6-F, primer test per la independència

Les entitats sobiranistes veuen la mobilització pel judici del 9-N com la prova del cotó per mesurar la capacitat de reacció de la societat civil. La desconnexió depèn, en part, de l'èxit d'aquesta concentració
Un miler de persones esperava Forcadell davanat el TSJC des de les 8:00 del matí. La presidenta del Parlament ha arribat a les 9:15 hores | Jordi Borràs

"Això no va de manifestar-nos per la Diada. Està en joc el futur de la nostra nació. I ens hem de preparar forts, units, alegres i combatius. Comença l’hora de la mobilització permanent!". El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, avisava el 13 de novembre passat que la societat civil s'havia de preparar per mantenir la presència al carrer. El passeig de Maria Cristina va omplir-se per defensar els càrrecs electes perseguits per la justícia espanyola, i les entitats sobiranistes ho van aprofitar per demanar a la gent que estigués disposada a sortir sempre que fes falta per donar suport a les institucions.


 

Dos mesos després, i a les portes del judici pel 9-N, l'ANC, Òmnium, l'AMI i l'ACM han fet una crida perquè tots els votants de la consulta del 2014, i tots els demòcrates de Catalunya, surtin al carrer en massa. El dilluns 6 de febrer a les 8:15 començarà el judici contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau per haver posat les urnes del 9-N. Les entitats volen que la resposta de la societat sigui contundent, i per això organtizen una nova mobilització davant l'edifici on tindrà lloc el judici: o el TSJC o la Ciutat de la Justícia.


 

Les entitats sobiranistes donen màxima importància a aquesta nova concentració. Serà el primer test per mesurar si la gent està preparada per garantir l'acció permanent al carrer. Fonts de totes quatre entitats consultades per El Món admeten que la desconnexió i la independència depèn, en gran part, de l'èxit del 6-F: "Si desbordem els carrers i demostrem que estem preparats, això serà imparable".

Buch (ACM), Sànchez (ANC) i Cuixart (Òmnium) presenten el cartell de la mobilització del 6-F: "Ens jutgen a tots" | B.V. / EL MÓN

 

Nova època

 

El 6-F comença una nova època. És la primera vegada que la gent s'ha d'inscriure en una mobilització que no és la Diada de l'Onze de Setembre. Després de dubtar i negociar aquest nou format -no sense discrepàncies internes-, les entitats han acordat el sistema dels 11-S per argumentar el canvi de xip, i garantir l'èxit de la mobilització. El propi Cuixart ha remarcat que aquest fet demostra que la concentració del 6-F és "excepcional", i que ha de servir per encarar un nou context marcat per resistir al carrer el dia i a l'hora que sigui.


 

L'escenari de mobilització permanent obliga a dosificar forces i energia, però les entitats tenen clar que s'ha de posar tota la carn a la graella. La pròpia web de les inscripcions ja apunta que la concentració del 6-F és "excepcional". Fonts del Secretariat Nacional de l'ANC consultades per El Món han explicat que l'èxit d'aquesta mobilització ha de servir per encarar la nova etapa al carrer.

 

Forcadell declara davant el TSJC | Jordi Borràs

 

 

Si el 6-F la gent desborda les previsions, l'ANC, Òmnium, l'AMI i l'ACM (i Súmate quan hagi enllestit el seu relleu a la presidència) tindran via lliure per a mobilitzacions futures. En canvi, si la imatge davant del jutjat (TSJC o Ciutat de la Justícia) no és tan potent, les entitats sobiranistes es veuran obligades a replantejar el format per a les accions dels propers mesos. Aquest cap de setmana (i només 48 hores després d'obrir les inscripcions) el registre ja comptabilitzava prop de 5.000 persones apuntades.


 

El 6-F ha de servir per garantir la desconnexió. Fonts de l'AMI asseguren que aquesta data és només "el tret de sortida del que ens espera", i que l'èxit de la mobilització permetrà mantenir un format que es repetiria les vegades que calgui. Cal recordar que Francesc Homs també està pendent de judici oral, i que Carme Forcadell està a l'espera de l'evolució del seu procés judicial.

Un dels trams de la 'Via Lliure' de 2015 que va omplir la Meridiana de Barcelona | Europa Press

 

 

Primer rebuig a una acció concreta de l'Estat

 

Des del Secretariat de l'ANC opinen que el 6-F és el primer dia que el carrer desafiarà una acció concreta de l'Estat espanyol: "Les urnes no s'imputen, ens jutjaran a tots, i per tant tots els demòcrates hem de sortir a rebutjar aquesta opressió". Les entitats insisteixen que la manifestació no va sobre la independència, sinó sobre la democràcia. La crida és unànime a tota la ciutadania per fer front a una represàlia judicial.


 

Des de la direcció d'Òmnium assenyalen que la desconnexió i la independència s'ha de guanyar al carrer i no (només) al Parlament, de manera que la força de la gent és "clau i indispensable". En la mateixa línia, a l'ACM tenen clar que des del carrer i les institucions s'ha de "plantar cara constant" als atacs judicials de l'Estat. "El 9-N ens ensenya el camí, i el 6-F ens ha de mostrar com actuar de cara al futur", justifica un alt càrrec de les entitats sobiranistes. 

 

I al costat del carrer, les institucions. El front contra l'autoritarisme arbitrari de l'Estat ha de ser comú i unitari. La Diada de l'11-S del 2015 simbolitzava que el carrer entregava a les institucions el deure de culminar el procés sobiranista. El Parlament, amb Forcadell al capdavant i els 72 diputats independentistes al costat, acompanyats de tots els electes sobiranistes, "han de demostrar el 6-F que les institucions també estan a punt per plantar cara", tal i com es reclama des de les entitats. 


 

Forcadell declara davant el TSJC | Jordi Borràs

 

 

Una pressió anunciadaFa mesos que des del sobiranisme s'avisa la ciutadania que caldrà aguantar des del carrer els atacs de l'Estat. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ja va deixar entreveure al juliol, en declaracions a El Món, que les entitats es podrien plantejar l'opció de bloquejar el judici contra Mas, Ortega i Rigau, amb una gran mobilització popular. Mig any abans de conèixer els detalls de la concentració del 6-F, des de l'ANC ja es parlava de fer una crida massiva per envoltar l'edifici del judici i fer-lo inaccessible.

 

El propi Mas també s'hi va referir en una entrevista a El Món, on a l'octubre ja advertia que "la mobilització cal que sigui persistent i no d’unes hores, haurem d’aguantar un pols. I caldrà posar tots els actius per aguantar-lo". Pocs dies després, en un missatge a les xarxes socials, l'expresident de la Generalitat insistia que "com més querelles, més gran ha de ser la mobilització al carrer".


 

Artur Mas al seu despatx del Palau Robert | Jordi Borràs

 

Des de les entitats han anat preparant el terreny durant aquests mesos. Els seus màxims dirigents han deixat clar des de l'estiu que la pressió al carrer seria clau per guanyar la partida a l'Estat. Des d'Òmnium, Cuixart parlava (en una altra entrevista a El Món) d'una "reacció serena però històrica", en el cas concret que s'inhabilités Forcadell.

 

Finalment, la presidenta de l'AMI i diputada de JxSí, Neus Lloveras, es mostrava convençuda que "la gent està preparada per mobilitzar-se permanentment quan calgui". El 6-F definirà la següent etapa del procés, la d'aguantar el pols a l'Estat des del carrer. I la demostració de força no serà només per la Diada, sinó molt més sovint del que s'ha fet fins ara.

 
Comentaris
Ramon
Solidaritat amb els patriotes imputats pel 9N!
Ramon
Ni Espanya ni TV3 podran aturar-nos: VENCEREM! Catalunya serà lliure!
y tú con esos pelos
Llevaré los fanalets y a la verdulera de Vic, que dará mucho ambientillo
Det6
El tribunal espanyol que els jutja no vol gent al carrer donant suport als imputats. Per tant, els que puguin anar i no vagin estaran obeint els desitjos de l'Estat.
Pepo
Mirem de no cremar tota la pólvora de cop. Arribarà un moment que certament haurem de mantenir el carrer pres pel Poble. A cada crida s´hauran de mobilitzar entre 100.000 i 300.000 persones i moltes més a les grans crides, per això hem de mesurar les forces i les crides a la participació. Les desobediències de carrer s´hauran de pugnar amb la policia, sigui Guàrdia Civil o Mossos d´Esquadra. El Poble està disposat, perquè és qui va engegar tot aquest procés.
Allà serem
Hem de ser conscients de la importància d´aquesta manifestació. Ja ha arribat el moment que cal estar disposat a defensar el somni amb la mobilització permanent. Pacífica però tossuda. Sense determinació no aconseguiríem res. I el que volem VAL LA PENA !
Xavier
La desconnexió serà amb el referendum..però el 6F es interessant ser-hi.soc voluntari 9N i també em jutgen a mi i a 60.000-100.000 mes voluntaris...
Delac
Es una ocasión de oro para llamar la atención internacional y no podemos dejarla pasar. Hay que ir. Y hay que ser puntuales porque la foto que dará la vuelta al mundo será la de la llegada de Mas, y no será lo mismo una imagen con 1.000 personas que con 100.000.
Maria Teresa
I els qui treballem i no ens donen lliure al treball no hi podem anat encara que en tnguéssim ganes. Jo treballo a l'ensenyament i no ens permeten faltar a classe.
Delac
La cita és d'hora i potser fins hi hagi gent que pugui anar-hi sense perdre un dia de feina.
Hi serem No ho dubteu
Pero mes de cinc mil persones no hi caben davant el TSJC
Ramon
Per una Catalunya pura, de dretes, blanca i cristiana! Morirem per Catalunya!
Ramon
T'hi has d'esforçar més, sabatot. T'acostes però encara no assoleixes la perfecció, has de treballar més per suplantar-me. Reconec, però, que encertes bastant la meva ideologia.
jordi56
Això és una qüestió de poder, de qui mana, els catalans ja no volen ser governats per Espanya, es volen governar ells sols. Espanya en lloc de pactar el traspàs de les coses que controla a Catalunya i intentar arribar a acords de cooperació es dedica a entorpir la vida i el progrés dels catalans anant en contra dels seus desitjos expressats àmpliament en el seu parlament i en massives manifestacions.
Primer test per la independència?
O sigui que totes les performances anteriors des del 2012 no eren tests per la independència. Ni ara és l'hora, ni el vot de la teva vida, ni el 2014 serem lliures, ni la compareixença anterior de Mas i sequaços davant del TSJC amb aquells alcaldes fen de palmeros, ni la Via Catalana, ni el pseudo-referèndum del 9N i un llarg etc. Res d'això eren tests per la independència. Això del 6-F si, i el primer.
Primer test per la independència?
Feu el que feu l'España Una, Gran i Lliure triomfarà! Visca l'Imperi Espanyol!
Edgar D.
Crec que la independentisme ja ha superat tots els tests. La gent que viu lluny de Barcelona ho tindrem impossible per arribar-hi tant d'hora però estarem amb el cor.
maria G
No creieu que ens hauríem de manifestar posant-nos just davant les portes del tribunal??? Posant difícil l'entrada? Necessitem un puntet de rauxa (pacífica, eh!!). Som tan assenyats q anem amb el lliri a la mà...

envia el comentari