Twitter, aquesta conegudíssima xarxa social de microblogging, té una especial incidència en alguns sectors professionals i socials com ara el dels periodistes i els polítics, per bé que hi ha grans capes de la societat que hi són força menys permeables. Això no vol dir que aquests darrers en resultin indemnes: els primers que hem esmentat tenen una gran capacitat per influir en l’opinió pública, mentre que els segons són els encarregats de legislar i de governar-nos, que no és poca cosa. Així, doncs, hom pot resistir-se a fer ús de Twitter però, de tant en tant, el que passa allà acaba repercutint en el conjunt de la ciutadania. Fins i tot pot acabar tenint conseqüències a nivell global: recordem, per exemple, l’ús que en feia l’expresident dels Estats Units d’Amèrica, Donald Trump.

Catalunya no queda al marge d’aquestes dinàmiques. De fet, sovint n’és un deixeble avantatjat. La darrera mostra de la capacitat de repercussió d’aquest espai cibernètic ha entrat fins a les escoles. El conseller d’Educació Josep González Cambray va anunciar l’aprovació d’un decret que havia de servir per intentar fintar la pressió judicial contra la immersió lingüística als col·legis. Faig servir el verb “intentar” des de l’escepticisme que em mereix la imparcialitat judicial quan es tracta d’aplicar l’espanyolisme a cops de maça –de maça de fusta, s’entén. Doncs bé, si al matí el conseller, actuant en nom del govern, va aconseguir teixir una mesura de consens ampli amb ERC, Junts, el PSC i els Comuns, la pressió irada d’alguns usuaris del pardal va aconseguir que, arribada la tarda, els “juntaires” se’n despengessin.

Mentre això passava, el govern de la Diputació de Barcelona, conformat a partir d’un pacte entre el PSC i Junts, treballava en el nomenament d’Enric Hernàndez com a conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local, és a dir, els mitjans de comunicació públics de la Diputació. Hernández havia estat director d’El Periódico de Catalunya, per després passar a TVE. Havia esdevingut especialment antipàtic per a l’independentisme arran del posicionament editorial del diari que dirigia durant el procés previ al referèndum. Aquest fet l’hem de sumar a la cobertura que va fer dels atemptats islamistes del Barcelona que semblava especialment enfocada a culpar dels terribles fets, per negligència, a la Generalitat de Catalunya i els Mossos d’Esquadra. Doncs bé, al final Hernàndez no anirà a parar a la XAL perquè la polèmica va esclatar a Twitter i l’acord es va desfer. Els de Junts per Catalunya ja deurien conèixer el desgrat que provocava aquesta figura entre l’independentisme i el seu electorat -no ho van pas descobrir a internet- però el batibull digital els va empènyer a desdir-se’n.

És clar que va ser en aquest mateix país, allà pels volts de 2017, que tot un president va decidir canviar els seus plans de convocar eleccions, segons ens han dit, en el mateix moment que va llegir la piulada d’un diputat al Congrés. No es pot pas dir que Twitter no n’hagi fet de l’alçada d’un campanar en els designis dels nostres governants: una mirada al mòbil va fer canviar una decisió prou transcendental com per haver estat rumiada amb temps i presa amb convicció.

Així és com Twitter esdevé una arma de doble tall. Per una banda, és útil per desmuntar algunes martingales orquestrades d’esquenes als votants: qualsevol ciutadà hi pot expressar la seva opinió i abocar-hi la seva protesta. Per l’altra, uns dirigents polítics que n’estiguin sempre pendents difícilment trobaran la temprança necessària per prendre decisions que hagin d’anar més enllà dels propers deu minuts.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Narcís a març 31, 2022 | 23:02
  Narcís març 31, 2022 | 23:02
  Vull pensar, i ho penso, que un català coneix prou bé el caràcter català .. així, doncs, no crec pas necessiti de cap xarxa social per a donar-se'n compte d'allò gens paral·lel amb la manera de ser catalana, amb sa cultura, amb sa formació i amb sa mentalitat ; ço és: impossible ser d'acord amb qui posà aquell text al periódico.. fet que no seria malpensar li obrís la porta de la tv espanyola ( ara que hi penso, per què hi va ser tant poc temps ? ) ! PD : verament no entenc certes eleccions , no pas a ca nostra !
 2. Icona del comentari de: Twitter s'escapa al control del comissari Sol. a març 31, 2022 | 23:54
  Twitter s'escapa al control del comissari Sol. març 31, 2022 | 23:54
  El que us cou als sectaris d'ERC és que no el podeu controlar a base de subvencions com la resta de mitjans. Twitter és una representació més fidedigna dels votants i de la gent que qualsevol opinió dictada a les ordres del règim de Vichy. Per tant és lògic i positiu que hi hagi partits que siguin capaços de corregir les seves línies en funció de l'opinió popular. Fer esment de Trump és demagògia al nivell del personatge. Twitter el fan servir tota mena de persones i polítics, per tant la baixesa de voler vincular Junts amb Trump és exactament equiparable a la de Rufián intentant vincular-hi Putin. Potser que us decidiu, els miserables d'ERC. O Putin o Trump, perquè les dues coses a l'hora us deixa com els inútils mesquins que sou.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 01, 2022 | 12:05
   Pere Llimonera i Citronell abril 01, 2022 | 12:05
   Efectivamente.. Lo has CLaVa0... lo que les tirria es que N0 pueden CoNTRoLaRL0 a BaSe de "Subvenciones", como todos los Medios, TV3% y Prensa "Subvencionada" de toda la región... ! Ahí les duele! ... pero N0 solo a ellos , a todos los partidos en general y en particular a los separatas suprematas... En todo caso, lo de la redes sociales ya sobrepasa cualquier paradigma racional... Yo, todos los b0b0s que conozco, están enganchados a Facebook, Instagram, Tik-tok, Twiter o cualquier Red Social mondonguera de esas... La culpa la tiene cada individuo personalmente, por meterse en ellas a todas horas... Luego son las propias compañías y los políticos los que sacan partido de ellas, y los individuos son las victimas... Pero, que los nacionatas indePendencier0s hacen uso y abuso de las Redes y los "Mass Media" es un HeCH0...
   • Icona del comentari de: Anònim a abril 01, 2022 | 14:39
    Anònim abril 01, 2022 | 14:39
    Estás tronado TRoLL separata supremata, por eso N0 paras de comentar sandeces impostando mi N0mbre... El Comentario de arriba, el del " Pere LLimonera i Citronell març abril 01, 2022 | 12:05", N0 es mio, sino del TroLL independenciero del Nacional Catalanismo que comenta muchas veces usurpando mi Nombre... P0bret, sonado, a esto les lleva la desesperación de ver que cada día Menos gente les hace caso en Catalunya... eres una patraña y estás sonado
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 01, 2022 | 15:32
     Pere Llimonera i Citronell abril 01, 2022 | 15:32
     El Comentario de arriba, el del Anònim (ha copiado, cambiado e impostado otro Comentario mio, pero parece que se le ha olvidado copiar en la casilla del "Nom", por eso aparece como Anonimo) "Anònim abril 01, 2022 | 14:39", N0 es mio, sino del TroLL independenciero del Nacional Catalanismo que comenta muchas veces usurpando mi Nombre... En Cambio el COMENTARIO de + ARRiBa de " Pere Llimonera i Citronell abril 01, 2022 | 12:05, que comienza con "Efectivamente.. Lo has CLaVa0... lo que les tirria es que N0 pueden CoNTRoLaRL0 a BaSe de "Subvenciones", como..." ", SÍ que es mio, aunque el TRoLL diga que N0 lo es, y haya copiado uno de mis comentarios donde, precisamente, le denuncio por usurpar mi nombre, y lo haya usado para decir que ese que es uno de mis VeRDaDeRos ComeNTarios no es Mio; pero si lo es... ... 'Double twist plot' comentario de "Falsa Bandera" del TRoLL nLaZi separata supremata, que N0 da para mas que para COPIAR comentarios de otros y USURPAR sus NOMBRES; y a pesar de todo se cree listo... ... Completamente SONaDo... TRoLL separata supremata, por eso N0 para de comentar sandeces impostando mi N0mbre... P0bret, a esto les lleva la desesperación de ver que cada día Menos gente les hace caso en Catalunya... El Supremacismo IndePendenciero ya N0 es "in"...
 3. Icona del comentari de: Porcs traïdors a abril 01, 2022 | 01:51
  Porcs traïdors abril 01, 2022 | 01:51
  "Periodistes", "polítics", "partits", "íbex35", "...." feu de mercenaris i saquejadors impunement per que la inquisició i l'exèrcit us protegeix i us paga. Us molesta no poder-ho fer d'amagat dels serfs i que vos assenyalin amb el twit? Doncs invertiu més en repressió, com sempre heu fet. Però n'altros sempre serem més, colla de pocavergonyes.
 4. Icona del comentari de: Jubilat. a abril 01, 2022 | 07:47
  Jubilat. abril 01, 2022 | 07:47
  Ja fa un grapat d'anys, un colega definí les antenes parabòliques com "Un arma de primera magnitud".Cert, els mitjans de comunicació són poderossissims.
 5. Icona del comentari de: Erc es Marchena a abril 01, 2022 | 09:22
  Erc es Marchena abril 01, 2022 | 09:22
  Politiquillos de la rendició junqueril arriba españa, MORT DE CATALUNYA, nomes els para twiter, democràcia de debó, contra l'espanyolisme fra quista del Junqueras de Marchena.erc
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a abril 01, 2022 | 14:10
   Pere LLimonera i Citronell abril 01, 2022 | 14:10
   mE aBuRro CLaVa0 CoNTRoLaRL0 a BaSe mE aBuRro mE aBuRro mE aBuRro
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 01, 2022 | 15:35
    Pere Llimonera i Citronell abril 01, 2022 | 15:35
    Este Comentario de arriba, el del "Pere LLimonera i Citronell abril 01, 2022 | 14:10" , N0 es mio, sino del TroLL independenciero del Nacional Catalanismo que comenta muchas veces usurpando mi Nombre... comentario de "Falsa Bandera" del TRoLL nLaZi separata supremata, que N0 da para mas que para COPIAR comentarios de otros y USURPAR sus NOMBRES; y a pesar de todo se cree listo... ... Completamente SONaDo el TRoLL separata supremata, por eso N0 para de comentar sandeces impostando mi N0mbre... P0bret, a esto les lleva la desesperación de ver que cada día Menos gente les hace caso en Catalunya... El Supremacismo IndePendenciero ya N0 es "in"...
 6. Icona del comentari de: traca a abril 01, 2022 | 10:47
  traca abril 01, 2022 | 10:47
  ferrovial.155
 7. Icona del comentari de: Groc a abril 01, 2022 | 11:36
  Groc abril 01, 2022 | 11:36
  Posà amb evidencia a JxC , es el pecat mes gros que es pot cometre. Quan la realitat "retrata" de forma feacen als juntaires , surt tot un ejercit de robots a carregar contra ERC. La voluntat d'anganyar es molt notoria.
  • Icona del comentari de: L'ortografia ja denota la militància a abril 01, 2022 | 16:18
   L'ortografia ja denota la militància abril 01, 2022 | 16:18
   "Posar en, fefaent, exèrcit, enganyar...", ja ni esmento els accents. Si més no els robots sembla que han après a escriure. En canvi tu ja es veu que ets del partit que vol el castellà com a llengua vehicular a l'escola catalana.
   • Icona del comentari de: Groc a abril 02, 2022 | 11:17
    Groc abril 02, 2022 | 11:17
    Jo faig faltes d'ortografia , a canvi dic veritats Els sabaruts com tu ,segurament amb molt estudis i masters es demostra que ets de dretes. Lo que jo bull no to pots imaginà Tu i d'altres com tú os pot la prepotencia , molta "cultura" a canvi de res. Si elimines a totes les persones que fem faltes ortogràfiques , pobre tu i els que pensan com tu Bon profit
 8. Icona del comentari de: Joan Gibert a abril 01, 2022 | 16:02
  Joan Gibert abril 01, 2022 | 16:02
  Fa setmanes que m’he desintal·lat Twitter. Ara visc més tranquil.
 9. Icona del comentari de: Anònim a abril 01, 2022 | 19:49
  Anònim abril 01, 2022 | 19:49
  Es veu que a can juntaires governa tweeter. Segur que ho farà més bé que aquell que carda el camp.
  • Icona del comentari de: A fer les espanyes! a abril 02, 2022 | 09:39
   A fer les espanyes! abril 02, 2022 | 09:39
   I molt millor que els que us cardeu el català i el país.
   • Icona del comentari de: Anònim a abril 03, 2022 | 16:51
    Anònim abril 03, 2022 | 16:51
    Caram nou, quina sort que l'hagis votat i trobis que ho fa tant bé. Cardar el català ja ho fas tu i els teus, de fet ho han fet els últims 30 anys que no han fotut res de res. Au, a Fer la mà!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa