Els joves beuen, sí

"La gran majoria dels que estan als botellots van allà a passar-s’ho bé, a relacionar-se, sense fer mal a ningú, sense destrossar res"

Si tingués divuit anys, sense cap mena de dubte jo seria una més dels milers de joves que s’ajunten cada cap de setmana per beure a carrers i places mentre escolten música. Més ganes en tindria encara si hagués perdut gairebé dos anys de la meva vida tancada a casa, sense relacions socials més enllà d’una pantalla. Els joves beuen, sí, i ho continuaran fent. De res serveixen els anàlisis de pseudo-experts mediàtics i amants de l’ordre que generalitzen i criminalitzen a tot el col·lectiu. La gran majoria dels que estan als botellots van allà a passar-s’ho bé, a relacionar-se, sense fer mal a ningú, sense destrossar res. Not all joves, caldria dir.

Les expressions de ràbia i protesta són molt més complexes del que semblen. No es tracta només d’un tema generacional ni de la COVID. És molt més profund, i no s’arregla amb més policia ni obrint l’oci nocturn. Recordem les prèvies als esclats d’aldarulls a les banlieues de Paris de fa uns anys. Allà, com aquí, els joves de l’extraradi metropolità malden per sobreviure amb un futur que no és per a ells. Allà, com aquí, aquestes violències tenen a veure amb sentir-se fora dels sistema, amb perdre el respecte per un mateix, pels altres, per la pròpia vida i per tot allò que els envolta.

És la ràbia contra el sistema que els exclou, que no els entén, que no els hi dona una oportunitat. En aquest barris, els joves i les seves famílies han de poder aspirar a una feina digna, amb papers, seguretat i un bon salari. En aquest barris hi ha d’haver escoles i instituts amb ràtios menors per garantir la qualitat de l’educació, com hi ha d’haver més educadors socials, més ben pagats i no només vocacionals. Aquest joves han de tenir garantit l’accés a psicòlegs i, sobretot, els ha d’envoltar una xarxa que els faci sentir que formen part d’una comunitat, que són algú.

L’estratègia del pal no funcionarà amb ells. Qui sembra misèria només pot recollir ràbia. Cal menys antiavalots i més policia comunitària, aquella que és propera al ciutadà, que se li apropa i li fa sentir que treballa per ell. Aquella que és un servei públic i no només un servei d’ordre. Gran part dels joves i, per què no dir-ho, de la població en general, odien a la policia. ACAB en general, es repeteix constantment. Més que protegir-nos, els hi tenim por, de que ens peguin. Com si els agents no fossin també els nostres veïns, com si els haguéssim deshumanitzat fins a tal que s’acaba per generalitzar pensant que són tots bèsties. I a l’inrevés, la policia també posa tothom al mateix sac. Els joves. La gent. La massa del botellot. Des de l’alteralitat. Des de la deshumanització, l’eterna llavor de l’odi mutu i recíproc, de la manca de respecte envers l’altre.

Als joves els hi hem donat la culpa de tot durant la pandèmia. Primer tots contagiaven la gent gran, que moria, després tots es saltaven el toc de queda, ara són els que no es volen vacunar, els veiem com els responsables dels nous contagis i també de les restriccions que ens imposen sense final. Tot, en algun moment, ha estat, i és encara, culpa seva. Cap col·lectiu ha estat protagonista de tantes hores de tertúlia com ells, i sense poder defensar-se per no tenir veu als mitjans. No sé com encara ens aguanten amb tanta criminalització indiscriminada. Algú els hi ha preguntat què necessiten, què els hi passa, per què tenen ràbia? Ningú ho ha fet. No cal, a les tertúlies ja ho sabem tot. El dit que assenyala la lluna i no veu, justament, que és la reacció natural i desesperada al sistema irrespirable que se’ls hi imposa.

Per mi, que els joves continuïn bevent, vacunant-se, això sí, i protestant festivament contra la manca de futur. Com van fer a Urquinaona. I és que, al final, és responsabilitat dels polítics, municipals i autonòmics, crear les condicions per una vida digna. Com és responsabilitat de tots nosaltres, veïns i veïnes, crear l’entorn per a que tothom es senti protegit, cuidat i a casa. Aquí, a la banlieue de Paris i arreu.

Comentaris

  gerard de sarrià 27/09/2021 10:29 pm
  I es droguen. Visca, visca, visca, Catalunya socialista...uah,uah,uah, Els reis del relativisme. El pais productor lider de drogues d'Europa i som molt bona gent. Aquesta gent es pensa que cal ser un suburbi tercermundista per ser alguna cosa. Quin nivell. Han calgut 40 anys d'autonomia per arribar-hi. Bravo.
  Viv 27/09/2021 10:48 pm
  La gran majoria dels que estan als botellots van allà a passar-s’ho bé, a relacionar-se, sense fer mal a ningú, sense destrossar res
  Vendetta 27/09/2021 10:49 pm
  Tontaina fins a dir prou, ke sapigeu ke es una operación de estat et omplen el pais de brossa y acaben posan el ejercit a patrullar pel carrer la última fornada de merda eran els vakillas toretes etc y la entrada del cavall a dojo recordeu ke els espanyols van montar el gal son capasos de tot y están en guerra am naltros desde fa mes de 300 anys
  ciutadà 28/09/2021 6:41 am
  Doncs si. Crec que els agents de ppolicia- la que sigui- son bésties. I els que no ho son encara s'hi tornen. Tan és grisos (he corregut unes quantes vegades davant aquestos), blaus, verd o Mossos. La policia està SEMPRE al servei del poder i en caontra del Poble.
  ciutadà 28/09/2021 6:41 am
  Doncs si. Crec que els agents de ppolicia- la que sigui- son bésties. I els que no ho son encara s'hi tornen. Tan és grisos (he corregut unes quantes vegades davant aquestos), blaus, verd o Mossos. La policia està SEMPRE al servei del poder i en caontra del Poble.
  Doctor Strangelove 28/09/2021 7:39 am
  Només teniu odi i rancúnia contra els que vivim bé. Voleu destruir la nostra manera de viure, i justifiquen coses com els botellots aquests. Doncs mira petarda, jo sempre vaig de festa a locals on el beure és car, perquè m,ho puc permetre i no vull veure tota aquesta terregada! Si no tenen calers, que es quedin a casa i estudiïn, potser així seran alguna cosa de profit en el futur! Doc.
   MBD 28/09/2021 9:58 am
   Muy bien dicho!
  jo 28/09/2021 8:21 am
  aquí el nostre amic el Dr. Strangelove, ens demostra una vegada més que apart de ser un fatxa es un prepotent! ja m'agradaria veure aquests locals a on les copes són tan cares... "dime de que presumes, y te diré de que careces.."
  K. Prats 28/09/2021 9:18 am
  Aquí la Mireia en la seva salsa. Se l'hi ha begut l'enteniment. No es poden dir tantes bestieses en tan poc espai de paper. Visca la merda, visca el bonisme. Com es pot fomentar tanta baixesa moral???? M'Agradaria veure com surten els seus fills. Serán una models d'estultícia agilipolladas tendent a infinita
   FRAN BCN 28/09/2021 2:38 pm
   La CUP és un dels cancers de Catalunya
  Narcís 28/09/2021 10:49 am
  Ras i curt : 1. Què compon ' botellot ' amb ' gamberrot ' ( brètol ) per haver de parlar ensems ? 2. Què nassos hi pinten els mots ' extraràdio ' o mateix ' banlieues ' amb res ? i 3. Tothom ha de ser a Barcelona capital ( o París idem ) .. siguin a pobles àdhuc mig buits! PD : i, sobretot, emigració si és necessària que no pas sent com som plens de naturals aturats o/ i sense mitjans! Nota : només demanar a l' autora ( i d' altres baliga-balaga ) que ja n'hi ha prou ' no es pot ésser al plat i a les tallades '! Anotació al marge : els joves, els joves, els joves . . . . . i després que vénen, els 'grans ' ? . . . ja cansa tant de qualificatiu ridícul .. són persones d' edat quina fos ! Incidència : practicar l' educació, el respecte i el bé no costa diners .. ja n' hi ha prou de victimisme barat .. contra qui ?
  Luisnomeacuerdo 28/09/2021 11:08 am
  Que repugblica más bonita se os está quedando a los fascistas independentistas.
  FRAN BCN 28/09/2021 2:35 pm
  O sigui que, et sembla bé que vagin d'alcohol fins les orelles emporrats fins ben amunt o bé, alguns amb oxit nitros..tela noia.....clar, ho fan per oblidar...jo també he sigut jove i no em calia emporrar-me ni anar.mamat. El jovent actual es buit i sense moral...
  2021 28/09/2021 4:09 pm
  Miri, que hi hagi jovent que només va a divertir-se ja m'ho crec. Ara bé, elevar a la categoria de drama el fet de no haver pogut sortir a beure durant un temps, és absurd. Cada generació ha patit reptes i escassament fa 40 anys, bona part de la població treballava des dels 14 anys perquè s'havia d'ajudar a casa. Poca gent podia fer estudis superiors. Això per no parlar de l repressió franquista. Per no parlar de la gent que va viure una o les dues guerres mundials. Quan jo era jove, també sortíem de festa...quan podiem. No recordo que ningú acabés amb un coma etílic mentre que ara són habituals. Haver estat tancat (amb plat a taula, un sostre, llibres, tele, xarxes socials a dojo) no veig que sigui excusa per no deixar dormir els ciutadans que s'aixequen a les 7 del matí per anar a treballar, la gent gran i els nadons. Ni és excusa per trencar vidres de bars i robar beguda. Ni per deixar la platja com una deixalleria. Passar una mala època no pot ser excusa per dir "que es fotin els altres" Moltes reivindicacions de drets i cap responsabilitat. Estic totalment d'acord en que cal un canvi de model econòmic i social perquè el joves tinguin un futur digne perquè l'actual està petant per tots costats, però justament aquests joves no sortien a reivindicar una revolució i més justícia. Baixi de la seva torre d'ideals immaculats i passegi per carrers i instituts i fixi's la mandra que els fa anar fins la paperera per llençar un paper. Es posen tant a la boca paraules grandiloqüents, com "justicia", "revolució" per a justificar qualsevol acte, que les han buidat de significat.0
  Fart 28/09/2021 4:21 pm
  A veure si he entès el raonament de la sra. Boya. Com que els joves tenen dret a mostrar la seva frustració bevent fins la matinada i cridant, posant música a tot volum etc, entenc que un pensionista que ha treballat tota la vida i que ara, amb una pensió que no dóna per viure bé i que necessita descans, té dret a tirar-los hi pel cap galledes d'aigua bullint o excrements de gos, per exemple. És això, no? Perquè jo també em sento frustrat, emprenyat i esgotat. S'ha obert la veda? Tothom pot descarregar la ràbia com li sembli?
   Montserrat Galí 28/09/2021 8:11 pm
   D´acord amb Fat. I contre el bonisme. No son les autoritats Mirei (es clar, si la CUP manes tot aniria millor ), es el sistema, que els hii va vendre la moto de que tindriem feina i viuriuen com reis. Mireu la publicitat ¡¡ Luxe, viatges, cotxes, una xicota cada dia....I es clar, es troben decebuts i per passar la decepció veuen i es droguen.
  Víctor, emprenyat. 28/09/2021 5:35 pm
  Molt bonic tot plegat. Només una petita però important advertència. Les teves paraules crec de debò que han estat escrites per una persona més curta que la cua d'un conill. Quan siguis gran d'edat t'adonaràs de quines ximpleries enviaves als mitjans de comunicació. Foc d'encenalls. I perdó per pensar diferent.
  La CUP era la reserva espiritual del procés 28/09/2021 7:32 pm
  Y ahora es la reserva espirituosa. Moraleja: si bebes, deja lo de escribir la columna para otro dia.
  La nova "ètica" 29/09/2021 1:08 am
  Res del que fan aquests grups els acosta ni mínimament a millorar el seu futur. No veig que s'organitzin per netejar boscos o espais naturals en perill, ni que reclamin terrenys per fer-hi hortes o demanin rehabilitar cases antigues de pobles de la Catalunya buida per reinventar un consum sostenible, o que pensin en nous models de producció sostenible i portin a terme iniciatives empresarials creatives i diferents. O si tot això els supera, tampoc se'ls veu organitzant-se en sindicats que facin propostes i mobilitzacions amb objectius clars. De fet, a les manifestacions sindicals la mitjana d'edat és força elevada. Tot això és massa feina per a molts d'ells, tu, que ho facin els grans. Ara bé, surt una convocatòria de festa i els mòbils treuen fum. En mitja hora estan organitzats. No parlo de tots els joves sinó dels habituals a aquestes festes. Pel que fa a la criminalització durant la pandèmia, vostè no té vergonya. Si hi ha un col.lectiu que ha estat clarament sacrificat han sigut els ancians. Quan les Uci's anaven plenes i s'havia d'escollir, sempre es prioritza la persona jove. Una de les frases que més mal m'han fet d'aquesta època que ens ha tocat viure és "no és tan greu, només es moren els vells" Tota aquesta comprensió que vostè sent cap a aquests col.lectius que desfoguen la frustració bevent, fent fressa tota la nit i deixant una riuada de merda darrera seu, si es tracta d'un comportament que pugui semblar remotament masclista, llavors s'acabaria en sec. Ja no serviria dir que "pobre noi, estava frustrat perquè fa temps que no lliga i , clar, el noi es jove i té les hormones descontrolades" Llavors vostè parlaria de falta de respecte i de la necessitat d'aturar els abusos. Porten vostès una empanada mental que els transforma en més papistes que el papa. Decideixen qui és "bo" i té dret a desfogar els seus instints i qui és "dolent" i ha de ser escarnit. No defenso la presó ni els cops de porra per a actes incívics. Defenso responsabilitat. Detencions i a qui enxampin, 15 dies de servei comunitari netejant la merda que hagin deixat darrera seu, ells i els col.legues que són com ells.
  Gironí. 29/09/2021 7:56 am
  Jo, de jove, em vaig emborratxar un parell o tres vegades; ho vaig passsar malament i me'n vaig avergonyir. Aleshores hom s'en avergonyia d'una cosa així. Ara és tot el contrari: els que s'entrompen encara s'en vanten.
  Ramon 29/09/2021 9:57 am
  L’esser humà ja ha donat de si tot el que podia donar.
  Treballador 29/09/2021 3:11 pm
  "No sé com ens aguanten"ve a dir l'articulista! Doncs mira, potser perquè tenen el plat a taula, mòbil, ordinador, moto, roba, tot el necessari i més i ho aconsegueixen sense fotre ni brot, tot pagat per pares que potser hauran de treballar fins els 70. Aquest jovent que tant "pateix", li passa pel cap, per exemple, defensar el dret a jubilar-se a un edat que no estiguis ja a les últimes? Au va! Si al final serà culpa dels que matinem per anar a la feina!
  Roman Lopez d'Arties 30/09/2021 9:15 am
  Alguns joves beuen, i alguns joves es droguen, i alguns joves roben i fan sang. La violencia propia dels cupaires es d'alguns joves de bona familia, com la maJoria de nens i nenes riques de la cup. Ets de bona familia, Senyora? A comptar euros a Aran, senyora meva
  ferran 30/09/2021 11:35 am
  La joventut imita el turisme de borratxera que durant tants anys hem patit a Lloret, Salou i tot el desgraciat litoral Català...Som un país on el nostre principal actiu econòmic són bars, locals d’oci i cases de putes des de la Junquera fins Salou. Un país que genera treballs porqueria per la nostra joventut...El més fotut de tot això, és que els astronòmics beneficis que genera la saturació turística i la nostra prostitució, se’n van via espoli a engreixar l’estat mentre nosaltres ens quedem amb la merda...La gent del Cup us quedeu massa curts amb la denuncia d’aquest criminal model econòmic que ens porta cap el desastre.
  Nés que fart 30/09/2021 1:43 pm
  La joventut imita el turisme de borratxera que durant tants anys hem patit a Lloret, Salou i tot el desgraciat litoral Català...Som un país on el nostre principal actiu econòmic són bars, locals d’oci i cases de putes des de la Junquera fins Salou. Un país que genera treballs porqueria per la nostra joventut...El més fotut de tot això, és que els astronòmics beneficis que genera la saturació turística i la nostra prostitució, se’n van via espoli a engreixar l’estat mentre nosaltres ens quedem amb la merda...La gent del Cup us quedeu massa curts amb la denuncia d’aquest criminal model econòmic que ens porta cap el desastre.

Nou comentari