Fa cinc dies que sóc a Madrid. He vingut a la capital d’Espanya per cobrir la campanya de les eleccions del proper 28 d’abril. Una estada que em permet agafar distància i entrar en aquest món que és Madrid i l’Estat. He vist mítings del PP, de Ciutadans i d’Unidas Podemos. He anat al Valle de los Caídos -en breu podreu llegir el reportatge en aquest diari- i he entrevistat a un dels impulsors de Podemos. Però, sobretot, he trepitjat aquesta ciutat i he escoltat moltes de les converses que mantenen els seus ciutadans. És una ciutat fascinant, però d’un altre país. Te n’adones quan hi vius uns dies.

 

Les eleccions del proper 28 d’abril són uns comicis especialment difícils per al sobiranisme català. Amb presos polítics i exiliats, l’independentisme ha d’expressar un suport inequívoc a aquelles opcions polítiques que aposten perquè Catalunya pugui decidir el seu futur i, arribat el moment, ser un país independent. Són unes eleccions on, com ja s’ha dit en nombroses ocasions, Catalunya es juga molt: diàleg o més repressió.

 

Vist des de Madrid és bastant clar: n’hi ha que volen evitar parlar de Catalunya costi el que costi -com Unidas Podemos, per exemple-, i d’altres que veuen en l’independentisme l’enemic a batre -com el PP o Ciutadans-. El que és clar, però, és que Catalunya els suposa un problema. Ho saben des de VOX fins a Unidas Podemos. Catalunya té la clau. No només de la governabilitat -si es que el PSOE necessita els independentistes per arribar al poder-, sinó de l’estabilitat espanyola. És així.

 

Espanya viu un moment de crisi democràtica. Això és innegable. Alguns volen solucionar-lo amb la repressió com a resposta i d’altres tenen l’esperança que, ara sí, aquest Estat sigui capaç de realitzar la transició. Una segona transició, si se li vol dir així. Però sense una resposta clara i definitiva sobre el conflicte català és, simplement, impossible. Es pot intentar torejar el problema, o voler matar la bèstia, però Catalunya és una criatura díscola en aquesta campanya.

Nou comentari

Comparteix