83 dies de negociacions per arribar a un aparent carreró sense sortida

A falta de 18 dies perquè finalitzi el termini per investir un candidat, ERC diu prou i proposa un govern en minoria sense Junts. Però els junters demanen pròrroga per al partit

Han passat 83 dies des que les urnes del 14F van donar una majoria històrica a l’independentisme amb el 52% dels vots i 74 escons al Parlament. 83 dies en què ERC, Junts per Catalunya i la CUP han mantingut contactes formals, informals, oficials i extraoficials, presencials i virtuals. Unes negociacions que totes les parts deien, fins aquest dissabte, que inevitablement havien de desembocar en un acord que materialitzés aquesta majoria històrica al Palau de la Generalitat. Però a hores d’ara només s’han materialitzat en dues investidures fallides del candidat d’ERC, Pere Aragonès. Un candidat que ni Junts ni la CUP no posen en dubte perquè ERC va ser la força guanyadora dins de l’independentisme el 14F, però que ha marxat a casa després de dues votacions amb l’únic suport dels anticapitalistes. En aquests 83 dies, s’han fet evidents les discrepàncies de fons en l’estratègia, el full de ruta, tant a Catalunya com a Madrid, però també en el pla internacional amb el Consell per la República, o en els eixos de la gestió de les crisis social, econòmica i sanitària derivades de la pandèmia. Tot plegat, amb un PSC al Parlament que colla ERC perquè abandoni les negociacions i deixi pas a Salvador Illa o accepti la poma enverinada d’uns vots en una investidura. I aquest dissabte, poques hores després que cap de les negociacions de Junts, Jordi Sànchez, assegurés que hi havia un acord pràcticament tancat, el candidat d’ERC ha anunciat que assumeix “formar un govern en solitari a proposta de Junts”. “Ho vull deixar clar, no és una tàctica negociadora. Es tracta d’una decisió, ens han donat 24h per resoldre i no s’ha pogut”, ha recalcat Aragonès, que avisa que no es pot allargar una negociació “de forma agònica”. Pocs minuts després, des de Junts, que hauria de votar sí a Pere Aragonès o com a mínim fer-ho en quantia suficient perquè en segona volta obtingués més sí que no, demanava una pròrroga del partit pe seguir negociant un “govern ampli independentista”: “En aquests moments continuem oferint la possibilitat de tancar acords amb Esquerra. Queden 18 dies, sabem que no són molts”, ha afirmat Sànchez.

Sigui com sigui, hi ha una data límit, el 26 de maig, en què Pere Aragonès haurà de ser investit en primera o segona volta. Si no se’n surt, el Parlament es dissoldria automàticament i es convocarien noves eleccions. Un escenari que ni ERC, ni Junts ni la CUP volen contemplar. Queden 18 dies.

El candidat Pere Aragonès, durant el debat d’investidura, el 26 de març de 2021

Però què ha passat durant les negociacions, que han acabat embarrancant d’aquesta manera? D’entrada, i des de la campanya electoral, en l’equació hi apareixien també els Comuns. ERC proposava la Via àmplia amb un Govern del 3-O, on els independentistes sumessin els sobiranistes, que ERC situava també en la defensa del referèndum i l’amnistia. Progressivament, però, els Comuns, després d’alguns contactes amb ERC i la CUP, van deixar clar que no formarien part d’un executiu amb presència de Junts per Catalunya. Així, els 8 escons liles sortien de la suma aritmètica de 81 escons i es tornava a l’aritmètica purament independentista. I alhora que els Comuns desapareixien, Junts per Catalunya quedava en un segon pla i ERC iniciava una estratègia de pressió als junters, buscar un pacte bilateral amb la CUP que forcés Junts a accelerar els acords.

L’acord ERC-CUP, el #pressingJunts i dues investidures fallides

La nit de diumenge 21 de març, i després que s’haguessin produït diverses reunions bilaterals entre ERC i Junts, Junts-CUP i CUP-ERC, republicans i anticapitalistes anunciaven un principi d’acord que garantiria la investidura de Pere Aragonès i les línies mestres d’un govern independentista. Entre les qüestions més rellevants, l’acord comprometia la CUP a donar suport a l’estratègia d’ERC de dialogar amb Madrid, però amb una data límit i amb un control a mitja legislatura. També incloïa un pacte social i acords que marcaven una línia clarament d’esquerres. Junts per Catalunya va interpretar aquell acord, que després ratificarien les bases de la CUP, com una pressió en tota regla. A partir d’aquell dia, Junts va posar el fre de mà. Tant, que en les dues votacions del debat d’investidura va fer una mena d’abstenció tranquil·la, demanant als republicans “uns dies o setmanes” per negociar amb calma i poder tancar un executiu fort que superés les dificultats de relació que havien patit els socis de govern en l’anterior legislatura. A més, els junters reclamaven a ERC tenir per escrit fins al darrer detall del pacte.

Laura Borràs (JxCat), Dolors Sabater (CUP) i Marta Vilalta (ERC) | ACN
Laura Borràs (JxCat), Dolors Sabater (CUP) i Marta Vilalta (ERC) | ACN

Una Mesa amb majoria independentista, i amb problemes

El 7 d’abril, el secretari segon de la Mesa, Jaume Alonso Cuevillas (JxCAT) renunciava al seu càrrec després d’expressar disconformitat en el fet que la Mesa hagués d’admetre a tràmit totes les iniciatives parlamentàries. Cuevillas considerava que en el cas d’una resolució de caràcter simbòlic que pogués tenir efectes repressions no pagava la pena arriscar-se. Una consideració que topa frontalment amb l’estratègia de confrontació de Junts i s’acosta a la d’ERC. I el relleu de Cuevillas també va ser polèmic. Els Comuns van intentar rebentar les negociacions oferint un candidat alternatiu a Aurora Madaula, amb la intenció que ERC els donés suport i trenqués els acords entre independentistes. Durant unes dies, hi va haver molta tensió entre ERC, Junts i la CUP per aquesta qüestió, però finalment els dos socis van fer públic el seu suport a la candidata juntera.

L’estat major de la negociació, a Lledoners

Després de les dues investidures fallides i d’unes setmanes en què les negociacions semblaven molt refredades, Pere Aragonès va prendre les regnes per mirar de desencallar. En paral·lel, els equips negociadors seguirien treballant en comissions sectorials, però el pes específic de la negociació aniria a partir d’aleshores a càrrec de l’estat major dels dos partits. I va ser aleshores quan es va produir la primera reunió a la presó de Lledoners, amb dues figures clau de la negociació que estan entre reixes, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez. En aquella primera trobada, ERC va presentar una primera proposta d’estructura de govern, però no hi va haver fruits importants. Tampoc en una segona reunió a la presó fa dues setmanes.

Però a mesura que s’acostava el deadline, el 26 de maig, tant ERC com Junts asseguraven que l’acord és molt a prop i que només queden serrells. Quins serrells? Fonamentalment, l’estructura de govern, el rol del Consell per la República i l’estratègia a seguir en paral·lel al diàleg amb Madrid. Perquè segons explicava Jordi Sànchez en una roda de premsa aquest divendres 7 de maig, “tenim un acord programàtic tancat i no hi ha excuses o impediments perquè puguem anunciar un acord”. I menys de 24 hores després, s’ha fet evident la desavinença i ERC ha anunciat que vol intentar un govern en minoria.

18 dies per sortir del carreró

Sigui com sigui, tot i que a hores d’ara la negociació sembla insalvable, és difícil afirmar amb contundència el trencament definitiu de les converses. Ara bé, en cas que efectivament no hi hagi marxa enrere, Junts apuntava, potser premonitòriament, aquest divendres, que “si ERC necessita alguns vots per fer una alternatva, els tindria, tot i que se sotmetria a la nostra militància. Però un no acord, amb eleccions o sense, seria una mala decisió per al país, amb un govern inestable i un independentisme incapaç de donar sortida als resultats del 14F”, remarcava Sànchez.

Carles Puigdemont, durant el seu discurs a l'acte del Consell per la República a Perpinyà del 29 de febrer del 2020 / ACN
Carles Puigdemont, durant el seu discurs a l’acte del Consell per la República a Perpinyà

Un dels temes que més ha dividit és el rol del Consell per la República. ERC ha temut des del primer moment que Junts vulgui convertir aquest organisme, liderat pel president Puigdemont, en una eina de tutela de la Generalitat i, de retruc, de Pere Aragonès. Un extrem que Junts nega totalment:  “Nego categòricament que Junts hagi plantejat mai en cap conversa una tutela per part de cap organisme ni tercera persona -Carles Puigdemont- sobre el president de la Generalitat o el Parlament. Ni hem proposat ni proposarem mai fer petita la primera institució del país, i per descomptat estem treballant aquest acord amb la voluntat que mai més es tornin a produir esdeveniments de sorolls i deslleialtats de la legislatura anterior”. Malgrat tot, aquest tema ha fet sang.

I finalment, l’estructura de Govern també ha estat una pedra a la sabata. ERC ha presentat una proposta d’estructura, que contempla retenir algunes conselleries i que no es correspon amb l’acord que es va produir el 2018. Per contra, Junts assegura que està disposada a fer una inversió de carteres de fa tres anys –“podem posar tippex ara mateix on posava Junts i posar ERC, i a la inversa, i podríem tancar l’acord ara mateix”, diu Sànchez-, però els republicans volen una nova distribució que, per exemple, els permeti mantenir Salut. I també falta per tancar què passa amb els fons europeus anti-covid. Ara bé, Junts no es tancava altres canvis aquest mateix divendres: “Els treballarem, i de fet ja hem donat resposta a la proposta d’ERC, i avui mateix hem rebut comentaris sobre la nostra proposta. Seguim treballant” , deia Sànchez, convençut que l’estructura de Govern no serien un escull per al pacte. Però és que a més, també ha quedat per resoldre com es conjugarà l’estratègia del diàleg amb Madrid i la “confrontació democràtica des del minut zero” que demana Junts per si fracassa la taula de diàleg, tenir un pla immediat que no faci recular dos anys.

Queden 18 dies. A hores d’ara tot sembla apuntar a un executiu en minoria d’ERC amb el concurs de Junts. Però dins de Junts no tothom està d’acord a quedar fora de les institucions catalanes i a cedir totalment el control a ERC. Comença doncs, una disscussió interna a Junts, mentre els republicans valoren també els costos i oportunitats d’assumir un govern en minoria. En tot cas, la nova convocatòria electoral no està, per ara, en el full de ruta ni de republicans ni de junters.

Comentaris

  2021 09/05/2021 6:53 pm
  Al comentarista de les 7:56 Ignores el que significa, com a mínim, "xenofòbia" que significa por a cultures estrangeres. Això seria aplicable a la gent que fa 30 anys que viu a Catalunya i es neguen a aprendre a parlar, o al menys entendre català; riuen acudits sobre costums catalanes o sobre els seus tòpics o diuen allò de "Catalunya pero sin los catalanes" Conec gent així. Alguns d'ells es posen les mans al cap quan es diu que l'àrab comença a ser una llengua molt parlada a les escoles. Diuen que "encara vindran com a immigrants i encara acabarem totes amb el mocador" Ni se n'adonen que la gent gran catalana va viure exactament això quan ells van arribar a Catalunya. No es pot aplicar "xenòfob" a un territori que mai h posat pegues a l'arribada d'immigració d'arreu del món. Catalunya és la comunitat autònoma que acull més immigrants. Però vaja, tu insulta, home, desfoga la teva ràbia. Quina vida tan plena deus tenir!
  16
  18
  Respon
   Si VOX y Trump son Populistas Xenófobos.... 09/05/2021 11:08 pm
   VOX: “No es Justo que Un “MENA” cobre más dinero que un Español que se le ha acabado el paro” INDEPENDENTISMO: “ Queremos irnos de España para tener los recursos solo para nosotros” VOX: “ queremos para la Islamización de las calles de Catalunya” INDEPENDENTISMO: “ Queremos echar a todos los Colonos Ñ de nuestra “Terra”” TRUMP: “ no es americano aquel solamente por el hecho de nacer en América” INDEPENDENTISMO: “ el que ha nacido en Catalunya y habla castellano es un Colono, un Ñ” Xenofobia 2021
  Miren 09/05/2021 6:45 pm
  Ja n'hi ha prou i massa d'insults! Em refereixo als comentaris. Crec que fins i tot tenint raó en algun cas, la perds. I als periodistes: Junters, els de Puigdemont, postconvergents i que mès?
  El panorama es clarifica 09/05/2021 2:28 pm
  ERC = govern que fa costat a l'espanyolisme i al gobierno del seu estat i que s'enfronta iradament a l'independentisme. El panorama es clarifica, els independentistes de qualsevol corrent, entitat, plataforma o tendència, la gent, el poble, ara ja sabem quina és la plataforma d'UNITAT de l'independentisme que cal enfortir de veres arreu de Catalunya: el Consell per la República, i els seus Consells locals per la República a totes les poblacions i indrets.
  38
  78
  Respon
   Jo t'ho aclareixo més amb fets, no amb somnis humits 10/05/2021 5:26 pm
   Els corruptgents de tota la vida, també prUcessistes cap enlloc, son nouvinguts a l'independentisme català. Pujol renunciar al cupo, preferir peix al seu cove. Miss Catalunya ens donà una costellada de 3 respostes, gràcies CUP per enviar-lo a la paperera de la història. Fuigpelmón va suspendre la DUI en segons i va fugir, ho rematar prometent tornar i no fent-ho. Quí està venut a l'españolisme???
  Nita 09/05/2021 1:21 pm
  Desde el principi el tripartit Cup Erc i Comuns era lo que volia erc.Només es tractava de buscar excuses com el C per la R per baixar del carro a Junts.I alehop.ja ho tenim aqui
  Aún me acuerdo de aquellos comentarios Populistas Xenófobos... 09/05/2021 7:56 am
  “Es inmoral que ahora un juez nos haga ir a elecciones cuando en Catalunya vivimos una crisis sanitaria increíble y necesitamos tener un gobierno que la pueda gestionar” .... pues después de 3 meses de las votaciones no hay gobierno... entendéis ahora por que siempre decimos lo del Populismo Catalanista Xenófobo?
  JunquerasI el Cagado, Rey deFerrovial 09/05/2021 7:07 am
  Junqueras el Ferrovial, forrat fins dalt, amb el hermanito chorizon, vol 20 anys per celebrar la GRAN CHORIZADA. 20 anys d'ARRIBA ESPAÑA, VIVA ERC.ESPAÑAAAA. Independentisme de montilles i lladres, NO GRACIES
  24
  13
  Respon
  @Ramon 08/05/2021 11:14 pm
  Ramon, trae el misal y el libro de exorcismos de la madre superiora para expulsar los espíritus impuros que han poseído a ERC. No vaya a ser que contagien a todo el convento.
  pera punyetes 08/05/2021 8:43 pm
  ¿que volen els de junts,manar des de Brussel·les?.¿ per declarar la independència (per dos minuts). i aixi no els enxampin .?
  96
  82
  Respon
   Junquerisme per matar i forrarse 08/05/2021 9:57 pm
   Per ferrovial, junqueras ha robat i matat com ningú. Aprofitar el covid per robar i matar es franquisme pur i dur. Homrani el MATAVELL ES ERC, pur feixisme, nazional.socialistes com el gal del tete maragal
   42
   31
   Respon
    Fins als nassos de juntsxlapasta 09/05/2021 12:56 am
    Ferrovial? Vols dir el soci dels convergents al palau de la música? Torneu els calers robats lladrws
   Els corruptgents son així.... 08/05/2021 9:12 pm
   Portan 10 anys portant el timó i donant voltes a Ítaca sense voler entrar a port quan surt l'oportunitat. Ara per seguir manant volen donar forma institucional al Consell per la republiqueta de 8 segons, que no te cap legitimitat democràtica, és una menjadora particular que ningú ha votat.
   127
   38
   Respon
    2021 09/05/2021 7:42 pm
    Els corruptgents son així.... 08/05/2021 9:12 pm No us fa vergonya? Ni un argument. Repetir "corrupgents" mil cops al dia, rollo Goebbels, fins que sembli veritat. No era ER qui muntava espectacles dient "Nosotros nos vamos" al congreso? No eren els que mai s'havien de fer enrere? No asseguraven que amb Espanya no s'hi podia negociar res perquè ja s'havia intentat mil cops i sempre acabava amb enganys? Jo n'estic segur perquè vaig presenciar mítings en directe, però vaja, podeu repassar l'hemeroteca. Si: ho deien els mateixos que ara diuen que s'ha d'esperar 20 anys. Que no cal preocupar-se tant per protegir el català. Que ells no són ni nacionalistes ni independentistes. Que s'ha de pactar amb els "progressistes" que són aquells del "NO" a les càmares i que insulten els independentistes a diari. No teniu ni una excusa, ni una explicació per a tota la gent que va rebre cops defensant les urnes. Pels avis que ja havien patit la repressió franquista i ara se senten traïts pels "seus". Per la gent que està rebent citacions judicials o embargaments, que perd l'empresa o la feina per haver participat al referèndum. A tots ells aneu repetint "corrupgents, corrupgents, corrupgents", que esteu quedant com els més grans mentiders de la història de Catalunya. Pujol potser va ser corrupte, però deia "ara no toca" amb claredat, no després d'haver enganyat a tres milions de persones durant anys.
    Junquer.ILLA , el negrito del perrito Sanch3z.155 08/05/2021 10:00 pm
    Puigdemont a les euroopes va apallissar per golejada al corrupte i maton junquer.illa del Ferrovial, i amb el triple de vots de la sola de sabata del Aragones; pobret es una inmundicia franquista de Pineda del ladron, el seu anbuelete lladre i del opus.dei. erc pura porqueria
    43
    79
    Respon
     Fins als nassos de juntsxlapasta 09/05/2021 12:57 am
     Torneu els calers del palau q vàreu robar amb ferrovial, lladres
  Ramon 08/05/2021 8:42 pm
  Aquesta mil vegades maleïda ERC, abduïda pel maligne -llegeixi's el PSC- a finals del segle XX, sostenia llur odi a Convergència amb l'argument subnormal que no eren independentistes. I ara sostenen llur odi a Junts per Catalunya amb l'argument subnormal que sí que la volen.
  63
  71
  Respon
  Dr Sallop 08/05/2021 8:20 pm
  1-Oct il-legal !!!
  Compte! 08/05/2021 8:16 pm
  Que ERC està tornant amb aquella mandanga de la República espanyola! Tardà i companyia, junt amb els Comuns i tota la trepa. La República catalana "les pilla muy lejos"
  66
  76
  Respon
  La cúpula d'ERC està seguin la seva estratègia 08/05/2021 8:01 pm
  Fer veure que negocia amb Junts, imposant unes condicions draconianes, sense cedir gens, i tot culpant Junts del fracàs de les negociacions, tornar a la seva idea primigènia: excloure Junts del Govern, fent-lo passar per culpable, i acabar governant amb els Comuns (i la CUP potser). Els pactes secrets amb Madrid no els sabrem mai però els podem intuir, tot sigui pel partit. I sobretot per deixar Puigdemont fora d'òrbita. I una cosa és certa: si l'Estatut preveu uns terminis, tot el que hi estigui dins és perfectament legítim i legal. Per això es preveuen, per donar temps per negociar.
  73
  96
  Respon
   Si noi, 08/05/2021 9:17 pm
   Fuigpelmón es va quedar fora d'orbita quan va suspendre la DUI i va fugir, ho va rematar prometent tornar i jo fent-ho. El consell per la republiqueta de 8 segons no ha de tenir cap paper, masses actors pel bodevil, és una menjadora corruptgent que ningú ha votat. Si vol putes que les pagui de la seva butxaca, segur que troba un raconet...
   87
   65
   Respon
  Pep 08/05/2021 7:31 pm
  El tiempo da y quita razones. De momento mis sospechas de que Junqueras tiene un pacto secreto con el Sánchez psoeita, a través de Rufian, se van confirmando. Este pacto consistiría en ser mucho más flexible con Cataluña a cambio de dejar fuera de juego a Puigdemon y darle con ello más facilidad al gobierno central para acorralarlo.
  76
  71
  Respon
   Fins als nassos de juntsxlapasta 09/05/2021 1:02 am
   Dons el meu és q juntsXdividir ha vingut a dividir l'independentisme amb un pacte amb borbònia, no se q hi guanyen, diners, menys penes pels múltiples casos de corrupció, salvar la madre superiora....
  Qui vota erc, vota perrito sanchez.155 08/05/2021 7:02 pm
  Junqueras es junqueras, un egolatra, un cregut, culpable del desastre. No es de fiar, nomes pensa en ell, i Catalunya li importa un perrito.sanchez
  35
  51
  Respon
   No tenen vergonya 08/05/2021 7:44 pm
   Que s'en vagin a prendre pel cul. Ara per cobrar un paston immerescut, això si
   29
   13
   Respon
  Cal dir-ho 08/05/2021 6:30 pm
  Tranquils, no exagereu, manquen més de dues setmanes.
   Pep 08/05/2021 7:32 pm
   El tiempo da y quita razones. De momento mis sospechas de que Junqueras tiene un pacto secreto con el Sánchez psoeita, a través de Rufian, se van confirmando. Este pacto consistiría en ser mucho más flexible con Cataluña a cambio de dejar fuera de juego a Puigdemon y darle con ello más facilidad al gobierno central para acorralarlo.
   11
   18
   Respon
  Indisposats 08/05/2021 6:30 pm
  JxCAT no creu en el diàleg i doncs és molt difícil arribar a acords. Des del primer dia a Artadi se l'ha vist molt poc convençuda i amb un paper molt passiu. Cada dia s'han presentat noves excuses i s'han posat tot tipus d'entrebancs. Amb aquesta actitud és impossible aconseguir res de positiu.
  80
  87
  Respon
  jg 08/05/2021 6:21 pm
  la independencia ya se declaró....debe de ser por eso que van tan tranquilos....
  Juli Vert 08/05/2021 6:04 pm
  La culpa, de Madrid 😂😂😂😂
  21
  59
  Respon

Nou comentari