Hem de fer un país nou

"Catalunya s’aboca a una crisi econòmica de conseqüències catastròfiques i ara mateix la ciutadania se sent sola"

És normal proposar obrir les discoteques i al cap d’una setmana obligar a tancar tots els bars i restaurants? Es pot anunciar oficialment una mesura d’obligat compliment i al cap de dues hores rectificar-la? Podem acceptar que a la nit un conseller digui que el confinament durant els caps de setmana “no està sobre la taula” i que l’endemà a les 8 del matí una consellera digui que sí que hi està? O que es generi un desgavell sobre si el teletreball és obligatori o recomanable?

Gestionar la pandèmia del coronavirus és d’una enorme complexitat i dificultat. Ningú ho pot posar en dubte. No hi ha solucions miraculoses.  Però el que sí que es pot qüestionar, i és una exigència moral i democràtica, és que el nostre Govern estigui a l’altura del terrible moment que estem patint. I no ho està. Ens hem acostumat a contínues vacil·lacions i improvisacions que només alimenten la confusió i la inestabilitat social i econòmica. En el moment en què les persones necessitem, més que mai, sentir-nos acompanyats pel govern del país, aquest es dedica a convertir les institucions en el camp de batalla de les seves lluites partidistes i a demostrar, dia sí i dia també, la seva incapacitat per resoldre els problemes de la gent i la seva habilitat per crear-ne de nous.

Catalunya s’aboca a una crisi econòmica de conseqüències catastròfiques i ara mateix la ciutadania se sent sola. Més d’1,2 milions de catalans estan en situació d’atur o ERTO, la meitat dels joves que tenen la sort de treballar cobren menys de 1.000 euros al mes i gairebé 12.000 petites i mitjanes empreses poden tancar en els propers sis mesos. Tot això i més passa mentre els partits del Govern es dediquen a discutir sobre si a les properes eleccions l’independentisme ha de superar el 50% dels vots per fer no se sap ben bé què. Això és un insult a la ciutadania. Que no surten al carrer i escolten la gent? De debò el tema ara és tornar a parlar de plebiscits? Que ningú esperi el PNC en aquest debat perquè no ens hi trobarà. Precisament, si som aquí és per trencar blocs i maximalismes.                                                                           

Aquesta desconnexió tan accelerada entre els governants i la societat ens situa com a país en un escenari molt fràgil. Perquè la primera prioritat ha de ser la lluita contra la pandèmia i salvar vides. I després de l’experiència de la primera onada, la primavera passada, res ha canviat en el model de la sanitat pública. Ni s’hi han destinat més recursos ni s’han millorat les condicions dels seus professionals, a qui hem de seguir mostrant agraïment etern per l’esforç que repeteixen dia a dia malgrat les dificultats. Que un jove metge MIR, el futur de la sanitat catalana, cobri només 16.000 euros l’any, guàrdies a part, és l’exemple de quina és l’aposta actual per retenir el talent. Per no parlar de les precàries condicions i mitjans dels tècnics del transport sanitari subcontractat pel SEM.

A la tragèdia sanitària s’hi afegeix el drama social. L’economia pateix, les empreses tanquen, els autònoms frenen en sec la seva activitat i els treballadors es queden sense feina. Cal articular respostes i mesures que ens permetin compatibilitzar la protecció de la salut de les persones amb el manteniment de l’activitat econòmica. Perquè sí, sense salut no hi pot haver recuperació econòmica, però també és cert que sense economia no hi pot haver vida. Les restriccions i limitacions de mobilitat i de la nostra activitat són necessàries per frenar la pandèmia a partir de criteris científics i mèdics, però han d’anar acompanyades sempre de diàleg amb els afectats, plans de xoc sectorials i ajuts a col·lectius vulnerables. No es pot deixar a la intempèrie tanta gent mentre el Govern ens ensenya de forma descarnada les seves debilitats, la falta de cohesió interna i una alarmant manca de lideratge polític. Necessitem més que mai que a la política s’hi vingui a acordar i a treballar per les persones.

D’aquesta crisi ens en sortirem. Però només ho farem si hi posem les eines i la capacitat per superar el dia a dia amb mesures i accions realment efectives i coherents. Reaccions ràpides i útils. Sense marejar la perdiu ni posar a la gent les coses més difícils del que realment ja són. Però tampoc ens enganyem. Cal estratègia per a l’endemà, per al mitjà i el llarg termini. La reactivació de Catalunya ha de ser una prioritat. No tinc aquí espai suficient per detallar les 300 mesures que proposem des del PNC, però hem d’apostar per la creativitat, la innovació, la recerca, la formació i per estar connectats al món. Dissenyar la reindustrialització del país a partir de l’economia verda i circular. Generar un entorn competitiu a nivell fiscal. Abordar l’emergència climàtica. Necessitem un pla de futur perquè serà un pla d’esperança per als set milions i mig de catalans. Seguir com fins ara ens porta al precipici. Portem massa temps encallats i distrets perdent el temps i oportunitats. Hem de fer un país nou entre tots.

________________

Marta Pascal és secretària general del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) i candidata a la presidència de la Generalitat

Comentaris

  Agustí 04/11/2020 2:00 pm
  Marededéusenyor, sort que aquesta ens ho arreglarà tot!!!
  Pepa 04/11/2020 2:20 pm
  Jo ,estic en ERTO senyora.No li puc dir si podré pagar les despeses del proper mes.El que sí ,tinc clar,és que lluitaré amb totes les meves forces ,fins a les darreres conseqüències, perquè el meu pais(Catalunya) s' en vagi volant d'aquest Estat putrefacte,qui és ,ell solet,el culpable de la meva desatrosa vulnerabilitat ecònomica.
  Qüestió 04/11/2020 2:50 pm
  Amb tu?
  no dona més de si 04/11/2020 2:55 pm
  Mira noia, els catalans volem que Catalunya sigui un país NOU, una nova regió d'Europa, des de fa molts anys, molts anys, moooolts anys, hi ho saps, no maregis la perdiu i no et facis la llesta. Per cert les teves opinions no son normals
  Gonzalo 04/11/2020 2:58 pm
  Discurso impecable. Al 100 % con él. Lástima que quien lo escriba sea una persona que ha vivido toda su vida de la política, y que ha pertenecido a un partido político que ha gobernado muchísimos (demasiados) años en esta hermosa región española.
  A la cerca de la menjadora perduda 04/11/2020 2:59 pm
  Amb una mica de sort les properes eleccions enviaran la Pascal a la paperera de la història.
  Fat Boy 04/11/2020 3:22 pm
  No sabia que el Duran Lleida s'havia fet un canvi de sexe. Ja ho sap Sa Santedat aico?.
  La Pascaleta i els seus contes de fades .... 04/11/2020 3:34 pm
  I ara , aqui vol enganyar ?
  Doctor Strangelove 04/11/2020 3:46 pm
  Impecable Marata, impecable. Per fi un article amb cara i ulls. I a la tal Pepa, l'estrany és que no estiguis a l'atur, tros de quòniam! I perdona, la culpa de la teva economia ets tu, tanoca, o és que esperes que l'estat pagui a tots els inútil? A va, a treballar i menys escriure en libels com aquest. Doc.
  Ricard 04/11/2020 3:59 pm
  Decadència catalana? Plenitud castellana? Fàcil. Voteu pnc.
  comisions 04/11/2020 4:22 pm
  sembla que els del 3% surten en tromba per defensar aquesta pobre indigent intelectual.!!! Foteu-vos, no sortirà ni aquesta sómines,
  pere 04/11/2020 4:38 pm
  No se perquè però, voste senyora pascal, No m'inspira confiança, no crec que lluiti per la gent treballadora d'aquest país. Crec que vostè l'únic que vol és fer-s'hi veure per anar sumant per les properes eleccions.
  bona persona 04/11/2020 4:48 pm
  botiflerum revolotum
  Adonae80 04/11/2020 5:56 pm
  És que algú t'esperava en el debat plebiscitari? No hi has estat mai! Tothom sap d'on vens i a on vas: a la "puta i la ramoneta". Bon vent i barca nova!
  amb una botiflera com tu maca? 04/11/2020 5:57 pm
  tu q vas anar a parlar amb el feixiste del rubalcava x enfonsar Cat?...si que hem d fer un pais nou i treure'ns del davant a persones com tu...i ho aconseguirem!!!,,,PERSISTIREM, RESISTIREM I GUANYAREM
  Estat Català 04/11/2020 6:14 pm
  Hem de fer un Estat Català, sra. I tenim el Govern Legítim fora de l'abast del estado repressor, encara que els partits de dins d'espanya estigueu cagats i intenteu obbiar-lo, NO OBLIDEM.
  La ciutadania se sent sola.... 04/11/2020 6:27 pm
  quina sort que tenim, que una BOTIFLERA con tu que ens ho arreglara tot...o millor dit NO ARREGLARAS RES nomes vens a empitjorarlo tot BOTIFLERA !
  Que hay de lo mio? 04/11/2020 6:31 pm
  Aquest article també es podria titular, Marta Jones a la cerca de la menjadora perduda.
  Per solucionar el mals primer hem de ser independents 04/11/2020 7:16 pm
  Sense indepèndencia seguirà la decadència fins l´aniquil.lació (Pujol al qui anyora dixit). I si, amb aixó hi estic d´acord, només cal veure com han anat evolucionant les coses a Catalunya i a Madrid els darrers 40 anys. Si has viatjat una mica a Madrid en el transcurs dels darrers 20 anys ho pots veura ben clarament. Encara que la trencadissa sigui dolorosa al principi, si assolim la indepèndencia, el progrés tornarà, d´altre forma restarem sempre subordinats i expoliats per Espanya
  Luisnomeacuerdo 04/11/2020 8:30 pm
  Totalmente de acuerdo con esta lazinazi, hay que hacer de España un país mejor, y lo primero es empezar ilegalizando partidos de fascistas independentistas de la comunidad catalana y vasca,como no permiten en el resto de países europeos tan admirados y ejemplares donde se reflejan los grocñordos golpistas. Ale gavaneclee y resto de payasos indepes es hora de rebuznar.
  Pastis de mortadel.la per la nena espanyola, espanyolista i pobreta de cap i bon cul 04/11/2020 8:31 pm
  Fas llastima vestida de Duran de Lerida. No entenc com els papas et deixen fer aquestes marranades de nena de biberó.
  enterrador 04/11/2020 11:44 pm
  PNC, chama cha kitaifa cha congo, Pascal binti wa Duran i Lleida, acha kutumbua mrembo!!!
  Ja ho veus! 05/11/2020 5:50 am
  Ji, Ji, Ji. Sí, tot nou, un païs nou de trinca...i TU DE CAPITANA. Ji, Ji, Ji...
  Doctor Strangelove 05/11/2020 9:25 am
  A més d'intel·ligent, fins i tot la trobo guapa! Doc.
  Grob 05/11/2020 11:09 am
  Pascal es una COlau de la derecha=Trepa rastrera trillera.
  X 05/11/2020 11:23 am
  Es un article molt ridícul i cinic igual com la facilona Pascal. Marta ves amb Iceta igual com el teu homòlegs Espadaler perquè teniu las mateixas cantarelas de las muecas del Godó. Sou franquistas camuflats *catolanistas. Sou escoria.
  Perot 05/11/2020 12:41 pm
  Com diuen conciutadans teus de Vic, el país nou que vols fer com no sigui una merda, poques expectatives tens treure algun diputat, això si, brut de merda.
  Perot 05/11/2020 12:46 pm
  No sabies Marteta que Vic és la ciutat de l'estat amb més Covid. Queda't quieta a casa teva i no contagiís a la resta d'honrats catalans.
  XCV 05/11/2020 12:49 pm
  Si vols un pais millor veste'n a Austràlia
  rd 05/11/2020 3:03 pm
  ves a la merda
  ramonb3 05/11/2020 4:26 pm
  mala peça al taler. Mai Ñ negociarà la seva ruïna. que seria que marxés Catalunya. Per tant dir el que diu, és mala sang. Ella sap això i manté teories de negociar?. Res. Ni ERC i PEDCATi Marta Pascal ens portaran enlloc. Cal fer pedagogia de què és Ñ. I marxar amb les majories necessàries. Només JxC ho tenen clar. Però serà difícil, i no impossible.
  Narcís ( la catalanofòbia és l'únic que amalgama país veí així com ser subordinats seus els fa enxampar munt de diners que mai ens agrairan ! ) 05/11/2020 8:17 pm
  Ras i curt : per ventura, no es va fer Estatut i .. escopit ? per ventura, no es va demanar pacte fiscal i .. cop de porta ? per ventura, no es va a anar a parlar d'uns punts i .. indiferència total ? per ventura, no es va tornar amb mateixos àdhuc més punts i .. com qui sent ploure ? per ventura , . . . . . . . . ?? PD : i, què dir-ne, referèndum despenalitzat ensems amb manifestació pacífica , i .. centúria d'anys de presó, extorsió i fugir de ca pròpia ?

Nou comentari