‘Building a New State’ omple i convenç

El congrés sobre la creació de l’Estat català apropa al públic la visió d’experts en processos d’independència

El president de Sobirania i Justícia, Quim Torra, ha presentat aquesta tarda les sessions obertes de la primera conferència Building a New State, dedicada a l’estudi dels pactes i negociacions que Catalunya haurà d’exercir per assolir la independència.

Torra ha recordat que “en l’actual context, el nostre espai és el mundial i no l’espanyol. Si el món és el nostre tauler d’escacs hem de saber jugar-hi”, ha argumentat.

L’organitzador de la conferència ha destacat que cap país que ha assolit la independència ho ha tingut fà cil. “Cal reconeixement de la comunitat internacional”, ha subratllat. Des del Palau Robert, en una sala plena, Torra ha afirmat que aquest congrés arriba en un moment en el qual Catalunya “viu amb passió el debat nacional. Per això cal preparar-se”, ha remarcat.

L'èxit del procés a Kosovo

Després de la presentació el doctor Charles E. Ehrlich ha pronunciat la primera ponència de la tarda. Ehrlich, que va formar part de l’equip destinat a crear l’aparell d’estat a Kosovo, ha citat els fets clau que van duu a l’èxit el procés secessionista de l’exrepública iugoslava.

Durant el seu discurs ha instat qualsevol territori que vulgui independitzar-se a treballar “la legitimitat i la gestió de l’oposició externa”. Sobre la legitimitat ha exposat que cal integrar i convèncer el gruix de la població, no només sobre la justícia de la causa independentista, però també sobre la conveniència del format que adopti el procés. Respecte els opositors a la independència, el doctor nord-americà ha advertit que “cal respectar-ne els drets i no apartar-los del debat”.

L’expert en el cas kosovar ha destacat que Catalunya té resolts aspectes que nous estats, com la mateixa Kosovo, no havien resolt abans de la independència. En aquest sentit ha recordat el seu desplegament institucional i la gestió de competències que té transferides actualment. Ehrlich ha recomanat ser transigent durant la negociació amb Espanya per guanyar simpaties internacionalment. “Els kosovars ho van fer i això els va beneficiar a causa de la intransigència dels serbis”, ha puntualitzat. El ponent ha insistit que el procés haurà de ser integrador i que els plantejaments maximalistes mai s’assoleixen quan es tracta de crear un nou estat.

Seguidament ha pres la paraula Patrick Dumberry, provinent del Quebec. Les ponències seguiran fins les set de la tarda amb les conferències del català Carles Boix (professor de Princeton) i Ana Stanic per parlar sobre la independència d’Eslovènia i els acords amb l’extinta Iuogoslà via.

Comentaris

envia el comentari