El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La taula de diàleg no és per tu

L’abril del 2014 una delegació del Parlament de Catalunya va anar a Madrid, al Congrés dels Diputats, a demanar la transferència de les competències per tal que la Generalitat pogués organitzar una consulta sobre la independència de Catalunya. Els enviats eren un trio format per Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera, que van apel·lar al diàleg i a la necessitat de trobar una sortida pactada a l’exercici del dret d’autodeterminació. Hi ha qui pot pensar que aquest viatge se’l podien haver estalviat per previsiblement infructuós i que es van gastar uns quants cèntims en bitllets d’AVE que es podien haver quedat a les arques públiques catalanes. ¿Com podien ser tan il·lusos de creure que els partits espanyols cedirien voluntàriament la sobirania que tant va costar usurpar?

El març del 2017, pocs mesos abans de celebrar el referèndum de l’1 d’octubre, el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras van publicar un article conjunt al diari El País que començava rememorant el referèndum acordat escocès que s’havia celebrat tres anys abans. Els dos líders hi demanaven que es constituís una “taula de diàleg entre els governs espanyol i català” i reclamaven “pactar la manera de resoldre les diferències polítiques”. A l’últim paràgraf hi feien saber que “nosaltres ja estem asseguts a la taula de diàleg” i es preguntaven: “Trigaran gaire els altres convidats? És més: vindran?”. Segurament aquí també s’hi podria retreure l’esmerç inútil de tinta i de paper: ja es veia que el govern de Rajoy no mouria ni un dit per facilitar que les votacions de la tardor es desenvolupessin amb britànica normalitat democràtica.

Des del punt de vista de l’independentista convençut, el d’aquells que ja no tenim fe en una sortida viable per Catalunya dins l’Estat espanyol, tant una cosa com l’altra eren una fútil pèrdua de temps. Ara bé, podem estar segurs que gestos com els que hem descrit van ser determinants per sumar milers de suports a casa nostra i simpaties arreu del món, totes elles necessàries per convertir l’1 i el 3 d’octubre en unes mobilitzacions sense precedents que van canviar definitivament el terreny de joc de la política catalana. Imaginem per un moment que Turull, Rovira i Herrera s’haguessin negat a anar al parlament espanyol per considerar que no tenien res a dialogar amb els opressors o que Puigdemont i Junqueras no haguessin estès la mà a Rajoy per creure que a l’adversari no se li ha de donar ni aigua: la comprensió interna i externa vers el referèndum hauria estat molt menor. De fet, molts compatriotes nostres que el dia clau dia van reunir valor per anar a votar en condicions tan adverses no ho haurien pas fet, considerant que abans caldria haver esgotat moltes altres vies.

Llegint el darrer llibre de Joan Tardà, titulat En defensa pròpia, hi trobem aquests mots en referència a l’actual govern espanyol: “Haurien de ser conscients que tenen una oportunitat –possiblement l’última– de mirar de convence’ns que hi ha un Estat diferent […]. Conec quins són els límits, les dificultats i les expectatives d’aquests diàlegs i trobades. Però estic convençut que s’ha d’intentar una vegada i una altra, fins a esgotar totes les possibilitats. Arribar a acords o carregar-se de raons.” Si bé, tal com ja hem apuntat, el llibre és de Tardà, a qui alguns independentistes catalans dediquen mil penjaments per dir aquesta mena de coses, les paraules citades són del pròleg d’Arnaldo Otegi. El que hi explica té a veure amb el que hem comentat aquí. Potser el diàleg no funcionarà –és més, segurament no ho farà–, però que la intransigència sempre sigui a l’altra banda ha estat el revulsiu per a moltes adhesions a la causa.

Precisament, encara molts catalans van creure i creuen que a la situació de confrontació del 2017 s’hi va arribar per culpa de la intransigència del PP, sempre tan agressiu quan es tracta dels assumptes de la hispanitat. El nou govern, format per socialistes i un partit que ha defensat públicament la celebració d’un referèndum a Catalunya, hauria de ser tota una altra cosa, encara més tenint en compte que han arribat al poder amb el suport d’independentistes i autodeterministes d’arreu de la península. Només es pot demostrar que el problema és estructural oferint-los l’oportunitat de fer-hi alguna cosa, no pas tancant-se en banda per donar-los l’excusa perfecta. Així que quan t’indignis sentint parlar de la taula de diàleg, quan tractis qualsevol d’il·lús o botifler per reclamar-la, quan en facis befa, recorda que no és per tu –ni per mi– sinó per molts dels teus veïns que han dipositat esperances en Sánchez i Iglesias, que tenen el mateix dret que nosaltres a decidir el futur del país i que, per això, els necessitem.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Carles a abril 29, 2021 | 20:50
  Carles abril 29, 2021 | 20:50
  La "taula de diàleg" si tal cosa existeix, pot anar en paral·lel als moviments unilaterals que calgui. Els taulistes que vagin fent mentre els unilateralistes van fent, si ho fan. Sense pressió mai no hi ha diàleg.
 2. Icona del comentari de: Un altre 'obsessionat', producte 'del atado y bien atado', insultant la lliure intel·ligència a abril 30, 2021 | 00:25
  Un altre "obsessionat", producte "del atado y bien atado", insultant la lliure intel·ligència abril 30, 2021 | 00:25
  La renúncia a l'excusa perfecta, ha portat al sacrifici a milions de persones per defensar un Món lliure, aquest i cap altre és el final a què han d'estar disposades les persones, que volen la llibertat per ells o pels seus fills, encara que aquesta llibertat tutelada, suposi que covards com vostè, puguin usar subterfugis per alabar vies còmodes, però del tot esclaves.
  50
  Icona de dislike al comentari de: Un altre 'obsessionat', producte 'del atado y bien atado', insultant la lliure intel·ligència a abril 30, 2021 | 00:25 28
  Respon
 3. Icona del comentari de: Octubrista a abril 30, 2021 | 01:09
  Octubrista abril 30, 2021 | 01:09
  Quina caguera que tenen aquests nois d'ERC amb la taula ! Els espanyols ni tan sols accepten la presència d'un relator, senyal de que ni pensen cedir en res significatiu ni tan sols complir, si no els convé, els acords insignificants. A banda d'això, parlar d'un nou referèndum és menystenir el 1 d'octubre, tornar a una pantalla passada i continuar fent rodar la roda del hamster. Esteu en el vostre dret de fer el que us roti i anar tantes taules com us doni la gana, amb els de la CUP que es veu que els ha agradat Madrid, si us volen acompanyar, però les forces independentistes, i el Consell han de continuar fent camí amb la vista posada en aixecar la suspensió de la declaració de independència i la restitució del President legítim de Catalunya Carles Puigdemont
  175
  Icona de dislike al comentari de: Octubrista a abril 30, 2021 | 01:09 58
  Respon
 4. Icona del comentari de: Carai quina determinació !! Espavilem i no allarguem !!! a abril 30, 2021 | 06:24
  Carai quina determinació !! Espavilem i no allarguem !!! abril 30, 2021 | 06:24
  Quina determinació !!! I quant es vol fer durar això tota la vida !!! Es tracta que per ser lliures hem de començar a espavilar nos sols i aviat !!! Això es com un maltractat , va aguantan i aguantan !! Es hora de valentia no de covardia .
  66
  Icona de dislike al comentari de: Carai quina determinació !! Espavilem i no allarguem !!! a abril 30, 2021 | 06:24 24
  Respon
 5. Icona del comentari de: Pep a abril 30, 2021 | 08:36
  Pep abril 30, 2021 | 08:36
  Cargarse de razones esta muy bien, siempre y cuando no se confunda con CAGARSE de razones.
 6. Icona del comentari de: Sometent a abril 30, 2021 | 10:53
  Sometent abril 30, 2021 | 10:53
  JA, no si potser tens raó, peròm respont-me.. Fins quan ens hem d'anar agenollant a aquest diàleg? perquè del teu escrit es desprèn un ... "mai renunciarem al diàleg...." això és in eternum?
  40
  Icona de dislike al comentari de: Sometent a abril 30, 2021 | 10:53 16
  Respon
 7. Icona del comentari de: Un votant a abril 30, 2021 | 11:14
  Un votant abril 30, 2021 | 11:14
  No podries ser mes pagafantes ni que et paguéssin per escriure aquestes coses... OH espera!!!
  42
  Icona de dislike al comentari de: Un votant a abril 30, 2021 | 11:14 16
  Respon
 8. Icona del comentari de: Censura ? a abril 30, 2021 | 12:36
  Censura ? abril 30, 2021 | 12:36
  Miri, senyor Andreu, ja li diré ben clar: la taula de diàleg és un cagarro
  92
  Icona de dislike al comentari de: Censura ? a abril 30, 2021 | 12:36 15
  Respon
 9. Icona del comentari de: Aquest i en Voltas són quota a canvi de subvenció a abril 30, 2021 | 12:43
  Aquest i en Voltas són quota a canvi de subvenció abril 30, 2021 | 12:43
  Un petit detall, venedor venut, les oportunitats a l'estat s'havien de donar per legitimar la unilateralitat per tirar endavant el referèndum i abans que comencés la repressió. Ara, pretendre seguir fent el mateix no és que sigui d'imbècils, és que és de traïdors, perquè no serveix per a legitimar una unilateralitat ja plenament justificada per la repressió, sinó que a més serveix precisament per a legitimar i emblanquinar aquest estat repressor fent-los aparèixer com a negociadors. Això és el que els botiflers d'ERC esteu fent.
  120
  Icona de dislike al comentari de: Aquest i en Voltas són quota a canvi de subvenció a abril 30, 2021 | 12:43 53
  Respon
  • Icona del comentari de: Ramon a abril 30, 2021 | 20:50
   Ramon abril 30, 2021 | 20:50
   Més, més. També els exigeixen a emprar el paraulo "junter" per referir-se a Junts per Catalunya. A ser els hooligans més cecs i sectaris de sociates i sobretot pudents a Espanya. I a intentar neutralitzar alguns comentaris.
 10. Icona del comentari de: Joan a abril 30, 2021 | 13:02
  Joan abril 30, 2021 | 13:02
  Pel teu coneixement et faig saber que en psicologia emprem el concepte "d'identificació amb l'enemic", per ereferir-nos al mecanisme de defensa que utilitzem els humans quan ens sentim vulnerables per qualsevol adversari que tingui poder sobre nosaltres -sigui un segrestador, un maltractador de gènere, un estat repressor etcétera. Aquest estratagema opera per sota del nivell de consciència i és un mecanisme d'autoprotecció. Tanmateix, inclou la negació i renúncia a la llibertat d'expressar les genuínes necessitats de la víctima que persevera en l'obediència.
  87
  Icona de dislike al comentari de: Joan a abril 30, 2021 | 13:02 39
  Respon
 11. Icona del comentari de: Maria a abril 30, 2021 | 14:06
  Maria abril 30, 2021 | 14:06
  Quants anys se suposa que hi hem de donar a Ñ pel diàleg segons els estómags agraïts d'Er? No han tingut prou amb 4 anys i 2 gobiernos, un de dretes i dolent, i un altre d'esquerres, súper-progre i súper-bo? No han tigunt prou amb 2 anys regalant els vots "a cambio de nada"? Er és part de l'R78. Er ens volen dividits i inmovilitzats. Er és el major problema que té el moviment independentista.
  117
  Icona de dislike al comentari de: Maria a abril 30, 2021 | 14:06 48
  Respon
 12. Icona del comentari de: Narcís a abril 30, 2021 | 16:10
  Narcís abril 30, 2021 | 16:10
  A veure si ho entenc , perquè si no s' asseuen : a) romanen delatats així retratats defora/ al món ( atès que a ca nostra prou coneguts els hi tenim ! ) ? i b) fa més fàcil més ciutadans prenguin consciència de ser ells qui no ens volen gens ni mica tot passant de ' lo catalane ' així més independentistes ? Ras i curt : com diuen nostres botxins ' serà que no ' i .. tant se' ls hi en fum ! PD : ha estat bo aquest pretext, aquesta excusa, tot plegat, idea .. però a hores d' ara ha estat un infantilisme perquè tothom sap de no quadrar , ço és, comptat i debatut, n' és hora de " determinacions " que no pas escaquejar-s'hi . . . . . verament fa pudor o passar el temps, colocar-s'hi i ben viure que no pas anar a totes !
 13. Icona del comentari de: Jos a abril 30, 2021 | 16:22
  Jos abril 30, 2021 | 16:22
  Demasiada palabrería para mi cuerpo.
  15
  Icona de dislike al comentari de: Jos a abril 30, 2021 | 16:22 20
  Respon
 14. Icona del comentari de: Espectador a abril 30, 2021 | 16:33
  Espectador abril 30, 2021 | 16:33
  Dialeg sobre que? Perquè el gobierno ha explicat per activa, passiva i perifràstica que no dialogarà sobre referèndum, autodeterminació ni amnistia. Així que o es dialoga d'altres coses, que es el que passarà, i per tant ja heu cedit absolutament en tot, o s'ha acabat la taula. En fi, amb raonaments així s'explica perquè estem així. Puc entendre que no podem imposar la unilateralitat, però insistir en la taula en mig de la brutal repressió i la correlació de forces és absurd. Mentre duri la taula el Sánchez és penja la medalla de dialogant, Europa xiulant (si hi ha diàleg perquè ha d'intervenir ningú?), nosaltres ens barallarem encara més amargament, i el temps anira passant mentre la repressió continua passant el corró. I a sobre quan fins i tot els iluminats tipus Tarda ja no pogueu aguantar més aquesta comèdia de dialeg i us aixequeu la culpa serà de la part catalana per deixar de dialogar. Li heu fet tota la feina gratis al Sánchez!!
  177
  Icona de dislike al comentari de: Espectador a abril 30, 2021 | 16:33 56
  Respon
 15. Icona del comentari de: Ramon a abril 30, 2021 | 18:09
  Ramon abril 30, 2021 | 18:09
  Duran, fot el camp!
 16. Icona del comentari de: Georgiana a abril 30, 2021 | 19:10
  Georgiana abril 30, 2021 | 19:10
  Te tota la raó Sr. Pujol, com ha titulat l'article si "La taula de diàleg no és "per" tu", tampoc ho es "per a" ERC. "La taula de diàleg no és "per" tu" no té ni finalitat ni destinatari. Gràcies per ser honest, ara faci'ns un favor i diguils-hi a la cúpula d'ERC. Això d'ampliar la base tan sols ho creuen els "naives", perquè no lluiteu pel vot exterior. Si voleu ampliar la base per què lluitàveu pels 8 escons de Podem i ignoràveu els 32 de Junts?
 17. Icona del comentari de: Ja ho he dit abans a abril 30, 2021 | 19:50
  Ja ho he dit abans abril 30, 2021 | 19:50
  Tot i la censura , la taula de diàleg és un cagarro
  • Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a abril 30, 2021 | 20:13
   Tripartit no, gràcies abril 30, 2021 | 20:13
   I els d'ERC les mosques
 18. Icona del comentari de: Ramon a abril 30, 2021 | 22:24
  Ramon abril 30, 2021 | 22:24
  La promesa de la taula de diàleg serà com la promesa d'"apoyar el estatuto". Però l'objectiu no és desemmascarar i retratar els sociates. L'objectiu és desemmascarar i retratar ERC.
 19. Icona del comentari de: Rosa a abril 30, 2021 | 23:01
  Rosa abril 30, 2021 | 23:01
  La taula de diàleg és una pastanaga per què ER els vagi votant tot al PSOE a canvi de res. https://youtu.be/8mWV0eo-nxY
 20. Icona del comentari de: Rosa a maig 01, 2021 | 12:06
  Rosa maig 01, 2021 | 12:06
  A mi també m'han censurat un comentari per posar l'enllaç amb el youtube d'Octubre on explica els enganys del gobierno que s'ha empassat ER i que deixen aïllada Catalunya en el repartiment dels diners del rescat europeu. Quina colla de censors (com els franquistes) són els colaboradors del Món
 21. Icona del comentari de: ciutada del mon a maig 05, 2021 | 17:22
  ciutada del mon maig 05, 2021 | 17:22
  al tarat que es diu octubrista sense la cup madrilenya i erc, els del consell i els veritables indepres de junts en tenen 32 escons de 135 i un 19.8 per cent del vot es dir la quinta parte de tot si amb aixo a tu et basta, octubrista tens de democrat lo que jo de cura tarat hiperventilat, en fi feu la indapandenchia per a 4 i despres us baralleu els 4 a veure qui es mes pur, que al final algu indepre pur no botifler quedara encara que siga u jajajajajajaja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa