Unitat! Tots amb el president!

"Un altre dels anhels de la ciutadania és el de deixar enrere l’espectacle de circ en què s’havia convertit la majoria parlamentària independentista"

Les eleccions de diumenge passat acaba amb una legislatura iniciada amb la imperdonable repressió, exercida a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i de l’empresonament dels membres del govern català acusats de mil penjaments per haver-se atrevit a organitzar un referèndum, un tipus de votació que es practica amb normalitat en diversos països civilitzats del món. Un dels afanys de la tretzena legislatura és el de sortir d’aquest cul de sac coercitiu i poder resoldre democràticament el conflicte que, per haver estat tancat en fals, encara segueix latent. No serà fàcil i qui sap si serà possible, però és el que han votat la majoria del catalans, donant per primera vegada la victòria en percentatge de vots a l’independentisme, tot i la desmobilització inherent a la situació de pandèmia i a les ridícules escenes de discrepàncies intragovernamentals de l’últim any. 

Pel que fa a aquesta darrera qüestió, un altre dels anhels de la ciutadania és el de deixar enrere l’espectacle de circ en què s’havia convertit la majoria parlamentària independentista: la publicitat enganyosa, els atacs entre consellers, les amenaces incomplertes de convocatòria d’eleccions, les diferències artificialment accentuades de cara a la galeria, els intents de boicot, les falses desobediències, els requeriments severs vers l’altre i la benevolència indulgent cap als propis, les jugades mestres, la tensió d’última hora, que cada data hagi de ser històrica i anunciada amb posat greu, l’ai al cor fins l’últim minut… tot això ja cansa i és vist com una farsa que no duu enlloc més que a la fatiga i al desencant. Per saber si és veritablement tal com ho dic, feu la prova: només cal posar sobre la taula una eventual repetició d’eleccions perquè una conversació relaxada es converteixi en un torrent d’improperis.

En els propers dies veurem si ha canviat aquesta dinàmica: si les negociacions per formar govern són fluides, discretes i es va per feina, serà un primer senyal de la superació d’aquest episodi. Per contra, si s’abusa de les exigències grandiloqüents, del tensar la corda i de l’exposició pública, voldrà dir que encara tenim mala peça al teler.

De moment, hi ha indicis per al pessimisme i per a l’optimisme. La retòrica desplegada per Junts amb els resultats a la mà forma part dels primers. Diversos dels seus dirigents han utilitzat l’expressió “empat tècnic” per referir-se a l’avantatge d’ERC dins del bloc independentista. Al mateix temps, hi ha hagut retrets cap al PDECat, fent una interpretació paral·lela dels números segons la qual, si hi hagués hagut una sola candidatura postconvergent, hauria tingut més vots que la dels republicans. La realitat és que a les eleccions de 2017 l’avantatge de Junts sobre ERC era inferior a l’actual d’ERC sobre Junts i aleshores ningú no va fer servir aquests subterfugis. Alhora, enlloc no està escrit que els vots del PDECat haguessin anat a parar a Junts i més quan la seva campanya s’ha basat sobretot en l’antagonisme respecte als de Laura Borràs i al rebuig als acords amb la CUP. El més probable és que s’haguessin perdut en l’abstenció o en la tria d’opcions conservadores d’obediència espanyola. És més, si els fidels al president Puigdemont es van voler desempallegar dels altres, amb purgues als ajuntaments i a les conselleries, és perquè deurien creure que els resultaven un llast. Tant una excusa -la de l’empat-, com l’altra -la dels vots del PDECat-, deixen entreveure una resistència a lliurar la presidència, cosa que seria prou deslleial tenint en compte que Mas, Puigdemont, Turull i Torra van comptar amb els suports republicans.

En l’àmbit de l’optimisme hi ha les declaracions de Laura Borràs a Catalunya Ràdio, donant per fet que és Pere Aragonès qui  ha d’iniciar la roda de converses, deixant enrere el posicionament ambigu durant la campanya sobre la seva possible investidura. Veurem finalment quina de les dues facetes s’acaba imposant, però seria ben irònic que una formació que ha centrat el seu discurs dels darrers anys gairebé exclusivament en aspectes com la unió dels independentistes –“unitat!”- i el presidencialisme –“tots amb el president!”- optés per posar en pràctica tot el contrari. 

Comentaris

  No se debe llamar circo a este espectáculo 21/02/2021 2:33 pm
  Es un insulto a los payasos.
   Anònim 21/02/2021 8:18 pm
   Y...recuerdales. un buen nazi-fascista habla egpañol
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 21/02/2021 9:13 am
  Encara podra haber una sorpresa de ultima hora que E.R.C. Se junti amb el P.S.C. DE ILLA I EN COMU PODEM LA CUP . Tot es posible encara ..DE Tores maneres SI LA CUP entra al Govern Català .. TOTS AMB EL PRESIDENT ..Si es veritat necesitara molta ajuda . LA CUP AL GOVERN CATALÀ Sera con PODEMOS en el Govern Espanyol ..UN MAL DE CAP PER EL PRESIDENT .
  14
  22
  Respon
   Joan Joliu 21/02/2021 9:51 am
   A la CUP s'els veu venir de lluny, en canvi a esquerra no. Ens han mentit continuament per arribar al poder. Per tant en contra del president NO, però a favor tampoc.
   47
   14
   Respon
  Tots amb el President Puigdemont 20/02/2021 8:36 pm
  Des del punt de vista de la legalitat catalana, només n'hi ha un de president i es diu Carles Puigdemont.
  142
  2
  Respon
   JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 21/02/2021 9:17 am
   CARLES PUIGDEMONT Ja es un EX-PRESIDENT DE CATALUNYA .. Con u son JORDI PUJOL , PASCUAL MARAGALL , JOSE MONTILLA " ELS DOS DEL TRIPARTIT " ARTUR MAS , QUIM TORRA .Y Per molt CARLES PUIGDEMONT ES UN POLITIC COVARD Per Fugir de Catalunya va tenir POR DE ANAR A LA PRESO .
   158
   239
   Respon
    baldiret 21/02/2021 8:20 pm
    I no oblidis, un bon nazi-fascista parla egpañol!
    baldiret 21/02/2021 7:28 pm
    això que dius es molt suat, ja no cola.
  Andreu 20/02/2021 8:01 pm
  No home, no et preocupis, acabarem com Pujol, Millet, etc 3%,ja m'entens
  109
  140
  Respon
   baldiret 21/02/2021 7:56 pm
   Doncs no vull ni pensar acabar com tu, repetitiu i "cansino".
   El bona persona 21/02/2021 12:11 am
   Volies dir Ferrovial del getmanissim i t'has equivocat, oi?
   83
   34
   Respon
  Narcís 20/02/2021 1:26 pm
  Només per curiositat femenina .. li donaran un càrrec a la Generalitat? PD: ço és, després de tantes bestieses.. res de res ( excepció feta del poblet ) ?
  109
  62
  Respon
  Luisnomeacuerdo 20/02/2021 1:21 pm
  Si todo el mundo mundial saben que los fascistas independentistas son los monos del circo. Y otra cosa o tengáis la menor duda que como los lazinazis os atrevéis a sacar la patita del tiesto se os va a aplicar otro 155 y esta vez más duro , sigamos plus forte para suavizaros por otros 300 añitos más.
   baldiret 21/02/2021 8:03 pm
   ES verdad lo que dices, teneis que maltratarlos mas,pero no matarlos quesi no, no se de que viviremos
  Arnau 20/02/2021 1:11 pm
  ERC que faci el tripartit si vol amb els colauistes i el PSC, El que ha de fer JUNTS, juntament amb l'AMI i l'ANC es formar un govern alternatiu a l'exili per dirigir la resistència contra els ocupants i el govern de Vichy que els donarà suport
  @"El nostre President es diu Carles Puigdemont" 20/02/2021 12:22 pm
  Puigdemont no quiere ser presidente de comunidad. Prefiere ser presidente simbólico de escalera.
  5
  291
  Respon
   baldiret 21/02/2021 8:00 pm
   Tienes mas razón que un santo, Dios que es infinito te lo premiarà
   baldiret 21/02/2021 7:59 pm
   que grandes argumentos que teneis los colonos y mantenidos, os adoro.
  David. 20/02/2021 10:08 am
  El que és obvi per a tothom és que ERC ja ha passat pàgina al tema indepe, que l'ANC és una entitat inofensiva i inútil, i que ens esperen 4 anys de l'autonomisme de sempre.
  Manel de manresa 20/02/2021 10:00 am
  Tots amb el president??? Només si és d'erC, no?? Doncs res tots amb el president com ha fet el partit tan honrat com erc. O traduït per a gent com tu que viu als nubols d'erc. Si president el nen del mossen i a partit d'aqui joc subterrani, brut, pals a les rodes al president i un llarg etc ja que no és dels nostres... aquesta és la honradesa d'erc..... Millor aneu solets, o pot ser milñlor dit de la mà dels espanyols que en sou molt amics i en quatre anys erc serà com ucd, unio, el partit de la rosa diez etc... colla de mentiders.
  101
  10
  Respon
  baldiret 20/02/2021 9:31 am
  No cal respondre al petardam incendiari, el millor: no fer-li cas
  Opció guanyadora 20/02/2021 8:49 am
  Ha guanyat les eleccions l'opció independentista. Erc és el partit amb més vots dins de l'opció guanyadora i a partir d'aquí ha de fer govern. Això acceptat per tots, cap problema. El que no s'escau i és que Erc es pensi que pot fer una lectura diferent i vulgui entrar distorsions al futur govern. Esperem que gestioni bé i no ho malmeti tot. I res de lideratges venerables ni patriarcals. Les actituds messiàniques des de la presó s'han de moderar. Ja som grans tots plegats. El que no s'accepta és wue Erc
  El bucle d'Erc 20/02/2021 8:00 am
  A veure: ha guanyat l' OPCIÓ independentista, no pas un partit. Ho sap i ho ha acceptat tot el món fins els contraris de més a prop. I qui té més vots ha de fer un govern de coalició amb els altres partits indepes que per sort !!! són tres i majoria. De què va ara el president d'Erc amb aquests triumfalismes de partit i l'obsessió d'imposar la seva visió de la situació? Sembla que s'ha fet un bucle i això passa quan un només parla amb els seus fidels i aduladors. Eiii! A tocar de peus a terra!
  97
  15
  Respon
   Bona! 20/02/2021 9:46 am
   Bo, això del bucle. Algú ho havia de dir! Sembla que l'ANC està al cas i reclama l'èxit de l'opció independentista i l'acord entre els 3 partits. Perquè les eleccions anaven de dues opcions. No pas de 9 partits, ni de dreta/esquerra.
  Cge 20/02/2021 6:26 am
  Apa un altre bufo de ER, = assalariat
  59
  28
  Respon
  Només candidat 19/02/2021 9:27 pm
  Quin President? No en tenim altre que Carles Puigdemont. Des del 14F no n'hem votat cap altre. De moment hi ha candidats. Qui vulgui ser-ho s'ho ha de guanyar.
  178
  116
  Respon
  Hermanos, no primos 19/02/2021 7:19 pm
  No ens deixeu sols, deia el capellà.¡¡¡ Doncs si, ara toca que ERC tingui un Conseller d’Interior, un d’Economía, un de Salut i ananr tirant. Ja ens trobarem al Parlament si voleu alguna cosa del camí cap a la independència.
  A pastar fang 19/02/2021 4:40 pm
  El cinisme típic d'ERC (o el llepaculisme també marca de la casa). Després de no votar Puigdemont i de no donar suport al president Torra, ara criden "tots amb el president". El petit sectari també deixa clar quins són els principis que els regeixen. Diu que si Junts s'ha volgut desempallegar del PdCat és perquè els hi representava un llast. Clar que sí, un llast per arribar a la independència, estult! No pas un llast per acumular vots, que n'haurien tret més si haguessin estat tan traïdors als principis com ERC i el seu eixamplament amb sociates catalanòfobs. ERC és l'enemic, i l'única unitat ha de amb qui ajudi a fotre'ls fora de l'independentisme d'arrel espanyolista i del govern.
  226
  52
  Respon
  Imperdonable 19/02/2021 2:21 pm
  El que mana és el resultat independentista. Si algun partit vol reinterpretar el resultat per aigualir la voluntat dels votants... Cometrà una estafa, un atracament històrics
  107
  1
  Respon
   baldiret 19/02/2021 10:19 pm
   No es ben be així, si posem la balança ja veurem que dona. De tota manera, ara combe no fer merder i que TV3 sigui la que va ser fins abans del gran assalt i que s'aturí el grinyol que a tots ens fa xerricar les dents, això seria un bon començament.
  Arnau 19/02/2021 1:52 pm
  Encara que no tots els vots del Pdcat (que només volien veure de conservar alguna cadira...) haguessin anat a Junts (en Mas hauria votat a un partit espanyolista com dius ?), ja hauria prou per superar ERC en vots i escons (i rebaixar els de PSC i VOX, no ho oblidem). I oblides que, miserablement i amb la complicitat de la JEC, Pdcat es va quedar amb un drets electorals que eren de Junts. tot i així, sense anuncis gratuïts, sense paperetes als domicilis, considerats com a extraparlamentaris, es posen gairebé al nivell de ERc i PSC. O sigui que una mica més de equanimitat.
  222
  134
  Respon
   Andreu 20/02/2021 7:55 pm
   Es que lo vostre es unir, ja es veu PDCAT,Marta Pascal, Artur Mas, Duran i Lleida........ Sou un desastre
   153
   248
   Respon
    Que n'aprenguin! 21/02/2021 12:08 am
    Han sabut fer neteja d'espanyolistes venuts. A veure quan és capaç ERC de fer el mateix. Rufián, Tardà, Junqueras, Aragonès... a la paperera.
    122
    43
    Respon
  Tens mirada junquerista 19/02/2021 1:41 pm
  La realitat és que Mas us ha fet la feina bruta, i que si no fos pels odiats convergents de tota la vida, ERC hauria fet figa, com n'estic segur que en farà si es tornen a repetir eleccions. Els vots que ha captat Mas (més que no el PdCat) és evident que majoritàriament s'haurien quedat allí d'on han sortit. Només un ruc ho posaria en dubte. Res a veure amb el 2017, on ERC no es va disputar el vot amb cap altre partir d'esquerres "independemtista" més que amb la CUP, que els en va regalar molts. Jo encara espero que Aragonès no esdevingui president i que si l'investeixen no sigui amb els vots de JxCat, la qual cosa voldrà dir que per molt president que el pogués fer una abstenció del PSC i C's, no podria governar, perquè per governar necessita inexorablement JxCat, i per tant la seva dependència de JxCat serà absoluta, mal que us pesi, patètics ercs. Ara coneixereu el preu de governar, i no serà cap saldo.
  175
  82
  Respon
   baldiret 20/02/2021 9:27 am
   President, posi les urnes!! President, posi les urnes!! Engrescava la Forcadell al president des de la tarima i finalment el president Mas va ficar les urnes.
   Si noi, 20/02/2021 7:24 am
   ERC, 90 anys d'història, 0 casos de corrupció. Ultim tripartit, JxSou+PSOE+Comuns a la Diputació de Barcelona fa un any per fer presidenta a la també corrupte Núria Marín.
   133
   184
   Respon
    ERC traïdors 21/02/2021 12:15 am
    Zero casos de corrupció? Repassa l'hemeroteca, ignorant!
  Pere olive 19/02/2021 1:31 pm
  Ets massa jove per a voler viure de la menjadora. La teva argumentació no passa de silogismes de pàrvuls. ER fa temps que no es indepe. No ho dic jo, ho diuen els sondejos. Sou com Podem, una estafa. Vigileu en no acabar com els colaboracionistes francesos, us falta un unza.
  118
  81
  Respon
   Carpanta 20/02/2021 12:42 am
   el de Juns faicistes, racistes, xenofovos, aneu per la vida enganyant a la gent.
   72
   111
   Respon
  Anònim 19/02/2021 1:31 pm
  Ets massa jove per a voler viure de la menjadora. La teva argumentació no passa de silogismes de pàrvuls. ER fa temps que no es indepe. No ho dic jo, ho diuen els sondejos. Sou com Podem, una estafa. Vigileu en no acabar com els colaboracionistes francesos, us falta un unza.
  108
  62
  Respon
   Boris 19/02/2021 2:23 pm
   ERC és autonomista i no s'amaga...La lleitat a que fa referència el Sr. Andreu Pujol és la de Rufián quan va piular allò de les 155 monedes de plata?
   170
   121
   Respon
    El respecte es guanya 21/02/2021 12:16 am
    Et sobra lo de Sr.
  Narcís 19/02/2021 10:26 am
  Ras i curt : 1. A què ve a hores d'ara a recordar/ esmentar el que fos àdhuc fora de context ? 2. Per què no tracta JxC amb respecte que no pas identificant-lo amb partit . . . quan n'és una coalició ( Demòcrates de Catalunya, Moviment d' Esquerres, Independentistes d' Esquerres, Els Verds- Alternativa Verda, Reagrupament , Solidaritat Catalana per la Independència, Acció per la República ) ? i 3. I, ja posats, no n'és veritat que els 568.002 vots aconseguits ensems amb els 77.059 del PDeCAT serien 645.061així força més que els 603.607 d' ERC ? PD : la descomposició no ens fa febles tot anihilant la llibertat nacional catalana així inservible qualsevulla ideologia política ( contra Catalunya defora tots es donen la mà ! ) ? Nota : n' era un moment d'or per a ser ensems, junts, alhora, a l' uníson, plegats d' allò més .. fos només per restituir el President i el Govern que prevaricadorament fou criminalitzat .. esborrat !
  85
  14
  Respon
  David 19/02/2021 1:33 am
  Aquest deu ser d'ERC, no? És que no es nota prou! ATENCIÓ Junts, us volen parar una trampa. Si us plau, no entreu en aquest govern Frankenstein d'ERC, CUP i Comuns. Això no va enlloc i vosaltres sou els que més perdreu!
  328
  138
  Respon
   kodi 19/02/2021 7:56 am
   En efecte Andreu unitat, unitat i unitat, faltaria més (si q ho és de regidor d'erc ), ara be ara ja no se'n recorden de com van tractar puigdemont i torra oi?
   179
   19
   Respon
    resposta al kodi: 19/02/2021 9:40 am
    S'els ha tractat millor del que's mereixien. Fuigpelmón va suspendre la DUI en segons i va fugir. El pallasso Torra a crispat a tots els catalans durant 3 anys i ha renunciat a la taula per parlar de TOT perquè no la va aconseguir ell.
    149
    384
    Respon
     ERComuns 19/02/2021 1:44 pm
     Per parlar de tot? Quanta estultícia. Per no parlar ni es convoca. SOu els col"laboracionistes del PSOE 155. Enemics de Catalunya!
  Gerard de sarria 19/02/2021 12:03 am
  Fora Vitxi
  lluiset 18/02/2021 10:55 pm
  Tu ets tonto xaval!!
  Lluís Valls 18/02/2021 10:49 pm
  Aquest Sr. Andreu Mas es un sectari, sempre va de "fan" de Esquerra, Esquerra es un partit autonomista al estil Convergència, Hi han més gent de, Esquerres a Junts que a Esquerra tm
  317
  148
  Respon
   Si noi, 19/02/2021 7:50 am
   com Cotalelo és "fan" de Corruptgència.
   1136
   2050
   Respon
  Tripartit no, gràcies 18/02/2021 10:44 pm
  "Unitat! Tots amb el president!" Ara t'escolto, Andreu ! Ho repetiré CRIDANT, PERQUÈ TOTHOM HO SENTI: UNITAT. TOTS AMB EL PRESIDENT DE CATALUNYA CARLES PUIGDEMONT I EL CONSELL PER A LA REPÚBLICA QUE ENCAPÇALA !
  487
  167
  Respon
   EL CONTE DE LA LLETERA 20/02/2021 7:29 am
   El Poc honorable Pujol va governar duran 23 anys, quan li parlavan de la independència de Catalunya sempre responia "ara no toca". El Poc honorable Miss Catalunya sempre ens deia "feu-me confiança" i ens va organitzar una costellada de 3 respostes per fer content al Cerillo, després trencà la paraula donada d'eleccions inmediates després de "la Consulta" per aconseguir la "unitat" amb xantatge, gràcies CUP per enviar-lo a la paperera de la història. El succeí un batxiller que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot empantanegat. Fuigpelmón també va triar hereu (costum corruptgent que demostra en quina democràcia creuen), al pallasso Torra que només començar ja donava pistes del seu tarannà, el primer acte oficial va ser inaugurar els Jocs del Mediterrani amb el Preparao VI, al migdia va trencar per tv amb la corona i per la nit seia cufoi al costat del Borbó, va seguir fent el ridícul amb les pancartes per acabar obeint, el soci forçat amb xantatges va aconseguir una taula per parlar de TOT amb Madrit i el pallasso va tenir un atac de banyes per no ser ell el que ho va aconseguir, des del primer moment va fer tot el possible per rebentar-la cosa que a Madrit ja els anava bé, seguia presionan als socis perquè desobeissin quan ell mai arribava al final i com els socis ja estavan escaldats del personatge va decidir finiquitar la legislatura, Fuigpelmón veia que les enquestes no els eren favorables i el va renyar, el pallasso obedient mai va convocar-les, preferia el 'martiri', que Madrit el cessés i tornar a deixar-ho tot encara més empantanegat amb la pandèmia. Ara han tornat a triar hereu, vaja hereva, la que tenia més mèrits, crispadora com el pallasso i investigada per corrupte: Laura Hagrid Borràs, master en vendre fum. Encara hi ha algú amb cervell, no adoctrinat, que cregui que els corruptes que van pujar al carro indepe quan van queda amb el cul a l'aire per molts cassos de corrupció vulgui la independència de Catalunya?
   87
   133
   Respon
    kodi 20/02/2021 2:15 pm
    la lleteraire i la lletera no pertanyien a JUNTS, mirem de no equivocar-nos car eren d'ERC
  Molt bon article! 18/02/2021 9:44 pm
  Una visió real de la situació!!!
  37
  248
  Respon
  Alícia 18/02/2021 9:19 pm
  El nostre President es diu Carles Puigdemont
  782
  583
  Respon
   GROC 19/02/2021 6:59 pm
   Alicia diu que Puigdemont a guanyat les eleccions. Si que soc tonto que no me ne asebantat
   91
   155
   Respon
    Robert 23/02/2021 7:44 pm
    Mira xató, el teu president ha començat les negociacions amb els socis preferents: la CUP i Comuns. No sembla que sigui una bona manera de tractar un futur soci que té tant sols un diputat menys que tu, si vols anar de bones, clar. Així que comencem a pensar en noves eleccions, a veure si guanya l'Illa i a l'aragonès se li acaba el dissimular. Si junts ha de quedar a l'oposició, almenys que ho diguin les urnes i no els mamarratxos d'ER. Fàstic que feu tots els d'ER.
    A ERC no us deixen aprendre català, oi? 21/02/2021 12:25 am
    Doncs per escriure "no me ne asebantat" se n'ha de ser força, de tonto.
   Si noia, 18/02/2021 9:42 pm
   Posa un ciri a la verge dels desamparats. Fuigpelmón va suspendre la DUI en segons i va fugir...
   66
   339
   Respon
    Covards 21/02/2021 8:49 am
    Puigdemont està en el camp de batalla donant pel sac a l'estat espanyol. No com el genuflex Junqueras que hi està pactant l'indult.
    268
    90
    Respon
    Erik 19/02/2021 6:23 am
    Puigdemonio es un cobarde. El problema es que el marco mental hace que no veáis lo evidente. No os preocupéis se lo pasa bien con los flamencos.
    19
    218
    Respon
     Junqueras: "Amo España" 21/02/2021 5:39 pm
     Puigdemont estarà amb els flamencs, però aquí qui fa de bailaora és Junqueras i els seus palmeros.
     kodi 19/02/2021 8:00 am
     erik no et preocupis pas, car gràcies a tu ens donem compte precisament del q és evident

Nou comentari