El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Acaba la reunió entre Torra i Sánchez després de dues hores i mitja
  • CA
El president de la Generalitat, Quim Torra, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez | ACN

 

La reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acabat a les 14.00h, dues hores i mitja després del seu inici i en el marc d’un clima de cordialitat entre els dos mandataris.

L’executiu espanyol -que ha destacat que la trobada ha passat de ser una reunió protocol·lària a una de treball- informarà ara dels continguts abordats mitjançant una roda de premsa de la vicepresidenta Carmen Calvo, mentre que el president de la Generalitat farà el mateix a la seu de la delegació del govern de la Generalitat a Madrid, el centre cultural Blanquerna.

 

Els dos presidents han trencat avui un període d’un any i mig d’incomunicació entre els màxims responsables del govern espanyol i de la Generalitat. L’última trobada d’aquest estil es va celebrar l’11 de gener del 2017, quan el president espanyol, Mariano Rajoy, i l’aleshores president de la Generalitat Carles Puigdemont es van trobar sense càmeres. A l’inici de la trobada d’aquest dilluns Sánchez ha apuntat des del seu compte de Twitter que esperava que la reunió servís per fer “un pas endavant per retornar la normalitat a Espanya, amb respecte a la Constitució i amb la confiança que el diàleg institucional obri vies d’entesa”

 

El president de la Generalitat ha trencat el gel d’aquesta primera trobada entre tots dos regalant al president espanyol una ampolla de Ratafia Corriol i dos llibres (‘Aran, un país’, de Francesc Tur i Jèp de Montoya; ‘Imago Catalonia, un compendi de mapes sobre Catalunya des de l’Edat Mitjana’), i ha demanat també a Sánchez que li ensenyés la fonts de Guiomar-Pinar de Valderrama, on Antonio Machado se citava amb el seu últim amor. Tots dos han intercanviat gestos de distensió davant les càmeres, en un ambient que dista de la tensió que havia marcat les anteriors trobades dels presidents Carles Puigdemont i Artur Mas amb Mariano Rajoy. 

  

  

Els dos executius havien fixat com a primer objectiu d’aquesta reunió recuperar la interlocució perduda durant els últims anys. La trobada –que es produeix un mes després de l’aixecament del 155 i de la moció de censura de Sánchez contra Rajoy- donarà peu previsiblement a noves reunions entre els dos executius, ja sigui a nivell de presidents com a través de les comissions bilaterals que havien quedat congelades sota el mandat de Mariano Rajoy. El president de la Generalitat va afirmar la setmana passada que esperava establir una segona trobada al Palau de la Generalitat a la tardor. El principal escull, també, la petició de referèndum pactat que Torra ha plantejat, a la que l’executiu espanyol ja ha tancat la porta. 

  

  

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, compareixerà en breu a la sala petita de la zona de Portaveus de La Moncloa per explicar el contingut de la trobada, en un canvi de criteri de l’equip de Sánchez respecte a la reunió que va mantenir amb el lehendakari Urkullu, quan no va oferir cap compareixença i va fer pública només una nota de premsa. Torra, per la seva banda, compareixerà després al Centre Cultural Blanquerna, i se sotmetrà també a les preguntes de la premsa.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa