Ministre Illa, porti vacunes!

"Serà difícil poder ocultar que el ministre de Sanitat, el que no reparteix prou vacunes, és el mateix que pressiona per celebrar eleccions en un moment de màxim risc epidemiològic"

Quan el govern espanyol va centralitzar les competències de sanitat en els moments més agressius de la pandèmia de l’any passat, arribant a confiscar carregaments de material sanitari arreu de l’estat, la Generalitat de Catalunya –així com la Generalitat Valenciana i el Govern Balear, entre d’altres– va haver de buscar-se la vida per proveir-se. La solució va passar per saltar-se l’ineficient comandament únic de Salvador Illa, prescindint de les disposicions dictades des del ministeri situat just davant del museu del Prado, i recórrer directament a subministradors d’arreu del món sense intermediació espanyola. Poc després es va saber que Illa només va poder proporcionar vora una desena part de tot allò que calia als hospitals, mentre que les nou parts restants es van obtenir escapolint-se de les restriccions imposades per Madrid. Tot un fracàs de l’actual candidat del PSC que va repercutir directament en l’eficiència de la sanitat pública, és a dir, en el benestar de la ciutadania, en un context especialment crític i gairebé apocalíptic. Un desastre que es podia haver evitat respectant les atribucions de cada administració, en comptes de sucumbir a les pulsions centralistes tan habituals en els partits d’obediència espanyola.

Començant a veure la llum al final del túnel, un cop iniciada la campanya de vacunació, la consellera Alba Vergés ha hagut d’explicar que el ritme en el repartiment de les dosis s’haurà d’alentir per força. Si bé en les darreres setmanes s’han administrat a Catalunya més de 145.000 vacunes, aquest dilluns n’han arribat menys de la meitat de les que serien necessàries per continuar amb la mateixa tendència. La proporció de vacunats catalans és a dia d’avui, per cert, superior a la de la mitjana espanyola i a la de diversos països europeus. Una altra vegada el Ministeri de Sanitat esdevé un llast a l’hora de combatre la pandèmia i no només ens hem de preguntar on s’han amagat aquells que apedregaven el govern català pel coll d’ampolla generalitzat arreu d’Europa a l’inici del repartiment, sinó que caldria interpel·lar al candidat Illa sobre la seva tasca al Consell de Ministres i la repercussió de les seves accions sobre la ciutadania catalana.

El galdós paper del ministre Illa no se circumscriu només en la distribució de medicines i de mesures profilàctiques: també es trasllada al debat sobre la necessitat d’ajornar temporalment les eleccions catalanes. El seu partit ha estat la principal nota discordant en el consens de la resta de forces polítiques del Parlament, acordant totes elles posposar les votacions per a la temporada primaveral, quan es preveu que la virulència de la tercera onada s’hagi anat apaivagant. Nota discordant, això sí, sense acabar de donar la cara. Mentre les declaracions públiques dels socialistes catalans cridaven a respectar la decisió consensuada a la taula de partits i la iniciativa del govern català, ells mateixos enviaven associacions afins a fer-los la feina bruta als tribunals i, en paral·lel, treien ministres a manifestar-se contra la suspensió. És el cas del de Justícia, Juan Carlos Campo, que dramàticament va qualificar la mesura de “suspendre la democràcia”, prescindint del context sanitari i presentant-ho com un caprici dictatorial de la immensa majoria parlamentària catalana.  

En aquest joc de mans, no podem saber exactament quin és el parer del ministre i candidat Illa, ni si té una opinió concreta quan llueix la cartera ministerial i una altra, potser completament oposada, quan li fan la sessió de fotografies per la propaganda electoral. No ho podem saber perquè porta uns quants dies mig amagat, esperant així que les flagrants contradiccions quedin en la penombra. Tot i aquesta discreció, per més que s’hi esforci, serà difícil poder ocultar que el ministre de Sanitat, el que no reparteix prou vacunes, és el mateix que pressiona per celebrar eleccions en un moment de màxim risc epidemiològic, a corre-cuita per tal que els electors tinguin el menor temps possible per fiscalitzar el ja incipient fracàs de la seva gestió del rebrot i del repartiment del remei.

Comentaris

  Bot 24/01/2021 6:49 pm
  Vacuna maçònica
  Ton 24/01/2021 10:40 am
  L'Illa ara te feina a donar pel sac a Catalunya i als Catalans. Les vacunes tindran d'esperar.
  Fartmac 24/01/2021 10:15 am
  Illa illa illa...una mascarilla
  Votant 23/01/2021 8:16 pm
  El ministre Illa és la Persona infiltrada a les eleccions catalanes. Es veu a la primera
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 23/01/2021 9:07 am
  SI TRAE VACUNAS Para Vacunar a Politics y a Militaresa altos Mandos , los demas que se jodan he SALVESE QUIEN PUEDA Piensan els Politics y Militares
  Bat 22/01/2021 11:37 am
  Un consell, no us vacuneu
  Gonzalo 22/01/2021 9:53 am
  Otro que miente más que habla. Cataluña está en la posición número 11 de las CCAA en el ranking de vacunas puestas respecto a las recibidas.
  183
  183
  Respon
   Ton 24/01/2021 10:42 am
   La puta ignorancia te hace berrear. Enterate antes de vociferar.
  Narcís 22/01/2021 9:43 am
  Ones epidemiològiques, quan deixaran de ser ? A saber! Àdhuc diuen serà pitjor amb la metamorfosi ( més contagiosa, més ràpida ) que patirem! Així, doncs, de què parlem .. quan abans hi siguin , abans tornarem a ser majoria absoluta .. majoria que no paren de voler fúmer tot fument nostres presidents, tot fument nostres governs ! PD : per ventura, l'autor només cerca continuï representant d' ERC i tururut viola ?
  Nat 22/01/2021 9:24 am
  Nou orde mundial
  Bot 22/01/2021 1:13 am
  Encara no heu obert els ulls del que passa?
   TOB 22/01/2021 8:04 am
   Si no t’agrada et fots!
  Peres amb pomes 21/01/2021 9:13 pm
  El barreges tot, noiet, vingui a tomb o no. El Ministeri de Sanitat va per una banda i el TSJC per un altre i no es barregen. Tot aquest embolic forma part de l'herència de l'Molt Inutil i poc Honorable Torra. També és conseqüència de la manifesta ineptitud de Govern català actual.
  1
  163
  Respon
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 21/01/2021 9:02 pm
  MINISTRA ILLA .. PER FAVOR NO PORTIS VACUNES A CATALUNYA ! Facil per què nomews SE VACUNEN ALCALDES I ALCALDESSES POCASOLTES . No cal dir res mes VERITAT QUE NO ? Per que portar mes VACUNES Per VACUNAR A MES ALCALDES ..

Nou comentari