Salvador Illa té raó

"Aquest cap de setmana ens ha fet treure el cafè pel nas explicant-nos que "els darrers deu anys són els pitjors dels últims 300 anys de la història de Catalunya""

A vegades les declaracions que fem no descriuen només el que expliquem verbalment sinó que ens ajuden a definir el que pensem. Quan passa això és un privilegi perquè les paraules poden estar equivocades o ser mentideres però són autèntiques quan defineixen qui som i quin és el nostre marc mental. Exactament això és el que ha passat amb les explosives declaracions del líder del PSC, Salvador Illa, al Diari de Girona. Aquest cap de setmana ens ha fet treure el cafè pel nas explicant-nos que “els darrers deu anys són els pitjors dels últims 300 anys de la història de Catalunya”.

Òbviament, moltíssima gent s’ha posat les mans al cap esparverada perquè un aspirant a presidir el país consideri pitjor el referèndum i el moviment social i polític vinculat a l’independentisme que no pas 3 segles de repressió, afussellaments, dues dictadures, diverses revoltes populars violentes, una epidèmia de febre groga, un president executat, la Guerra Civil i les massacres d’ETA. Repassar un per un els terribles esdeveniments del país que són objectivament pitjors que El Procés és innecessari (a banda que ja ho han fet periodistes i mitjans diversos des d’ahir al migdia). La clau no és que el senyor Illa desconegui la història de Catalunya, sinó on posa el focus el “president del govern alternatiu”.

Salvador Illa té raó si ho mirem des de la seva perspectiva. Aquests darrers 10 anys s’ha posat en joc, segurament més que mai, la unitat d’Espanya. Ha existit un risc real de ruptura, d’independència, i, sobretot, s’ha guanyat la batalla ideològica. És a dir, durant aquests deu anys dos milions de votants han metabolitzat definitivament la necessitat (la urgència, diria jo) d’aconseguir la independència. El canvi mental i emocional d’una gran majoria de ciutadans ha estat històrica. Mai abans, en els darrers 300 anys d’història de Catalunya, la independència havia estat una proclamació tan transversal, efectiva i seriosa. Els catalans han reivindicat tota meva de canvis, reformes i opcions polítiques però mai la independència havia esdevingut la concreció específica i irrenunciable a totes aquestes reivindicacions. Salvador Illa té raó, mai abans Espanya havia estat tan en risc. Mai abans hi havia hagut una consolidació tan ferma i ben articulada de l’independentisme. Tan poderós que traspassa terrenys ideològics o de procedència cultural. I el factor més important de tots i allò que valida absolutament el terror de Salvador Illa: mai abans, en 300 anys, l’independentisme havia estat hegemònic i pacífic. Mai no s’havia vist una força tan ben forjada i sense cap brot violent.

Salvador Illa té raó des del seu punt de vista. Des de la idea que l’independentisme pacífic és un monstre perquè és indestructible. És “millor” per Catalunya, segons el senyor Illa, una revolta violenta, una guerra civil, una dictadura o una epidèmia de febre groga, perquè cap d’aquestes coses posa Espanya contra l’espasa i la paret. Ara bé, el moviment dels darrers deu anys ha fet caminar Espanya pel precipici. Evidentment, per algú com Salvador Illa, és el pitjor que pot passar en tres segles d’història.

Comentaris

  Funcional 30/08/2021 9:02 pm
  El Sr. Illa tiene toda la razón, y no, no se refiere al conjunto de España, se refiere a Cataluña. Y ojo, aun no hemos tocado fondo, osea que hay margen para empeorar.
   ton c. 31/08/2021 12:14 pm
   jo diría que vosté no es funcional, sino disfuncional.
   Fraret 02/09/2021 5:13 pm
   vostè és un indocumentat de bona fe? o té directament molt mala fe i tota la mala llet d'un mal cafè?
  Jordi Briz 30/08/2021 9:45 pm
  Potser per ser més precisos i encarar millor el desafiament, caldria dir que el procés d’independència POSA en perill la colonització o ocupació espanyola de Catalunya. Alliberada Catalunya, Espanya potser estarà en perill de col.lapse econòmic, però això ja són figues d’un altre paner
   Doctor Strangelove 31/08/2021 8:03 am
   Aquest babau ja ha tornat de vacances? Doc.
  Narcís 30/08/2021 11:41 pm
  És una altra manera de dir allò d' aquell ' Margalló ' ( un acte terrorista és superable que no pas la independència ) ! Sense comentaris ! PD: ha delatat força clar i català ser PPSOE ! Nota: qui pot desitjar la mort d' un ésser humà ( i traumàtica ) abans d' un dret natural votat democràticament ? Anotació al marge : aquest tipus sembla haver viscut sempre de la política , en el seu cas, politiqueria !
  PPuta SUCIAlero de mierda 31/08/2021 12:11 am
  ¡ Cuanta razón tienes !
  PSC hitlerisme Reventos i el seu gos 31/08/2021 6:25 am
  Illa un nazional.socialista, un hitlerià de cervell i frequillo, de la banda franquista del PSC.HITLER.SS, unoartit de franquistes rics, maragalls, reventos, serra, purs lladres enriquits pel seu estimat Franco. PSC LA SS de veritat, el GAL de veritat, els hereus del Franco que els va enriquis com mai
  Error de subjecte 31/08/2021 11:36 am
  Són els pitjors anys en la història de la seva España que ha estat i està a un pam de ser mutilada. Un error freudià, Illa. I ja van...
   JordiP 31/08/2021 6:59 pm
   Es que l'Illa és filòsof, no psicòleg.
  Jordi Marti 31/08/2021 12:23 pm
  El Sr. Illa, no te raó de cap manera. Ha dit una barbaritat. O no es conscient de lo que ha dit o es ……
  Luisnomeacuerdo 31/08/2021 2:38 pm
  Ale ya has soltado toda la bilis del verano, vete a lavar la apestosa boca de fanático fascista independentista que te caracteriza y luego una tila. Vas a tener que ponerte el chandal otra vez y dejar de beber tanta agua de fuego indepe en el sofá viendo mierdatv3.
   JordiP 31/08/2021 6:58 pm
   Tens alguna cosa intel·ligent a dir?
   Pere 31/08/2021 6:59 pm
   Tu que et prens?
  federalista 01/09/2021 9:16 am
  jajajaja el xandall el indepre el te ple de merda per aixo, porta la samarreta negra, i ademes aixi no es veu la merda jajajajajaja, pero si el xandall li quedava molt millor, i es una prenda per dir bajanades que es lo que fa aquest pobre home.
  Un matís, Oriol 01/09/2021 2:11 pm
  A part del que digui Illa, un polític més, Catalunya de gener de 1812 i fins a maig de 1814 va quedar incorporada a l'Imperi francès. Això no ho esmentes com una cosa negativa i sí el anecdòtic afusellament de Companys. Aquest és el marc mental de l'independentisme?. Feu pena, de veritat.

Nou comentari