Pujar a la Val d’Aran en autobús des de Barcelona són 5h30, a un preu de 70 euros anar i tornar. L’opció més sostenible del tren, directament no la tenim. Fa anys que el Pirineu demana millores en el transport públic, però cauen sempre en un sac sense fons – pressupostaris –. Només hi ha diners per rescatar estacions d’esquí deficitàries i amb un futur compromès pel canvi climàtic, encara en els recentment aprovats pressupostos del Govern de la República Verda. Parlant de repúbliques, la digital tampoc ens ha arribat a tots aquí dalt, deu ser que som massa pocs per tenir una connexió a internet i de telefonia mòbil de qualitat. D’inversions en infraestructures la llista és llarga i el greuge històric, però clar, si no hi ha Jocs Olímpics ja ens en podem oblidar. Sí, el meu Govern em fa xantatge.

Aquest dissabte passat, l’estació d’esquí de Baqueira-Beret ha venut més de 17.000 forfaits de dia, sumats a tots aquells que tenen el de temporada. L’Aran ha duplicat la seva població, però el manteniment de carreteres i serveis bàsics, com la recollida de residus, només el paguem els aranesos amb els nostres impostos, la resta, per l’empresa privada. Cues quilomètriques, veïns i veïnes que arriben tard a treballar i serveis d’emergències que triguen massa en arribar. Som el parc d’oci de les ciutats, però us el mantenim nosaltres. Uns pobles preciosos que, fora dels quatre dies de temporada d’esquí, esdevenen uns fantasmes inhabitats que les minses arques municipals han de mantenir tot l’any. D’externalitats negatives del model turístic la llista és llarga i la paciència infinita, però clar, al projecte de Jocs Olímpics de tot això no en podrem parlar.

Anem a l’habitatge, en la majoria de municipis no hi ha limitacions pel que fa al lloguer turístic, fet que fa una quimera el trobar un lloguer anual a un preu normal. Dic normal perquè l’Aran té el mateix índex de preus que Barcelona, sense ser Vielha el passeig de Gràcia, ja ens entenem. Els joves, eternament a casa els pares; o a la ciutat, doncs no poden tornar en acabar els estudis a no ser que es dediquin al monocultiu turístic, el sector amb els salaris més baixos de tots. Condemnats al mileurisme o a la diàspora. Temporada d’hivern aquí, temporada d’estiu allà. De causes del despoblament rural la llista és llarga i la boca se l’omplen molts polítics, però clar, trenta dies de Jocs Olímpics ens projectaran internacionalment i ens salvaran.

Ens enganyaríem si diguéssim que l’oposició als Jocs Olímpics és només deguda al desconeixement del projecte que votarem a la consulta organitzada pel Govern. Qualsevol alcalde del Pirineu que ho afirmi haurà caigut en la lògica capitalista curterminista de buscar a la desesperada un futur i uns ingressos per a que el seu poble no es buidi. No hi ha projecte definit, però la qüestió va molt més enllà. Com a pirinenca, us dono tres raons, a vosaltres de sumar-vos a la perspectiva crítica que malda per tenir una vida digna i un futur sostenible entre muntanyes o sucumbir a la campanya mediàtica per terra, mar i aire de les elits polítiques i econòmiques, les que sempre s’han enriquit a costa del patiment de la classe treballadora.

Primera, el Pirineu és un territori històricament oblidat en inversions, com altres territoris, mal anomenats perifèrics, amb poca població. El greuge històric que sentim no es pot comprar amb el xantatge dels macro-esdeveniments esportius. Ens sentim maltractats pel capitalisme governant que pensa en euros/habitant i que obvia el preu a pagar pels pirinencs degut a un model turístic estacionalitzat i caduc. És responsabilitat del Govern vetllar per la qualitat de vida de tots els habitants de Catalunya i, al Pirineu, ni ho ha fet prou, ni ho fa ara amb el projecte de Jocs Olímpics. La recepta, justícia social i sostenibilitat.

Segona, és el Pirineu qui paga les conseqüències de la festa olímpica. No és només la destrossa del territori per un urbanisme sense límits ni pudors, el preu de viure allà, les alternatives laborals i la perspectiva d’arrelament ben poc li importen al Comitè Olímpic Internacional, ni aquí ni a l’Aragó. De què viurem quan no hi hagi prou neu? Els científics alerten dels efectes del canvi climàtic i els polítics, com a la pel·lícula de Netflix, no miren amunt, et parlen del temps que fa, vergonyosament ignorants de la diferència amb el clima. Aquí i ara, el silenci de la Conselleria d’acció climàtica és insultant.

Tercera, que no última, el Pirineu n’està fart de que tot es decideixi des dels despatxos de Barcelona. O dels de Saragossa i Madrid. Estem cansats de ser terra d’acollida els caps de setmana i festius, però oblidats en horari laboral. Volem decidir – Berguedà i Ripollès inclosos – el nostre futur amb un Govern que ens acompanyi en la cerca d’alternatives de qualitat a llarg termini. Poder viure al Pirineu, és no hipotecar-lo, és reivindicar-lo, treure pit i creure’ns que mereixem, més que molles, decidir un futur sencer nosaltres mateixos.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 31, 2022 | 23:27
  Luisnomeacuerdo gener 31, 2022 | 23:27
  Ale tu dedícate a poner velitas en las cumbres para alcanzar la indapandansia.
  • Icona del comentari de: Francesc Balart a febrer 01, 2022 | 09:03
   Francesc Balart febrer 01, 2022 | 09:03
   Realment...la teva capacitat lectora és sorprenent.No has entès re i pixes fora de test.Pero ja se sap:D'on no n'hi ha,no en pot rajar.Molt ben argumentat Mireia
 2. Icona del comentari de: Pirinenc. a febrer 01, 2022 | 09:00
  Pirinenc. febrer 01, 2022 | 09:00
  Doncs si. Els pirinencs n'estem farts de vosaltres, els polítics.
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 01, 2022 | 09:13
  Luisnomeacuerdo febrer 01, 2022 | 09:13
  ja, ja, "indapandansia", acabo de crear este neologismo, soy un crack!
 4. Icona del comentari de: Jordi palau a febrer 01, 2022 | 09:54
  Jordi palau febrer 01, 2022 | 09:54
  Mireia, Tens tota la raó.
 5. Icona del comentari de: Joan a febrer 01, 2022 | 11:57
  Joan febrer 01, 2022 | 11:57
  Ok d'acord..... Però quienes són les alternativaes?
  • Icona del comentari de: @ Joan a febrer 01, 2022 | 16:02
   @ Joan febrer 01, 2022 | 16:02
   Més enllà d'Espanya hi ha vida, no estaria malament observar que fan als països amb més sentit cívic i comú, en front del "nostre" model "turisme" i més turisme vers l'infinit, activitats no essencials les quals a més a més de destruir el patrimoni cultural, urbanístic i natural que ens resta, solament beneficia als especuladors sense escrúpols i no cal parlar dels efectes col·laterals de desplaçament d'habitants autòctons, sous de misèria al sector serveis que atrau emigració, que després els més racistes rebutgen (?!), mercadeig super exagerat d'estupefaents, atraccions de màfies de tota mena etc. Cal imaginació i fer fora l'autoodi i el disparar-se trets al peu.
 6. Icona del comentari de: Javier a febrer 01, 2022 | 15:38
  Javier febrer 01, 2022 | 15:38
  Està bé queixar-se de tot i no tenir alternatives. Gràcies pot donar el pirineo del model turístic de cap de setmana, sense ell el despoblament seria total, i les poques inversions que han arribat són gràcies a ell. (El tunel del cadi el paguem els pixapins i els surt gratis als de la comarca). És clar que no és un model perfecte. Però quina és l'alternativa millor? Boicotejar qualsevol progrés econòmic sense alternatives és condemnar a l'emigració a molta més gent.
 7. Icona del comentari de: Via fora els adormits a febrer 01, 2022 | 15:51
  Via fora els adormits febrer 01, 2022 | 15:51
  La independència ha d'ésser una eina per a redreçar d'una vegada tot el territori que no és l'aglomeració de Barcelona. Amb la independència caldrà maldar per a que l'economia del país no es basi únicament amb el turisme, així s'han de potenciar els sistemes de producció sostenibles i arrelats de tots els territoris que formen el país des del Pirineu a les Terres de L'Ebre. Pel que fa al turisme, molt bé si al nostre país hi ve gent que el vol conèixer, però aquest rànquing que fan els mitjans de comunicació cada temporada sobre el nombre de "turistes" (on els fotran quan no n'hi càpiguen més?) és la hipoteca del nostre país i la mena "d'economia" destructiva i anihiladora que desitgen els enemics del nostre país, els quals afavoreixen aquest "model" i volen veure'l com a parc temàtic completament assimilat a Espanya i espanyolitzat. Desperteu-vos !
 8. Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a febrer 01, 2022 | 15:53
  I n d e p e n d è n c i a febrer 01, 2022 | 15:53
  El Pirineu n'està fart i les Terres de L'Ebre també. Som amb tu Mireia.
 9. Icona del comentari de: Pere Cases a febrer 01, 2022 | 16:10
  Pere Cases febrer 01, 2022 | 16:10
  Qualsevol persona observadora que visiti o visqui a Barcelona pot observar com des de fa anys solament fan cert goig els carres que trepitgen els anomenats turistes, la resta tot és degradació, locals de comerç tancats, habitatges que han esdevingut actius financers... i després hi ha les aglomeracions de persones dels barris perifèrics. Dir que Barcelona és una "marca" i altres foteses, és una manca de sentit comú i una aixecada de camisa que massa gent s'ha cregut, com la transició espanyola de la dictadura a la democràcia que van començar l'any 1978 i que encara no ha finit. Masses anys fent-nos viure de "cuentos", quan despertarem, reaccionarem i ens posarem les piles ?
 10. Icona del comentari de: Especulació a febrer 02, 2022 | 12:35
  Especulació febrer 02, 2022 | 12:35
  Vaig viure a la Cerdanya durant un temps i era impossible trobar algun pis de lloguer a un preu raonable. Els propietaris eren gent de la comarca, no grans tenidors. Això de donar les culpes als de fora, molt de compte. Per rebentar i fer una política contra el territori han de participar els locals.
  • Icona del comentari de: @Especulació a febrer 02, 2022 | 15:32
   @Especulació febrer 02, 2022 | 15:32
   És clar, compte, hi ha de tot, però no deixa d'ésser especulació i danys col·laterals per a la gent que viu al territori afectat. Però uns i altres poden fer gràcies a unes lleis i unes normes que ho permeten i que no protegeixen la població. És com l'annexionisme espanyol que patim des de fa segles, els "locals" o botiflers hi compten, prou que ho sabem.
 11. Icona del comentari de: Sou molt conservadors els ecologistes a febrer 02, 2022 | 18:37
  Sou molt conservadors els ecologistes febrer 02, 2022 | 18:37
  No entenc aquest NO a tot, parlant del Pirineu, sobretot el NO de gent del lloc que n' ha marxat, I es guanya la vida de funcionari o no a Barcelona I llavors crida contra els jocs parlant de crear un futur sostenible. Quin? Mai en mencioneu cap exemplte. Per radio, Mireia, vas dir que s' havia de potenciar l'agricultura (!?) A la Vall d'Aran quanta gent pot viure de l'agricultura? Em sona a un conservadurisme exasperant, si el turisme genera sous petit, lluiteu per tal que no sigui així, també dieu que genera immigració (coi la CUP), doncs castigueu qui pagui poc, que es guanyi la vida l'aranès I el que en vol ser... sigue creatius, no destructius.
  • Icona del comentari de: . a febrer 02, 2022 | 22:05
   . febrer 02, 2022 | 22:05
   Cínic.
 12. Icona del comentari de: soli a febrer 03, 2022 | 00:57
  soli febrer 03, 2022 | 00:57
  Per que la població autóctona necesita l’immigració pel sector serveis? Perqué no hi treballen ells al sector serveis?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa