Acaba sense acord una nova reunió per prorrogar els ERTO

CCOO valora de forma “molt positiva” la proposta que ha presentat el govern espanyol

Ha acabat sense acord aquest dilluns a la nit una nova reunió per prorrogar els Expedients de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTO), l’eina laboral que el govern espanyol ha posat a disposició d’empreses i treballadors per afrontar l’aturada d’activitat per la pandèmia del coronavirus. Amb tot, el sindicat CCOO ha valorat de forma “molt positiva” la proposta que avui hi ha presentat l’equip de Pedro Sánchez, segons ha afirmat la secretària d’acció sindical de la formació, Mari Cruz Vicente. Segons Vincente, es tracta d’una proposta “per a l’acord” que “millora” l’acord del maig passat. La proposta serà debatuda aquest dimarts pels òrgans de direcció del sindicat. Dimecres hi ha convocada una nova reunió on la formació dirà si l’accepta o no.

L’executiu estatal, la patronal i els sindicats han celebrat diverses reunions fins ara per consensuar una pròrroga de la mesura que satisfaci totes les parts. Patronal i sindicats estan d’acord a ampliar aquesta figura jurídica fins al 30 de setembre, però de moment no s’ha aconseguit un consens amb el govern de Pedro Sánchez. A la reunió d’avui, i segons CCOO, el govern espanyol ha obert la porta a la pròrroga fins al 30 de setembre, al costat d’altres extrems que la formació ha celebrat. Per exemple, Vicente afirma que es milloren “substancialment” les exoneracions, que no s’aplicaran només als ERTO de força major “sinó que s’obre als de causes objectives”. Això “facilita” el trànsit dels uns als altres en un moment en què ja no hi ha estat d’alarma i que, per tant, els ERTO de causa major no estan justificats. També es mantenen les condicions “favorables” de prestacions per desocupació per als treballadors que es recollien en aquell decret. No cal període de carència per a la prestació per desocupació i el temps que s’utilitzi no es considerarà temps d’atur consumit, tant per als ERTO de força major com per als de causa objectiva.

A banda, i segons Vicente, es mantenen els ERTO de força major parcials, que faciliten que els treballadors es reincorporin progressivament en funció de la productivitat.

Nou comentari