Ni m’han vingut a escorcollar el domicili ni se m’acusa de res, però el meu nom surt algunes vegades en els 5 toms de la instrucció de l’operació Volkhov, i per tant he tingut la meva dosi particular d’exposició pública a base de filtracions als digitals afins a la investigació. Amics i coneguts em pregunten “com estàs?”, i jo els dic la veritat: preocupat pels meus amics, no per mi. Sobre ells sí que pesen acusacions greus, a ells sí que els han entrat a casa i els han confiscat tots els dispositius, ells sí que acabaran molt probablement davant d’un tribunal havent de defensar-se d’acusacions demencials. En comparació, això meu és una broma i no mereixeria més comentari.

Al segle XXI, però, tu no ets només tu com a persona física. Tu també ets el teu rastre digital, que queda per a sempre. I és pensant en això, en el dia que els meus néts o besnéts googlegin el meu nom, que m’he decidit a escriure aquestes quatre ratlles. Confiant, per tant, que els que d’aquí a uns anys busquin informació sobre mi no només trobin la merda que ha circulat aquests dies, sinó també la veritat.

S’ha escrit que quan vaig deixar el Govern (finals de 2010) em vaig incorporar al grup Cultura 03 (ara SOM), cooperativa que dirigeix un dels investigats, Oriol Soler. És fals. Vaig ser un dels fundadors del grup cooperatiu Cultura03, l’any 2000, i hi vaig treballar fins a finals de 2006. És a dir, fa 14 anys que vaig deixar aquella casa. No puc estar-ne més orgullós, d’aquella etapa. I, sobretot, no puc estar més orgullós de tot el que els meus companys d’aleshores han fet sense mi. Avui, SOM és un dels projectes culturals més sòlids del nostre país, i té per davant un futur espectacular. Per què menteixen en això? No ho sé, suposo que volen crear una aparença de colla d’amiguets que practiquen les portes giratòries i es reparteixen subvencions.

S’ha escrit que sóc “militante de ERC”. És fals. No ho era quan vaig ocupar un alt càrrec al Govern i no ho sóc ara. La militància en un partit polític implica una disciplina i una lleialtat que no estic en disposició d’oferir a cap partit, per pròxim que m’hi senti en un moment donat. Amb els ulls tancats i sense preguntar, jo només seguiria Jordi Cuixart i Òmnium. Aquest carnet sí que el tinc, per cert.

S’ha escrit que sóc guionista d’un projecte de pel·lícula –amb Viggo Mortensen d’actor principal– que sembla que els investigadors, amb una sintaxi confusa, atribueixen a una estratègia del Tsunami Democràtic per enfonsar la imatge internacional d’Espanya. És fals, i a més ridícul, perquè jo no sabria ni per on començar a escriure un guió de cinema (ni de TV, ni de ràdio). No forma part de les meves habilitats i ningú no m’ho ha ofert.

S’ha escrit que sóc “socio de Xavier Vendrell en un pelotazo urbanístico en Cabrera de Mar”. La veritat és la següent. En Xavier té un projecte per construir una escola per a nens amb dificultats d’aprenentatge i una escola d’hosteleria en una finca privada de Cabrera, Villa Bugatti, que no és seva i que ara es dedica a la celebració de banquets. És un projecte xulíssim que només és possible si es delimiten els usos d’aquesta finca, de manera que s’hi puguin construir les escoles. L’Ajuntament de Cabrera ha considerat que aquest era un bon projecte per al poble i aquesta delimitació d’usos (no una requalificació urbanística, com s’ha escrit) estava avançant. En Xavier va constituir una empresa, Maresme Futur SL, per dur a terme el projecte global de gestió de la finca en cas que finalment les escoles es poguessin construir, i va demanar a uns quants dels seus amics que formessin part de l’empresa. En tinc un percentatge ínfim, i m’havia d’encarregar de l’estratègia de comunicació del projecte. M’he llegit la instrucció, i, sincerament, no hi sé veure cap “pelotazo urbanístico” per enlloc. I la meva confiança en l’honestedat del Xavier és total.

S’ha escrit que formo part, amb Vendrell, Sergi Sol i Gabriel Rufián, d’un “sanedrín de ERC para hacer frente a la política de tuits practicada por Carles Puigdemont”. Quan ho vaig llegir gairebé m’ennuego. És fals. Amb en Sergi Sol no parlem des que vaig donar suport públic a Artur Mas i la seva proposta de llista unitària arran de la conferència del Fòrum (finals de 2014). En Sergi –amb qui ens coneixem de jovenets– no ho va entendre, la relació es va refredar i no hem tornat a coincidir. Amb en Rufián no tenim el gust d’haver-nos saludat mai personalment. Quatre converses de Whatsapp mal comptades des que ell es dedica a la política. A la instrucció hi ha la transcripció d’una conversa on hi som els quatre. Sí, aquell dia ells estaven reunits i en Xavier va voler trucar-me per demanar-me l’opinió sobre un parell de temes. He dit ja que som amics?

Finalment, s’ha publicat que sóc l’autor a l’ombra, el negre editorial, de l’últim llibre de l’Oriol Junqueras i la Marta Rovira, Tornarem a vèncer (Ara Llibres). A començaments d’aquest estiu l’Oriol Soler (he dit que som amics, també?) em va trucar i em va dir que estava editant aquest llibre de l’Oriol i la Marta, però que l’original necessitava un bon repàs per harmonitzar les dues veus. Em va demanar si jo en podia fer un revisió a fons, perquè amb la dificultat de comunicació entre els dos dirigents d’ERC (un a la presó i l’altra a l’exili), es veien incapaços de millorar el que hi havia en el poc temps que quedava per entrar a impremta. Jo era molt conscient que si feia això i acabava sabent-se seria utilitzat en contra meva, però vaig dir que sí, perquè fent-ho ajudava un amic i dos represaliats. Vaig exigir, això sí, discreció total sobre el tema. I, òbviament, no vaig cobrar un euro. Amb qui no comptava era amb l’amic Tácito i les seves intervencions telefòniques.

Tot i això, vist l’ús fastigós que s’ha fet d’aquest espionatge polític que no té res a veure amb la causa, em ve de gust dir que si m’ho tornessin a demanar tornaria a dir que sí, i amb el cap ben alt. Aprofito, a més, per dir que la legislatura passada li vaig escriure un discurs al president Puigdemont, i no un de secundari, precisament. Si en Tácito mai em confisca l’ordinador, el trobarà. Perquè, en aquest combat democràtic amb l’estat espanyol, si algú em demana ajuda i jo l’hi puc prestar, ho faig.

Confesso que m’he sentit una mica ridícul escrivint aquest article. De què et defenses, Eduard, si a tu no t’acusen de res i tot això en el fons són xorrades que d’aquí a un parell de mesos no recordarà ningú? Potser és precisament per això, que l’he escrit. Per ajudar a prendre consciència, des de la insignificança del meu cas personal, de fins a quin punt aquestes operacions policials-judicials-mediàtiques són 100% polítiques. Fins a quin punt manipulen, menteixen o presenten les veritats a mitges. Fins a quin punt els mitjans de comunicació (quasi tots), hi col·laboren. Fins a quin punt tot plegat forma part d’una manera d’actuar podrida i antidemocràtica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jaume torras a novembre 06, 2020 | 22:37
    jaume torras novembre 06, 2020 | 22:37
    S'agraeixen les explicacions. Ens queda el dubte, gens important, de quin discurs del MH President Puigdemont va escriure.
  2. Icona del comentari de: Ramon a novembre 07, 2020 | 00:16
    Ramon novembre 07, 2020 | 00:16
    Ah, caram, així doncs, quan la guerra bruta us toca de prop llavors sí que és guerra bruta, eh? Llavors sí que hi ha al darrere intenció política, mira per on. Si almenys això servís perquè ja mai més li fessin el joc a la guerra bruta quan apunta contra el nacionalisme català -que és contra qui apunta i dispara pràcticament sempre-! Ja ni tan sols dic que demanin perdó per haver-ho fet tant i durant tant de temps. Però, coneixent-los, no passarà.
  3. Icona del comentari de: Ramon a novembre 07, 2020 | 00:33
    Ramon novembre 07, 2020 | 00:33
    Si algú que viu la castellanització de la nostra pàtria no amb resignació sinó amb alegria i la troba que ens és una riquesa brutal té el carnet d'Òmnium i n'està orgullós, una de dues o bé ell pateix de TID o bé l'actual Òmnium traeix llur raó de ser fundacional. M'inclino per això segon.
  4. Icona del comentari de: Tácito a novembre 07, 2020 | 00:37
    Tácito novembre 07, 2020 | 00:37
    Madam, la llamo para anular la visita a su meublé de Barcelona. Las explicaciones del tal Voltas, nos ha fastidiado el previsto fin de semana en Cataluña a cuenta de Borbonia.
  5. Icona del comentari de: Lluís Serra Tarré a novembre 07, 2020 | 08:40
    Lluís Serra Tarré novembre 07, 2020 | 08:40
    Ànims ! #Seguim
  6. Icona del comentari de: Jordi Estelada a novembre 07, 2020 | 09:30
    Jordi Estelada novembre 07, 2020 | 09:30
    Els informes falsos de la Guarra Civí no són res més que això : informes falsos , fruit de mentalitats malaltisses i psicòtiques de fonamentalistes raspanyols, amb la complicitat de jutges franquistes que haurien d'estar inhabilitats
  7. Icona del comentari de: Margarita Navarro Ruiz a novembre 07, 2020 | 11:14
    Margarita Navarro Ruiz novembre 07, 2020 | 11:14
    El hecho mismo de que existan esas grabaciones, de que se utilicen para hacer scusaciobes a diestro y siniestro con el único afan de difamar y que encima se hagan públicas sin ninguna responsabilidad para nadie es la muestra el ínfimo grado de vergüenza en que ha caído el estado y todo su entramado. La forma en que los medios dan voz a todo aquello que hace ruido sin proteger a las personas que siempre son presuntamente inocentes, escampando la porquería, tendria que llenar de vergüenza
  8. Icona del comentari de: Té solta el que diu a novembre 07, 2020 | 11:34
    Té solta el que diu novembre 07, 2020 | 11:34
    Abans se'l veia un dels pocs tertulians objectius que passen per TV i ara traspua una submissió gairebé irracional a Erc.
  9. Icona del comentari de: Xarnego a novembre 07, 2020 | 11:48
    Xarnego novembre 07, 2020 | 11:48
    La dignidad NUNCA es ridícula, ¡ Gracias por las explicaciones, se siente tu dignidad de buena persona.
  10. Icona del comentari de: José Tris a novembre 07, 2020 | 12:18
    José Tris novembre 07, 2020 | 12:18
    Ho sento. no et crec. Vas d'equidistant, però encara que no tinguis el carnet et dues a ERC i els seus satèl·lits (Òmnium). Per molt que el Vendrell sigui amic és estrany que en una reunió estratègica d'alt nivell amb Sol i Rufián et truquin per consensuar estratègies i diguis que mai has parlat amb Rufián i amb el Sol fa molts anys. Vas deixar Cultura 03 per entrar al Tripartit de la mà d'ERC a Cultura i l'empresa que vas deixar va rebre cada cop més subvencions amb tu de Secretari
  11. Icona del comentari de: Independència a novembre 07, 2020 | 12:33
    Independència novembre 07, 2020 | 12:33
    El millor que podem fer per a seguir el camí cap a la independència política del nostre país, és respondre les agressions, de forma pacífica i democràtica sempre, del clavegueram de l'estat espanyol, en forma de Tacito de les forces d'ocupació.
  12. Icona del comentari de: Claudi a novembre 07, 2020 | 13:53
    Claudi novembre 07, 2020 | 13:53
    No passa res, Sr. voltes, i els seus articles ho demostren, cadascú és com és. Els comentaris freqüents en contra seu l'han obligat a fer un article com el d'avui, que en realitat és por vostè mateix.
  13. Icona del comentari de: Tenim a novembre 07, 2020 | 14:14
    Tenim novembre 07, 2020 | 14:14
    que guanyar, no hi ha cap altra via
  14. Icona del comentari de: Jordi Serramià a novembre 07, 2020 | 14:18
    Jordi Serramià novembre 07, 2020 | 14:18
    Aclarit!! Res a dir del que expliques, cadascú fa el que pot per ajudar en aquest llarg i feixuc camí cap a la llibertat. Que tinguis sort i no et facin passar un mal tràngol
  15. Icona del comentari de: assumpta montellà a novembre 07, 2020 | 15:07
    assumpta montellà novembre 07, 2020 | 15:07
    oi tant que serveix l'article!! no en dubtis! i moltes gràcies per la teva tasca sempre al servei del país, mani qui mani!
  16. Icona del comentari de: Victor a novembre 07, 2020 | 15:45
    Victor novembre 07, 2020 | 15:45
    Es molt clar que hi ha una operació per evitar que l'independentisme segueixi governant la Generalitat. Quan abans ens n'adonem i contraataquem , millor per nosaltres. No se n'haurien de sortir.
  17. Icona del comentari de: Tortosa a novembre 07, 2020 | 17:25
    Tortosa novembre 07, 2020 | 17:25
    Censureu comentaris. El preu de viure subvencions és silenciar comentaris que ofenen als articulistes dels partits que teniu.
  18. Icona del comentari de: Guillem. a novembre 07, 2020 | 19:31
    Guillem. novembre 07, 2020 | 19:31
    Totes aquestes operacions son per dividir-nos (als independentistes). No n'hauriem de fer cas i menys aprofitar-ho per atacar a altes independentistes per guanyar unes elecckons autonòmiques. Contra l'estat espanyol hem de romandre sempre units.
  19. Icona del comentari de: Narcís ( el prepotent així covard només es fum amb els indefensos .. que mai, mai, contra qui el pot ben fúmer ! ) a novembre 07, 2020 | 20:29
    Narcís ( el prepotent així covard només es fum amb els indefensos .. que mai, mai, contra qui el pot ben fúmer ! ) novembre 07, 2020 | 20:29
    Si responsables de defendre el bé, la veritat, la raó i el dret .. no només no ho fan i, a sobre, fan tot el contrari amb suport del poder ( ni més ni menys d' un estat ) àdhuc rebent ascensos, insígnies honorífiques i emoluments vitalicis .. què hi pot esperar ningú del mot justícia o codi penal pel facinerós i reconeixença per a l' enjovat ? PD : i el més graciós de tot .. responsables que viuen dels diners públics que no pas de guanyar-se la vida al carrer !
  20. Icona del comentari de: Albert a novembre 07, 2020 | 20:54
    Albert novembre 07, 2020 | 20:54
    Jo t'agraeixo molt aquest article.
  21. Icona del comentari de: Ramon a novembre 08, 2020 | 07:54
    Ramon novembre 08, 2020 | 07:54
    Rebi de part meva ERC la mateixa solidaritat que ells han tingut sempre amb Convergència i Junts per Catalunya.
  22. Icona del comentari de: Ramon a novembre 08, 2020 | 13:09
    Ramon novembre 08, 2020 | 13:09
    Per ERC, la guerra bruta d'Espanya només és guerra bruta quan ni que sigui d'esquitllentes els esquitxa una mica a ells. Llavors, sí. Només llavors. Aquesta operació, a Catalunya els és propaganda de facto. Primera perquè els ajuda a fabricar el relat que Espanya els tem (mentida: Espanya vol que guanyin). I segona perquè, de retruc, ens colen el concepte "empresaris d'ERC". Ergo no tots són sabatots sense ofici en espera de benefici! Ara de les menjadores en diuen empreses!
  23. Icona del comentari de: Ho confirmes tot a novembre 08, 2020 | 15:14
    Ho confirmes tot novembre 08, 2020 | 15:14
    Que pares la ma en un pelotazo al Maresme, que has escrit el llibre d'aquells dos portents, etc, etc...Excusatio non petita...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa