Pensar diferent (1): l’aeroport

"L’ampliació de l’aeroport serà un grandíssim negoci per a AENA i per als empresaris turístics, però no està gens clar que ho sigui per a l’economia del país"

L’atzar ha volgut que les polèmiques de l’Hermitage al port i de l’ampliació de l’aeroport coincideixin a les portades dels diaris. De fet l’atzar ens ha fet un favor a tots, perquè poques oportunitats tindrem com aquesta per tenir un debat seriós i informat sobre el model de ciutat i de país que volem. I si a més de seriós i informat pot ser honest, bingo. 

Començaré essent honest jo mateix: un servidor de vostès no està en contra del turisme, però sí que està en contra de més turisme. Si estiguéssim parlant d’indústria biomèdica, diria que en vull més. També vull més indústria audiovisual. I més indústria aeroespacial, més indústria farmacèutica, més (nova) indústria automobilística, més indústria d’energies renovables. De tot això en vull més, però de turisme no, perquè crec que d’això ja en tenim prou. El turisme és un sector inevitable, perquè Barcelona i Catalunya tenen uns atractius innegables i perquè si nosaltres tenim dret a visitar el món, el món també té dret a visitar-nos a nosaltres. Però que sigui inevitable no vol dir que ens interessi fomentar-lo i fer-lo créixer. Tots els estudis ho diuen: el turisme és un sector de baix valor afegit per a l’economia del país, de salaris baixos i que consumeix voraçment el paisatge rural i urbà.  L’economista Miquel Puig, un senyor social-liberal i amb corbata, ho explica molt millor que no pas jo. A Barcelona, a més, expulsa els locals del centre urbà, pressiona a l’alça el preu de l’habitatge i despersonalitza la ciutat. Molta gent en viu, sí. Però amb quins salaris?

Al 2019, Catalunya va rebre 19 milions de turistes estrangers i 5 milions de la resta de l’estat. Total, 24 milions de visitants (font: Idescat). La primera pregunta que hauria de respondre qualsevol persona que vulgui intervenir honestament en aquest debat és: vostè, quants visitants vol? Vol passar dels 24 milions d’ara als 30, i després a 35, i després a 40 milions, amb tot el que això implica? Aleshores s’entén molt bé que vostè estigui a favor d’ampliar la capacitat de l’aeroport de Barcelona dels 55 milions de passatgers actuals als 80 milions, perquè l’aeroport és, de llarg, la principal via d’accés de turistes a Catalunya (14 dels 19 milions de turistes estrangers van arribar en avió l’any 2019). També s’entén molt bé que estigui en contra de cap mena de moratòria o de prohibició de creació de més places turístiques. Ja se sap que el turista no ve si no té assegurat un llit on dormir, per tant si volem més turistes hem de posar més llits.

Vostè, en canvi, vol quedar clavat en els 24 milions de visitants actuals perquè considera, com jo, que ja n’hi ha prou? Doncs em sap greu, però vostè ha d’estar en contra de l’ampliació de l’aeroport o ha d’estar a favor d’impedir per llei la creació de més llits, o de totes dues coses alhora. Perquè si passem de 55 a 80 milions de passatgers i a més seguim posant més llits, ja siguin d’hotel, d’apartament turístic o de càmping, simplement no ens quedarem clavats en els 24 milions de visitants, sinó que els acabarem doblant. Sigui coherent.

Hi ha encara una tercera possibilitat, i és que vostè no es vulgui quedar clavat en els 24 milions de turistes, sinó que en vulgui reduir progressivament la xifra, posem per cas a la meitat. Jo podria arribar a simpatitzar amb aquesta opció, però aleshores se m’hauria d’explicar en quant de temps es proposa fer aquesta transició, de quina manera i cap a quines activitats es recicla els treballadors del sector per garantir que no van a l’atur, i quin seria el cost per a les arques públiques de compensar els empresaris als quals caldria obligar a tancar els seus hotels, pisos turístics, etc. També voldria saber amb quina cobertura legal es podria fer tot això. Un polític que respongués amb solvència aquestes preguntes podria arribar a tenir el meu vot. De moment no n’he trobat cap.

Aquests dies des de les tribunes editorials se’ns està fent bullying als que no veiem gens clara l’ampliació del Prat. Que estem en contra de l’economia catalana, que volem matar de gana la gent, que sempre demanant inversions per a Catalunya i ara que n’arriba una no la volem, que estem en contra de tot, que sense ampliació no podran venir vols intercontinentals (que es veu que són els que en comptes de turistes porten alts directius de multinacionals), i que donem més valor als ànecs de la Ricarda que als llocs de treball. Als que estan dient aquestes coses, els recomano una lectura atenta d’aquest i aquest article de Miquel Puig al diari ARA, o d’aquest altre del catedràtic de Transport Francesc Robusté a l’ABC. És segur que l’ampliació de l’aeroport serà un grandíssim negoci per a AENA i per als empresaris turístics, però no està gens clar que ho sigui per a l’economia del país.

No, no estem en contra de l’economia. A l’inrevés, estem a favor de la modernització econòmica de Catalunya, de la reindustrialització del país, de generar i atraure activitat d’alt valor afegit, d’apostar per sectors de salaris mitjans més alts i de complir les lleis ambientals europees. I cap d’aquestes coses, absolutament cap, necessita la mastodòntica operació que proposa AENA al Prat. Per entendre-ho només cal ser una mica modern i sortir dels marcs mentals provincians heretats del franquisme. Desitjo que el nou govern de la Generalitat s’atreveixi a pensar diferent. (La setmana que ve parlarem de l’Hermitage, que en el fons és el mateix tema: el d’atrevir-se a pensar diferent).

Comentaris

  Ramon 06/06/2021 7:43 pm
  I és que en realitat aquí el tema, aquí el conflicte, aquí el problema real només és el nacional. Tota la resta només és puta xerrameca progre de merda. La puta xerrameca progre de merda que Espanya contraposa com a relat, relat només de façana, al nacionalisme català. Bàsicament perquè si contraposa nació versus nació, identitat versus identitat, sap que no hi té res a fer. I també perquè pel relat progre de façana Espanya comptava amb els agents per difondre'l (els progres que de mica en mica van anar fent-los llançar llast nacionalista) i també amb base electoral fixa i captiva (la colonització). No ens en sortirem mai si no trenquem aquest esquema d'un relat pueril com de representació de putxinel·lis quan ells són a l'oposició que, després, reconverteixen en seny tan bon punt governen. Aquesta és la merda amb la que ens tenen collats des de fa prop de mig segle. No ens en sortirem mai si no imposem una visió de la dialèctica dretes-esquerres tal com funciona a les democràcies és a dir sense hiperlegitimacions. Ells, espanyols i coscubieles, ens volen fer prevaldre la ideologia a la nació. Hem de capgirar-ho. Ens hi va Catalunya. I ens hi va la democràcia.
  Ramon 06/06/2021 5:22 pm
  Però, atenció, que la hiperlegitimació progre és el relat de l'enemic en estat pur, o sigui, ja sabeu, el format pueril d'aquest relat, la representació de putxinel·lis, quan els serveix per contraposar-lo a l'oposició. Tant allà a Espanya, com aquí al nostre país. Quan són al govern, tant allà, com aquí, els sociates llavors es fan els assenyats i ens proposen "pensar diferent". Porten així des de sempre. Primera declaració del primer ministre d'economia dels sociates només arribats a la Moncloa: "En política económica no se es ni de izquierdas ni de derechas: se hace lo que se puede". Veig que ERC és un titella de la màfia sociata fins i tot a l'hora d'intentar clonar aquest doble discurs. Aquest festival de jerseis de cremallera i punys enlaire a l'oposició mutat en genuflexions encorbatades davant botins, fainés i florentinos un cop al govern.
  Ramon 06/06/2021 4:50 pm
  La hiperlegitimació progre que ERC en participa és una doble desgràcia. D'entrada és una desgràcia per la democràcia, òbviament. Aquesta hiperlegitimació és incompatible amb la democràcia. Però, a sobre, la hiperlegitimació progre és el "pensar diferent" que Espanya té com relat de cara als catalans. És la politització que vol de nosaltres. És el relat d'Espanya dins Catalunya sobretot de cara als catalans. És el relat de l'enemic des de la LOAPA. És el relat dels sucursalismes sociata i comunista. És el relat de l'enemic. Aquest és el relat que asumeix ERC. El relat de l'enemic.
  Narcís 06/06/2021 1:39 pm
  Ras i curt : 1. Què compon l' aeroport amb explotació laboral ? 2 . Què obliga haver de fer més llits ? 3. Per què ser dessota altres aeroports soberbis d' Europa ? 4. Com permetre's absència de llocs de treballs per a nostres compatriotes ? . . . . . . . . . . . . . . . . PD : els temps de ser Barcelona com un poble gran amb ses botigues, ses ferreteries, sos tallers de cotxes, ses merceries, sos forns de pa ( pa!) tot plegat, comerços de tota mena .. malauradament és història ( això és el que feia de Barcelona una gran ciutat/ capital on viure-hi que no pas mardid on per res havies i has d' anar a petar a un gran magatzem o Corte Inglés o Galerías Preciados i tururut !) !
  Groc 06/06/2021 11:25 am
  Bravo, els mes independentistes anti ERC ,volen l'ampliacio del PSC .
   Erc lacalder.Illa del psoe.155 06/06/2021 12:13 pm
   Grog amb qui va a pactar el bebe Aragones? No ho saps, psoecialista del 155. ERC un psoe de calder.ILLA. Aeroport SI, convent d'ercistes de Crist, No gracies!!!!!PROU CORONETES JUNQUERILS
    Groc 06/06/2021 6:13 pm
    "Erc lalcalder.illa del psoe . 155." Explicam el pacta de JxC amb el PSC del 155 a la DIPUTACIO DE BARCELONA Com os agrada tapar les vergonyes dels SUPRAMACISTES No teniu argumens i no respecteu la religio d'en Junqueres . Els ATEUS respectan les religions ancara que no se les creguin. Tu ets un xenofol respecta la religio Independentistes com tu , a les ESCOMBRARIES
  Junqueras el sant dels miserables vinguts del mon a cat tot pagat 06/06/2021 10:24 am
  Amb junqueras i la seva secta catolicz, tots damunt una somera. Els retro.ibers junquerils nomes saben crear miseria, catolics, aturi nomines pels seus feligresos en atur. Erc fBricantsde miseria i beneficiencia, catolisme de sant junqueras de ferrovial
  Aquests garrulos d'ERComuns es carreguen el país 06/06/2021 9:04 am
  En Voltas com l'Esperanza Aguirre. Mentre AENA va ser estatal no es volia ampliar l'aeroport per no fer competència de negoci a Madrid. És ara, que ha de respondre davant dels accionistes, que s'avé a fer allò que tothom sap que s'havia d'haver fet fa temps. De l'ampliació de l'aeroport en depèn l'economia, a més de desenes de milers de llocs de treball, i no només de Barcelona, sinó de tot Catalunya. No afavoreix només el turisme (quin reduccionisme!). Si no es vol acollir més turisme a Barcelona hi ha altres mesures que no pas hipotecar les comunicacions i el futur de tot el país.
  Esquerres detxernobil al poder 06/06/2021 8:02 am
  Els pijitos de l'Emporda d'or i diamants no volen molins. Doncs res d'electricitat i que espavilin els molt pijitos rics. Amb aquestes ezquerres de txernobil, ecologisme terrorista, anem de pet a l'esdat de pedra. Sort en tenim de les centrals nuclears de França, i la colau txernobil regalant l'electricitat wls ricatxos d3 cotxe electic de 70.000 euros. Esquerres vomitives i de pijos colaus. I del Delta del Llobregat els porciolitics Maragalls que es van carregar el 40% amb la terrorista Zona Franca no en diuen res? Esquerres per la miseria, atur, rates i beneficiencia del parroco junqueras, que va per beato
  Català 06/06/2021 7:51 am
  Si ERC ha fet un gir de 360º s'ha quedat allà on era, no?
   A propòsit 06/06/2021 8:57 am
   Per això ho ha escrit
    regressió 06/06/2021 10:33 am
    Millor encara, adoptem l'estil de vida dels indis yanomamis.
  David. 05/06/2021 10:45 pm
  Hi ha dos temes dins del debat, un d'ells d'extrema importància. És el fet que hi hagi una pista apta per avions de vols internacionals. El segon, menys important i fins i tot possiblement contraproduent és el d'ampliar terminals. Si volem indústria, medicina, investigació i tecnologia, tenir facilitat per vols intercontinentals (transoceànics, més ben dit, perquè ens interessa especialment el continent americà, a més de l'asiàtic i altres).
   Roc 06/06/2021 11:53 am
   Ja hi ha pista per vols internacionals..sinó d’on despequen els vols a Dubai, Doha, Miami, Buenos Aires!!! Etc...
   12
   10
   Respon
    Limitacions 06/06/2021 1:32 pm
    Tothom sap que és del tot insuficient i que hipoteca les decisions de les companyies a l'hora de programar vols. Molts surten de Madrid simplement perquè Barcelona no pot assumir aquest tràfic de vols internacionals.
   Jordi entrll 06/06/2021 8:45 am
   Pensar diferent es pensar com tu?
  Gavà 05/06/2021 9:23 pm
  Em fa molta ràbia, però molta, estar d'acord, per una vegada i sense que serveixi de precedent, amb uns unionites com el senyor Voltas i la senyora Colau. Estic en contra de l'ampliació de l'aeroport ! Aquells que, des de les files de l'independentisme, defensen l'ampliació que, no ens enganyem, vol dir més turisme, els preguntaria si la República Catalana que volen és una república de cambrers, guies turístics i venedors de barrets mexicans i castanyoles.
  84
  84
  Respon
  Vendetta 05/06/2021 8:30 pm
  Vaya tros de botifler estas fet ara tb procolau?. Kin fastic de processistas us voleu carregar barcelona y catalunya de retruc, us pengarem pels ous grasonet Catalunya catalana33
  JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU .. 05/06/2021 8:20 pm
  EL Ajuntament de Barcelona esta CONTRA EL PROGRES DE BARCELONA .. EL PORT Volem fer algu HERMITAGE MUSEO Y LA ALCALDESSA ELS DIU NO .. El AERIOPORT DEL PRAT Volem ampliar la TERCERA PISTA y tambe els diu NO.. Si aixo hi pafan en diners PRIBADOS Que lo hagan ..BARCELONA ES MEREIX .. TENIR UN AEROPORT DEL PRAT MOLT MES GRAN Y PER VUELOS INTERNACIONALES .. Cal potetir contra el de BARAJAS y altres .
  JOSEP PAGÈS EL AVI CULER i EMPRENYAT DE CARDEDEU .. 05/06/2021 8:20 pm
  EL Ajuntament de Barcelona esta CONTRA EL PROGRES DE BARCELONA .. EL PORT Volem fer algu HERMITAGE MUSEO Y LA ALCALDESSA ELS DIU NO .. El AERIOPORT DEL PRAT Volem ampliar la TERCERA PISTA y tambe els diu NO.. Si aixo hi pafan en diners PRIBADOS Que lo hagan ..BARCELONA ES MEREIX .. TENIR UN AEROPORT DEL PRAT MOLT MES GRAN Y PER VUELOS INTERNACIONALES .. Cal potetir contra el de BARAJAS y altres .
  JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU 05/06/2021 8:19 pm
  EL Ajuntament de Barcelona esta CONTRA EL PROGRES DE BARCELONA .. EL PORT Volem fer algu HERMITAGE MUSEO Y LA ALCALDESSA ELS DIU NO .. El AERIOPORT DEL PRAT Volem ampliar la TERCERA PISTA y tambe els diu NO.. Si aixo hi pafan en diners PRIBADOS Que lo hagan ..BARCELONA ES MEREIX .. TENIR UN AEROPORT DEL PRAT MOLT MES GRAN Y PER VUELOS INTERNACIONALES .. Cal potetir contra el de BARAJAS y altres .
  Ramon 05/06/2021 7:32 pm
  Resulten còmics i tot. Són realment de sitcom. Però això ja els va passar el Septenni Negre, eh?, quan els ecopastanagues els sortien amb radars i cronometratges de passeigs de gossos. Perquè el tripartit (ERC mai no ha deixat de ser la del tripartit: ERC ha fet un gir de 360 graus), perquè el tripartit, dic, contempli res com quelcom a debatre sense vendre-ho com una representació de putxinel·lis amb un nen bo i mmaculat i un dimoni dolentíssim amb banyes i cua, és a dir, perquè el tripartit encari un debat des del respecte al "pensar diferent" és condició indispensable que hi hagi desacord dins el propi tripartit. Llavors, i només llavors, no ens ho venen com que uns són els molt de progrés i els altres "la dreta", "la dreta extrema", "la dreta extrema", "els faxistas" o, pitjor encara, "els empresaris" (que és com TV3, amb tres de tripartit, va despatxar una brevíssima notícia de protestes de bars i restaurants contra els tancaments). Són realment de sitcom. Resulten còmics i tot.

Nou comentari