La lluna vermella és xinesa

"El que està en joc per als EUA, no és només una qüestió tecnològica, sinó també simbòlica, ja que els avenços tecnològics han quedat desplaçats dels EUA i Europa a Àsia."

Fa uns mesos, la plataforma d’Apple TV + va estrenar una sèrie titulada For all mankind en la qual es planteja què hagués succeït als EUA si la Unió Soviètica haguessin estat els primers a aconseguir l’arribada d’un home a la Lluna. La sèrie ens endinsa en l’impacte negatiu que hagués tingut en la societat nord-americana ser batuts en la cursa espacial pel seu arxienemic, la Unió Soviètica. En la sèrie, a la torbació de la societat nord-americana se li suma l’ansietat política i cultural deslligada en comprovar que el domini simbòlic i tecnològic del món ja no passa per Washington sinó per Moscou.

La ucronia que proposa Ronald D. Moore per entretenir-nos s’ha tornat en realitat quan advertim com els EUA busquen de forma desesperada que la Xina no aconsegueixi imposar els seus èxits de la tecnologia 5G. L’ofensiva diplomàtica i econòmica té com a objectiu evitar que la Xina aconsegueixi imposar el seu estàndard 5G com anteriorment ho havien fet els Estats Units i Europa amb el 3G i el 4G. S’intenta limitar la victòria tecnològica de Huawei sobre la base d’establir que poden quedar exposades les bases de dades, sense garanties de seguretat, d’aquells països que, com el Regne Unit, han decidit optar per la tecnologia xinesa. Xina ha trepitjat primer la lluna del 5G. El que està en joc per als EUA, no és només una qüestió tecnològica, sinó també simbòlica, ja que els avenços tecnològics han quedat desplaçats dels EUA i Europa a Àsia.

Des del punt de vista de la innovació, el 5G no només té repercussió en el sector de les comunicacions sinó que també pot suposar avenços en la fabricació, la sanitat, l’automoció i el sector cultural. Un estudi de la Comissió Europea preveu que aquesta nova tecnologia crearà 2,3 milions de llocs de treball. El govern xinès ha inclòs el desplegament del 5G com a prioritat per aconseguir liderar el sector en els pròxims cinc anys. Mentre les companyies nord-americanes van pel món explicant des del pla teòric el que representa el 5G, les companyies xineses ensenyen al món el que aquesta tecnologia pot fer. El president de la major companyia xinesa de telefonia mòbil Xina Mobile, Jianzhou Wang, defineix passar de l’1G al 5G com “el procés de res a alguna cosa, de petit a gran i de feble a fort”. L’estratègia xinesa és deixar enrere la idea que és un país que imita i còpia per a mostrar-se com un país que innova i al qual se li copia. Es tracta de desplaçar a Apple o Microsoft dels llocs més destacats, que són arrabassats ara per companyies com Huawei.

La tecnologia 5G ha de portar a la Xina i les seves ciutats a una nova fase per a la seva definitiva modernització. Donald Trump passarà a la història com el president nord-americà que veurà, probablement en la seva segona legislatura, com la Xina comunista arriba i trepitja la lluna abans que els EUA.

Nou comentari