El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
St Jordi viu a les Viles del Llibre
  • CA

El dia 23 és el dia, però des de que l’any 2007,  ara fa deu anys, vaig començar a publicar que em vaig proposar fer un Sant Jordi de butxaca cada setmana. És un repte, ho sé, però trobo que és fer bona aquella frase que hem sentit centenars de vegades que diu: “Els llibres no es moren l’endemà de Sant Jordi, el dia 24”. I ara, només faltaria!!! Per mi, un llibre és un mitja de comunicació que a diferència dels altres que coneixem i que consumim té la capacitat per seduir i d’entretenir, de formar i d’informar, de fer-nos viatjar i de fer-nos descobrir mons al costat de casa o aprofundir en cultures llunyanes. Que estiguin vius, és a dir, que es llegeixin, que se’n parlin i tinguin una presència normalitzada durant l’any trobo que és feina de tots però principalment dels que ens dediquem a escriure o volem mirar de viure del “cuento”.

 

I també hi han de contribuir les editorials, els mitjans i les escoles, les institucions i les famílies. I a part dels clubs de lectura, una de les iniciatives que està arrelant i que serveix per desestacionalitzar el llibre més enllà de Sant Jordi i de Nadal, és la idea de crear viles del llibre. Com la que va néixer l’any 2008 a Bellprat. Aquesta petita localitat de l’Anoia ha implantat la llavor del concepte booktown que s’està estenent arreu del territori. Abans de l’estiu omple els carrers d’oferta cultural basada en els llibres amb activitats relacionades amb la literatura i amb presència d’autors. A més de deixar un espai permanent amb oferta de llibres de vell. Una fórmula que l’any passat, a la tardor, es va repetir a Cervera, convertida també en Vila del Llibre i que fa tot just vuit dies va agafar el relleu un poble que ja és de conte, no en va hi va néixer la llegenda de StJordi: Montblanc.

 

Prendre part de la Vila del Llibre de Montblanc, com a Cervera, i com les que espero que vagin naixent permet estar en contacte amb els lectors i amb altres escriptors i editors i fer allò que fan altres sectors: networking. Vol dir que d’aquestes trobades en viles que acullen llibres, llibreters, editors, autors i lectors en surten noves propostes, noves idees, noves novel.les i pensar que això és gràcies als llibres és engrescador. I pensar que els llibres no poden tenir sinó que tenen una presència diària a les nostres vides no és un conte de fades, és un somni fet realitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa