El 40 aniversari de la Constitució posa en evidència la crisi política de l'Estat espanyol

El Congrés celebra l'efemèride amb les absències de Torra i els diputats d'ERC, PDeCAT i En Comú Podem, mentre que els representants de Podem lluiran un símbol per reivindicar la república
Torra i Felip VI van coincidir a Tarragona mesos enrere
Torra i Felip VI van coincidir a Tarragona mesos enrere | Presidència

El Congrés es vesteix de gala aquest dijous per celebrar els 40 anys de la Constitució de 1978. L'acte reunirà els reis emèrits, Joan Carles i Sofia, l'actual cap d'Estat, Felip VI, i la reina Letizia així com expresidents espanyols, els pares de la Constitució i els màximes representats de l'Estat i les comunitats autònomes. L'acte, però, tindrà marcades absències com la del president de la Generalitat, Quim Torra, i la dels diputats d'ERC, PDeCAT i aquest any també els d'En Comú Podem que no assisteixen per protestar per l'admissió a tràmit del recurs al TC per la declaració del Parlament en favor d'abolir la monarquia. No hi seran tampoc els diputats bascos ni el president Íñigo Urkullu. Des de Podem anuncien que exhibiran un "símbol republicà" durant l'acte.

 

L'acte de la Constitució reunirà aquest dijous al Congrés la plana major de l'Estat. L'acte estarà presidit pels reis i estan previstes la tradicional intervenció de la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, i enguany s'hi suma també la del rei Felip VI. Com és habitual, passaran pel micròfon situat al pati del Congrés els principals líders polítics dels partits de l'hemicicle, inclòs el president espanyol, Pedro Sánchez. 

 

L'acte arriba quan hi ha diferents polèmiques que afecten tant la carta magna com la monarquia. D'una banda, el govern espanyol ja ha posat en marxa el procediment per reformar la Constitució per limitar els aforaments de diputats, senadors i membres del Consell de Ministres i només mantenir-los en l'exercici de les seves funcions. 

 

D'altra banda, aquesta setmana el president espanyol, Pedro Sánchez, va llençar en una entrevista la idea d'anar més enllà en aquesta reforma i eliminar la inviolabilitat del rei. Un anunci que va agafar a contrapeu fins i tot alguns dels membres del seu govern que van sortir a rebaixar el to de la notícia. Hores més tard, Sánchez afirmava que s'havia tracta simplement d'una "opinió". 

 

Aquest acte acostuma a comptar amb absències, especialment per part dels grups catalans i els bascos. No aniran a l'hemicicle ni els diputats d'ERC ni del PDeCAT (tampoc hi eren l'any passat) i aquest any es suma a la protesta el grup d'En Comú Podem. 

 

Fonts de la formació recorden que fa pocs dies que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit un recurs del govern espanyol contra la resolució aprovada al Parlament –i impulsada per En Comú Podem- per abolir la monarquia. Per tant, com a protesta per la presència tant del rei emèrit, Joan Carles, com l'actual cap d'Estat, Felip VI, els diputats no hi assistiran perquè consideren que la monarquia és una institució "caduca, anacrònica i corrupta". 

 

Tampoc hi anirà el president de la Generalitat, Quim Torra, que així ho ha comunicat per carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, entre d'altres. A la missiva, Torra afirmava que la Constitució s'ha convertit en "una presó per a la llibertat d'expressió i la capacitat de decisió dels ciutadans" i que, per tant, considera que no hi ha "res a celebrar". 

 

Tampoc hi seran els diputats de Compromís, ni els de Bildu i el PNB. El lehendakari, Íñigo Urkullo, tampoc viatjarà a Madrid. 

 

“S’ha convertit en una presó per a la llibertat d’expressió i la capacitat de decisió dels ciutadans”, per la qual cosa considera que aquest aniversari "no mereix cap celebració”.Comentaris
fideli
ConstiÑola78: l'instrument feixista i de traïdors a la República per emblanquir i legalitzar el règim assassí precedent, via Monarquia Bananera, tot traïnt la legitimitat de la República... les trampes i arbitrarietats de TC, AN, TS i demés togues, certifiquen...
Josep el rebel
Constitució neofranquista no gràcies.
Andreuenc_Dani
Que es fiquin la seva constitució pel cul.
josep el rebel
Constitució neofranquista , no gràcies.

envia el comentari