les intervencions. Els presos Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Jordi Sànchez han signat una carta -llegida per Josep Lluís Cleries- en què han apel·lat als crits d'”unitat” dels concentrats a l’exterior de la presó de Lledoners. Han apostat per escoltar el seu clam, de la mateixa forma que ho ha fet Roger Español, candidat del partit al Senat. L’activista, que va perdre un ull durant el referèndum de l’1-O, ha instat la resta de partits a escoltar els “carrers” quan demanen unitat d’acció. 

La candidata al Congrés Laura Borràs va llançar una proposta al debat a vuit de TV3 en què emplaçava ERC i la CUP a formar un grup unitari al Congrés. Els republicans van rebutjar la iniciativa i els anticapitalistes van pujar l’aposta a afegir els comuns a un acord que lluités per la “sobirania popular” i els drets socials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa