L’escriptora i activista política Ana Blandiana (el seu nom real és Otilia Valeria Colman), directora del Memorial de les Víctimes del Comunisme i de la Resistència de Romania, té una sentència que diu “Quan la justícia deixa de ser una forma de memòria, només la memòria pot ser una forma de justícia”. Això és el que famílies de represaliats del franquisme, entitats i partits polítics han intentat fer des de l’anomenada Transició espanyola, trobar justícia i aconseguir des de l’Estat polítiques valentes de memòria. Potser dir-ne “valentes” no és prou adequat, potser ho és més “responsables”, que assumeixin responsabilitats estatals i s’adeqüin als criteris de veritat, justícia i reparació. 

La llei vigent de memòria es va quedar molt curta, i el temps ho ha demostrat, no complia els criteris esmentats, ni tampoc no els compleix el nou projecte de llei que es tramita al Congrés dels Diputats. Ni reparació ni justícia. Ni fosses obertes a càrrec de l’Estat, ni aplicació de les recomanacions i exigències dels grups de treball de l’ONU, ni justícia als tribunals espanyols (amb poques excepcions). Han hagut de ser les famílies, entitats i partits representants dels vençuts els que promoguin l’anomenada Querella argentina per trobar la justícia universal que els ha estat negada a Espanya des del 1939. 

La setmana passada la jutge María Servini va donar noves esperances als més de 400 querellants i als defensors del dret penal internacional de drets humans en dictar una interlocutòria de processament  de l’exministre de Relacions Sindicals i de Governació franquista Rodolfo Martín Villa per quatre assassinats el 1976 i el 1978, delictes de lesa humanitat. María Servini havia emès el 2014 una ordre internacional de recerca i captura contra Rodolfo Martín Villa per les massacres de Vitoria-Gasteiz del 1976 i de Pamplona 1978 i la resposta de l’Estat espanyol va ser negar-se a aplicar la justícia universal a Martín Villa i que el cap de l’Estat el condecorés el 2017 juntament amb la resta d’exparlamentaris de les Corts constituents del 1977. Set anys després, tot denunciant la falta de cooperació de la justícia espanyola per no permetre estendre el processament a d’altres assassinats, Servini falca una nova escletxa d’esperança. Que sigui des de l’Argentina que s’obren i s’obriran noves escletxes per a la reparació i la justícia hauria de fer avergonyir els demòcrates espanyols que tenen al seu abast fer fer justícia i honorar la memòria. 

Comentaris

  Ya tiene tela... Octubre 18, 2021 | 20:49
  Que Arentina (con una dictadura mucho mas dura y reciente con miles de asesinatos en los albores del siglo XX) procese (brindis al sol) a Martin Villa, y que un medio y una periodista de un pais extrajero (mentalmente claro) se hagna eco de las toas las noticias "internacionales" desantendielo lo "suyo". (que tiene tomate y mcho jajaja).
  Tomppa Octubre 19, 2021 | 08:51
  Són els vostres amics ... heu tractat PSOE com si no fossin igual de feixistes que els de VOX ... no es pas VOX qui impedeix que el català es una llengua oficial a UE etc. pero heu netejat imatge de feixistes durant anys per interessos propis ... no queixeu-vos ara perque sou 100% culpables del monstra que heu creat ... suposo que tampoc saps que es ICV/Podem que més ha deshumanitzat els catalans convertint els catalans com infrahumans que han de ser utopisticament perfectes i alhora, no tenen vergonya minima d'estar enamorats de la seva patria, Espanya que es tot menys "maca" ... pero ja ... els d'ERC heu tornat boixos amb els sous de 100.000e annuals ...
  Narcís Octubre 19, 2021 | 08:52
  Només Déu sap el munt de torturats, maltractats i assassinats que hagueren a aquest estat i . . . de persones bones, persones innocents, persones pacífiques ( només cal veure que feren l'1 O del 17 del s. XXI .. fins encara avui, ara i ací ! ) ! PD : com poden dormir tan amples ( i després se'n diuen cristians ! ) ?
  Micoloti Octubre 19, 2021 | 22:51
  La transición no fue perfecta ni mucho menos pero fue un pacto para dejar atrás los crímenes de un bando y del otro sin cuantificar quién fue el más asesino y ya sabemos quién fue... estoy totalmente a favor de la gente que busca sus familiares en trincheras, pero trincheras de los 2 lados... A mi mejor amiga, le colgaron su vis abuela en el portal de su casa con los pechos cortados y violada... Eran dueños de minas y seguramente en aquella época pues merecían ser castigados pero así no, lo del 1978 fue una reconciliación.... queremos juzgar la historia con ojos de hoy y es una gran equivocación, eso si, vende muchos periódicos especialmente en Cataluña
  Luisnomeacuerdo Octubre 19, 2021 | 23:39
  NOs pasamos lo que diga esta payasa Argentina por el arco del triunfo, que se dedique a investigar los temas de su país, léase madres de mayo, vuelos de la muerte, torturas en la esma, guerra de las Malvinas y así todo lo que avergüenza a ese país.

Nou comentari