Una pregunta per a JxCat, ERC i la CUP

"Què estan representant JxC, ERC i la CUP quan accepten la prohibició de parlar català? [...] Estan representant l'acceptació de la subordinació"

Hi ha mil preguntes pertinents que es podrien fer als partits polítics independentistes. Sobre la gestió de la Covid, sobre els seus debats estratègics o sobre la seva proposta de cara a les eleccions autonòmiques del 14F. De preguntes no en falten. Però, en aquest article, d’aquestes mil només en formularé una i molt concreta: acataran JxC, ERC i la CUP la prohibició de parlar català al Congrés? Sí o no? Mentre espero la resposta, algunes reflexions sobre el tema.

La prohibició del català al Congrés no és nova. Fa temps que la coneixem i cal recordar totes les vegades que gent com Joan Tardà va forçar situacions per fer palesa aquesta prohibició. Cal recordar les moltíssimes batalles de diversos sectors socials, arreu de l’Estat, per denunciar aquesta situació. Malgrat tot això, la prohibició segueix profundament vigent. I ho vam comprovar aquesta mateixa setmana en què una presidenta del Congrés del PSC prohibia parlar en català i retirava la paraula a qui ho intentava. El rifi rafe es produïa quan es responia a una proposta de Vox per esborrar del mapa la llengua catalana. L’endemà, però, els mateixos diputats que desafiaven el reglament del Congrés parlant català, debatien i intervenien en castellà, com si no hagués passat res. Com s’ha fet tota la vida. Claudicant i acceptant la prohibició.

Anem per parts: el Congrés no és una oficina per tramitar la ITV. És una cambra representativa i, com el seu nom indica, exerceix funcions de representació. Què estan representant JxC, ERC i la CUP quan accepten la prohibició de parlar català? No estan representant la subordinació. Molt pitjor: estan representant l’acceptació de la subordinació.

Una altra: parlen els nostres representants al Congrés, al govern de la Generalitat, a les secretaries generals, de lleis educatives, de blindatges de la immersió, de l’escola catalana, però quan toca educar de veritat, tot se’n va per l’aigüera. Quin missatge estan donant els nostres representants als nens i nenes, als joves i a la població en general quan accepten que es prohibeixi el català al Congrés? Us ho dic ràpidament: que està bé queixar-se de la injustícia, però que no cal arriscar res per combatre-la. Que pots fer una mani, un tuit o un article, però després el que cal és acatar. No sigui que la lluita comprometi els teus interessos. D’aquesta manera, més enllà de les paraules, emergeix el missatge profund, el real: accepteu, com fem nosaltres, una prohibició injusta. Representar té això: que el missatge és el que fas. “El mitjà és el missatge” deia McLuhan. I el mitjà, en aquest cas, és un castellà que t’has deixat imposar. A partir d’aquí, pots dir missa. I parlant de dir missa: l’any 2020 el Congrés imposa el castellà com a “la lengua de todos“. Una idea de lingua franca que fins i tot la institució més conservadora de la Història, l’Esglèsia Catòlica, va haver de revisar, fa més de 50 anys, acceptant les “llengües vernacles”. Per cert: vernacles, del llatí vernacŭlus, que vol dir nascut a la casa d’un.

Una altra. Entenc que una desobediència persistent a acatar la prohibició del català al Congrés pot suposar costos pels partits: menys minuts de tele, menys subvencions, sancions econòmiques i ves a saber que més es poden inventar els que prohibeixen el català al Congrés. Ho entenc i, si aquest és el debat, debatem. Però si us plau, si us plau, si us plau: que ningú intenti justificar l’acceptació de la prohibició dient que hi ha d’altres temes importants a banda d’aquest. Per això no necessitem a JxC, ERC o la CUP. Ja tenim a Arrimades i els seus “problemas reales de la gente“, que és la manera de dir que la cultura i els anhels polítics de milions de persones són això: irrealitats inventades. Si us plau: aquesta excusa no.

Una altra: “si fem això estarem fent el que volen ells”. Encara que no ho creieu, he sentit aquesta justificació. Lamentablement està molt estesa i cal entrar-hi. Acceptar una prohibició perquè si no l’acceptes faries enfadar més qui prohibeix és un raonament que només pot entendre’s des d’un punt de vista psiquiàtric. Des d’un punt de vista racional i lògic la cosa està clara: ells volen que no es parli en català. I JxC, ERC i CUP ho accepten. No hi ha més.

Una altra: la meva llengua materna és el castellà. I segurament això és perquè al meu país de naixement el castellà ha esborrat del mapa, a sang i foc, les altres llengües que es parlaven al meu país. No vull que segueixi passant. Com a persona que té el castellà com a llengua materna, demano als meus representants que lluitin contra aquells que fan servir la meva llengua materna, el castellà, per esborrar del mapa el català. Com a castellanoparlant que viu a Catalunya, exigeixo els meus representants que defensin també la meva llengua i no la deixin en mans dels feixistes que els prohibeixen parlar català.

En fi, podria seguir una bona estona més, però crec que amb això, per començar, ja n’hi ha prou. Podria també demanar-ho als Comuns i fins i tot al PSC, però ja no n’espero gairebé res. A veure si esperar una resposta de JxC, ERC i CUP té algun sentit. Com deia al principi, hi ha mil preguntes que es podrien fer a aquests tres partits. Però la resposta a la pregunta que formulo en aquest article, de ben segur, ens donaria pistes sobre les 999 restants.

Comentaris

  Espectador 21/11/2020 6:18 pm
  Estupendo article, molt bé per l'Albano. Afegiria: No cooficialitat a Europa, després de no sé quants anys de ser-hi, mentre l'irlandès i el maltès sí que ho son. I catala i valencià segons el ministre de Cultura, i no passa res! i a la web de la Casa Real per cert. I tots parlant d'independència. Bé, els independentistes, els socialisties i comuns de federalisme, però és que ningú espera res d'ells
  LlunyDeCat 21/11/2020 6:20 pm
  Aquests polítics Catalans fan simplement allò que han fet sempre i el que fan el 90% dels Catalans mateixos: parlar Espanyol a tort i a dret. Els Catalans mai no assoliran la Independència fins que encetin un boicot massiu a la llengua dels Espanyols.
  Que impresentable. 21/11/2020 6:37 pm
  Argentino, eres más tonto de lo que pensaba, en el congreso se habla Español por que es el idioma de todos los Españoles y nos entendemos todos, cuando van a jurar la constitución los diputados y ministros ya saben que en el congreso se habla Español por que se les dice, el de la Cup el otro día fue un paripé para salir en tv3, sus minutos de gloria en la tele de los indepes.
  Vergonya 21/11/2020 6:58 pm
  Totalment d'acord. I el fet és aplicable a la Independència, amb comptades excepcions : tots s'omplen la boca però sense arriscar res per lluitar, no fos cas que la lluita comprometi els seus interessos. I dels qui es varen arriscar, uns es varen entregar a l'enemic incomprensiblement, i els altres fan feina fora de l'abast de la repressió però amb els partits intentant de fer que els oblidem. Amb l'enemic dins dels nostres partits, és comprensible que ningú se la vulgui jugar. i si h
  joanrd 21/11/2020 7:40 pm
  Sobre les renúncies a usar la llengua catalana s´ha fet tant de mal, que el teatre bufa de fer 4 frases i renunciar-hi ja es considera normal. Quan els polítics deixaran de fer intervencions en castellà si algun periodista els demana "ahora en castellano por favor"?
  Gemma 21/11/2020 9:17 pm
  "Rifi rafe" seria estira-i-arronsa. A banda d'això,.totalment d'acord.
  Octubrista 21/11/2020 9:18 pm
  Els catalans no hi hem d'anar a fer res al "congreso" dels espanyols, encara menys si estem obligats a fer acatament a Castella i a la imposició de la seva llengua. No penso votar mai més a les eleccions espanyoles.
  Xavi 21/11/2020 9:56 pm
  És molt senzill, si els partits indepes marxen del Congrés, no hi ha veus discrepants al Règim del 78, no hi són, és com si no existissin. Acceptar presentar-se al Congrés és acceptar que t’enfrontaràs a situacions complicades en que totes les decisions tindran pros i contras, no hi ha decisions perfectes en les que no es surti perdent per alguna banda. Si es decideix marxar serà un gest simbòlic que no provocarà res. I per a aquells que puguin respondre dient coses com “desob
  Julivert 21/11/2020 10:00 pm
  Això de parlar o no parlar català al congrés me la bufa totalment. Que nasos fem a Madrid parlant de res. Fem efectiva la república de una vegada i no agafem el AVE ni una sola vegada més. A l’enemic ni aigua. Som tots una colla de tietes.
  La Generalitat està morta. 21/11/2020 10:24 pm
  La sensació és que cap dels 3 partits dóna gaire importància a l'idioma. Des de fa anys. No han fet res. Hi ha normatives sobre l'ús del català a l'ESO i no es fan complir. Per por. Quants canals de tv i de qualitat tenim?... i plataformes en streaming?.. traducció de novel.les al català?.... I còmics?... Videojocs?.... Cinema ?... Fa quelcom la Gene ?... No.
  El català: llengua sense cap futur. 21/11/2020 10:31 pm
  En quin idioma parlaven els presos polítics en els tribunals espanyols?..... Això ja és una imatge de submissió total. Si els líders baixen el cap la gent també. Sempre. I, en general, en tots els àmbits ens sotmetem a l'espanyol. Al no tenir autoestima en aquest àmbit, lògicament, ningú estarà interessat en apendre un idioma no necessari. El jovent no té referents en català i , a més, considera que és una llengua de perdedors (losers). Per això passen del tema. Som un poble d
  Trampa lingüística 21/11/2020 10:41 pm
  Perquè denomina quasi tothom "castellà" a la llengua espanyola ?.... És obvi que ells no consideren ni al català, ni al euskera, ni al gallec llengües espanyoles. Si estem dins Espanya perquè no es consideren o anomenen llengües espanyoles?..... No s'ho senten seu ni hi tenen cap estima. Sinó se les considerarien seves.... És obvi doncs que d'idioma espanyol només n hi ha un. Perquè l'hem d'anomenar "castellà"?..... per amagar la realitat?.... Perquè sona menys agressiu ?.... A
  Fat Boy 21/11/2020 10:58 pm
  No fa gaire vaig llegir una intervencio que subscric totalment. Els partits catalans, si els prohibeixen parlar en catala haurien d'abandonar la camara. Sobretot si es la seva ultima intervencio abans de votar els pressupostos o la investidura i no tornar fins que es conegui el resultat.
  Lengua comun, lengua imposada pel genocida franco a la prostitucio del 78 22/11/2020 5:50 am
  Castella llengua de castella i prou. Constitucio del criminal juan carlitos al wc. Parlar castella es propi de genocides, analfabets, criminals i lladres
  Lleida 22/11/2020 7:40 am
  Totalment d'acord!!!!
  Miquel 22/11/2020 8:50 am
  Estem a un Estado antidemocrático. No ens deixen votar... Ni monarquia, ni autodeterminació,...
  Doctor Strangelove 22/11/2020 9:09 am
  Hi ha uns hiperventilats en aquest fil que diuen que els indepres no hi han de fer res al Congreso! No poc, melons, han de cobrar cada mes! Bufff... quan veig gent tan simple se'm passen les ganes de tot. En fi, suposo que a la vinya del Senyor hi ha d'haver de tot. Doc.
  ALBANO, noi 22/11/2020 10:10 am
  Per començar, els catalans al CONGRESO DE LOS DIPUTADOS, no hi tenim de anar fer absolutament res, perque es el parlament de Castella i ho serà sempre, i siusplau la "palla mental" del federalisme que tenen alguns encara, que se la treguin de sobre, perquè Espanya (Castella) NO ho serà mai, mai, mai, un pais federal.
  un votant 22/11/2020 11:48 am
  Els partits catalans (i els bascos, gallecs, valencians....) han de votar NO a totes les iniciatives fins que es permeti l'ús d'altres llengües. I ja està!!!
  Realitat 22/11/2020 1:20 pm
  Ftxin, fatxenda, fatxa, tu per mantenir la teva pagueta fas el que comvingui.
  Narcís ( . . ' amb ells ', el perquè n'és de base delictiva, no n' hi ha d'altra ! ) ( de ‘ llengua comú ‘ gens ni mica que sí llengua sangonosa! ) ( nació catalana ha de ser estimada .. així lliure !) 22/11/2020 1:51 pm
  1. És obvi que per espanya entenen ' ancha es castilla ' i per espanyol la llengua castellana i .. tururut ! 2. Conseqüentment, què fum Catalunya/ PPCC dins ( dessota ) aquest estat ? 3. Per què se'n diuen espanyols .. si són catalanòfobs fora mida tot engreixant-se si desapareguéssim ? 4. Què pot esperar ningú d'un estat que de sempre ha desinformat d' allò més sobre la nació catalana ? i 5. Ens odien, no deixen anar-nos-en i ens obliguen ser . . .
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU....E.R.C. , JZXAT y LA CUP PODRAN . GANAREIS MAS NO CONVENCEREIS . QUE SOU ELS MILLORS PER ESTA AL GOVERN ALTRA COP 22/11/2020 7:48 pm
  JO CREC UNA COSA ,, Que E.R.C. ,, JXCAT y LA CUP ,, Tindrien QUE PERDRE ..CATALUNYA Con ELS ESTATS UNITS ,, TAMBE NECESITA . UN URGENTE CANVI DE GOVERN DE POLITICS . . Al menys 4 anys a la Oposició per que tornin apendra A FER POLITICA PER LA GENT Defensin millor els INTERESOS DE CATALUNYA I NO NOMES ELS SEUS CON HAN FET FINS ARA ..SÓC INDEPENDENTISTA CATALÀ NO ESPANYOL I U VUI TOT EN CATALÀ ..PERO EL CANVI FA FALTA CON EN EL BARÇA .
  Ceballut 22/11/2020 8:57 pm
  Sóc partidari -tot i que de vegades em costa- de prescindir una mica del que fan malament els demés i preocupar-me del que faig malament jo: Sóc client d'alguna botiga (física o virtual) que no atén en català ? Canvio d'idioma per comunicar-me amb un inadaptat ? Aguanto els programes en castellà de la TV-155 ? Ho recomano !
  Som-hi ! 22/11/2020 9:47 pm
  Ens cal la independència per a tenir un llengua al mateix nivell d'altres llengües europees com el danès, neerlandès, noruec, danès, txec, eslovac, islandès, finlandès, grec, romanès... seguim ? D'aquesta forma podrem dedicar-nos a altres coses i no estar pendents tothora de l'estat pregon espanyol i de les recollides de signatures del PP, el partit espanyol fundat el 1976 per 7 ex-ministres de Franco.
  Gràcies Espanya 23/11/2020 7:28 am
  Gràcies per dur-nos que som diferents i que tenim llengua pròpia, ens reconeixeu que el català no es vostra !!! Es nostra !!! Per tant ja ens reconeixeu un altre nació , donçs començar a marxar es el mostre objectiu !!!
  Sometent 23/11/2020 9:47 am
  De fet ERC porta en el seu "suposat" program independentista que el castellà serà llengua oficial am mateix nivell que el catlà en una futura nació catalana...i això no pot ser... En l'estat català la comunicació de totes les institucions i governs ha de ser unicament en català, l'escola en català, la tv en català. Evidentment qui vulgui fer servir el castellà el pot fer servir, però mai podrà exigir i demandar l'ús del castellà.
  JOSEP EL AVI EMPRENYAT DE CARDEDEU ... LA LLENGUA CATALANA ,, NO LA MATARA EL COVID-19 SI NO EL NOSTRA INUTIL GOVERN COVARD i TOT CATALÀ RENEGAT 23/11/2020 10:16 am
  DINTRA DE E.R.C. Tenen MOLTS ANTI-CATALANS ELS DE SUMATE UN GRUPO MUY ESPAÑOL Que nomes parlen en Castellà. QYE VOLEN UNA CATALUNYA ESPAÑOLA y muy Castellana GABRIEL RUFIAN es uno de ellos.. E.R.C. TE MES CASTELLANOS ESPANYOLS al partit que no CATALANS DE CATALUNYA ..De aquesta MANERA ES DIFICIL CONFIA EN ELLOS PER DEFENSAR i PROTEJIR LA NOSTRA LLENGUA I IDENTITAT CATALANA .. LA NOSTRA LLENGUA ESTA MES MORTA QUE VIVA " ¡ I NO LA MATA PAS EL CORONAVIRUS !
  Anècdota sobredimensionada. 23/11/2020 11:16 am
  Parlar sempre en català els deixaria muts d'altaveus. Espectacle i notícies, això sí. Oooooh! I d'efectiu? Les òsties lingüístiques s'han de fotre d'un altre calat i amb molta més contundència.
  kodi 23/11/2020 3:40 pm
  A MADRIZ RES DE RES
  Ex-espectadir de la TV-155 23/11/2020 7:14 pm
  No havia votat mai a les eleccions espanyoles, ho vaig fer les darreres, per disciplina, perquè vaig entendre que el President Puigdemont demanava que ho féssim, però sense gaire convenciment. Quan encara veia el 3/24 desconnectava quan transmetien des del "congreso", avergonyit de sentir parlar en castellà els paios que jo havia votat.
  ciutada del mon 24/11/2020 9:25 am
  exacte noi gros que deixin de una p vegada el congres els indepres ofessos per no poder parlar catala, pero amb dos condicions que renunciin al sou dietes etc, jajajjajaajajaj va a ser que no, i que ja no tornin mai mes, ah i si pot ser que tornin els calers cobrats per haver estat a un parlament extranger jajajajajaaj es ironia es clar aixo no ho fara ningu, ni la hiperventilada borras, jajaj ni la antisistema mireia vehi.

Nou comentari