La repressió espanyola treu credibilitat a la UE

"Amb la seva actitud amb el conflicte català, la UE dona el pretext perfecte a règims autoritaris de tot tipus"

Ho hem dit i advertit en múltiples ocasions. Sense anar més lluny, jo mateix els ho deia fa unes setmanes en un debat a la plenària de Brussel·les, al primer ministre portuguès, que té la presidència rotatòria del Consell, i a la presidenta Von der Leyen: La repressió de l’independentisme català per part de l’estat espanyol, amb presos polítics, exiliats i centenars de represaliats, no representa només una taca a la credibilitat d’aquest estat membre en tant que democràcia suposadament avançada on s’hi respectin els drets fonamentals. És també una taca per la credibilitat d’una Unió Europea que fins ara ha optat per empassar-se el relat espanyol i fer veure que en realitat tot plegat és un afer intern d’ordre públic i poca cosa més. 

Res més lluny de la realitat, res d’afer intern, com de manera crua ha pogut comprovar fa pocs dies a Moscou l’Alt Representant per a la Política Exterior de la Unió, en Josep Borrell. Davant d’una reivindicació legítima com la de l’alliberament de l’opositor rus Navalny, el ministre d’Afers Exteriors rus, Lavrov, li retreu hàbilment la doble moral de la UE, mencionant el cas dels presos polítics catalans. Vosaltres també teniu presos polítics, li ve a dir sense dir-li explícitament, i nosaltres no ens hi posem. No us diem què heu de fer. Touché. Espanya no és Rússia, és clar, però un pres polític és un pres polític, aquí i a les antípodes. Les relacions entre la UE i Rússia passen per un moment delicat i d’això no ens n’hauríem d’alegrar. Però qui no vulgui pols, que no vagi a l’era. No podem donar lliçons de democràcia a mig món si acceptem la repressió policial i judicial contra un moviment democràtic dins de la Unió. 

Precisament perquè s’hi juga la seva credibilitat com a garant de democràcia i de drets fonamentals, la UE hauria de ser valenta a l’hora d’exigir a l’estat membre que la posa davant el mirall una solució política a un conflicte que és d’arrel democràtica. Hongria i Polònia generen maldecaps pel que fa a drets fonamentals a la UE, i gairebé tothom ho reconeix. Però Espanya també, malgrat que gairebé ningú ho vulgui dir obertament.

Amb la seva actitud amb el conflicte català, la UE dona el pretext perfecte a règims autoritaris de tot tipus a espolsar-se-la de sobre quan els exigeix respecte als drets fonamentals. De fet, ara ha estat Rússia però abans la Xina i Turquia ja han fet servir el silenci europeu sobre la repressió a Catalunya per justificar les seves derives autoritàries i posar en evidència les contradiccions de la Unió Europea. Un error de fons i persistent de la UE que, com a demòcrates catalans i europeus, ens entristeix. 

Comentaris

  Narcís 10/02/2021 10:44 am
  Sembla mentida la UE .. què més ha de fer aquest estat o desposseir , inhabilitar, empresonar, exiliar ( persones que només foren d' acord amb exercir referèndum despenalitzat i manifestació àdhuc amb música ) .. afusellar a punta de sol ? PD : qualsevulla persona amb dos dits de seny sap que apartar-se ( anar-se'n ) per a no seguir rebent empentes vers el precipici .. n'és l'única eixida que ens hi han deixat ( com bé diu Laura Borràs .. front tanta intransigència tan sols pot respondre's amb unilateralitat, unilateralitat democràtica ! ) !
  el de la moto 10/02/2021 9:46 am
  en mi opinión , la pregunta correcta es ¿ cual es el as que blande siempre el estado español ? , que obliga a mirar hacia otro lado a muchos miembros de la UE , la respuesta es sencilla , el estado español tiene en su mano el poder destruir, parcial, o incluso, totalmente la UE, tal como la conocemos , su arma : su gigantesca deuda contraída con la UE . si la UE asume el "ESPexit" , ¿Cómo contabiliza semejante deuda? ¿Cómo pérdidas? ¿Cómo "ajuste contable"? etc , póngase el nombre que se le quiera poner , el resultado será el mismo , el euro tocado , muy tocado , Alemania y el resto del sector duro pueden plantear el crear la UE , pero vip , (solo los fuertes económicamente/financieramente y aportadores de fondos, incluida la República Catalana), por ello es tan esencial la acción de los exiliados en Bruselas, Escocia , llevar a la UE al límite de sus contradicciones.
  Octubrista 09/02/2021 6:47 pm
  No sé perquè alguns indepes critiquen tant el senyor José Borrell. Gràcies a la seves ficades de peus a la galleda, el món coneix molt millor el caràcter dictatorial del colonialisme espanyol i la lluita per la llibertat del poble català. Gràcies altre com, senyor José !
  Doctor Strangelove 09/02/2021 6:27 pm
  Aquest paio és clavat al cantant de Spandau Ballet, però amb lleig. En fi... Doc
   La Luisa. 09/02/2021 9:14 pm
   No nos hace falta que te expliques. Ya sabemos que lo tuyo son películas, circos y tra-la-la-rás. Venga, échate al ruedo y suelta otra que tenemos ganas de reírnos.
    Aj45 13/02/2021 11:53 pm
    La mayor vergüenza de Europa es Bélgica que es el mayor contrabandista de armas de la UE. Un buen amigo mejicano me dijo que está empresa pública supervisa por un estado y una justicia vende por igual al gobierno mexicano y a los carteles quien no me crea que busque cual es la pistola favorita de los narcos. Como ciudadanos europeos debemos luchar contra este genocidio fuera Bélgica de la UE.
    Jose 09/02/2021 9:42 pm
    No se de que credilidad hablas. Todo el mundo sabe que esta es la Europa de los mercaderes, la cual prima sobre todo lo demás.
   Ramon 09/02/2021 8:23 pm
   Spandau Ballet. Joy Division. New Order. Days of Europe. Dir pestes de (quasi) tot l'anterior. Esvàstiques a les samarretes estripades. Aquells mohawks de colors. Imperdibles al nas. Escopir al públic. I que el públic escupi el cantant. Dir paraulotes a la BBC. Squatters. Però, mira per on, de totes aquelles mamarratxades punk per provocar, n'hi va haver una que prop de mig segle després hi ha un Gran Parc Temàtic Progre on es té per quelcom txatxipiruli.
   Marc 09/02/2021 6:46 pm
   I tu ETS un gilipolles
  Ramon 09/02/2021 6:21 pm
  Votar ERC és contradir Rússia. Votar ERC és torpedinar l'acció (i els èxits) de Catalunya a l'exterior. Votar ERC és avalar la posició d'Espanya, o sigui que això és un assumpte intern que, a sobre, ja està en procés de negociació entre les parts. Votar ERC és votar traïció.
  176
  65
  Respon

Nou comentari