El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vetllar per la diversitat lingüística
  • CA

Avui 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovat per la UNESCO el 1999 i commemorat des del 2000. El tema d’enguany és l’ús de la tecnologia per a l’aprenentatge multilingüe i els desafiaments i les oportunitats que comporta i en el seu missatge la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, apunta una oportunitat, eines per enregistrar i conservar llengües sense codificació escrita en perill d’extinció, i un desafiament: el risc d’uniformització lingüística que afavoreix Internet (i els mitjans de comunicació i plataformes, hi afegiria) si no fem l’esforç de posar els avenços tecnològics al servei del plurilingüisme i la diversitat lingüística.

Als anys setanta va començar a sorgir l’enfocament ecològic a la (socio)lingüística: l’estudi de les llengües com si fossin organismes vius, l’estudi de les interaccions entre llengües i l’entorn cultural geogràfic, polític, social… Carme Junyent i Albert Bastardas van ser dos dels divulgadors del concepte a Catalunya anys més tard del que s’ha anomenat “ecologia de les llengües” o “ecologia del llenguatge” o, fins i tot, “lingüística ecològica”, molt menys estudiada a casa nostra. Com diu Bastardas, les llengües són útils i funcionals a les poblacions que les creen i les renoven, i que siguin majoritàries o minoritzades no depèn de les llengües en si i de la seva funcionalitat, sinó de les relacions (de poder, essencialment) entre persones o grups. I Junyent ha defensat que és vetllar pel plurilingüisme i les societats multilingües, la diversitat lingüística, el que marca la diferència de pervivència entre llengües minoritzades sotmeses a les mateixes condicions. La uniformització, la pèrdua de la diversitat, és la gran amenaça per al planeta i per a les nostres llengües, també. Recordem-ho avui els que en som parlants, i tot l’any.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a febrer 21, 2022 | 20:19
    Ricard febrer 21, 2022 | 20:19
    Els castellans em sembla que no estan per diversitats des de fa segles... Així doncs què hem de fer nosaltres Sra. articulista?
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 21, 2022 | 21:34
    Luisnomeacuerdo febrer 21, 2022 | 21:34
    Claro la lengua materna es el español, lo demás son cuentos de fascistas independentistas.
  3. Icona del comentari de: Narcís a febrer 21, 2022 | 23:39
    Narcís febrer 21, 2022 | 23:39
    Uns cosa és conèixer una llengua mecànicament, i d'altra molt diferent, pensar, sentir i estimar amb la pròpia àdhuc amb pròpies ! PD : la llengua d' un territori n' és sagrada perquè si no ho és a ca seva, on ( resta té ses respectives ! ) ? Nota : una llengua n' és conseqüència/ resultat/ efecte ( munt d'anys ) d' afinitats d' un poble pro sa supervivència així traduït a l' amor de progenitors vers sa descendència .. cosa que no desfà altra mena d' afinitats siguin de delinqüència o baixesa conformant poble de llengua maldita ! Anotació al marge : allò que no pot ser és haver de saber llengua impròpia per raons de política invasora amb tot el que implica ! Incidència : si defora ni ' bon dia ' volen escoltar, ni el to o accent català, ni mateixos cognoms catalans àdhuc ni que posi nascut a municipi català ni haver estudiat a centres de Catalunya . . com volen català qui fos se'n digui espanyol de res ( a sobre sabent-los greu sa existència a terra pròpia ! ) !
  4. Icona del comentari de: Cris a febrer 22, 2022 | 00:27
    Cris febrer 22, 2022 | 00:27
    La supervivència de la nostra llengua està a les nostres mans, però cal que deixem d'anar amb el lliri a la ma: i de fer el passerell: parlar català sempre i en qualsevol circumstància, no canviar de llengua davant els inadaptats, boicot a les botigues físiques i virtuals que no atenen en la llengua del país, evitar els productes audiovisuals en llengua colonial i prioritzar, sempre que sigui possible, la compra de productes correctament etiquetats
    • Icona del comentari de: MHP a febrer 22, 2022 | 21:37
      MHP febrer 22, 2022 | 21:37
      Recorda de no demanar medicaments que no wstiguin etiquetats en català quan estiguis al hospital.
  5. Icona del comentari de: Marta Guix a febrer 22, 2022 | 05:32
    Marta Guix febrer 22, 2022 | 05:32
    San Vicente de los Huertos es l'exemple de la diversidad del Junqueras y sus españoles d'erc.españa.Una. Ves a vendre boniatos a españa, Española genocida
  6. Icona del comentari de: Cge a febrer 22, 2022 | 10:19
    Cge febrer 22, 2022 | 10:19
    Quin rentat de cervell us han fet a els de ER. Ah calla que no us han rentat el cervell es l'ideari que teniu i que no dieu per a robar tots el vots a la gent que encara us creu que sou indepes. TRAÏDORS.
  7. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a febrer 22, 2022 | 14:44
    Jordi (Català i Suís) febrer 22, 2022 | 14:44
    Tot l'article emmascara la voluntat de convèncer els Catalans dels PPCC de sotemetre'ns als Amos i Colons Espanyols (i Francesos al Nord). És l'estratègia dels Nous Botiflers de presentar la Colònia Espanyola com a part integrant de la Nació Catalana i la llengua dels Espanyols com a part també de la Nació. Per això volen convèncer-nos que Existeix Literatura Catalana escrita en Espanyol, Diaris Catalans escrits en Espanyol i Cantants Catalans que canten en Espanyol. És una estratègia que va "droit vers le suicide de la Nation". Fa anys que només parlo Anglès quan arribo a l'aeroport de BCN. Només per no haver d'aguantar la llengua dels Ocupants i Colons. Però els Nous Botiflers guaiten cap a una altra banda. I no només ERC fa això: gairebé tot l'Independentisme. Malhauradament les elits catalanes dels PPCC són les més miserables d'Europa. Us duran a la desaparició.
    • Icona del comentari de: MHP a febrer 22, 2022 | 21:41
      MHP febrer 22, 2022 | 21:41
      Doncs si, noi, tota la cultura feta a Catalunya es catalana, independentment en quin idioma estigui escrita, català o castellà. Ho sento pels supremacistes feixistes com tu. Com diuen els castellans, si no te gusta, ajo y agua.
  8. Icona del comentari de: LlunyDeCat a febrer 22, 2022 | 17:00
    LlunyDeCat febrer 22, 2022 | 17:00
    La referència a la lingüista Carme Junyent ve de l'article a Vilaweb (https://www.vilaweb.cat/noticies/llengua-materna-opinio-carme-junyent/) i si comparem els dos articles ja ens adonem de la diferència. Deixo els lectors Catalans copsar-hi la diferència.
  9. Icona del comentari de: Realitat a febrer 22, 2022 | 21:42
    Realitat febrer 22, 2022 | 21:42
    El tema es que per a la majoria de catalans el català NO es la seva llengua materna
  10. Icona del comentari de: Tap a febrer 22, 2022 | 22:05
    Tap febrer 22, 2022 | 22:05
    El Català ha perdut 280'000 parlants en 15 anys: https://www.vilaweb.cat/noticies/aragones-consensos-us-social-catala/. Jo crec que n'ha perdut molts més. Són dades optimistes. Mentre, les nostres miserables elits - els Nous Botiflers - ens volen ben anestesiats i que continuem PARLANT ESPANYOL que és segons diuen PATRIMONI DELS CATALANS. Doncs, vés per on: US PODEU FOTRE LA VOSTRA LLENGUA ESPANYOLA on us càpiga !
  11. Icona del comentari de: Independentista a febrer 23, 2022 | 08:32
    Independentista febrer 23, 2022 | 08:32
    Em sembla que aquesta vetlla serà la que s'acostuma a fer als difunts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa