El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 20è aniversari del CNI vol “posar en valor” la feina dels espies espanyols
  • CA

Cop d’efecte de la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència, els serveis d’intel·ligència espanyols, Paz Esteban. Ha presentat el logo del vintè aniversari del CNI, que se celebrarà el 2022, en les prestigioses jornades del Centre Criptològic Nacional –el braç informàtic del CNI– sobre ciberseguretat, que apleguen representants de fins a 27 estats. La cap dels serveis secrets espanyols, una veritable veterana de la Casa, ha emfatitzat que l’aniversari servirà per obrir la institució, donar a conèixer les seves tasques a la ciutadania i “posar en valor” la feina que porten a terme els 3.000 professionals que té en nòmina.

De fet, Esteban ha remarcat la “vocació de servei i la seva contribució a la seguretat nacional i a la defensa dels interessos d’Espanya”. La celebració oficial començarà el 6 de maig vinent, la data en què es va constituir formalment després de la transformació del Centre Superior d’Informació de la Defensa (CESID), que alhora provenia del Servei Central de Documentació (SECED). A partir d’aquesta data, actes, conferències, visites i exposicions serviran per explicar les funcions del servei durant aquests darrers anys i els reptes de futur de la institució.

La directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Paz Esteban en el seu discurs a les XV jornades del CCN-CERT/Quico Sallés
La directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Paz Esteban en el seu discurs a les XV jornades del CCN-CERT/Quico Sallés

Esteban ha defensat que en vint anys el CNI ha treballat amb “eficàcia, lleialtat i des del més absolut respecte a l’ordenament legal”, segons les seves paraules. De fet, l’ha qualificat d’instrument que ha defensat sempre els interessos d’Espanya. Així mateix ha volgut subratllar que després de vint anys el CNI ja és “homologable” als serveis d’intel·ligència dels països de l’entorn europeu. “Vint anys a què arribem amb l’ambició de ser encara millors i preparar-nos almenys per als vint següents”, ha sentenciat.

La creació del CNI va arribar arran de la llei 11/2002, un text que recollia d’una manera unitària i sistemàtica la naturalesa, els objectius, els principis, les funcions, els aspectes substancials de la seva organització i el règim jurídic administratiu, així com els controls parlamentari i judicial, i aquests constitueixen l’essència del seu funcionament eficaç i transparent. La llei tenia una exposició de motius que establia com a objectiu tenir “uns serveis d’intel·ligència eficaços, especialitzats i moderns, capaços d’afrontar els nous reptes de l’actual escenari nacional i internacional, regits pels principis de control i ple sotmetiment a l’ordenament jurídic”. Les seves activitats tenen un control judicial previ a les actuacions del CNI, que estableix un control judicial de les activitats del centre que afectin els drets fonamentals reconeguts a la Constitució espanyola.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Unga a desembre 01, 2021 | 20:00
    Unga desembre 01, 2021 | 20:00
    -Hola, truco al cni? -eing?!
  2. Icona del comentari de: Josep a desembre 01, 2021 | 20:30
    Josep desembre 01, 2021 | 20:30
    encara estan buscant les urnes, putaspaña guillotina pels borbons com van fefr els francesos amb els seus.
  3. Icona del comentari de: Ricard a desembre 01, 2021 | 20:39
    Ricard desembre 01, 2021 | 20:39
    Cal destacar els actes criminals del cni amb Catalunya.
  4. Icona del comentari de: Prevaricador a desembre 01, 2021 | 21:40
    Prevaricador desembre 01, 2021 | 21:40
    (Cuando No Investigamos) es que estamos en el bar. 16 horas cada dia. El resto durmiendo la mona.
  5. Icona del comentari de: ciutadà a desembre 02, 2021 | 08:38
    ciutadà desembre 02, 2021 | 08:38
    Aquest es deixarien guanyar per la T.I.A, Mortadelo i Filemón.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa