El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Absolt un grup d’arrenca llaços tot i haver-los trobat material ‘requisat’
  • CA

Els van denunciar, els Mossos els van trobar material ‘com’ el que havien arrencat, però el jutge considera que no hi ha proves. Així es pot resumir la sentència del Jutjat número 3 de Girona que ha absolt els vuit acusats d’arrencar llaços, estelades, pancartes en favor de la llibertat de presos polítics o amb crítiques a la justícia espanyola dels ajuntaments de Sarrià de Ter, Sant Gregori i Sant Julià de Ramis. 

Els fets es remunten a la nit del 13 de febrer de 2019, entre les deu de la nit i 1/4 de de dues de la matinada, quan un testimoni va telefonar els Mossos des de Sant Gregori denunciant que uns “sis encaputxats” estaven arrencant les pancartes de l’ajuntament. En concret, la denuncia dels ajuntaments assegurava que havien manllevat una lona blanca amb la inscripció república al costat d’un llaç groc, una bandera estelada, una pancarta de Fake justicia, una amb el lema Llibertat Presos polítics i una altra amb la consigna  “Self-Determination Is A Right, Not a Crime. MAKE A MOVE”. Així mateix, des del consistori de Sant Julià i Cornellà van afegir que havien doblegat els pals on es trobaven les banderes. 

 

Aquella nit, i segons la sentència, els Mossos van identificar vuit persones i els hi va trobar a l’interior dels seus vehicles, estelades i pancartes amb motius polítics. Ara bé, el jutge considera que no n’hi ha prou per condemnar-los perquè ni les estelades ni les pancartes tenien “cap marca o distintiu que els atribuís alguna particularitat i, per tant seria impossible saber si les banderes o pancartes incautades als cotxes eren les mateixes que hi havia a l’ajuntament”. Així mateix, el jutge destaca que cap agent dels Mossos va declarar en el judici que les pancartes coincidissin amb les dels ajuntaments. 

Per altra banda, el jutge retreu que en no haver declaració dels agents que els van identificar, ni del testimoni que els va trucar, “la declaració dels denunciats és tan vàlida com la declaració dels perjudicats”. De fet, el jutge recorda que els denunciats ni tan sols van veure els fets. En aquest sentit, la sentència ressalta la declaració dels acusats. “Aquell dia havien quedat un grup molt nombrós de persones, algunes que fins i tot no es coneixien, per treure, a Canet d’Adri llaços grocs de la via pública i un pont“, explica. Fins i tot, el jutge detalla que eren “plàstic en la terminologia literal utilitzada per alguns denunciats en l’acte del judici. “Després”, afegeix la sentència, “es van reunir a Sant Gregori, lloc on van ser interceptats pels agents de l’autoritat”. “Tots els denunciats van explicar els mateixos fets”, ressalta la resolució, “tot negant que treiessin estelades i pancartes amb motius polítics, així com que fessin malbé els pals de l’ajuntament”. 

El jutge continua el seu relat fàctic detallant que “després de finalitzar la seva comesa, gran part d’aquestes persones amb les que havien quedat no en coneixien la identitat, i, en canvi, els van anar introduint bosses als maleters dels vehicles perquè les tiressin a la escombraries”. “Aquesta explicació no resulta il·lògica o irracional”, assevera el jutge, “més encara tenint present l’escassetat de prova que hi ha davant dels denunciats,
generant el dubte en aquest jutjador sobre l’autoria dels fets”.

A més, el jutge ironitza sobre el testimoni que va telefonar els Mossos. “Resulta curiós que el testimoni parlés d’unes sis persones encaputxades amb apls i a l’actuació policial se n’identifiquessin vuit”. Així mateix, també retreu que a l’atestat policial no avalat en el judici, els Mossos només trobessin dues caputxes en un dels cotxes quan els acusats en són vuit. El jutge els ha absolt d’un delicte lleu de furt i danys. 

 

Les pancartes i les estelades sense marca que el jutge ha cregut que no són prou prova

Les pancartes i les estelades sense marca que el jutge ha cregut que no són prou prova Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa