Qüestió de confiances

"Es poden generar en tres setmanes les confiances mínimes per fer possible el govern sense caure en el campi qui pugui i la paràlisi dels darrers anys?"

És possible una repetició electoral a Catalunya? Qualsevol govern que no surti d’un acord entre ERC i Junts demana sumes i combinacions o bé aritmèticament insuficients o bé políticament inversemblants, la qual cosa en teoria hauria de fer fàcil el camí cap a la investidura i la formació de govern, per manca d’alternatives. Però aquests dos actors, aparentment condemnats a entendre’s, tenen plantejaments estratègics tan divergents i, a més, els darrers anys han desenvolupat una relació de competència tan tòxica, que és perfectament imaginable que no arribin a un acord. Sí, la repetició electoral és possible.

Els dirigents de Junts han explicat aquests dies que no volen parlar de programes de govern ni de repartiment de poder si abans no hi ha un acord estratègic sobre com afrontar les properes passes del procés cap a la independència. L’arxifamós “acord estratègic”, en el llenguatge intern de l’independentisme. És un posicionament coherent amb el to i els missatges de la campanya electoral dels juntaires, un espai polític que poc a poc s’ha anat convertint en monotemàtic, ja que les diferències ideològiques internes sobre les qüestions socioeconòmiques són molt grans i l’únic pegament és la independència (i Puigdemont). Junts reclama una legislatura de confrontació amb l’estat, amb compromisos calendaritzats, amb un paper molt protagonista del Consell per la República amb seu a Waterloo, i amb una nova DUI a l’horitzó. Tot plegat, combinat amb una política de no col·laboració amb el govern PSOE-Podemos.

ERC també està essent coherent amb els missatges de campanya que li van donar la victòria dins de l’independentisme. El partit republicà no vol sentir a parlar d’embats unilaterals mentre no hi hagi garanties suficients de poder-los sostenir i imposar, ja que el preu és conegut: 155, presó i exili. Els republicans consideren que el que toca els pròxims quatre anys és governar bé en tots els àmbits, afrontar el rescat social i atendre les necessitats de l’economia post-pandèmia, continuar fent créixer l’independentisme a l’AMB, i fer feina política de fons per generar consensos molt amplis (més enllà de l’independentisme estricte) al voltant de la idea d’un referèndum a l’escocesa. Això inclou fer servir la seva força a Madrid per mantenir viu el govern espanyol amb qui es vol negociar.

Quin dels dos plantejaments és el que demana el país en aquests moments? Entre aquestes dues estratègies tan oposades, existeix un terreny comú que permeti desbloquejar les negociacions i formar un govern amb les mínimes estabilitat, coherència i lleialtat mútues exigibles? Cap a quin costat voldrà decantar la balança la CUP amb els seus vots decisius? I sobretot: es poden generar en tres setmanes les confiances mínimes per fer possible aquest govern sense caure immediatament en el campi qui pugui i la paràlisi dels darrers tres anys? Continuïn atents a les seves pantalles.

Comentaris

  Insistir 01/03/2021 11:51 am
  Doncs si han de repetir eleccions proposo que els de jxcat votem tots altra vegada. No aconseguiran desanimar-nos, ni baixaran els vots que potser és el que voldrien.
   Cal dir-ho 01/03/2021 12:52 pm
   Votarem sempre que calgui i votarem candidatures independentistes. La independència la construirem i l'aconseguirem entre tots. Prou que ho sabem ( i que ho saben a Madrid ).
  Jeroni Munyós 01/03/2021 11:17 am
  Els trolls unionistes han canviat "d'estratègia" a manca d'arguments les collonades i mentides com "pensamiento único", "adoctrinados", "nazis"... S'han adonat que no els serveixen per a res, ara es dediquen a fer comentaris de falsa bandera independentista, que solament cerquen fer mofa i intentar enfrontar lectors ingenus. No sigueu ximplets i no caigueu en el parany unionista. A més parlen de divisió "independentista" com si l'annexionisme polític, des dels Podemos a la ultradreta de vOx fossin una bassa d'oli... És clar, als comentaristes espanyolistes solament els hi cal escriure poca-soltades i intentar embolicar la troca, la feina de veritat contra l'independentisme ja els hi fa l'estat espanyol amb clavegueres, lawfare, repressió, forces d'ocupació, fiscalia afinadora, tacitos... inclosos. Els catalans solament ens tenim a nosaltres. No caigueu en els paranys de l'espanyolisme !
   @ Jeroni Munyós 01/03/2021 6:50 pm
   ¡Qué suerte tienen los indepes tontos de contar con un indepe listo como tu que les explique las cosas!
   Ricard 01/03/2021 12:12 pm
   Et dono tota la raó. Però no oblidis que als catalans ens passa sovint allò de "tants caps tants barrets".
  Bot 01/03/2021 11:05 am
  Un clon es pot fer en sis mesos, una tecnologia que està a l'abast dels serveis secrets des dels anys 40.
  Quanta quota d'opinadors de partit té ERC en aquest mitjà? 28/02/2021 8:25 pm
  Diria que és ignorància si no fos que és estultícia. 1) L'independentisme no s'ha eixamplat a l'AMB. Ha crescut en percentatge només per l'enorme descens de participació en molts municipis de l'AMB que no han arribat ni al 50% de participació. Per tant això de seguir eiamplant a l'AMB deu ser una broma. 2) ERC tampoc s'ha eixamplat. Ha perdut més de 330.000 vots, tot i haver captat vot no independentista que, evidentment, no es pot considerar que eixampli l'independentisme. 3) Insistir en que es pot negociar un referèndum amb Pedro Sánchez és d'un nivell d'engany tan baix que només s'entén si es pensen que els catalans som imbècils. 4) Tampoc sembla que aquest sentor s'hagi assabentat que és més que probable que Sánchez convoqui eleccions estatals aquest any, amb lo qual ja es veurà si el suport d'ERC (per molt incondicional que hagi estat fins ara), segueix servint-li de res a un PSOE que ja veu la possibilitat d'acaparar els vots de C's a l'estat, com ha fet ara a Catalunya. 5) Aquest eufemisme dels "consensos molt amplis (més enllà de l’independentisme estricte)" és d'antologia. Escolta Voltas, els Comuns no és que no siguin de l'independentisme estricte (això més aviat defineix ERC). és que són directament espanyolistes i enemics acèrrims de la independència. La resta de opinions sobre Junts i els esquerràires (ja que tu anomenes als de Junts juntaires), són les consignes típiques d'algú al servei de l'amo. No mereixen més comentari.
  454
  667
  Respon
   El pallasso Torra 01/03/2021 3:13 pm
   Va començar trencant un migdia amb la corona per a la nit seure al costat del Preparao VI, ja apuntava maneres... Els socis forçats amb xantatges van aconseguir una taula per parlar de TOT, però el pallasso la va rebentar perquè no la va aconseguir ell. Va jugar penjant pancartes a Palau per acabar obeint Madrit i despenjant-les. Va finiquitar la legislatura abans d'hora però Fuigpelmón el va renyar perquè les enquestes no eran favorables i mai va convocar eleccions, preferir el martiri dels jutges, vam perdre un any. Va aconseguir crispar a tothom, fins i tot va trencar Corruptgència. El pitjor president que mai ha tingut Catalunya!
   Si noi, 01/03/2021 8:15 am
   10 anys prucessant cap enlloc amb els corruptgents son difícils de superar. Què proposes tu millor que seura i parlar? Sisplau, iluminans...
   194
   458
   Respon
    @ Sí, noi 01/03/2021 12:19 pm
    La teva neurona ha fet mai cap procés ? Més enllà d'Espanya i l'espanyolisme de pa sucat amb oli, hi ha vida.
    134
    13
    Respon
    Traïdors 01/03/2021 10:27 am
    A tu només t'il·lumina el Sol (Sergi). Parlar de "10 anys prucessant cap enlloc" demostra de quina fusta espanyolista esteu fets, que fins i tot en copieu els arguments de l'enemic. D'on et penses que surt el 52% actual? De les p. converses a Madrid? Del miraculós eixamplament a l'extraradi que no reflecteix cap dada? L'1O va ser un èxit perquè va marcar un abans i un després que ja no admet retorn (malgrat els vostres continuats intents). Quan s'aconsegueixi la independència serà gràcies a les forces acumulades en aquest "prucessant cap enlloc" i a la gran passa endavant feta l'1O (malgrat la fluixera a la recta final). Del que de ben segur no en sortirà res més que retorcés és del pragmatisme acomodatici de poltrones empastifades d'injustícia en què ERC ha dipositat les seves esperances de mantenir el cul ben calent.
    159
    131
    Respon
   Dictadura informativa del Sergi Sol Bahamontes 01/03/2021 7:48 am
   Voltes segueix el catecisme catolic del Papa Sergi el Sol d'España una i junqueril, amo de TV3, el Nodo del parroco Junqueras, dictadura tv3.catradio.Ara
   126
   227
   Respon
    . 01/03/2021 11:19 am
    Tros d'ase se us nota massa que sou. un quintacolumnista espanyol com una casa.
  Ricard 28/02/2021 5:57 pm
  L'articulista ha fet una dissecció de la situació política prou reeixida. Jo crec que cal afegir que els posicionaments polítics esbombats pels partits no sempre tenen les persones amb capacitat i/o voluntat per tirar-ho endavant. Calen persones fortes i amb capacitat de liderar. I no sempre són a l'abast. Aquest fet pot fer trontollar de facto la predisposicio política real de les forces polítiques. Al respecte tant la CUP com junts són els que han ofert propostes més maximalistes. Es a qui costarà més promoure de veritat el que han assegurat voler fer. En el cas d'ERC la proposta és tan ingènua que no queda clar si serà de cap utilitat per als catalans.
  Junqueras es andalus? 28/02/2021 4:54 pm
  Junqueras passarà a la història com el montilla2, com l'estafador dels indepentistes 5curtets i catòlocs que t3nen s3ny per adorar españa eternament, seguint el jandat de l'es,esiacatolucai la sagrada unidad. Massa coroneta del vicari del AMB, territori dels emigrants espanyols que odien Catalunya
  96
  224
  Respon
   Delfí Artós 01/03/2021 11:28 am
   Se't veu massa el llautó d'espanyolista amb ganes d'insultar, resulta que junqueras va nèixer a St Andreu del Palomar i a més va estudiar a l'scuola i liceo italians per la qual cosa està molt més desconnectat d'Espanya que la majoria dels que el critiqueu de dins (?!) i de fora de l'independentisme. Entre tots, i malgrat vosaltres, aconseguirem la independència.
   116
   30
   Respon
    Junqueras pudor de sotana 01/03/2021 5:27 pm
    Al seminari va estudiar el copero Junqueras de cristo, i amb coroneta de parraco cope. Quins sermons fot, el mig franquista amb sotana. Incens catol8c, 1uin fastic d'esquerres beneides
    43
    52
    Respon
  Narcís 28/02/2021 4:20 pm
  No ho entenc, sí allò important, transcendental, n' és deixar de ser ' mortificats ' per aquest estat .. com n'és que ERC se'l veu tan joiós de ser primer en lloc de fer lligam de formigó armat pro la independència ? PD : i el més fomut/ dolorós .. Rufián parli així ( com pot llançar al votant de Junts tota aquesta brossa made in Spain) ?
  69
  70
  Respon
  Estrijol 28/02/2021 11:06 am
  El posicionament d'ERC només pot respondre a una profunda ignorància de la història imperialista, del caràcter soberbi i orgullós, i dels pluriseculars mètodes saquejadors i extractius de les elits castellanes dominadores de l'Estat. I com que això ho trobo impossible, només en podem deduïr el CAGALLÓ de la cúpula d'ERC d'afrontar el problema de la única manera possible, que és la confrontació amb aquest Estat corrupte, mafiós, violent i en avançat estat de descomposició.
  221
  143
  Respon
  El problema 28/02/2021 9:31 am
  El problema és que Junqueres aigualeix el resultat indepe i diu que vol Comuns per raons d"esquerres. Per què ERC fa aquest gir? No pactarà amb PSOE directament però vol substituir Jxcat per Podemos sense fer cas del mandat de les urnes.
  94
  165
  Respon
  Respuesta: No hay confianza, no habrá repetición de elecciones y volveremos a tener una mierda de legislatura, oh sorpresa. 27/02/2021 11:56 pm
  Venga, siguiente pregunta.
  50
  322
  Respon
  Victor 27/02/2021 10:02 pm
  Es que sí és segur és que una repetició electoral serà un desastre de conseqüències imprevisibles. Donarem la raó als uniionistes de que l'independentisme no sap governar, posarem a prova la paciència dels votants independentistes ( unes noves eleccions no tenen perquè solucionar res no donar uns resultats molt diferents ) . Tenen majoria absoluta d'escons i vots. Estan obligats a arribar acords. Si no ho fan , perquè els he de tornar a votar ?
  64
  89
  Respon
   Via fora els adormits 01/03/2021 11:02 am
   Si no els tornes a votar, aleshores votaràs espanyolisme ? L'eixida dels catalans babaus, passar-se a l'altre bàndol a la mímim dificultat. Per això som colònia dels espanyols. No canviarem mai ? És clar, al bàndol espanyol no cal fer res, tots els aparrells i el clavegueram de l'estat espanyol en ple funcionament contra l'independnetisme. Fins i tot ni a Rajoy ni a Sanchez els hi va caldre ni li cal fer res... solament esperar a veure si la repressió de l'estat espanyol, clavegureram, lawfare, fons reservats, tacito... s'imposen i rebaixen allò que ells anomenen soufflée... La seva esperança és que l'imdependnetisme baixi a un 20% 15% i sigui manejable per a continuar amb allò que a Madrid anomenen la "conllevancia" i aconseguir la anihilació total dels catalans.
   David86 28/02/2021 11:58 pm
   L' ERC del 2017 i la dels anys posteriors són com dos partits diferents. Diu l'articulista "el partit republicà no vol sentir a parlar d'embats unilaterals mentre no hi hagi garanties suficients de poder-les sostenir...". El 2017 també savien que no les podrien sostenir i, en canvi, van pressionar als altres per aconseguir que es fes la declaració unilateral. Les monedes de plata, però, ens va fer veure que en realitat el que volien era que quedessin com a traidors i ells com els independentistes nítids ( ara en fan fàstic del terme). La cosa no els va sortir bé. A aquestes alçades, molts també dubtem de si, en realitat, ho han sigut mai d'independentistes. Potser vivien en el que algú ha definit molt bé com la comoditat de l'utopia. LLavors i ara el que volien i volen és dessepallegar-se de Junts ( "juntaires" és un insult?), finalitat amb la que coincideixen amb els seus amics de l'Estat espanyol, per cert. Doncs vinga a ser coherents, que governin amb els Comuns i el PSC. Voleu dir que això no ho han parlat ja a canvi de l'indult?
   88
   144
   Respon
   Estrijol 28/02/2021 12:18 pm
   Victor 27/02/2021 10:02 pm Si de cas no votarem al culpable de no haver fet el govern indepe que el poble ha votat. Però si que votarem, i aquest cop en massa, a qui ha fet tot el possible per fer-lo.
   69
   10
   Respon
  PPC 27/02/2021 9:57 pm
  Sembla que no hagis seguit la campanya de la CUP: Més ésquerra i més contundència cap a la independència. Pot acceptar-ho ERC i variar o posar límit a la seva estratègia cap a la independència?
  17
  17
  Respon

Nou comentari