I així com aquell qui no vol la cosa ens tornaran a citar a les urnes, segons tot sembla indicar, abans de l’estiu. El motiu que dimecres passat va esgrimir el president Torra és per discrepàncies entre els socis de govern. “Per falta de lleialtat”, va dir exactament. És a dir que, després de constatar que no hi havia aquella capacitat per mantenir-se constant i amb respecte a un jurament, a un compromís, que s’havia perdut la confiança entre les dues formacions que integren l’executiu català, era millor posar punt final a la legislatura. Una legislatura que no ha servit per materialitzar l’objectiu que es perseguia. Recordem que la idea era fer efectiu el mandat que va sorgir de les urnes de l’1-O.

És a dir que també hi ha hagut una falta de lleialtat manifesta a la promesa feta als ciutadans per part dels representants polítics. Però si d’ alguna cosa ha servit aquest govern d’ERC i JxCat és per eixamplar encara més no la base independentista, que és el que també es buscava, sinó que s’han eixamplat més les diferències de criteri i acció per assolir la independència. I al mig d’aquest distanciament hi continuem estant, nosaltres, la ciutadania, la gent, els catalans, que ja fa uns quants anys que no sabem a què juguen els nostres polítics. Perquè tan important és la lleialtat com saber passar pàgina. Donar voltes al mateix tema no aporta res més que rancúnia. I a partir de la rancúnia i dels retrets mutus, difícilment, es pot fer política. Menys encara si, com passa tot sovint entre els polítics d’una banda i de l’altra del mateix independentisme, no hi ha cap mena de capacitat d’autocrítica, només s’ assenyala l’altre com a responsable de tots els mals.

I no és això. L’escenari cada vegada és més desesperançador i si aquests mesos previs de preprecampanya electoral no es prenen els uns i els altres bones dosis de responsabilitat, unitat, sinceritat, fermesa i coratge per fer un pas endavant difícilment trobaran en la gent, els catalans, que cada vegada està més emprenyada i desil·lusionada, la força necessària per bastir un govern fort , convençut i lleial als seus principis de servir els desitjos d’un país. Perquè la lleialtat primer, ha de començar per un mateix sinó hi ha el perill real de fer-te trampes al solitari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa