Posats a triar

"No és casualitat que Omnium tingui més de 186.000 socis, més que el Barça i més del doble que qualsevol altra entitat privada independentista"

Sento Carles Riera entrevistat a Catalunya Ràdio per Laura Rosel. El diputat de la CUP explica les seves “propostes de mínims” per mirar de posar pau entre ERC i Junts. El punt número 2 parla de  “construir un mur de defensa dels drets que no caben en el marc de l’estat”. Rosel pregunta què vol dir exactament això, demana un exemple. Riera diu: “per exemple, si el Parlament aprova una llei social i el TC la tomba, ens comprometem a desobeir”. La periodista no repregunta i ens quedem amb les ganes de saber com es fa, això de desobeir una sentència del TC que deixa sense efecte una llei.

Desobeir” és una de les paraules fetitxe que el procés ha aconseguit buidar de contingut a base de fer-la servir en qualsevol context. Queda bé, queda radical, queda conseqüent, et converteix en no-sospitós de rendició. Carles Riera, però, sap perfectament que la desobediència institucional té les cames molt curtes. Cap funcionari de la Generalitat aplicarà una llei no vigent. Cap empresa complirà una llei no vigent. Cap mosso i cap jutge faran complir una llei no vigent. Si el Parlament aprova –m’ho invento– una llei que obliga els grans tenidors a cedir un tant per cent dels pisos de la seva propietat per a lloguer social, i el TC la tomba, els grans tenidors no cediran pisos i punt, i l’administració no podrà fer-hi res. 

Tampoc podran fer-hi res els diputats, excepte mirar de fer una altra llei que busqui un efecte igual o semblant i sí que passi el sedàs del TC. Cosa que no té res a veure amb la desobediència, per cert. El valor d’una llei tombada és estrictament polític: fer explícit el contraprojecte republicà, posar en evidència tot allò que no es pot fer en el marc del Regne d’Espanya i sí que es podria fer en una Catalunya independent. Però des del punt de vista executiu, res. Paper mullat. El moviment independentista no tornarà a avançar si abans no desmunta les seves pròpies ficcions.

Això que acabo d’escriure és la mena de cosa que et classifica automàticament com a sospitós de rendició davant de determinada bombolla indepe, però és la veritat: la desobediència institucional té les cames no curtes, curtíssimes, i només és imaginable i útil en una hipotètica fase resolutiva del conflicte, com a cop de gràcia final de la ruptura. Per això s’agraeix tant que algú hagi decidit posar fil a l’agulla de la desobediència possible i útil, la que a llarg termini sí que pot posar el sistema contra les cordes, que és la desobediència civil, la que practiquen les persones organitzades, no les institucions. En l’acte de celebració dels 60 anys de l’entitat, Òmnium va anunciar la creació de l’Escola Guillem Agulló de formació en democràcia, drets civils i desobediència, un dels projectes estratègics de l’entitat per als pròxims anys. Només que la meitat dels independentistes que omplen les xarxes exigint desobediència a les institucions s’apuntin a l’escola, aquest país podria estar construint el moviment de desobediència civil més potent d’Europa

No és casualitat que Omnium tingui més de 186.000 socis, més que el Barça i més del doble que qualsevol altra entitat privada independentista. Amb perseverança i intel·ligència ha sabut construir una organització sòlida, que es pot pagar els projectes de la seva butxaca gràcies a les quotes dels socis, que no participa de les lluites caïnites de l’independentisme, que ha fugit de la temptació autorreferencial i ha sabut establir connexions i complicitats fora del cercle viciós i viciat del moviment, que no oblida mai el mig i el llarg termini, que reconeix la complexitat, que transmet combativitat, rigor i alegria alhora, i que té un lideratge reconegut per tothom –l’únic lideratge independentista reconegut per tothom– en la persona de Jordi Cuixart. Posats a triar una entitat privada per exercir la direcció estratègica de l’independentisme, jo no tindria dubtes. Però no em facin massa cas, que no sóc neutral: sóc soci d’Omnium i m’estimo la criatura com si l’hagués parit jo.  

Comentaris

  Estrijol 16/05/2021 3:59 pm
  Per Catalunya, Òmnium constitueix un capital immens i insubstituïble, però també és una entitat sotmesa al dret espanyol. Per tant, rés, ni tant sols Òmnium, no podrà mai substituir el Consell per la República, mal que us pesi als -amb prou feines- 8.000 militants d’ERC. Que en termes de país és tant com dir, tres i el de la guitarra. Voleu tenir-ho tot controlat per a que la independència sigui només cosa vostra. D’ERC i només d’ERC. Però mentre vulgueu seguir amb aquest tarannà cesarista i de fanatisme sectari, us haureu de fer fotre. La independència vindrà de Waterloo i aviat. I ho sabeu. Ens vindrà dels jutjats europeus, del massiu recolzament popular que tindrà lloc als carrers de Catalunya i de la insuportable pressió a la que la UE sotmetrà al poder de Madrid. I mal que us pesi als 8.000 aprox, la reixa d’en Junqueras l’obrirà personalment el MHP Carles Puigdemont.
  Ramon 16/05/2021 1:40 pm
  Algú s'imagina un partit català independentista i liberal que proposés desobeir quan Espanya ens tomba una llei liberal? N'hi hauria per dir-los que vaja quina merda d'independentisme, el seu. Un independentisme que només es mobilitza en favor de la seva ideologia concreta. Doncs bé, això, aquesta porqueria nacional, és la proposta de desobediència de la CUP.
  Ramon 16/05/2021 12:50 pm
  Jo sóc independentista des de molt abans que ERC se n'hi tornés de la mà d'Àngel Colom i Pilar Rahola, sis dècades després de creades les sigles i molt efímerament. Tanmateix, no estic del tot segur de la legitimitat d'Òmnium per posicionar-se per la independència. Òmnium té per raó de ser la defensa de la llengua catalana davant la castellanització. Aquell català catalanista, aquell català nacionalista però que no veu clara la independència podria queixar-se: "Ei, que jo m'he llegit els estatuts de l'entitat i això de la independència no hi era, eh? Que jo estic per la plurinacionalitat, com ho havia estat l'ERC de tota la vida!". Òmnium té per raó de ser la defensa del català davant la castellanització. És per tant una aberració, que hagi caigut en grapes d'un partit que vol que trobem la castellanització una riquesa brutal i que la visquem no amb resignació sinó amb alegria. És una aberració que hagi caigut en grapes d'un partit que et fa les piulades i els mítings a la Gran Vía en castellà. I si era discutible que es pronunciés com a entitat per la independència, ja és del tot aberrant que ho faci per les "causes" a les que ara s'hi apunta com a mera corretja de transmissió de l'Esquerra del tripartit.
  153
  104
  Respon
   Fan fàstic 16/05/2021 1:18 pm
   L'únic dirigent realment fidel al país que ha tingut ERC des de la transició va ser el gran Heribert Barrera. El mateix que ERC ha permès que li retiressin la medalla a l'ajuntament amb el qual col·labora i li aprova els pressupostos, permetent que el tractessin de xenòfob. Ells que ho són tant en versió catalanòfoba.
    Ramon 16/05/2021 1:50 pm
    Jo particularment era bastant fan de Francesc Ferrer i Gironès... fins a tal punt que li perdonava i tot que es presentés al Senat amb els sociates. Llur compromís per la llengua de Catalunya era exemplar. Jo hi ha tres llibres que sempre els tinc a mà: Glosari, Drunk with Blood i La Persecució Política de la Llengua Catalana.
  TRANQUIL 16/05/2021 11:29 am
  Tots els "intelectuals" contra OMNIUM Ara no mes resta dir que els 186000 mil socis som partidistes , gens independentistes. i coloboracionistes
   La ela geminada a prendre pel sac, oi? I tu ets d'Òmnium? 16/05/2021 1:09 pm
   Com que no saps llegir t'ho explicaré. Els 186.000 socis no són partidistes, el partidisme esdevé per part de la direcció d'Òmnium i ERC (com Volats) quan volen fer creure que tots aquests socis hi són en clau política i aposten per la secta junqueriana, malgrat n'hi hagi que sí, com tu.
  Venut de sèrie 16/05/2021 9:42 am
  El compromís amb la llengua d'Òmnium va desaparéixer amb la Muriel. Cuixart va abraçar la cooficialitat i va supeditar l'entitat a ERC. És igual quants socis tingui Òmnium o el Reial Madrid. El CxR té uns objectius clars d'esdevenir el govern no sota jou espanyol dels catalans i qui s'hi adscriu sap que és una organització política. En canvi Òmnium és una entitat cultural i no es pot apropiar dels socis per a objectius partidistes. Sobre la desobediència, el primer valor que té és l'actitud de no acatament, el posicionament polític que demostra i una confrontació amb els botxins que genera i aglutina moviment civil. Pretendre traspassar tota desobediència a la societat civil deixant el govern al marge és de veritables covards, perquè quan els presumptes líders es dobleguen i no donen exemple automàticament deixen de liderar. Un expert en obediència com Voltas només sap valorar l'aplicació puntual pràctica de l'aspecte desobeït, no n'entén ni l'exemplaritat ni la relació i obligació amb defensar uns principis. Ell que no en té.
  159
  79
  Respon
   Fern 16/05/2021 2:32 pm
   Si, la desobediència la predica qui no té res a perdre, només la credibilitat temporal. Estratègies factibles és el que cal.
  fan domnium 16/05/2021 9:42 am
  Tanta tanta raó! En el futur espero k es vegi com d'aprop va portar a descarrilar el projecte independentista cert partit majoritari k ha radicalitzatuna part dels seus votants amb consignes i promeses k no poden complir
  63
  125
  Respon
   Et tallo les cames i denuncio que no avances 16/05/2021 9:46 am
   Mentre hi hagi entitats com Òmnium i partits com ERC que treballen perquè l'independentisme no se'n surti resulta més complicat acomplir els objectius.
   143
   74
   Respon
    Qui més ha ajudat a que l'independentisme no se'n surti... 16/05/2021 11:17 am
    ...ha estat un batxiller poc honorable que es creu un Massies, al suspendre la DUI en 8 segons i fugir la va ben cagar, vam perdre les complicitats i simpaties que teniem a Europa.
    11
    104
    Respon
     155 monedes que us guanyareu a la taula de diàleg 16/05/2021 1:14 pm
     Abans que la suspengués els molt honorables màrtirs reconvertits al pragmatisme autonomista ja l'havien abandonat a la seva sort, així com a la resta del país. Cal ser miserable per donar-li l'esquena a Puigdemont i al País en el moment més crític de la història recent, i després pretendre encara treure partit d'aquest abandonament.
  Mercè 16/05/2021 9:34 am
  Òmnium si participa de les lluites partidistes, però és molt més hàbil. Oriol Soler i la seva parella, exdiputada d'ERC, i d'altres. La campanya de les generals d'ERC la va llançar Òmnium amb el Sit and Talk. Cada vegada que algú d'ERC esmenta Òmnium és per atacar l'ANC, quelcom que no feien quan Forcadell la dirigia. ANC fa nosa perquè és una organització independentista mentre que Òmnium va sobreviure al franquisme i qui vulgui saber més que s'informi. Espero que algú dia a Òmnium n'hi hagi eleccions de veritat, amb diversos candidats.
  129
  72
  Respon
  Veterà antifranquista. 16/05/2021 7:16 am
  Doncs si. En aprovar el malaurat Estatut d'Autonomia(?) del 1979, Catalunya va renunciar explicitament i por voluntat pròpia, a qualsevol capacitat de decissió. Fou un error monumental i els catalans d'avui l'estem pagant.
   Ramon 16/05/2021 12:59 pm
   Aquell Estatut ja venia limitat per la Constitució a la que s'hi havia d'ajustar. Però tot i així hi va haver poder un Govern no sucursalista, raó per la qual es va produir el cop d'estat del 23F amb la consegüent LOAPA aplicada pels socis de l'actual ERC. Es va fer el que es va poder. I més que s'hauria pogut fer, si tots els ara troben que Jordi Pujol va fer poc, li haguessin fet costat en lloc de fer costat a l'enemic (llegeixi's les esquerres sucursalistes) o de dir-li "encaixista" i coses pitjors cada matí d'Onze de Setembre al Fossar.
   33
   23
   Respon
  No diguis més bajanades @Som el 90.18 %, y parió la abuela 16/05/2021 2:15 am
  Anda que no eres tordo ni ná.
  Vendetta 16/05/2021 2:02 am
  Eduardo sacosta el teu san marti
  71
  32
  Respon
  Ramon 16/05/2021 1:21 am
  La proposta de la CUP, per cert, de delírium trémens. Se suposa que volem la independència però aquests tarugus van i proposen desobeir quan ens tomben una llei... "social". O sigui una llei de la seva corda ideològica esquerranista. O sigui la causa nacional però plantar cara no pas per raó nacional. O sigui que si ens tomben una llei d'intenció nacional, d'intenció sobiranista, això no mereix desobediència. Desobediència només quan no ens deixen ser prou d'esquerres. Això sol ja et diu quina merda de consciència nacional té la CUP.
  189
  151
  Respon
   Vendetta 16/05/2021 2:00 am
   La yeyaramada esta mes per palestina ke no per catalunya es el ke te se una empoderada de pastel pobreta
   125
   54
   Respon
  Vendetta 16/05/2021 1:00 am
  No company ja ke lluitar com a lleons com als balcans a vida o mort com els nostres avanpasat o desapareixa tot o res catalunya catalana
  Ramon 16/05/2021 12:23 am
  La primera revolta que haurien de fer els socis d'Òmnium és contra el propi Òmnium. Per abandonament de llur raó d'esser així com per sa substitució per causes que, per dir-ho de la més suau de les maneres, no hi tenen res a veure.
  162
  132
  Respon
  Vendetta 16/05/2021 12:05 am
  Eduardo lo teu es paraula de botifler, omnium asociacio de tietas inofensiva per el enemic fotem fora als invasors CATALUNYA CATALANA
  113
  67
  Respon
  Ramon 16/05/2021 12:02 am
  Òmnium neix i creix per impuls de la mena de catalanisme polític que l'actual ERC odia a mort. Que Òmnium hagi acabat en grapes de l'actual ERC és una aberració. I sort en tenen del patriotisme de pedra picada de tants i tants associats que no se'n donen de baixa perquè els doldria fer-ho després de tant de temps o simplement perquè desconeixen de quina corda nacional i lingüística és el partit que controla l'entitat. Jo mateix, tot i ser-ne sabedor, vaig estar-me anys per fer el pas de donar-me'n de baixa.
  175
  128
  Respon
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 15/05/2021 11:09 pm
  Ves per on, avui estic d'acord amb el que diu el senyor Voltas, tot i que jo en trec conclusions que no són ben bé les mateixes: el Govern i el Parlament "de Vichy" no poden desobeir o no gaire, la societat civil ORGANITZADA sí. I qui pot ORGANITZAR i coordinar la desobediència civil si la gestoria de la Generalitat no ho pot fer ? Ha de ser alguna entitat fora de l'abast de les urpes colonials. Aquesta entitat existeix i és el Consell per a la República presidit pel president legítim de Catalunya, Carles Puigdemont, però segurament al senyor Voltas i els seus amics no els deu agradar gaire ni l'entitat ni encara menys el seu president perquè el Consell l'han estat sabotejant des de l'inici i a Puigdemont des de molt abans, d'abans del cop d'estat del 155, quan Junqueras era vicepresident i es reunia amb Rajoy d'amagat del President Puigdemont
  246
  220
  Respon
  guillerenc 15/05/2021 10:08 pm
  Tu ho has dit, millor que no et fem cas, a part de ser soci d'omnium (que jo també ho sóc), ets massa afí als ERQUIS, (cosa que jo ja no sóc, donat al seu canvi de discurs i de pensament), i això et fa tant poc imparcial que en la teva feina et resta credibilitat a cada paraula que dius o escrius. Salut i bon vent!!!
  133
  88
  Respon
   Jordi independent 15/05/2021 11:22 pm
   Es tractaria de fer un pas més d'on va quedar pendent el darrer embats. Ja s'entén que aquesta legislatura no s'aconseguirà la independencia, però sí que cap al final de la mateixa per exemple s'hauria de publicar la Declaració al DOGC, o baixar la bandera espanyola etc. Els polítics independentistes candidats a presidir el Govern, el Parlament, o possiblement nomenats Consellers haurien d'estar disposats a ser inhabilitats, embargats o empresonats, o bé marxar a l'èxili. Això és una cursa de relleus, o una ascensió a un 8.000, des del Camp Base ja hem pujat al Camp I (9N), després al Camp II (1-O), i ara hem d'obrir camí cap el Camp III, ni que sigui un trosset, tampoc es pretén fer cim des del Camp II directament. Fer visible i mantenir viu el conflicte a ulls del món, i deixar en evidència el caràcter autoritari de l'estat espanyol, si cal omplint presons, no pas buidant-les, o causant un exili molt més nombrós i cridaner.
   63
   17
   Respon
    alpinista 16/05/2021 7:53 am
    desprès de pujar al camp 1-O, un poc honorable batxiller ens va baixar a nivell de mar, toca tornar a començar
    23
    95
    Respon
     El sherpa legítim de Catalunya 16/05/2021 9:20 am
     Puigdemont ha pujat de camp. Ets tu i ERC que vau decidir tornar a la cleda espanyola per pànic a les altures, i sense cap possibilitat de tornar a començar res.
     367
     138
     Respon
    Vendetta 16/05/2021 12:59 am
    No company ja ke lluitar com a lleons com als balcans a vida o mort com els nostres avanpasat o desapareixa tot o res catalunya catalana
  Narcís 15/05/2021 9:52 pm
  On n' és la incompatibilitat de ser d' aquesta associació o quina fos pro la llengua, cultura així mateixes llibertats i drets . . amb ser conseqüent pro el Govern de Catalunya avui, ara i ací representat pel MHP Puigdemont ensems amb el C x R .. quan aquest Govern fou expulsat d' allò més il.legalment per aquest estat que no pas per la sobirania popular catalana ? PD : de quan ençà un Govern pot ser tractat d' associació privada . . miracle n' és tingui socis, damunt, tants de socis ! Nota : només faltava aquesta .. voler comparar mateix Òmnium amb el suport de o dels catalans a sa Generalitat, quan tots som aquesta Generalitat enfonsada per poder armat aliè/ estranger ! Anotació al marge : mai per mai dir res de nostre president exiliat, president que féu equip amb el vicepresident Junqueras, no diu gaire de l' autor o .. potser massa ! Incidència : si es fa Govern .. l' autor tornarà a tenir càrrec ?
  92
  18
  Respon
  Luisnomeacuerdo 15/05/2021 9:01 pm
  Pues esta o Eduardo el odium es consustancial a los fascistas independentistas, y esos números son los que votaron en el butireferemdum, ni uno más, pasáselo a tu vecina que se viene arriba cuando se acerca la luna llena.
  Jordi (Català i Suís) 15/05/2021 8:42 pm
  El poder letal de la desobediència civil en paral.lel a les ocupacions massives de centres neuràlgics de les infrastructures del país són menyspreats a l'article posant l'exemple de l'assalariat de l'Autonomia el diputat de la CUP. Però hom pot abraçar tot el sottogoverno dels dos partits ERC i JXCAT, tota ERC i gran part de JXCAT. La CUP no cal pas parlar-ne perquè a part de vots no té res a oferir al mercadeig. L'espanyolització lingüística, cultural i també la d'ERC (i no només ella) ens durà aviat a un cul de sac on s'albira la creació d'un nou moviment polític realment independentista eixit de la Victòria de la Independència al referèndum del 2017 que ERC, CUP i part de JXCAT volen fer oblidar malgrat ésser l'inici de la Tradició Independentista. El veritable Mite Fundador de l'Independentisme. La Història i els Catalans els passaran pel damunt.
  215
  139
  Respon
   Que poc es veu la realitat des de Suïssa... 16/05/2021 9:28 am
   Una part de Junts X Sou només veu la menjadora, l'altre només idolatre el gurú fugit amb infules d'estadista que ha demostrat només servir per dividir l'independentisme. Tots sabem qui no ha paït la derrota electoral i ara es dedica a desgastar sense cap objectiu més que tornar a votar fins que guanyin per recuperar les menjadores. Tot uns patrites, de butxaca!
   73
   163
   Respon
    Mamaaaa... vull l'indult! 16/05/2021 9:55 am
    La realitat es deu veure millor des de Lladoners, o potser des de la inexistent taula de diàleg?
  Tip 15/05/2021 8:32 pm
  La tesi de l'article és que això de la desobediència és una ensarronada i a més a més no serveix per a res. I utilitza perversament l'exemple d'Òmnium Cultural per contraposar-lo amb el Consell per la República. Malhauradament forma part de la campanya de denigrament del Referèndum del 2017 veritable inici del Moviment Independentisa. Aquesta campanya de denigrament és duta a terme per ERC i tots els seus afins als mitjans. Però no només ells. La gent de la CUP no se'n salva pas. I el sottogoverno de JXCAT la mateixa cosa. La realitat és que el 90% dels líders del tripartit independentista MAI no varen voler ni volen ara sacrificar res a la lluita per a la Independència. La realitat és que foren els Catalans els qui empenyeren tota aquesta gent cap el referèndum. La desobediència civil és un arma letal. Els Catalans podrien començar boicotant la llengua dels Espanyols. Però ningú al tripartit independentista gosarà fer-ho. Avís als Catalans: amb aquesta gent MAI assolireu la Independència que perquè sigui clar vol dir "l'Expulsió dels Espanyols", com els British foren expulsats d'Irlanda o els Alemanys de França el 1944.
  162
  104
  Respon
  Gerard de sarria 15/05/2021 8:32 pm
  Fa, anys que em vaig borrar. Son tan equidistants com ho eren els comunistots de la Colau. Omnium es un de les moltes plataformes D expiacio que tenim. Martirologi i expiacio.
  175
  103
  Respon
  Ramon 15/05/2021 7:41 pm
  Que Òmnium tingui 186.000 socis, no, no és casualitat. És gràcies a l'impuls i la perseverància de patriotes de pedra picada que l'actual ERC els odia.
  174
  138
  Respon
  Ramon 15/05/2021 7:36 pm
  Que Òmnium estigui en grapes d'un partit que vol que visquem la castellanització no amb resignació sinó amb alegria i que la tinguem per una riquesa brutal és com si Black Lives Matter estigués controlat pel Ku-Klux-Klan.
  208
  183
  Respon
  Ramon 15/05/2021 7:31 pm
  Vaig fer molt bé, associant-me a Òmnium fa molts i molts anys. I he tornat a fer molt bé, esborrant-me'n ara. Totes dues decisions han estat mogudes pel mateix: la defensa de la llengua i consegüentment de la nació.
  175
  134
  Respon
  erc fent la pilota a Omnium? que volen aquesta gent tan ufana i tan superba 15/05/2021 7:31 pm
  mala propaganda per Omnium. Un comentari que li fa molt mal.
  147
  97
  Respon

Nou comentari