Vota sorpresa

"Laura Borràs i la seva llista (...) han optat per l’excitació del misteri de no saber què et trobaràs el 15 de febrer"

Al carrer Arbúcies de Viladrau hi havia una petita botiga de queviures anomenada Casa Mariano, establiment que suposo que ara ja no deu existir. El propietari, un home que recordo –potser per la distorsió del pas del temps- esprimatxat i com d’una altra època,  havia tingut la pensada de vendre sorpreses. L’intercanvi consistia a adquirir un retall de paper de diari embolicat com un farcell per un preu mòdic d’uns pocs cèntims. Un cop el desplegaves hi trobaves, escrita a mà, la descripció del que t’havia tocat: una goma d’esborrar, un xiclet, una llauna de Fanta, un parell de nous. La idea de negoci era similar a la dels famosos ous Kinder, patentats pels xocolaters piemontesos Ferrero, però amb una diferència important: a part de l’emoció de la incògnita, la gràcia era que, de tant en tant, el premi era d’un valor superior a la despesa feta, amb la qual cosa es feia realitat l’anhel que tots duem dins de comprar duros a quatre peles. L’invent del Sr. Mariano era, doncs, una combinació entre el mercadeig i el joc i ell feia de crupier i botiguer a la vegada. 

En plena campanya de les eleccions catalanes, penso en aquell colmado a l’ombra del Matagalls, perquè és manifest que ha fet escola més enllà del seu sector professional: la sorpresa és ara també una opció electoral. Laura Borràs i la seva llista han decidit adoptar l’estratègia de màrqueting del Sr. Mariano i bastir al votant l’excitació del misteri de no saber què et trobaràs el 15 de febrer -un cop s’hagi finalitzat el recompte de les paperetes i els sobres hagin quedat oberts com aquells vells trossos de diari- una candidatura política. Així, podria ser que si l’independentisme ha superat el 50% dels vots, la candidata Laura Borràs “activi” la DUI a la primera sessió del Parlament de Catalunya, tal com es va comprometre a fer fa uns dies. També pot ser que “l’aixequi” però no “l’activi”, ja que poc després va matisar la diferència entre una cosa i l’altra. Una altra opció és que l’activació de la declaració d’independència arribi abans de 2025, però no a la primera sessió de la cambra, tal com va precisar uns dies més cap aquí. Encara hem d’afegir-hi la possibilitat que el vot a Junts serveixi per demanar un referèndum acordat amb intermediació europea i, per tant, la DUI ni s’aixequi ni s’activi: una darrera variant introduïda al bombo a última hora. 

Si a més de ser independentista el votant té altres preocupacions, com és el cas de la majoria de ciutadans, podrà sentir l’adrenalina de l’atzar de la tómbola, el bingo i el casino en una infinitat d’assumptes, com per exemple l’impost de successions: el número 3 de la llista i possible presidenciable en cas que Borràs sigui inhabilitada, Joan Canadell, defensa que s’hauria de suprimir completament, mentre Jordi Sánchez, secretari general del partit, diu que la Generalitat no s’ho pot permetre. Què acabaria passant si prendre aquesta decisió depengués de Junts per Catalunya? Sorpresa! Però és que una mica més i aquesta tècnica de venda s’aplica a la totalitat d’afers que es solen recollir en un programa electoral. El de Junts ha estat publicat a darrera hora i redactat a corre-cuita, arribant a la pífia de calcar mesures que ja han estat impulsades pel Govern de Catalunya. La pressió ambiental havia fet insostenible concórrer a les eleccions sense programa i amb pressa no es pot treballar bé. 

Tornant a Viladrau: si a Casa Mariano de tant en tant sortia alguna recompensa més valuosa que les monedes aportades és perquè la majoria no ho eren. És la gràcia del joc d’atzar, que no tothom pot guanyar i són els perdedors els que omplen el pot. En el cas del vot sorpresa ha de passar, per força, un fenomen similar: no és possible que a la vegada es suprimeixi l’impost de successions i es mantingui, s’activi la DUI i no s’activi, es defensi la unitat de l’independentisme i es rebutgi investir el candidat independentista més votat si no és del teu partit… Algú o altre haurà de quedar decebut i pagar la Fanta. 

Comentaris

  cloroquine 20/02/2021 10:26 am
  chloroquine side effect hidroxicloroquina is chloroquine an antibiotic
  Bot 06/02/2021 11:50 am
  El frau a les eleccions catalanes serà monumental, seguint el patró de les eleccions EUA.
  Carmel 06/02/2021 11:49 am
  Si vols que la gent voti ERC hauries d'explicar els motius en comptes de carregar contra JxCat com fas sempre. Demostres que ERC no té projecte excepte donar columnes a la premsa subvencionada, però això no és un projecte de país, sinó de país i per això perdeu sempre a Catalunya.
  Estrijol 06/02/2021 11:07 am
  Jo NO VULL que els meus líders segueixin ensenyant les seves cartes a l’enemic. El que SI QUE VULL és que les juguin de forma intel·ligent per dur-nos a la victòria. Només Junts té clar que és així com cal jugar, i costarà que algú em faci creure el contraridesprés del cul de cosses que ja portem. Estem en guerra. Així que barallant-nos a la trinxera, sortint a pit descobert o volent negociar amb l’enemic sense res per oferir, i tot sota intens foc enemic, tots plegats semblem imbècils
  Octubrista 05/02/2021 7:15 pm
  Acaba l'article d'intenció parabòlica amb una veritat: "Algú o altre haurà de quedar decebut i pagar la Fanta. " La meitat independentista dels votants d'ERC, quan vegi que els polítics als quals havien fet confiança, s'alien amb l'espanyolisme per fer un nou tripartit, quedaran no decebuts, quedaran fotuts, refotuts i emprenyats, indignats traient foc pels queixals. Els votants de JUNTS també ho estarem d'emprenyats perquè, malgrat que la llista del president legítim de Catalunya haurà estat guanyadora, haurem de suportar el tripartit 2021 una temporadeta (crec que no gaire llarga). Els que estaran contents com gínjols seran els de la Comuna Pudenta que amb uns resultats ridículs podran escalfar alguna trona i no cal dir-ho els del PSC's que sempre xalen quan Catalunya perd una oportunitat d'alliberar-se del jou colonial.
  130
  73
  Respon
  L'Arrahonès 05/02/2021 7:09 pm
  i si surt Fanta per a tothom? Perquè no t'hi jugues el vot?
  Adonae 05/02/2021 5:24 pm
  Molt ben trobat això del canvi de la taula per la poltrona. Tal qual.b
  Narcís 05/02/2021 1:15 pm
  Renoi ! Nassos ! Collons collia ! L' autor n' és regidor per ERC i ... fa anys? Haguéssim començat per aquí !!! ( Ara s'entenen escrits tan de part o gens ni mica, ni poc ni gaire, neutrals, imparcials, desinteressats àdhuc d' enderrocament .. verament n' estem ben guarnits si aquest bon ésser n' és model de cercar la independència de nostra nació ! ) PD : gràcies per informà'ns-e col·lega kodi ! Nota : per curiositat femenina .. cobra sou per aquest càrrec ? al ser diners polítics/ representació pública .. hom pot saber quants són tots plegats ? Gràcies per endavant per ' sa transparència ' !
  106
  64
  Respon
  Donec Perficiam 05/02/2021 12:41 pm
  Donades les circunstàncies tant del-lirants que ens envolten des de fa anys (i panys), prefereixo els ous Kinder que les sorpreses politiques....cada vegada que veig els mini-programes electorals per TV3 tinc de vomitar. Són del tot indigestos. I els de Vox directament em provoquen un xoc anafilàctic....
  De part del teu amo 05/02/2021 11:53 am
  En Pere m’ha dit que et donarà menjar avui..
  86
  17
  Respon
  kodi 05/02/2021 11:26 am
  ANDREU, PQ NO T'HO APLIQUES AIXÒ Q DIUS A L'AJUNTAMENT DEL Q N'ETS REGIDOR
  ERC lluny del seu ecosistema boqueja. 05/02/2021 10:29 am
  No si els acòlits d'ERC són curts de vista o què? Haurien de deixar en pau a JxCat, que si corrupció, que si tal i qual, i centrar-se en el seu negoci: Esquerra -esquerra-, Republicana -republicana-, de Catalunya -de Catalunya-. No hi ha cap altre partit a Catalunya que sigui realment d'esquerres i republicà. El PSC de l'enterramorts és carcúndia i sistema pur, IBEX fet escons, deep state en spray. Els Comuns són un acudit, directament, uns trepes amb més cara que esquena. Collons ERC, ves al teu negociat i lluita per ell, per la gent que creu que votant PSOE o Comuns voten esquerres i republica.
  120
  89
  Respon
  Mònica 05/02/2021 2:00 am
  Escrius molt i molt bé. Llegir-te és un plaer.
  91
  127
  Respon
  Octubrista 05/02/2021 1:55 am
  Els "tripartit boys" sou molt pesats i se us veu el llautó d'una hora lluny. No cal que us hi escarrasseu tant: gairebé segur que entre ERC, el PSC's i la Comuna Pudenta tindreu prou escons per tornar-ho a fer. I, si no fos així, segur que des de Madrid us donaran un cop de ma.
  131
  41
  Respon
   Pilar1986 05/02/2021 5:16 pm
   L'has clavat, octubrista.
   36
   13
   Respon
  Doncs el joc de JUNTS emociona !!! 05/02/2021 1:37 am
  Ens cal emocio !! I no pas avorriment i rendició !! Hem de votar la valentia de JUNTS
  184
  117
  Respon
   Salvador 05/02/2021 12:52 pm
   Doncs a mi Junts no m'emociona gens tot i haver votat al president Puigdemont el 2017. Trobo que no tenen estratègia ni moral de victòria, tot es redueix a proclames èpiques que no es creuen ni ells i a polèmiques estèrils amb Espanya que no van enlloc i que només consumeixen energia i generen frustració, com tot el tema de les pancartes. Si no saben com fer-ho o si els fa por que s'apartin. D'ERC no diré res perquè aquests directament s'han passat a l'enemic amb armes i bagatges.
   38
   11
   Respon
   Ricard. 05/02/2021 12:37 pm
   Valentia de que!?. Si en els moments nuclears (27O, sota el 155 -amb mencions especials de col.laboració quasi marcial que va sorprendre fins i tots als propis repressors-, pactant amb el PSC per cadires allí on els hi convé -Diba- etc ) diferències més aviat nul.les... Ara si parlem de retòrica fum que tant ens alimenta als independentistes, et dono la raó... Tots, i dic tots, els partits sobiranistes de joc Autonomista són això, una entelèquia de mitges tintes per anar allargant l'agonia... i pillar càrrec i cadira alguns... Modus vivendi al no res...
  Nom 04/02/2021 10:44 pm
  Cert , votar Jxcat es votar un aire fresc i nou, lluny de politics professionals com l'Aragones, o poc eficaços, com la Verges i el Homrani. Ara bé, arribats al cas de no tindre res millor, tot i la connivència amb el PSOE, es podria votar ERC.
  Narcís 04/02/2021 9:33 pm
  La comparança n'és grotesca .. a aquest bon home botiguer no li vindrà ningú a tancar-li ( inhabilitar-li ) la feina, no li vindrà ningú desposseir-lo d' allò que li pertany o guanys / béns / patrimoni , no li vindrà ningú a subjecta' l amb manilles i dur-se'l a presó ( i munt d' anys ) , no li vindrà ningú per culpa del qual hagi de sortir com un llamp a l' exili . . . . . . . no hi tindrà tot un estat esperant-lo per fúme'l fora mida com escarment a resta de catalans , siguin o no siguin independentistes ! PD : això sí, potser, i dic només potser, si tots ens arromanguéssim contra l' antidemocràcia i contra la repressió començant per l' autor .. altre gall ens hi cantaria tot fent possible passés qualsevulla cosa de les esmentades per Laura Borràs !
  231
  188
  Respon
  fat boy 04/02/2021 9:10 pm
  Ha, ha, quin riure. Al menys el joc te una certa emocio, no com el joc d'erc que vol una taula pero que tots sabem que la canviaran per una poltrona.
  316
  281
  Respon

Nou comentari