Des d’inici d’any sis periodistes han estat assassinats a Mèxic. Un cada vint dies. L’any 2016, en van assassinar onze i l’organització internacional «Article 19» va registrar més de 400 agressions. Igual d’alarmants són els assassinats de defensors dels drets humans, de líders indígenes o els índexs de feminicidis. 

 

Mèxic viu avui una crisi de drets humans i una situació dramàtica d’impunitat davant la tortura, les desaparicions forçades i les execucions arbitràries. Aquesta realitat inadmissible de flagrant vulneració dels drets humans i de la llibertat d’expressió, ja la va denunciar l’any 2015 l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Zeid Ra’ad.

 

La realitat de Mèxic contrasta amb el retrat que es vol vendre d’un país modern, de progrés, que respecta les obligacions internacionals en aquests àmbits. Mèxic és avui també la segona economia més gran d’Amèrica Llatina i soci estratègic de la Unió Europea (UE). A partir de l’acord comercial i de cooperació econòmica que va entrar en vigor l’any 2000, denominat ‘Global Agreement’, Mèxic s’ha convertit en un dels aliats comercials més importants d’Europa a l’Amèrica Llatina. És per aquesta raó que, un cop tancat l’acord amb el Canadà (CETA), la Comissió Europea (CE), seguint l’estratègia de liberalització comercial amb els països de l’hemisferi nord d’Amèrica, està en plenes negociacions de renovació de l’acord amb Mèxic que, segons la Comissària de Comerç, Cecilia Malmström, haurien de concloure aquest any mateix.

 

Fins avui, l’acord comercial amb Mèxic ha comptat amb una clàusula de respecte pels drets humans que ha estat totalment obviada i provadament ineficaç, tal com evidencien tràgicament les dades. Per aquesta raó, hem d’exigir a la Comissió que el nou acord comercial EU-Mèxic inclogui una disposició vinculant de compliment de respecte dels drets humans i la llibertat d’expressió, que vagi acompanyada d’un mecanisme efectiu de seguiment i control, i si és necessari, de sanció o de finalització de l’acord.

 

A més, tal com reclamen múltiples entitats de drets humans mexicanes, s’ha de reclamar al govern de Enrique Peña Nieto que implementi la primera i més important de les 14 recomanacions que l’Alt Comissionat va fer al govern mexicà: la creació d’un Consell Assessor contra la impunitat integrat per experts en l’àmbit dels drets humans que assistiria l’Estat mexicà a revertir la impunitat imperant en el país.

 

El govern mexicà ha d’acabar amb la violència i la persecució que amenaça diàriament a activistes i periodistes. Sense aquest clar compromís democràtic, la UE no pot firmar un acord. Ho ha denunciat Human Rights Watch, «Article 19», les Nacions Unides i avui també ho fem des del Parlament Europeu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa