Segurament la sentència que condemna Laura Borràs no sigui un clamorós exemple d’orfebreria jurídica. Teresa Rosell, exjutge i com ella mateixa es defineix, advocada de poble, i a qui recomano sempre parar l’orella, ha comentat alguns detalls força interessants per retreure a la resolució algunes redaccions que grinyolen. Sobretot, al voltant de la conformitat encoberta. És a dir, l’acord que el ministeri fiscal va fer amb els altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, que van admetre sense gaire estrès que havien comès prevaricació.

Fins i tot, recordo que la fiscalia es van animar i en el cas d’Herrero va qualificar la seva relació de “contracte de treball encobert”. Una idea que el mateix president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ponent de la sentència, Jesús Maria Barrientos, va eliminar de l’equació en la mateixa vista. Barrientos i Fernando Lacaba, tot i la seva confessió, els absol de la prevaricació. Per altra banda, en canvi, el tribunal utilitza els dos testimonis per avalar la prova i la seva cadena de custòdia que a la vista oral van quedar en els llimbs del dubte. És a dir, que els fets provats en la confessió fan passar la ITV als fets emmagatzemats en la prova documental.

Per altra banda, el vot particular de la sentència, escrit per Maria Jesús Manzano, aplica un algoritme ben curiós. Borràs només va induir a fer pressupostos que van ser rellevants per a la contractació i que l’actitud prevaricadora s’ha d’entendre en l’acord verbal de donar-li les feines a Herrero. D’aquí que redueixi la pena a 21 mesos de presó per la falsedat de document oficial, i cregui que tots han de rebre per aquest delicte. A Herrero, tot i que el condemnaria per prevaricació, conclou que en ser beneficiosa la decisió dels altres dos magistrats no cal escarrassar-hi i mantenir l’absolució.

Ben segur, que Gonzalo Boye i Isabel Elbal tindran feina de cara el recurs al Tribunal Suprem, més enllà d’insistir en les vulneracions de drets expressades en unes treballadíssimes qüestions prèvies. En canvi, el Parlament no tindrà gens de feina. La Junta Electoral ja esmola les eines, esperonada per Vox, PP i Ciutadans. La feina de debò la tindrà Jordi Turull. I aquesta vegada, tindrà molt més difícil fer el convergent com va fer durant la consulta interna sobre si es mantenien a Govern o no. La sentència no li deixa un paper gens fàcil i el caràcter de Borràs, encara menys. Al capdavall, encara que la política sembli el joc de trons de directors de comunicació, experts en xarxes, i politòlegs amb màster de gestió pública, la política és molt més senzilla i més cruel. La política era, és i serà prendre decisions. Com a mínim, la bona política. La resta, Instagram.

Més notícies
Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament, en l'acte de suport davant de la seu de la cambra catalana poc després de fer-se pública la sentència del seu cas / Europa Press
La sentència Borràs, sense ‘matrícula’
Notícia: La sentència Borràs, sense ‘matrícula’
Comparteix
La resolució no té el número identificador que cal per presentar recursos en les instàncies superiors
Magda Oranich, advocada i política catalana. Membre de la Comissió de garantíos de Junts per Catalunya26/10/2022 / Mireia Comas
Oranich es mulla: “Si jo fos Borràs, dimitiria. És de més dignitat”
Notícia: Oranich es mulla: “Si jo fos Borràs, dimitiria. És de més dignitat”
Comparteix
Creu que és "de més dignitat" dimitir i "presentar-se després al que sigui si s'ha mantingut la dignitat i s'han vist les coses"
La presidenta de Junts i expresidenta del Parlament, Laura Borràs / Europa Press
Laura Borràs reclama ser restituïda com a presidenta del Parlament
Notícia: Laura Borràs reclama ser restituïda com a presidenta del Parlament
Comparteix
La dirigent de Junts assegura que la sentència deixa clar que "no hi ha hagut cap enriquiment econòmic"
El president espanyol, Pedro Sánchez, durant el viatge oficial a la Xina / ACN
Sánchez tira pilotes fora sobre l’indult a Borràs
Notícia: Sánchez tira pilotes fora sobre l’indult a Borràs
Comparteix
El president espanyol es mostra molt contundent amb la condemna a la presidenta de Junts per "un cas flagrant de prevaricació"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: No sé què t'empatolles a abril 01, 2023 | 10:13
    No sé què t'empatolles abril 01, 2023 | 10:13
    Turull no ha de fer res. A la Borràs ja la inhabiliten els botxins fent-los un favor als autonomistes de Junts, que són majoria. Els Calvet, Giró, Trias, Alsina... estàn agraïts a la fiscalia i al tribunal. Turull només ha de posar cara de circumstàncies. No sé on hi veus la dificultat, si és la seva expertesa.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 01, 2023 | 10:46
    Luisnomeacuerdo abril 01, 2023 | 10:46
    Mortadelo esta claro , a la lazipija la condenaron porque no hablaban en catalán en el juicio.
  3. Icona del comentari de: Narcís ( llàstima de la informació que dóna tot volent aprofitar fer la guitza . . n' és alguna mena de rancor? ) a abril 01, 2023 | 20:18
    Narcís ( llàstima de la informació que dóna tot volent aprofitar fer la guitza . . n' és alguna mena de rancor? ) abril 01, 2023 | 20:18
    No sé a què ve fúmer's amb Jordi Turull ni a esmentar el mot ' convergent ' ; per ventura, a l' autor li diuen de la Ser o La Vanguardia ( que té quelcom contra CDC que no tingui contra d' altres ..? ) ? PD : encara hi és s la TV3 d' ERC/ PSC ?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 02, 2023 | 12:30
      Pere Llimonera i Citronell abril 02, 2023 | 12:30
      Aiii, Poobrets separatas suprematas... Quins elements! ... Ha, ha, ha, Càndids... Quanta puerilitat, quanta candidesa i innocència! ... Apa, Adeu!
  4. Icona del comentari de: Ok corral a abril 02, 2023 | 13:27
    Ok corral abril 02, 2023 | 13:27
    Si la tal Rosell critica la sentència no sortirà a Terç3. No surt ni en aquest article la crítica. Bé, que s’apunyalin tant com vulguin, ningú els necessita. Calen noves llistes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa