El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 20S es va planificar dies abans i en “vàries reunions amb Baena” al marge dels Mossos
  • CA

La tesi del parany als Mossos ha rebut red-bull. Aquest matí, Montserrat del Toro, la lletrada de l’Administració de Justicia del Jutjat número 13 de Barcelona, ha admès que els 45 escorcolls del 20 de setembre de 2017 es van preparar “en vàries reunions” i molt abans de la data. Així ho ha dit, en la seva declaració davant l’Audiència Nacional en la 13ena sessió del judici contra la cúpula d’Interior. Unes trobades on hi assistia la lletrada, el ministeri fiscal i el tinent coronel cap de la Unitat de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, Daniel Baena.

 

Per videoconferència, però sens emetre la seva imatge, Del Toro, ha caigut a l’entremat de preguntes que li ha formulat Olga Tubau, la lletrada del Major del Mossos, Josep Lluís Trapero, i de la intendent Teresa Laplana. La pista l’havia deixat la mateixa secretària quan a preguntes del fiscal Pedro Rubira ha qualificat l’operació del 20S, on s’origina aquest cas, de “macrooperació”. És més ha arribat a assegurar que “sabien que hi hauria problemes” . Tot i això no van advertir als Mossos.

 

La secretària, a preguntes de Tubau, ha concretat que un “operatiu d’aquestes característiques no es prepara amb només una reunió”. En aquest sentit, ha admès que se celebraven “vàries reunions” molt abans del 19 de setembre, data del primer escorcoll arran de la causa oberta pel procés, a Unipost de Terrassa. Un dipositiu que va obligar a la intervenció de les unitats ARRO d’ordre públic dels Mossos.

 

Aquestes reunions se celebraven perquè eren “molts escorcolls en un mateix dia”. A les trobades hi assistien el mateix Jutge Instructor, José Antonio Ramírez Súñer; la secretària judicial, el fiscal i els responsables de la Guàrdia Civil, entre ells, Daniel Baena. La secretària ha admès que “no recordava” si s’havia plantejat demanar ajuda als Mossos. Tubau li ha repreguntat si en auestes reunions a la vista de la magnitud dels escorcolls, es va plantejar el suport de Mossos. “No li ho puc dir, no ho recordo, ni tan sols haver-ho sentit”, ha replicat

 

En aquesta línia ha insistit que la decisió de mantenir al marge als Mossos de la investigació judicial no era per “desconfiança al cos” sinó perquè el magistrat havia comissionat la Guàrdia Civil. La prova del cotó és que tot i els aldarulls del 19, l’endemà Baena no va informar als Mossos fins a les 7:50 del matí i sense concretar on es portarien a terme els escorcolls.

 

Tot apunta que mantenir els Mossos al marge, sense ni tant sols, advertir-los hores abans que tinguessin a punt unitats de reserva d’antiavalots responia a una estratègia. Algun membre de la defensa creu fins i tot, que era l’estratègia per tal d’arribar on els Mossos es troben avui: al banc dels acusats de l’Audiència Nacional.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa