Manifestació a Perpinyà perquè el lema de la ciutat segueixi sent ‘La catalana’

L'alcalde d'ultradreta, Louis Aliot, va modificar 'La Catalana' per 'La Radiant' "sense consultar-ho a ningú"

Més de 500 persones segons els mitjans locals s’han manifestat pel centre de Perpinyà aquest dissabte per “reivindicar la catalanitat” de la ciutat que consideren que l’alcalde Louis Aliot “vol que s’oblidi”. I és que el batlle d’ultradreta va canviar el lema de la ciutat de ‘La Catalana’ per ‘La radiant’, al·legant que el municipi estava “ancorat en la seva identitat catalana”. Els concentrats acusen Aliot de voler fer desaparèixer els signes d’identitat de Perpinyà de forma unilateral i exigeixen un referèndum per saber si els ciutadans ho volen o no. “El senyor Aliot no ens ha de dir qui som o qui no som. Ens treu la nostra identitat”, ha assenyalat Jordi Vera, coordinador del partit Oui au Pays Catalan, convocants de l’acte.Catalana, però “plenament francesa”

L’alcalde ultradretà assegura que la catalanitat de Perpinyà és “una evidència” que tothom viu “de manera quotidiana i lliurement segons les sensibilitats de cadascú”. I posa com a exemples l’aprenentatge –o no- del català entre els infants, la celebració del Sant Jordi, la festa de la rosa i el llibre… Però també deixa clar que “aquesta catalanitat s’inscriu dins la República Francesa i sense ambigüitats”. Per això, a l’hora de descriure el nou blasó, Louis Aliot ho resumeix amb aquesta frase: “Perpinyà, ciutat mediterrània ancorada a la seva identitat catalana, arrelada dins el Rosselló històric i plenament francesa!”.

“Retornar-li l’esclat”

L’alcalde d’ultradreta emmarca el canvi d’escut de Perpinyà dins aquest “període difícil” marcat per la pandèmia. “Ens correspon retornar a Perpinyà tot el seu esclat, tota la llum que porta d’ençà de la seva fundació”, diu Aliot. I hi afegeix: “Perpinyà és una ciutat assolellada, una ciutat del Mediterrani, aquest Mediterrani lloat pels escriptors, però també pels artistes i els pintors en particulars. Ciutat de Llum, ciutat radiant, ella també és una ciutat d’art”.

Aliot subratlla que la llum és sinònim de “bellesa i transcendència” i que convida “a superar els obstacles”. “La Llum és una energia. Aquesta Llum que Perpinyà té ens interpel•la també la nostra responsabilitat”, diu l’alcalde. I precisament, conclou que avui dia, ells tenen “la responsabilitat de redreçar la ciutat, de donar confiança a tota la ciutadania i de permetre que cadascú hi trobi el seu lloc”.

Cartell de la manifestació

Comentaris

  Pepet de Vallmanya 11/04/2021 3:13 am
  La xusma de dretes gavatxa farà el mateix que la xusma Ñorda : amb pocs anys multilicarà l'independentisme per 100.000 ! Doncs ja comencen absolutament igual. Al temps .
  A Pedro 10/04/2021 10:38 pm
  Pedro. Vives fuera de tu territorio. Seguro que adoras la idea del centralismo, la Meseta y la Corte. No te fustigues mas viviendo en una cultura que no es la tuya y que desprecias. Yo de ti buscaria tranquilidad y felicidad en los lugares que tanto amas. Hazte este regalo. Además, alli la vida es más barata y te subvencionan facilmente.
   Pedro 10/04/2021 11:40 pm
   He oído que en Cataluña mucha gente vive de chiringuitos, ¿ a esto te refieres con las subvenciones ?
   22
   13
   Respon
    Ricard 11/04/2021 2:18 pm
    Pedro, el que hagis sentit de Catalunya és probable que sigui fals. Fiscalitza les teves fonts, o t'enrederan sense tu saber-ho. Ara bé, és important no tenir prejudicis.
  Octubrista 10/04/2021 9:47 pm
  Convocatòria en la llengua colonial francesa i, la pancarta, una frase en occità amb falta d'ortografia i una en francès correcte.
  Gonzalo 10/04/2021 9:05 pm
  Pues si....peepiñan es francesa, y Cataluña es España. Por los siglos de los siglos... Amen.
   Peter smich 11/04/2021 9:21 am
   Perpinyà és hi serà sempre catalana i "espanyola" sota domini francès, ximplet. Perquè estiguis content també i he posat espanyola. ????️?️
   Quim 10/04/2021 10:13 pm
   A la merda.
  Cèlia CalLlops 10/04/2021 9:00 pm
  Hi era Puigdemont? No te collons d'acostar-se a la Catalunya Nord, molt valent el pollastre, com defensa el català,!??
  123
  106
  Respon
  jordi 10/04/2021 8:08 pm
  pOR EL AMOR DE DIOS....DEJAR DE ENGAÑAR A LA GENTE YAAAAAA
  Un exitazo, 24 fanáticos, 21 llegados de la Catalunya Sud. 10/04/2021 8:07 pm
  Eso sí, hay que reconocer que está vez el grandísimo engañabobos de VW, ha tenido la decencia de decir que la manifestación ha sido un exitazo.
  Pedro 10/04/2021 6:07 pm
  Que Perpignan es F R A N C I A, y pasan de los catalanes. Nadie lo habla ni lo entiende, a no ser cuatro viejetes en pueblos alejados de Perpignan. ¿ Quién paga los bocadillos de mortadela de esos que se aburren en casa por la pandemia y van a pasear por las calles de la ciudad? Porqué esto sí que es un salvoconducto para pasear por el pueblo. ¿ Ya tienen el carné del club super 3 del mocho ?
  10
  79
  Respon
   Peter smich 10/04/2021 10:07 pm
   Pedro, el teu odi contra Catalunya, no et deixa viure, sàpigues que si a la Catalunya Nord no es parla català és per la repressió criminal dels francesos després que el reialme hispànic els deixés a mans de França, al, Rosselló no es parlava ni castellà ni Francès. Però amb la criminal i sanguinari repressió, i càstigs a tothom que només parlava català, i el càstig als nens i nenes a l'escola, es va anar perden el mateix que sempre a volgut fer i vol encara, fer desapareixa Espanya, pedro ests un idiota, i perdona.
   Ricard 10/04/2021 8:41 pm
   Em pensava que tots els castellans eren "constitucionalistes", i per tant veieu la llengua catalana com un patrimoni tan espanyol com el tablao flamenco. Pensava que us preocuparieu dels vostres "compatriotes" i la llengua "espanyola" que parlen. Em deixes parat, "compatriota", no ets "constitucionalista". Deus ser un cas únic entre els castellans, ja que em consta que donarien la seva vida per Catalunya en tota la seva dimensió.
    Ningú respecta qui no es fa respectar 10/04/2021 9:50 pm
    Llegir els missatges en xarny i, encara més respondre'ls perjudica greument la salut
   Peter smich 10/04/2021 8:08 pm
   El Rei Felipe lV ispanno-castillano. Va trencar la unitat espanyola i es va vendre la província o comarques del Rosselló a França, i Espanya molt perlar de unitat Territorial però són tots uns cagats. Només en Franco ho volia recuperar.
  Ricard 10/04/2021 5:51 pm
  Parem bojos gràcies a castellans i francesos. Uns ens diuen que som "espanyols" i els altres ens diuen que som "francesos". Renoi. Quin embolic. Bruns i rossos. Homes i dones. Animals i plantes. Alts i baixos. Jo proposo que francesos i castellans es reuneixin un ens diguin el que som. Però si pot ser que no ens deixin amb el dubte. Moltes mercès, amos.
  50
  27
  Respon

Nou comentari