Excel·lent notícia: el dia 10 d’octubre entrarà en funcionament el nou enginy de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals dedicat a un públic infantil i juvenil. Aquesta setmana se n’ha donat a conèixer la imatge gràfica i ja es va explicant que el projecte no consistirà exclusivament en un canal de televisió, sinó que també tindrà les seves ramificacions en el món digital.

Fan ben fet de no limitar-se a la pantalla grossa de casa: el juny d’enguany el diari Ara va publicar un estudi que feia palès que durant els darrers anys s’ha desplomat el consum de la televisió clàssica entre la canalla situada entre els 4 i els 12 anys. Si el 2011 consumien una mitjana de 150 minuts de televisió diaris, ara només en consumeixen 51. Els mateixos minuts, 51, són els que gasten mirant altra mena de suports. El mateix estudi deia que aquest descens del 66% del consum de tele entre la mainada catalana és superior al de la mitjana espanyola, que és d’un gens menyspreable 53%. Amb més motiu, doncs, una televisió infantil catalana ha de ser present a internet amb força. Els experts ho defineixen amb un reguitzell de paraulotes. Es tracta de donar una oferta “transmèdia, omnicanal i multipantalla”, diuen.

No ens emocionem massa, tampoc. El fet que l’oferta d’avui sigui molt més variada i dispersa, amb una gran diversitat de canals de televisió i de plataformes, ja ens fa prefigurar que el Súper 3 actual no tindrà el mateix impacte que tenia el dels noranta. Aleshores qualsevol producte televisiu tenia una penetració en la societat que avui dia només s’aconsegueix en comptades ocasions i encara parcialment. L’antic Súper 3 era un fenomen generacional, un tema de conversa constant als patis de les escoles, compartit pel gran gruix de la població de curta edat. El d’ara serà, per força, un producte més a les lleixes d’un gran hipermercat.

L’impacte d’aquell Súper 3 encara avui és ben visible. Aquesta setmana hem sabut que un 78,5% de les persones que han anat a veure “Bola de Drac Super: el Superheroi” a un cinema català ho han fet en llengua catalana, unes xifres que no tenen res a veure amb el consum habitual de cinema al nostre país, essent aquest un dels tants àmbits on el nostre idioma és relegat a una evident i injustificada marginalitat. Que la televisió catalana hagués acostumat l’oïda de tota una generació a escoltar l’anime en el parlar autòcton és determinant en aquest èxit rotund.

Incomprensiblement, Televisió de Catalunya ha perdut un temps preciós negligint la programació infantil i això té conseqüències: el maig passat vam conèixer aquell estudi que deia que només 2 de cada 10 alumnes feia les activitats escolars de grup en català. El mateix document ens explicava que un 73% del consum televisiu es feia en castellà i que als patis dels centres educatius el castellà era majoritari. Si la diversió domèstica és en castellà, el patró s’acaba reproduint en la socialització.

Amb totes les prevencions de saber que no serà ben bé el mateix que als noranta, el que és segur és que a moltes cases el nou Súper 3 hi entrarà per la porta gran. Molts pares i mares esperen poder oferir aquesta opció als seus fills i, si els continguts són de qualitat, segur que arribaran molt més enllà dels entorns estrictament catalanoparlants. Alhora, molts nens i nenes descobriran que el seu idioma també serveix per passar-s’ho bé i per posar veu a les aventures més fascinants, i no només per fer avorrides classes i per parlar amb els grans. Val més tard que mai.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gerard de sarria a setembre 22, 2022 | 21:02
  Gerard de sarria setembre 22, 2022 | 21:02
  Ara el que falten són nens catalans maku.
 2. Icona del comentari de: Ara si a setembre 22, 2022 | 22:52
  Ara si setembre 22, 2022 | 22:52
  El que van fer amb el Super 3 va ser demencial. Volien "españolizar a los niños catalanes" i ho van aconseguir. Ara hi ha molta feina a fer, això es un primer pas. Necesitem noves i bones series, bola de drac super en català i moltes coses més.
 3. Icona del comentari de: Gironí. a setembre 23, 2022 | 02:46
  Gironí. setembre 23, 2022 | 02:46
  Aixó no és nou; vaig anar a una escola de Barcelona amb la meva filla gran per assistir a un campionat de basquet. Absolutament totes les converses entre alumnes i els crits d'encoratjament dels espectadors van ser en castellà -llevat de l'escola de la meva filla. Aleshores ella tenia 12 anys, ara en té 47.
 4. Icona del comentari de: Narcís a setembre 23, 2022 | 09:46
  Narcís setembre 23, 2022 | 09:46
  Pobres criatures nostres patufets .. si volen entretenir-se amb programes infantils catalans .. on són aquests programes ? on cercà'ls-e ? on trobà'ls-e ? PD : i això que la CCMA n' és plena de dones àdhuc en ' programes i continguts ' !
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 23, 2022 | 12:38
  Pere Llimonera i Citronell setembre 23, 2022 | 12:38
  Y "Mas sabe el Z0RRo por viejo que por ZoRRo", por eso sabemos que a los de TV3% y a los partidos y grupetes separatas suprematas que hay detras se les ve "el llautó" o el Plumero, y se sabe T0D0 respecto a las intenciones del Hobbit, de ERC y de los partidos separatas suprematas de patrias inventadas... N0 hace falta decir mas, N0 abandonan ni el adoctrinamiento, ni las fantasías, ni el Unilateralismo ni el supremacismo, ni la xenofobia, ni las ficciones e inventos Históricos, sociales, culturales, en datos, y de todo tipo, para seguir adoctrinando al pueblo de Catalunya a fin de cada vez tener mas abducidos y manipulados con los que poder, algún día, hacer uso una vez mas del "Unilateralismo"... "S0sTeneLLa y N0 EnmeNDaLLa"... O sea, todo sigue igual, perdimos la apuesta, íbamos de farol, pero dimos un G0LPe que N0 salio bien; Republiqueta de 8 segundos y a correr por las alcantarillas o al maletero del coche, que en cuanto podamos ya lo volverem0s a hacer "UNiLaTeRaLMeNTe"... ¿T0Do eso suena a cosa de 'feixistes', N0? ... Pues, ya se sabe: "Al 'feixisme' se le combate"; y eso es lo que habrá que hacer si vuelve a levantarse y actuar: Leña al M0No... N0 se trata de hacer las cosas UNiLaTeRaLMeNTe, ni hoy ni mañana, sino de hacerlas Democráticamente y respetando a la Mayoría Democrática y a su gobierno por ser mayoría justamente; pero respetando a todos, a todo el pueblo; N0 solo a unos "supuestos" elegidos o "Seres de Luz" que se obcecan en llevar a todos los demás por donde ellos impongan y hacer comulgar con ruedas de molino a todo el pueblo... "indepes, que us han enredat"
 6. Icona del comentari de: fat boy a setembre 23, 2022 | 12:49
  fat boy setembre 23, 2022 | 12:49
  Mentrestant a la tv3 mes de la meitat dels que entrevisten parlen en xarnego, fins i tot quan els pregunten si creuen que es veritat que a l'estiu fa mes calor que a l'hivern.
 7. Icona del comentari de: Llengua i cultura catalana a setembre 24, 2022 | 14:39
  Llengua i cultura catalana setembre 24, 2022 | 14:39
  Sí, TV3 ens està castellanitzant. Fa tres dies la vaig engegar 4 cops i cada vegada hi havia algú enraonant castellà i capno deia cap idea important. Ara sí que cal una bona televisió inffantil en català però soc mestre i els treballs de grup es fan molt en castellà ja que hi ha a cada classe uns quants nous vinguts de parla castellana que diuen que no entenen el català i que el grup parli castellà. Cal una bona integració que els permeti entendre el català en poc temps, així com conèixer amb il·lusió la cultura catalana. No van ni a les trobades de gegants!
  • Icona del comentari de: fat boy a setembre 24, 2022 | 16:24
   fat boy setembre 24, 2022 | 16:24
   Doncs jo conec gent que tota la vida havia viscut a l'estranger i quan van venir a Catalunya i van dir que no entenien el xarnego i que fessin la classe en catala els van contestar que nanai. Amb tant lliri a la ma, de fora vingueren i de casa ens tragueren.
   • Icona del comentari de: fat boy a setembre 24, 2022 | 23:00
    fat boy setembre 24, 2022 | 23:00
    I els que mes s'hi oposaven eren moros i sudaques, es a dir estrangers que tenen mes drets que els mateixos autoctons.
 8. Icona del comentari de: Cat a setembre 25, 2022 | 16:34
  Cat setembre 25, 2022 | 16:34
  Els que gairebé han estat governant 30 anys, van abandonar a la canalla i la educació en català un cop es va obrir TV3 i vam aconseguir la immersió lingüística. No n'hi havia prou i ells ho sabien i ho saben, ara són els que més criden en contra i exigeixen solucions. Són uns hipòcrites.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa