Molt segurs han d’estar a ERC de l’acord sobre la Llei de l’Audiovisual a què diuen haver arribat amb el govern espanyol, confirmat amb la boca petita pel grup socialista al Congrés i pendent de confirmació oficial per part del govern espanyol, a la teulada del qual és ara mateix aquest projecte de llei. La roda de premsa posterior al Consell de Ministres de dimarts que ve hauria d’esvair qualsevol dubte, perquè els periodistes segur que ho preguntaran. Molt segurs en deuen estar a ERC, dic, perquè els portaveus del partit a Madrid i a Barcelona n’han tret pit amb orgull i un punt de triomfalisme. Certament, si el que s’ha explicat acaba, negre sobre blanc, reflectit en el redactat final de la llei, el català haurà fet un salt endavant molt important en un terreny que és clau per al futur de qualsevol llengua al segle XXI, i s’haurà posat la primera pota del renaixement de la indústria audiovisual del país (l’altra pota és la refundació de la CCMA, i en això el més calent és a l’aigüera encara). Seria un bon exemple de com utilitzar la força dels vots amb intel·ligència en una trinxera concreta, en aquet cas la de la llengua. En canvi, si els anuncis d’ahir acaben essent paper mullat, ERC tindrà serioses dificultats per explicar-ho. Val a dir que en aquesta columna no estaríem expressant el dubte si no estiguéssim parlant del PSOE, un partit amb un llarg historial d’incompliments.

La notícia de l’acord ERC-PSOE ha provocat l’enèsima guerra a les xarxes socials entre republicans i juntaires. De tot el que se n’ha dit a Twitter, en destacaria la piulada de l’expresident de la Generalitat, Quim Torra. Va enllaçar la notícia i va escriure: “Vida, mort i resurrecció del peixalcovisme”.  Tenint en compte que Catalunya encara no és independent malgrat haver tingut un president tan decidit i unilateralista com ell, em pregunto a través de quin mecanisme se li acut al MHP Torra que es pot conquerir, avui, la presència obligada del català a les plataformes si no és utilitzant la necessitat conjuntural i aritmètica que té el govern espanyol dels 13 vots d’ERC al Congrés. Seguint el fil del tuit de Torra, cal concloure que els diputats catalans a Madrid, també els de Junts, s’han d’abstenir de qualsevol possibilitat d’influència a favor del país mentre no siguem independents? També és una traïció al mandat de l’1O, col·locar el català en el menú lingüístic de Netflix i HBO a canvi de permetre tramitar els PGE i obrir-se a negociar-los? Si aquest és el plantejament, què s’hi ha d’anar a fer, a Madrid, escalfar la cadira i fer discursos abrandats quan et toca pujar al faristol? O el que s’està proposant és, en realitat, no presentar-se a les eleccions espanyoles i deixar els escons buits? Si és així, que es digui. Tinguem tots plegats aquest debat.

Potser Catalunya serà un estat independent d’aquí a sis mesos, o potser trigarà encara vint anys a aconseguir-ho. Això no ho sabem ni Quim Torra, ni jo, ni ningú. Però el que sí que sabem tots és que el català se’ns està desfent als dits, ara i aquí. La de la llengua és una trinxera concretíssima i urgent, que no es pot abandonar i que cal lluitar cada dia i en tots els fronts. També en el de Madrid, perquè per desgràcia, mentre no siguem un estat independent, és allà on es decideixen coses com el règim lingüístic d’unes plataformes que s’han convertit en el principal vehicle de producció i consum audiovisual mundial. Si la manera de fer pujar el català a aquest tren que passa ara és el peixalcovisme, jo dic endavant amb el peixalcovisme. El practiqui qui el practiqui.

Comentaris

  Anònim Octubre 30, 2021 | 20:35
  No justifiques el venderte por tan poco. El catalán lleva siglos resistiendo todos los embates incluidos los franquistas y los psoeistas. No será Nexfli quien acabe con el catalán. Más vergüenza torera y menos bajada de pantalones.. (a menos que eso os guste).
  Espectador Octubre 30, 2021 | 21:06
  En fi. Critiquem el comentari del Torra. Resulta que ERC es un partit independentista que en plena repressió ja troba bé conformar-se nomes amb una promesa in extremis del Sánchez (!) que concedirà... posar quotes en la llei de l'audiovisual! I treient pit i dient que mentrestant ells estan dialogant amb el PSOE, (però no pas amb els altres independentistes JxC i CUP, ves per on) de l'autodeterminació i l'amnistia! I que amb aquesta promesa de les quotes ja en tenen prou per no haver de presentar una esmena a la totalitat dels pressuposto; que es recolzar el govern directament. Encara que els pressupostos presentats ni arribin al percentatge d'inversió que diu la llei, és igual això, ja en parlarem més endavant. Al PSOE, ja no dic el PSC que no existeix, no els hi ha pogut sortir certament més barat el preu del recolzament, és de regal. Però critiquem el comentari del Torra. Pel mateix preu com a minim podrien haver demanat una cosa tan lògica i gratuita com obligar també a no fer secessió lingüística a les webs oficials de l'Estat, és un sol exemple de molts. Potser això ja és demanar massa. Ja està bé per ara, això potser en parlem l'any que ve. Però critiquem el comentari del Torra
  Joan de l'Ós Octubre 30, 2021 | 21:54
  Com cou que en Quim Torra us digui les veritats oi? De la dignitat presidencial al paperot partidista de fer veure que s'ha aconseguit res del PSOE. Com es riuen els socialistes davant vostre i nostre del candior polític que representeu. Varen redactar expressament la llei per a donar-vos peixet amb una concessió pírrica, que de fet ni tan sols es cap concessió, i que ja revertiran quan els convingui per a major glòria de l'Espanya gran. Visca la ceguesa i el cofoisme.
   Joboco Novembre 01, 2021 | 17:16
   Exacte. La jugada, de la que participa des del primer moment ERC, es aquesta: -És redacta un projecte de llei de l’audiovisual que menysté el català. -En fase de negociació dels pressupostos, PSOE ERC fa públic un compromís vague per esmenar el text. -ERC es posa una medalla. Han fet valer la seva “força” a Madrid. -El PSOE obté suport als pressupostos (com s’acabarà veient) d’ERC. Tot molt pragmàtic. Però, si us plau, no ens preneu per imbècils i ens feu creure que això és un èxit. No havíem quedat que havíem superat aquesta manera de fer política?
  Luisnomeacuerdo Octubre 30, 2021 | 22:06
  En seis meses no será tractoria independiente, en dos mejor, vais a recibir el nuevo año comiendo calzones en vez de uvas, atontado
   Narcís Octubre 31, 2021 | 09:36
   Per què tanta bona gent mor, traspassa, i aquesta xurma sanguinolenta barata que només tenen d'ésser humà el físic o aparença com aquest comentarista amnèsic . . han de ser a aquest món, si més no, no pas a nostra terra, a nostra casa ? PD : home pot ser malvat o/ i curt de gambals .. però no pas veure'l a nostra cultura ( o manera de ser ) que sí a diaris - pamflets botxins !
  fat boy Octubre 30, 2021 | 23:50
  Es preferible que no us presenteu a les eleccions perque el que feu des dels vostres escons es ajudar l'enemic, si no us presentessiu almenys es matarien entre ells. Es clar que us haurieu de buscar una feina, honrada si pot ser perque de traficants de droga no durarieu ni una tarda, i aixo per una colla de saltimbanquis com vosaltres ja entenc que seria impossible.
  Erc pur falangisme franquista o junqueril Octubre 31, 2021 | 05:38
  Traidor es sinonim de palangano d'erc.españa.una. Feu vergonya mestissos del Gal.maragall.sanchez.
   Marchena la educacion de erc.españa catolica Octubre 31, 2021 | 10:03
   Junqueras acabarà al psoe o a la cope. Marchena el va convertir en un BUEN CATOLICO FERROVIAL ESPAÑOL
  Nicomedes Octubre 31, 2021 | 07:59
  Sr Voltas , eres tonto, por la mañana, la tarde y la noche , es muy sencillo se llama DUI , el 27-O se aprobó la proclamación de la República Catalana , y antes de la aparición en el DOGC, tu queridisima máquina unionista entró en tromba para evitar aparecer en el Diari Oficial , además de contar con los topos en el sottogoverno. por no mencionar el colaboracionismo de Junqueras con el estado ¿ recuerdas que tras la proclamación se fue a su casa sin decir nada a nadie ? y así evitar la formación del primer Govern de la República Catalana , Sr. Voltas eres tonto con saña.
  Narcís Octubre 31, 2021 | 09:23
  Ras i curt : només per saber-ho ( o, simplement, si hom és coherent ) : l'autor deia el mateix quan manava CiU ? PD : ça com lla, per què prejutja haver estat dit com quelcom negatiu .. encara que a hores d'ara o amb tot allò passat/ sofert fins encara ara és obvi no ser el mateix així el més probable !
  Periodisme de pà sucat amb oli Octubre 31, 2021 | 09:30
  No és Quin Torra, Sr. Torra o Quim, és en MHP Quim Torra, ets periodista i no hauries de caure en no intentar, com a mínim, ser més objectiu perquè la ràbia en la que escrius, com quan parlen alguna dirigents d'Er, mo la veig quan parleu del Psoe. Dit això, el que volem és la independència i no una pastanaga HBO/Netflix com els burros. Ja en hi ha prou de que els polítics ens preguin per imbècils però precisament tu hauries de saber, perquè si volguessis haguessis pogut contrastar la informació, màxima a la teva feina, per saber que el MHP Torra estava lligat i ben lligat. No tens ni teniu vergonya els que els hi feu de sicàris de pluma al poder. Foteu angúnia.
   Doctor Strangelove Octubre 31, 2021 | 12:17
   A veure capullín si en Kim Jonk Torra, també anomenat el titella del batxiller foll, és MHP, aleshores un homeless o fins i tot un tarat com tu, també ho pot ser. I sí fots fàstic, per no dir mania a les mosques verdes. Doc.
    Serà capullina, estúpid. Sóc dona i tu un imbècil. Argimentatbal "teu nivell" ara? Pastilleta i a dormir Octubre 31, 2021 | 23:06
    El teu argumentari és de primer d'unionista caspós. Els que llegim aqiest diari ja ho estem acostumats a saltar-te però com avui m'has "parlat" directament, aquí tens la resposta. Els teus comentaris són sempre del mareix perfil baix, pobre que mostra ben clar quin tipus, ja no d'intel•lecte, sino de persona ets. La gent com tu no se pas perquè no busquen pas feina a Spain i carretera y manta que diuen.
    Serà capullina, estúpid. Sóc dona i tu un imbècil. Argumentat al "teu nivell" ara? Pastilleta i a dormir Octubre 31, 2021 | 23:12
    El teu argumentari és de primer d'unionista caspós. Els que llegim aqiest diari ja ho estem acostumats a saltar-te però com avui m'has "parlat" directament, aquí tens la resposta. Els teus comentaris són sempre del mareix perfil baix, pobre que mostra ben clar quin tipus, ja no d'intel•lecte, sino de persona ets. La gent com tu no se pas perquè no busquen pas feina a Spain i carretera y manta que diuen.
     Doctor Strangelove Novembre 01, 2021 | 10:23
     Et tan curta que et repeteixes. A mi tu no em dius on he d'anar tros de carn! I el tarat d'en Torra no té res d'honorable, un paio que va estar tres anys sense fotre res de res per als catalans i que ara té una pensió vitalícia és una vergonya, i la culpa d'això és de sub éssers com tu, idiota. I a mi no em cal pastilla, que soc jove, no com una vella amargada com tu! I no em contestis, que ja he perdut massa temps amb una cosa com tu! Doc.
      AL doc from little capullina Novembre 01, 2021 | 14:24
      Indeed, you should go to pay a visit to the Doc ASAP.
  Josep Maria Octubre 31, 2021 | 18:49
  Si no es presentessin a les eleccions espanyoles, els escons no quedarien buits, sinó que els ocuparien els partits que sí que s'hi presentessin.

Nou comentari