Iceta, les crispetes i la pel·lícula ‘indepe’

"Hi ha un factor que tant Iceta, com Espanya com, de vegades, els partits independentistes obliden: aquest procés el va començar la gent"

Costa d’imaginar-se Miquel Iceta de mal humor o abatut. Deu tenir mals moments, com tothom, però domina tan bé el seu personatge que mai deixa que ni s’intueixin. Però divendres, el dia que el va entrevistar El Món, estava especialment eufòric. Ho explicava obertament: “Estem com de festa”. El dia abans el PSOE havia aconseguit aprovar els pressupostos amb una àmplia majoria, amb els vots d’ERC, el PDECat i Bildu, entre d’altres. Era molt evident que per a ell eren els vots més preuats dels 187 que havien donat aquesta victòria a Pedro Sánchez. Es va recrear especialment en el que implica haver arrossegat els independentistes bascos fins a aquest punt. De fet, fins i tot es va permetre fer broma sobre els esforços que ha hagut de fer Otegi per justificar aquest vot amb els seus. Tot plegat li sembla una gran “victòria”. I no li fan ni fred ni calor les crítiques sorgides a la mateixa òrbita del PSOE –Felipe González, Alfonso Guerra, els barons…: només li importa el resultat. Ja poden anar dient.

I aquest home, que té un objectiu clar, com Espanya, fa dies que s’ha assegut amb un bol de crispetes enorme i una Coca-cola light gegant a veure com els partits independentistes s’esbatussen. Per això li agrada subratllar que la majoria de diputats independentistes al Congrés –els d’ERC i els del PDECat– han votat a favor dels pressupostos –cosa que potser indica que en aquests pressupostos era més important la unitat estratègica que els comptes en si. També suca pa en les baralles constants entre ERC i JxCat al Govern, però vaticina que “si sumen tornaran a governar junts”. El cas és que Iceta, com Espanya, té prou paciència per esperar que l’independentisme s’autofrustri, amb la inestimable ajuda de l’Estat sempre que calgui, no cal dir-ho.

Només hi ha un factor que tant ell, com Espanya com, de vegades, els partits independentistes obliden: aquest procés el va començar la gent, gent que feia dècades que s’aguantava l’independentisme a sobre, en la majoria de casos sense ni tan sols ser-ne conscient. Gent que havia crescut durant les últimes dècades del franquisme però encara amb la por heretada de la postguerra. Ara no es poden tornar a empassar aquesta reivindicació, la viuen com una exigència democràtica difícil de discutir al segle XXI. I si els partits independentistes continuen sense trobar un camí –no cal que sigui ràpid, ha de ser creïble– i segueixen hipertrofiant les seves diferències fins a fer-les sagnants com aquest cap de setmana –tots, des dels més grans fins als més petits–, aquesta gent buscarà altres partits. 

Comentaris

  Joan Triadó 06/12/2020 9:27 pm
  Bé. Bon article, segons el meu parer
  Modest 06/12/2020 10:01 pm
  Front nacional de Catalunya. Jo els votaré. Necessitem un país nou sense hippies i lliris a la ma. Un país fort. Amb un exercit fort. Amb institucions fortes i amb unes lleis antiinmigració potents. Sembla que només es pugui ser independentista si ets d’esquerres. La dreta i te molt a dir
  Espectador 06/12/2020 10:30 pm
  Segur que la gent cercará altres partits ? Han tingut 300 anys per cercar-los i encara no ho han fet !!
  Ramon 06/12/2020 11:35 pm
  Està tan cantat l'èxit de Junts per Catalunya, que alguna en faran. Em veig a venir que el tripartit s'escudarà en l'epidèmia per no votar. Quan ja vegin que aquest cop no els servirà de res tornar a fer coincidir "casualment" la campanya amb citacions judicials a la família Pujol i amb l'enèsim estirament del dit "Cas Palau", ens donaran índexs alts d'encomanament que aconsellen deixar-ho per més endavant.
  BondiaCatalunya 06/12/2020 11:38 pm
  No en tingueu cap dubte
  Asr 06/12/2020 11:59 pm
  PSC,PSOE, heu sigut i sou la peca necessària , amb els nouvinguts de podem, perquè tot segueixi igual , en el fons crec que sempre ho heu sabut i que ja us va bé, quina profunda decepció.Salut i república ja .
  Miquel 07/12/2020 7:12 am
  Crítiques als adversaris, posar-los a presó,.. així és la política. Enlloc de voler guanyar per mèrits propis, atacant adversaris..
  Doctor Strangelove 07/12/2020 8:23 am
  Per sort en democràcia el populisme, és a dir la gent, no mana. Hi ha d'haver estructures que ens permetin ser lliures i preservin la nostra individualitat contra tots aquest populisme barat. Per entendre'ns la gent el que ha de fer és treballar i fruir del seu lleure, ja sé que hi ha molt amargat, però no els hi hem de fer cas i fer la nostra. Penseu-hi, la gent feliç estem per passar-nos-ho bé, no pas per comprar el que et puguin vendre quatre corrupgents. Doc.
  enricsvh 07/12/2020 9:07 am
  Vista l'actuació dels partits"independentistes", el millor que podem fer la gent, és començar a pensar en abstenir-nos de votar i deixar de colaborar en un sistema de democràcia, a on "Todó està atado y bien atado".
  Ramon 07/12/2020 10:29 am
  Quan el tripartit ja vegi irremeiablement perdudes les ekeccions, les farà desconvocar "per la pandèmia".
  Fabencio 07/12/2020 10:59 am
  Todos sabemos que JxC, una vez ha roto con el PDCAT, es el único partido que pone la independencia como objetivo primordial. Lo veremos el 14F.
  Gonzalo 07/12/2020 4:00 pm
  Excelente resumen del "prusés"..... La película indepe. Menuda peliculita de antena3, sábado a media tarde, que os habéis montado, banda laZis.
  Ramon 07/12/2020 5:41 pm
  Junts per Catalunya no és glòria. Però sí que és glòria comparativa. I ja no diguem si la comparació és amb ERC (Sigles Usurpades).
  Ricard 07/12/2020 6:16 pm
  Senyora articulista, Iceta menja crispetes i Coca-Cola des de que va néixer. L'Armada castellana li farà costat sempre que calgui per mantenir els catalans esclavitzats. La batussa que diu Vostè és una anècdota comparada amb l'agressió dels fanàtics castellanistes, de la mateixa corda d'Iceta.
  Narcís ( com pot anar a dormir tan ample sabent d' empresonats, exiliats, desposseïts i milers de reprimits i ..com aquell qui res?) 07/12/2020 7:04 pm
  Ras i curt : 1. Què ha fet per Catalunya, què ha fet pels catalans, al llarg de sa vida política ( ?! ) aquest tipus sinó mateix PSC i, no diguem, el PSOE, en particular, aquests darrers deu anys ? 2. Algú em sabria dir tan sols una sola cosa en benefici, en profit, que ja no dic, en justícia, envers aquesta terra, envers llurs ciutadans, més, envers llurs paisans ? PD : i, atès que són diners públics per representà'ns-e .. com de diners ha atresorat aquest temps ?
  Miquel 07/12/2020 7:27 pm
  La independència ho vol el poble, i contra el poble no es pot amagar, tant com volen amagar-ho.. Ja arribarà. Ara que em diguin que un és més independentista que l'altre entre JxC ERC CUP no es cert, tots poden presentar la proposta al Parlament d'aixecar la suspensió de la DUI, i cap ho fa, suposo estan acollonits. Un partit podria presentar la proposta d'aixecar la suspensió de la DUI i votar-ho al Parlament, i sabríem qui a favor i qui en contra.
  Ramon 07/12/2020 7:28 pm
  El motto central d'ERC per sumar amb el sucursalisme espanyol que ha set des de fa 40 anys la personificació política de l'enemic i no amb el primer partit dels catalans era que aquest no estava per la independència. I ara el motto per fer exactament el mateix és que sí que hi està.
  Miquel 08/12/2020 11:27 am
  La política de molts polítics, buscar un càrrec sou dietes.. sigui el partit que sigui, i lo demés són tonteries.

Nou comentari