Cap dels candidats que es presentin el 28M podrà, en l’hipotètic cas que s’ho plantegés honestament més enllà del màrqueting electoral, retornar de la nit al dia a Barcelona la seva condició de capital efectiva de Catalunya. La ciutat necessita abans un reset total, una redefinició del model urbanístic, social, cultural, econòmic, turístic, de mobilitat, que no només implica voluntat per part de l’administració local, sinó de tot l’entorn metropolità i també la Generalitat. I de l’Estat espanyol. I això no passa amb un simple canvi d’alcalde. Ni amb la promesa de no més superilles, no tramvia o no X obres. Cal alguna cosa més que antagonismes, i a hores d’ara cap candidat ofereix perspectiva. La ciutat està encallada en el debat Colau sí Colau no. Però i el model de futur més enllà d’algun eslògan?

Que Barcelona exerceixi de capital del país, i per tant de tractor de l’economia, el coneixement, la mobilitat, la cultura i tots els àmbits que vertebren un territori, exigeix una sacsejada política i conceptual per tal que la ciutat deixi de ser una segona ciutat espanyola i capital d’una comunitat autònoma qualsevol.

Ser capital no és xuclar els recursos de tot el país, sinó tenir la capacitat de generar sinergies amb tot el territori, connectar-lo i no aïllar-lo, cooperar i no competir, liderar sense trepitjar. Tenir unes infraestructures de transport prou sòlides perquè tot el territori estigui vinculat de forma justa, i que alhora cada ciutat pugui desenvolupar el seu potencial sense dependre de la gràcia de la capital. Ser capital del país no vol dir acaparar tots els centres de poder polític, científic, econòmic o cultural. Vol dir fer política amb mirada de país. I això a Barcelona fa molts anys que no passa.

Si de debò hi ha candidats que volen que Barcelona torni a ser el Cap i Casal del país han d’explicar als ciutadans el seu full de ruta a mitjà-llarg termini, perquè quatre anys és molt poc temps com per capgirar com un mitjó una ciutat que fa massa anys que viu com un actor secundari de la metròpoli madrilenya, sense capacitat d’influència ni a l’Estat ni a Europa com correspondria a la capital d’un país avançadíssim i referent en molts aspectes com és Catalunya.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: A pendre pel cul a març 21, 2023 | 23:59
  A pendre pel cul març 21, 2023 | 23:59
  El farà l'abstenció en massa de l'independentisme. Foteu-vos la política castellana pel cul.
 2. Icona del comentari de: Alerta a març 22, 2023 | 09:40
  Alerta març 22, 2023 | 09:40
  Si Colau aconsegueix entrar en un tripartit a l'Ajuntament encara que no segui alcaldessa, ho continuarà determinant tot. Alerta! No a Colau, a totes.
 3. Icona del comentari de: Prou a març 22, 2023 | 09:44
  Prou març 22, 2023 | 09:44
  Bona imatge el Reset. Només es farà si Colau no entra al govern. Les persones empoderades però sense nord ni coneixement històric fan més mal que bé. Que no es coli Colau.
 4. Icona del comentari de: Fart de pallassos a març 22, 2023 | 14:29
  Fart de pallassos març 22, 2023 | 14:29
  La alcaldesa més egspanyola que ha tingut BCN des del 80 es na colacau. Mentre ella hi sigui anirem enrere, hi està posant tots els esforços amb l'ajuda de el inútil desaparegut temporalment sociata.
 5. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a març 22, 2023 | 20:28
  Tripartit no, gràcies març 22, 2023 | 20:28
  Sembla inevitable que el tripartit continuï en el poder a BCN, tant és qui faci d'alcalde o alcaldessa: la Colau amb el seu madrilenyisme i la seva obsessió arboricida (no sabem si el gènere gramatical fa que consideri els arbres éssers masclistes hetero-patriarcals que cal exterminar i les bicicletes femelles que han de tenir barra lliure a les voreres), Maragall a les ordres del mossèn per acabar d'enterrar el 1 d'octubre o Collboni una mica de cada... La única cosa certa és que estem ben fotuts i que les decisions importants que afecten els barcelonins es continuaran prenent a Madrid
 6. Icona del comentari de: Narcís ( pobra Barcelona, pobra Catalunya .. quan nostres botxins la ' descatalanitzaran ' del tot ! ) a març 22, 2023 | 22:43
  Narcís ( pobra Barcelona, pobra Catalunya .. quan nostres botxins la ' descatalanitzaran ' del tot ! ) març 22, 2023 | 22:43
  Però, reset, reset, ço és, qui vulgui practicar el ' bonisme ' .. ho faci amb els botxins de sa família, de llurs estimats ! PD : una ciutat insegura bruta i de manaies baliga-balaga no pot ser ciutat de res, no pas d' assentament de població !
 7. Icona del comentari de: Miren a març 23, 2023 | 08:33
  Miren març 23, 2023 | 08:33
  Molt d'acord amb Gemma Aguilera. Això no deixa de ser una còpia en lloc de l'original."... cal una redefinició del model urbanístic, social, cultural, econòmic, turístic, de mobilitat, que no només implica voluntat per part de l'administració local, sinó de tot l'entorn metropolità i també la Generalitat. I de l'Estat espanyol. I això no passa amb un simple canvi d'alcalde". A part d'això crec que no està bé que tractin els barcelonins com un tot, referent a la resta de territori. A Barcelona som majoria els que hem vingut de fora i entenem i estimem el territori que hem deixat, sigui la Segarra, l'Alt Camp o l'Empordà... El que hi hagi barcelonins que vagin amb aires de supèrbia no ens agrada gens, sobretot perquè també ens perjudiquen tant a nosaltres com a la resta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa