El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“155 fotografies per la llibertat”, la memòria gràfica del procés independentista
  • CA
Algunes de les fotografies exposades a Perpinyà, durant la inauguració de l'esdeveniment
Algunes de les fotografies exposades a Perpinyà, durant la inauguració de l’esdeveniment | Jordi Borràs

 

El procés independentista català ha fet córrer rius de tinta tant al nostre país com a l’estranger i també ha donat milers d’imatges que han il·lustrat les seves diferents fases. De les primeres grans manifestacions ara fa gairebé una dècada al referèndum del Primer d’Octubre, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola i l’empresonament dels líders cívics i polítics, les reivindicacions independentistes, el pols amb l’estat espanyol i els diferents graus de repressió que ha exercit aquest han estat captades per centenars de fotoperiodistes. Fins el proper 16 de setembre, a Perpinyà, l’exposició “155 urnes per la llibertat” recull en diversos espais algunes de les imatges més importants d’aquests anys, fetes per més d’una quarantena de fotoperiodistes.

 

Aquesta mostra de fotografies va ser presentada coincidint amb la inauguració del festival internacional de fotografia ‘Visa Pour l’Image’ i, fins a cert punt, en oposició a aquesta. Tot i que el certamen havia rebut diverses propostes per incloure exposicions de fotografies sobre el procés a la seva programació, el director, Jean-François Leroy, s’hi va negar afirmant que no havia rebut “treballs de prou qualitat” com per ser exposats i que no explicaven prou bé la totalitat del procés independentista. Tot i això, davant la polèmica, el Visa Pour l’Image sí que va programar una projecció sobre el moviment independentista i també va acollir una taula rodona on diversos periodistes van poder analitzar la manera com s’havia reflectit als mitjans internacionals. Així, tot i que no hi ha cap exposició de fotografies sobre un dels esdeveniments polítics més importants dels darrers temps a Europa, els visitants del Visa Pour l’Image continuaran tenint l’oportunitat de visitar aquestes exposicions paral·leles.

 

 

D’entre els sis espais de la Perpinyà que acullen les exposicions La Brasserie del Castellet, al centre de la ciutat, és el lloc on s’exposen més fotografies: les que reflecteixen què va passar entre el passat 20 de setembre, quan els cossos de seguretat espanyols van entrar a edificis del Govern i van provar d’assaltar la seu de la CUP, provocant una gran reacció popular, i l’1-O, quan es va dur a terme el referèndum d’autodeterminació enmig de la violència exercida per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Amb més d’una quarantena d’imatges, les emocions i la tensió d’aquells 10 dies són mostrats amb algunes de les imatges més icòniques d’aquells moments i d’altres de menys conegudes però igualment significatives.

 

El repàs dels darrers anys de reivindicacions independentistes a Catalunya es tanca al Casal, a l’avinguda del Liceu de la capital nord-catalana, on també hi ha una trentena més de fotografies fetes entre principis de desembre de 2017 fins a l’actualitat, on es recullen esdeveniments com el concert per la llibertat, diverses manifestacions i també les accions de protesta dels Comitès de Defensa de la República contra la repressió i a favor de la independència i la llibertat dels presos polítics catalans. Als diferents espais d’exposició, a més, es poden comprar reproduccions de les fotografies, i els diners que s’aconsegueixin d’aquesta manera se sumaran a la Caixa de Solidaritat per continuar ajudant els qui pateixen la repressió de l’estat espanyol per les seves accions com a independentistes, el número dels quals augmenta pràcticament cada setmana.

 

Com amb l’exposició d’art plàstic “55 urnes per la llibertat”, s’espera que aquestes 155 fotografies no es quedin només a Perpinyà sinó que a partir del proper Primer d’Octubre, quan seran a Barcelona, comencin un recorregut que les dugui per diverses localitats catalanes, permetent a tothom gaudir d’aquest recull de les mobilitzacions, les il·lusions i el sofriment de milions de catalans durant uns anys convulsos i que han estat recollits per alguns dels millors fotoperiodistes de casa nostra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa