La nació propietària

"Pot ser plurinacional un estat si aquells que en porten les regnes són monolingües i/o uninacionals?"

Un treball periodístic o acadèmic tan pendent com incòmode és el de l’origen territorial de les elits del poder estatal a Espanya. Els que manen a l’estat, d’on són? Són monolingües o bilingües? De les diferents sensibilitats nacionals presents a l’estat, amb quina s’identifiquen? Els que dominen un estat que se suposa que és de tots, són territorialment, lingüísticament i identitàriament representatius de la realitat plurinacional? O hi ha una de les nacions constitutives de l’estat que en domina completament els aparells de poder, aprofitant-se abusivament de la seva majoria demogràfica?

Qui signa l’article no té temps de fer aquest estudi, que hauria d’abastar múltiples institucions estatals, però per fer un tastet s’ha entretingut una estona amb l’origen nacional dels membres de la cúpula d’un poder, el judicial, que condiciona contínuament la política catalana, i es complau a fer saber a l’amable lector que, dels 21 membres del Consejo General del Poder Judicial, 17 són nascuts en territoris monolingües castellans. Disset de vint-i-un, un 81%. Una majoria aclaparadora, d’aquestes que et permeten exercir la unilateralitat. I a fe de Déu que l’exerceixen: enfilar-se a un cotxe és sedició, i punt.

Quins deuen ser els percentatges a les altres cúpules del poder? A la cúpula militar, a la de les Forces de Seguretat de l’Estat, al Tribunal Constitucional, a la Fiscalia? De quina nació deuen ser naturals, els advocats de l’estat i resta de l’alt funcionariat? I al cos diplomàtic? Quina és la nació hegemònica, i propietària de facto, de l’estat? Valdria molt la pena que algú fes aquest treball, perquè no és el mateix intuir les coses que veure-les negre sobre blanc: CGPJ, 17 de 21, 81%.  Pot ser plurinacional un estat si aquells que en porten les regnes són monolingües i/o uninacionals? 

(Obro parèntesi. Si algun lector federalista i per tant voluntariós està pensant en anar a mirar el percentatge de ministres catalans del govern més progressista de la història per demostrar que no tots els poders de l’estat responen al mateix patró, li estalvio la feina i li anticipo el disgust: dels 23 membres del Consell de Ministres, només un és nascut a Catalunya. Un de vint-i-tres, un 4,3%)

L’Espanya monolingüe, doncs, impera sense rival en el pont de comandament. Això no seria problema si, per exemple, la sensibilitat política majoritària entre els naturals d’aquesta nació fos d’allò més oberta i democràtica en relació a la qüestió nacional. Però aquí tampoc no hem tingut sort. Qui signa també s’ha entretingut a analitzar els resultats de les últimes eleccions espanyoles a les comunitats monolingües peninsulars. Doncs bé, si només s’hagués votat a l’Espanya castellana, el trifachito tindria una bonica majoria absoluta del 51,2% dels vots emesos. I el bloc monàrquic o bloc del 155 (trifachito+PSOE) va obtenir-hi el 81,43%. Aquesta és la sensibilitat política i la relació de forces dins de la nació que controla l’estat.

Com explica Ferran Mascarell amb lucidesa, Catalunya necessita un estat i històricament ha intentat que aquest estat sigui l’espanyol, però l’estat espanyol ha renunciat a ser l’estat dels catalans. L’estat espanyol és l’estructura de poder necessària per al projecte de dominació de la nació castellana sobre les altres nacions de l’estat. I per això només el poden conduir els que combreguen amb aquest projecte. 

Comentaris

  ciutada del mon 16/03/2021 12:39 pm
  jajajaj jordi p no seras el cucurull encobert jajaja el castella diu dialecte del catala, ai cucurull que t'hem pillat jajajajajajaj.
  ciutada del mon 16/03/2021 12:36 pm
  dos ministres castells i iceta no menteixes voltas, a no ser que per tu iceta com no es indepre no es catala clar.
  Tripartit no, gràcies 14/03/2021 9:34 pm
  Deixem Espanya pels castellans, fotem el camp i que se la paguin ells.
  Eric Martin 14/03/2021 3:59 pm
  Per ahi n'hi ha un estudi de "Procedència dels alts càrregues tècnics dels Ministeris del Estat. Aclapadorament castellans.
  Narcís 14/03/2021 11:30 am
  Ras i curt : 1. On n'és allò d ' espanya per als espanyols? 2. Sempre han volgut espanya sinònim d" ancha es Castilla ' i tururut! 3. Mai han volgut Catalunya fos espanyola sent la ' metròpolis ' .. és catalana ! 4. Aquests que espanyolegen tant, d' espanyols no en tenen res, atès que sí ho fossin no farien del furt i del malbaratament llur modus vivendi ! i 5. És obvi que el cinisme, desvergonyiment i descaradura de llurs fàctics ensems amb la ignorància de sa població, sempre farà d'aquest estat un mendicant ! PD : llàstima per la bona gent que hi hagi, però mai per mai desenvoluparan cap poder !
  Ricard 14/03/2021 10:37 am
  Em sap greu, pero és un article sobrer. Tot ja se sap. I no agrada. Castella no agrada. Ni agradarà. Fi.
   Marc 14/03/2021 1:39 pm
   Totalment d'accord. Espanya caca. Ens fem inedepes doncs? A aquest pas no arribarem mai.
   Jordi Briz 14/03/2021 11:01 am
   La veritat és que donem voltes i voltes a questions que ja haurien de ser resoltes. Potser que ens afanyem a fee saber el món que l'estat espanyol es una organització colonial, que la nació ocupant es Espanya, i que és lògic que una de les colònies, en aquest cas Principat, ens en despelleguem. I cal que ens hi posem seriosament. Dient les coses pel seu nom.
  JordiP 14/03/2021 10:24 am
  ¡¡¡El castellano, dialecto del catalán!!! El estudio "Der Ursprung des Spanischen" del Romanistische Abteilung de la Universidad de Friburgo demuestra la lengua castellana nace del catalán. Un equipo de lingüistas e historiadores alemanes descubrieron en la Biblioteca Vaticana una serie de textos de mediados del siglo IX donde escribanos de la corte de Ramón Berenguer IV discutían la fuerte influencia que estaba ejerciendo el catalán sobre el castellano "las gents de la castella usen ja nosos vocablas" (la gente de castilla ya usa nuestras palabras), se puede leer en uno de estos textos. A mediados del siglo IX la influencia catalana sobre el resto de la península creció de forma muy notoria. La gran influencia económica y social que los catalanes ejercieron tuvo que dejar huella. "La preponderancia de la cultura catalana, y su mayor grado de desarrollo supuso en las zonas de contacto y superposición un fenómeno de asimilación de los rasgos culturales" declaraba Mark Vlamynck, historiador del Romanistische Abteilung. Este estudio se terminó en enero del 2003, está siendo muy poco publicitado por las grandes presiones políticas que genera. http://www..jura.uni-freiburg.de/institute/rgesch1/
   Això és molt vell i fals 14/03/2021 1:30 pm
   En bona hora véns amb frikades, xaval. https://www.verificat.cat/es/fact-check/la-universidad-de-friburgo-no-ha-publicado-ningun-estudio-que-indique-que-el-castellano-es-dialecto-del-catalan
  Bot 14/03/2021 9:41 am
  E^rc és deep state.
   Ets un deep gilipolles .... 14/03/2021 2:42 pm
   ... estimat @Bot
  Andreu Pujol 14/03/2021 8:24 am
  Noi, no comptes els nascuts al PPCC? A València son castellans? Junquerisme sanxista prou!!! Sou miserables castellans, ERCastella tanqueu la barraca, castellans
  fat boy 13/03/2021 10:48 pm
  Santa Llucia ha fet un miracle.
  Ramon 13/03/2021 10:05 pm
  Tant si aspirem a la independència, com si ho deixem en tornar a la defensa de la nació, la identitat, la llengua dins l'estat espanyol, i fins i tot si l'objectiu és simplement democràtic, és fonamental eradicar la mentalitat que duu a emprar l'estupidíssima expressió "trifachito". Estupidíssima... o quelcom pitjor. L'ús de l'expressió "trifachito" ens allunya de la independència, de la defensa nacional i de la democràcia per apropar-nos a un altre "tri". ERC és una calamitat nacional. I per Espanya, un tresor.
  Estrijol 13/03/2021 9:20 pm
  Ja em perdonaràs, però això és més vell que el cagar ajupit. Concretament, des que referint-se a CAT Felip V va deixar escrit haber-la "reducido a las leyes de CASTILLA" per "justo derecho de CONQUISTA". I també sabem perfectament que des de sempre a Ñ hi manen les elits extractives i funcionarials madilènyes. Les que ens volen seguir castellanitzant, expoliant i subjugant fins la nostra extinció com a poble. Així que aquí l'únic dubte és a veure què collons hi voleu negociar els d'ERC amb aquests FDLGP.
  Luisnomeacuerdo 13/03/2021 9:07 pm
  Quico a estas alturas de curso ya deberías saber que solo nay u a nación, España, el resto regiones con sus particularidades y costumbres, nada ,más, y eso de idioma del que presumis, res de res, dialecto de patio de colegio y vais bien despachado. Teneis que salir más de vuestro ombligo y enteraros de una vez que los lazinazis no sois el centro de la galaxia aunque para algunos os suponga una decepción de cojones.
   JordiP 14/03/2021 10:22 am
   ¡¡¡El castellano, dialecto del catalán!!! El estudio "Der Ursprung des Spanischen" del Romanistische Abteilung de la Universidad de Friburgo demuestra la lengua castellana nace del catalán. Un equipo de lingüistas e historiadores alemanes descubrieron en la Biblioteca Vaticana una serie de textos de mediados del siglo IX donde escribanos de la corte de Ramón Berenguer IV discutían la fuerte influencia que estaba ejerciendo el catalán sobre el castellano "las gents de la castella usen ja nosos vocablas" (la gente de castilla ya usa nuestras palabras), se puede leer en uno de estos textos. A mediados del siglo IX la influencia catalana sobre el resto de la península creció de forma muy notoria. La gran influencia económica y social que los catalanes ejercieron tuvo que dejar huella. "La preponderancia de la cultura catalana, y su mayor grado de desarrollo supuso en las zonas de contacto y superposición un fenómeno de asimilación de los rasgos culturales" declaraba Mark Vlamynck, historiador del Romanistische Abteilung. Este estudio se terminó en enero del 2003, está siendo muy poco publicitado por las grandes presiones políticas que genera. http://www..jura.uni-freiburg.de/institute/rgesch1/
   un talp 14/03/2021 9:45 am
   Deixa de presumir d'ignorància. Fas pena.
  Octubrista 13/03/2021 8:51 pm
  Bé, més val tard que mai que alguns acabin de descobrir que l'estat espanyol és un estat contra els catalans. Ara cal que actuïn en conseqüència i s'oblidin de la pretensió d'arreglar Espanya.

Nou comentari