Doncs ja està, ERC votarà a favor dels pressupostos a l’Ajuntament de Barcelona a canvi del suport dels Comuns als comptes de la Generalitat. Al final la negociació no anava de partides pressupostàries concretes, per determinades polítiques i projectes, sinó d’un intercanvi de cromos que deixa el país i el seu procés d’autodeterminació estancat, en mans de l’esquerra unionista pro-Règim, i el gir a l’esquerra dels comptes en un miratge que s’esvaeix.

S’ha deixat que PSC i Comuns tinguin via lliure per pressionar el Govern i en treguin rendiment polític. És trist constatar que la CUP perd capacitat d’incidència i de canviar el rumb de la legislatura. No s’ha volgut tensionar i arrossegar a la majoria independentista cap a l’esquerra i la ruptura, assumint contradiccions a canvi d’avenços estratègics. Es veien els gripaus que calia menjar-se, servits en safata pel Govern, i, en canvi, no s’ha sapigut plantejar un menú per a fer-los moure a ells, i que es mengessin els seus.

Però el trencament de la majoria independentista no és només culpa de la CUP. Esquerra i Junts han d’assumir també les conseqüències del seu immobilisme, del seu dilacionisme en la negociació, del seu partidisme i dels seus incompliments de l’acord d’investidura. Negociar punts que ja s’havien acordat amb la CUP per permetre que Pere Aragonés fos President ha estat una mala praxis d’un Govern que no té paraula, que no assumeix els compromisos i que creu que amb crear un estat d’opinió i difondre’l als mitjans i a les xarxes sense parar, n’hi ha prou. El Govern ha jugat a oblidar els punts ja acordats, donant per fet que la gent té memòria de peix i no és prou intel·ligent per veure els interessos que hi ha al darrere de cada retard, de cada inconcreció, de cada regateig a la baixa de cadascun dels punts de l’acord d’investidura. 

Diguem-ho ben clar: les demandes socials de la CUP eren bastant assumibles i de sentit comú per un projecte de país progressista. Si Esquerra i Junts no les han acceptat és perquè el país que volen no vira cap a l’esquerra, sinó que resta en el conservadurisme liberal de sempre. Habitatge, sanitat o canvi climàtic són temes cabdals de país pels que cal apostar més enllà de boniques declaracions que entren en contradicció amb les partides pressupostàries existents. Deu ser això, la política de les grans declaracions i compromisos que queden en res concret i quantificable.

Des del principi de la negociació sobre els pressupostos, la voluntat, les accions i les propostes de la CUP no han anat prou encaminades a tensionar el Govern de coalició d’Esquerra i Junts, ni en la vessant nacional ni tampoc en la social. S’hi ha anat a la defensiva, negociant aspectes que formaven part de l’acord de Govern i que no es complien i oblidant altres, més estratègics en clau social i de país, que les bases dels dos partits de Govern podrien haver acceptat, provocant així que les direccions d’aquests es moguessin. Un exemple en clau nacional: posar una data límit a la taula de diàleg és un consens entre les bases de tots tres partits que d’haver estat plantejat en clau estratègica des del principi de la negociació hauria fet avançar el país.

Això, lògicament, ha tingut conseqüències i ens hem trobat amb un acord de pressupostos que no només ha fet moure poc al Govern, sinó que li ha donat la centralitat als Comuns, posant en un cul de sac a la CUP i trencant la majoria independentista del 52% que va sortir de les urnes. La tesi segons la qual el Govern només buscaria l’acord amb la CUP, i no només amb Comuns i PSC, s’ha demostrat falsa. Allò que es deia i es repetia que era impensable, ara és. I és que l’entramat polític català es juga també a altres nivells, la prova és que el govern municipal d’Ada Colau veu garantits els seus pressupostos a Barcelona abans de les properes eleccions. 

Tota la meva admiració als Comuns, irrellevants al Parlament, però que han aconseguit pactar uns pressupostos, els de la recuperació post-pandèmia, alhora que han desactivat l’oposició d’Esquerra a la capital catalana, sotmesa ara a aquells que els hi van treure l’alcaldia. Tot això amb uns pressupostos que tiraran endavant projectes als que s’hi oposen, com el del Hard Rock al Camp de Tarragona, però que faran veure que no hi són en aquests comptes.

A l’independentisme popular, tots nosaltres, li queda estirar per la reconstrucció de la majoria del 52% des del carrer, des dels poders alternatius, des dels moviments socials de país, perquè ja s’ha vist que dins les institucions, no s’està a la l’alçada.

Comentaris

  Octubrista Novembre 22, 2021 | 21:21
  Pot ser que encara no us hàgiu adonat que ja fa temps que feu el joc a ERC i per tant al poder colonial espanyol ? Apa nens que us moqui la iaia
  Ona Novembre 22, 2021 | 22:21
  Caldria posar en ordre les prioritats, no val, si no, queixar-se.
  Narcís Novembre 23, 2021 | 08:50
  La CUP allò que ha de fer és : a) seguir sent espanyola/ espanyolista tot jugant a l' esquerranisme independentista ! b) procurar vingui tothom d' estranquis/ de sotamà ! c) omplir Catalunya de misèria/ de beneficència ! d) alentir/ retardar qualsevol possibilitat d' avenç/ progrés ! e) manejar els mots ' éssers humans ' com paperot que amagui complexes sinó enveges ! f) anar sempre contracorrent per fer-se veure àdhuc muntant un ciri ! f) afavorir l' explotació de la mà d'obra fins que rebentin ! g) semblar-s'hi més a emigrants d' aquell PSUC per empobrir Catalunya tot ' enfilar-se'n ' ! h) . . . . . . . . . . . PD : a excepció d'en David Fernández i no gaire més .. quan han fet veritable pinya o hi ha col·laborat d' allò més pro la llibertat nacional de Catalunya ?
  Narcís Novembre 23, 2021 | 10:00
  Ara que hi penso : també són en contra de saber, d' informà'ns-e d" on són ' qui furta .. qui atraca .. qui viola ..qui assassina .. qui viola domicilis .. tot plegat, si són catalans, espanyols o de quins altres països, si més no, de quina cultura provenen .. o no pas no sigui provoqui xenofòbia o/ i racisme o/ i no sé pas què d' altres baboiades , quan som a ca nostra i som adults així cap estúpid prejutjar què pensa o deixa de pensar qui fos ! PD : doncs res, continuem dient-ne " joves " .. dient-ne " menors d' edat " .. dient-ne . . . . . . . amb el senzill que és dir individu tal o d' ascendència qual ( ja n' hi ha prou d' oferir mala reputació dels catalans pel fet de passar els crims a Catalunya ! ) ! Nota : partits com aquests i d' altres semblants parlant de " llibertat " ..i són els primers en ' censurar ' informació fent-se'n amos i senyors del pensament ciutadà ! Anotació al marge: cansat, esgotat , de falsos, de farsants, que lliçons venen que per ells no en tenen .. sigui bon paradigma aquell ( gens ni mica ) ' maoista ' que acabà de president de nostra Generalitat ! Incidència : pobra Catalunya .. com de baliga-balaga hi ha i en l' endemig .. Catalunya, descatalanitzada en sa manera de ser, en sa manera de sentir, en sa manera d' estimar , en sa manera . . de viure !
  Donec Perficiam Novembre 23, 2021 | 11:17
  Totalment d'acord Mireia Boya. Esteu sols, nedant contra corrent. El riu que us arrossega porta aigües brutes, tòxiques i té molta força. És un lloc delicat el vostre. Haureu de seguir nedant, fins que la gent s'en adoni d'una vegada, del desproposit de politics i partits que tenim, de les mentides i enganys que sistemàticament fan amb nosaltres, de que ens tracten com imbècils però ja els va bé que fem el tonto al carrer fent manifestacions massives. No defalliu si us plau. Molta gent sap que sou els únics que no enganyeu.
  ton c. Novembre 23, 2021 | 12:38
  i vostés amb qui els intercanvien els cromos?, es pot saber. o és secret dels seus aquets al menys ho fan a cara descoberta, amb molta barra, aixó si, peró vostés, que ......
  Joan de l'Ós Novembre 23, 2021 | 13:41
  Totalment d'acord amb M. Boya i encara diria més, l'operació ha estat especialment dissenyada per ERC amb la col·laboració dels sectors autonomistes i més conservadors de Junts. Ha consistit en la comèdia tan ben servida pel ram periodístic de clamar falsament i desorbitadament la voluntat de pacte amb la CUP, mentre que es feia l'impossible per a fer-ho efectiu. Gran èxits ben orquestrat. La intenció ha estat fer-los fora del panorama en desqualificar políticament la formació per obstruccionista i radical. A canvi s'ha elevat a la categoria de sensats i flexibles els Comuns. D'aquesta manera es trencava el consens independentista per anar derivant cap el confort regional i "bussiness friendly" que ha de tornar el país a l'obediència monàrquica i espanyola, que ens ofereix amb els braços oberts el PSOE i els seu aliat "d'esquerres". La CUP hi ha caigut de quatre potes i els seus detractors dels reaccionaris espanyolistes als catalanistes porucs i servils més contents que mai!
  Ja Novembre 23, 2021 | 14:45
  Un cop els Nostres Traïdors s'han entregat a l'enemic, i els Jordis i els partis intenten desactivar les movilitzacións, cal fer tabula rasa amb tots ells i recolzar el Consell de la Repúbluca Catalana a l'exili. La resta és traició de menjallenties.
  Cup, virgenes de Maria Novembre 23, 2021 | 19:37
  La cup es el cuc de terra dels espanyols. Sort en tenen España de las señoritas cridaires de la Cup, educades a col.legi de monges, oi señorita?
  Luisnomeacuerdo Novembre 23, 2021 | 21:41
  Esta fantoche también sería un buen partido para el José costa, todo quedaría entre fascistas independentistas horrorosos.
   Marranos y sotanas de epaña Novembre 24, 2021 | 08:14
   Vuelve al burdel, omella.cope
   sois todos el mismo. Novembre 25, 2021 | 10:57
   "Luisnomeacuerdo", "Gonzalo", "doctor amor extraño", los tornasolados españolistas os váis reproduciendo en este foro, será que sois todos el mismo.

Nou comentari