El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Abellán (Podem): la taula de diàleg pot donar “una solució de consens” amb referèndum “legal”
  • CA

La líder de Podem a Catalunya, Conchi Abellán, creu que la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya passa per la taula de diàleg i que d’aquesta en pot sortir “una solució de consens” amb un referèndum “legal i pactat”. En una entrevista amb l’ACN, Abellán, recent elegida com a coordinadora general, defensa que la taula s’ha celebrar aquest juliol i emplaça el president del Govern, Quim Torra, a prendre la iniciativa i proposar una data: “Catalunya és la primera interessada”. D’altra banda, reivindica una consulta per decidir entre monarquia i república i creu que el rei Felip VI hauria d’abdicar. Abellán creu que és important que la taula de diàleg no s’ajorni més i que se celebri aquest mateix juliol, com s’està plantejant. Insisteix que la solució “passa per la taula de diàleg” i sosté que es pot arribar a una solució de consens “amb un referèndum legal i pactat que garanteixi que tothom pot votar i que el resultat d’aquest vot es pot fer”. En aquest sentit, ha dit que l’acord per a aquest referèndum el veu viable “sempre que certs partits” no utilitzin “el dret d’autodeterminació com han fet en temps passats”.

Preguntada per si veu aquest escenari possible amb el PSOE al capdavant, Abellán ha dit que espera que sí i ha recordat, posant d’exemple el darrer posicionament de Pedro Sánchez sobre la inviolabilitat del rei, que “les dinàmiques estan canviant”, i no és només perquè Podem estigui a la Moncloa. “Que surti un president i digui que potser cal alguna modificació perquè no hi hagi privilegis és un pas que va més enllà del que s’havia aconseguit fins ara. Per tant, amb la situació del referèndum i Catalunya, també”, ha raonat. De fet, considera que la voluntat de canvi polític i de millora ja s’ha demostrat amb la configuració de la taula. Tot i que admet que totes dues parts podrien proposar una data, considera que Torra “si liderés posant una data, significaria que és conscient i no continuaria amb la irresponsabilitat”. Abellán ha criticat que el Govern “vagi sempre a la confrontació”, també en la taula de diàleg, un espai en què ella hi veu una oportunitat per a poder “rebaixar tota la tensió”. La líder de la formació morada a Catalunya creu que Torra ha mantingut fins ara una actitud “irresponsable” i el culpa personalment, i també a JxCat, de no tenir voluntat d’arribar a consensos o acords, ni en la taula de diàleg ni durant la gestió de la pandèmia. “Es nodreixen d’estar sempre a la guerra, tant amb ERC –a qui reconeix més actitud en el diàleg- per aconseguir el votant independentista com contra l’Estat, com si sigui el culpable de tots els problemes”, ha expressat.

Amb les eleccions a l’horitzó a Catalunya, Abellán aposta per “entendre’s amb programes, eixos i línies”, més que amb partits concrets i ha dit que des de la confluència dels comuns parlaran “amb qui faci falta”, tot i que assegura tenir clar amb qui no seuran, “perquè han demostrat que no estan disposats a treure privatitzacions o acabar amb les externalitzacions”. “Tenint en compte les línies roges, amb PSC o ERC em podré veure còmoda amb persones que puguin dur a terme aquestes mesures”, ha afegit.

En relació a les negociacions sobre els pressupostos generals de l’Estat i el suport que Ciutadans pugui brindar, Abellán ha admès que li “preocupa” que els taronges, amb només deu diputats, puguin “decantar o obligar a la resta a assumir certes polítiques”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa