Una bona alimentació i hidratació són factors essencials pel nostre benestar físic, emocional i mental. I no va ser fins a iniciar-me a les curses d’ultra-distància en alta muntanya que vaig entendre fins a quin punt això era cert. En efecte, aquest tipus de curses, que no són aptes per qualsevol públic -puix que requereixen una bona preparació física- m’han ajudat a entendre millor el paper fonamental i holístic que juga el nostre sistema digestiu i la seva alimentació en el nostre benestar físic, mental i emocional. Potser no era necessari posar-se tant al límit per adonar-se’n, o potser sí…

 

Fa poc més d’un any, vaig decidir assessorar-me mitjançant els serveis d’una nutricionista del meu barri. I crec que va ser una de les decisions més encertades de la meva vida. D’alguna manera, vaig descobrir que era un analfabet nutricional. En efecte, existeix una idea preconcebuda i generalitzada en la nostra societat que ens porta a pensar que el rol d’una nutricionista és únicament el de preparar-nos una dieta que hem de complir religiosament per aconseguir un únic objectiu, que sol ser reduir el nostre pes corporal. Però en realitat, és infinitament més que això. En el meu cas, ha estat un procés d’aprenentatge exhaustiu que m’ha ajudat a entendre les necessitats reals del meu cos i organitzar la meva vida d’una manera diferent.

 

I és que el benestar digestiu no només influeix en el nostre estat físic, sinó també -de forma directa- en la nostra salut mental. Naturalment, no és l’únic factor que intervé. Són igual d’influents les nostres activitats diàries i el repòs. Però sí que és un factor determinant. I des del punt de vista nutricional, no tothom té les mateixes necessitats. Massa sovint sucumbim a les potentíssimes estratègies publicitàries de la indústria agroalimentària quan, en realitat, el que necessitem més que res és establir la nostra pròpia estratègia nutricional. Sense una estratègia clara, és a dir, si no ens donem el temps d’intentar entendre què necessita el nostre cos i perquè, no podrem saber quins efectes té allò que ingerim sobre el nostre organisme, i menys encara si aquests efectes ens afavoreixen o ens perjudiquen.

 

A Catalunya, tenim la immensa sort de poder gaudir d’uns aliments frescos, de proximitat i de molt bona qualitat. I no tots els països tenen aquesta sort. La fertilitat de les terres mediterrànies és molt envejable i és absolutament primordial protegir el nostre medi ambient per seguir gaudint de les riqueses de les nostres terres. I per estar plenament facultat per dur a terme una bona estratègia nutricional, tenir nocions bàsiques de cuina ens capacita per prendre millors decisions. En aquesta línia, crec que és extremadament important que tant els infants com els adolescents rebin una bona educació nutricional al llarg de la seva escolarització per, justament, dotar-los de les eines que els permetrà prendre millors decisions a mesura que creixin.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa