El president del govern espanyol va anunciar l’indult als presos polítics independentistes amb un acte al Liceu durant el qual va apel·lar a “l’esperit constitucional de concòrdia”. Amb un hàbil moviment comunicatiu, Pedro Sánchez s’esforçava per vendre la maniobra com un gest magnànim, una gràcia discrecional concedida per poder tornar a començar de zero en harmonia i bon ambient. Com els emperadors romans de les pel·lícules, aquells que feien un senyal amb el dit polze per salvar la vida del pobre desgraciat que s’ho mirava des de l’arena, Sánchez exhalava la suficiència de qui exerceix la clemència com una prerrogativa del poder.

Aquella mateixa tarda, però, a Estrasburg se celebrava una votació del Consell d’Europa que feia bona aquella frase cèlebre de Gabriel Rufian que diu: “el PSOE no fa, se l’obliga a fer”. Amb 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions s’hi aprovava un informe en el qual es demana la llibertat dels presos polítics, l’actualització i la restricció del delicte de sedició, la retirada de les euroordres contra els exiliats i “evitar sancions desproporcionades en transgressions no violentes”. Al mateix temps, la premsa internacional de més prestigi s’ha col·locat al costat dels indults, com és el cas del Financial Times que ha expressat que la dura sentència contra els presos polítics catalans no va servir per aportar cap solució al conflicte, ans al contrari.

Però no és que al PSOE només se l’obligui a moure’s des de l’esfera internacional: els socialistes també són conscients del fet que la seva majoria parlamentària ara mateix depèn, sobretot des de l’esfondrament de Ciutadans, de la mà estesa dels principals partits independentistes i autodeterministes peninsulars. Els bons resultats electorals han donat a aquestes formacions una capacitat de pressió que pot condicionar els pressupostos i l’estabilitat del mateix govern. Amb ERC al capdavant, que fins ara ha tingut el seu principal líder empresonat per aquesta sentència que Europa considera tirànica, hi ha tot un mosaic de sigles que passen per Bildu, el BNG, el PNB o Compromís que són sensibles a la situació dels presos polítics catalans. Tinguem clar que si l’independentisme català no hagués persistit en la seva tossuderia electoral, segurament avui dia la sort dels líders empresonats seria una altra: recordem que no fa pas gaire la preferència de Sánchez era la de buscar el suport d’Albert Rivera i Inés Arrimadas, amb els quals va arribar a signar un acord de govern infructuós.

Fins i tot la mateixa argumentació del govern espanyol per justificar l’indult a Oriol Junqueras es fa recordant el suport electoral que ha continuat obtenint tot i l’intent de criminalitzar-lo: s’hi parla del “seu pes indiscutible en el l’esdevenir de la relació entre Espanya i Catalunya” i se’l considera “una persona clau per restaurar la convivència”. La contradicció de mantenir entre reixes el líder més ben valorat enquesta rere enquesta i, alhora, el president del partit que ha guanyat les municipals i les generals a Catalunya i que ha assolit la presidència de la Generalitat, ja era insostenible des de qualsevol punt de vista racional.

Però com que el PSOE no ha fet, sinó que se l’ha obligat a fer, ha indultat amb poca esma i arrossegant els peus. Malgrat la bona notícia de l’alliberament dels presos, continuaran pesant sobre ells les inhabilitacions que els aparten de les institucions on els voldrien la majora dels electors catalans. Com que no es reconeix la injustícia, sinó que es pinta tot com un acte de generositat desinteressada, tampoc es repararà el perjudici comès contra ells i les seves famílies. I, mentrestant, el problema de fons continuarà igual de viu, sense resoldre’s: el de l’exercici de drets i llibertats a Catalunya, especialment el del dret a l’autodeterminació. Caldrà persistir en cercar formules i sumar suports per obligar-los a moure fitxa, encara que sigui de mala gana. Ja hem vist que només s’espavilen quan esdevé inevitable.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Res obliga a admetre l'indult a juny 24, 2021 | 20:09
  Res obliga a admetre l'indult juny 24, 2021 | 20:09
  Si els indultats no estan d'acord amb els indults els poden impugnar; ningú més apropiat qu'ells que ni tan sols els han demanat. El fet de no impugnar els indults i deixar que les resolucions adquireixin fermesa implica el reconeixement dels delictes pels que van ser condemnats i que no són presos polítics sinó presos comuns. Així mateix, accepten el perdó de Felip VI, de manera que es reconeixen com a súbdits del Rei d'Espanya. Tota la resta és teatret de guinyol, aquest article inclòs.
  96
  Icona de dislike al comentari de: Res obliga a admetre l'indult a juny 24, 2021 | 20:09 66
  Respon
  • Icona del comentari de: Res obliga a ser tan llepa a juny 24, 2021 | 22:21
   Res obliga a ser tan llepa juny 24, 2021 | 22:21
   Apunto 0.2 € al teu compte com a premi per la llepada de cul al poder imperial. Segueix així i algun dia t'ascendirem a llepaire de 5ª
   46
   Icona de dislike al comentari de: Res obliga a ser tan llepa a juny 24, 2021 | 22:21 50
   Respon
   • Icona del comentari de: Per llepada, l'article de Junqueras a juny 25, 2021 | 09:12
    Per llepada, l'article de Junqueras juny 25, 2021 | 09:12
    No hi veig cap llepada de res. Explica les implicacions d'acceptar un indult, que és acceptar la culpabilitat. És que és evident.
    • Icona del comentari de: FUERA LA OLIGOCRACIA a juny 26, 2021 | 17:29
     FUERA LA OLIGOCRACIA juny 26, 2021 | 17:29
     No es presionar al PSOE. Es que SANCHES y compañia haran lo que sea para estar y mantenerse en el PODER. ERC sabe que si sus votos el PSOE no saca los presupuestos.
     • Icona del comentari de: Fer les Paus Oficials a juny 26, 2021 | 23:42
      Fer les Paus Oficials juny 26, 2021 | 23:42
      Ei, amb perdó. No teniu vergonya. És el que diria Xirinacs
  • Icona del comentari de: Narcís a juny 25, 2021 | 10:01
   Narcís juny 25, 2021 | 10:01
   Deixa de dir mamarratxades/ baboiades/ estupiditats .. presos comuns? sí .. són lladres, furtadors, de fraus. atracadors, violadors, maltractadors, assassins ; provocadors de frecs, baralles, batalles, guerres,violadors de domicili, narcotraficants, brètols; abusadors, tirans, prevaricadors, terroristes . . . Tu ets o una criatura o un mantingut dels cèntims espoliats als catalans sinó un desagraït fora mida a nostra gent, a nostra nació, a nostra Catalunya ! PD : la dignitat només pot perdre's davant persona digna que no pas davant uns no ningú o miserables gens ni mica rectes, morals, ètics, tot plegat, malvats de baixa estofa ! Nota : són polítics representants de milions de persones que els votaren per a aconseguir pacíficament, legítima i democràtica la llibertat d' aquest botxí d' estat ! Anotació al marge : políticament parlant ' cadascú a ca seva i Déu a la de tothom ' així que aire, que vol dir vent !
   • Icona del comentari de: Calma i mot a mot a juny 25, 2021 | 10:14
    Calma i mot a mot juny 25, 2021 | 10:14
    Narcís, en lloc d'esverar-te tant et recomano tornar a millorar les teves competències lectores. Jo no veig que l'opinador en cap moment hagi afirmat que són presos comuns. El que diu, i té raó, és que l'acceptació dels indults comporta aquestes implicacions i acceptacions tàcites per part dels indultats. D'altra banda, està molt bé tot això de "a nostra gent, a nostra nació, a nostra Catalunya", però si vols veure qui ha renegat de la nació i de la llengua, et recomano que repassis alguns discursos de Junqueras, Rufián, Tardà i, no cal dir, el llibre de Treserras i Marín, i veuràs com enfonsen tota legitimat a aquest teu "nostra".
    • Icona del comentari de: Narcís a juny 25, 2021 | 17:48
     Narcís juny 25, 2021 | 17:48
     Ras i curt : 1. què compon ser o no ser comú per a rebre o no rebre indult ? i 2. què compon milionari sense fotre brot signi o no signi allò que vulgui per dir nostra pàtria ser súbdita ? PD : parlem clar i català .. diguem ser nació catalana o PPCC subjecta, subordinada, subjugada a poder d'allò més barat entrat a mata-degolla ( amb ajut de França o exèrcit més fort de l' época !) ! Nota : què més han de fer contra la història, la llengua/ idioma/ llenguatge, cultura, economia, usos i costums . . . de ca nostra perquè te n' adonis del mal que se'ns vol ? Anotació al marge : s'ha de ser dimoni per voler empresonar i sostreure tots els béns de persones simples representants de milions de catalans ( Déu ha d' existir .. si aquests botxins no ho paguen ací .. en algun lloc hauran de pagar-ho .. no els hi pot sortir de franc i morir-s'hi tan amples ! ) !
 2. Icona del comentari de: Pep Anton a juny 24, 2021 | 20:36
  Pep Anton juny 24, 2021 | 20:36
  Senyor Andreu, Com és que sempre, sempre, trobeu la manera de menystenir a JuntsxCat i sobrevalorar ERC ?: "Amb ERC al capdavant (...) hi ha tot un mosaic de sigles que passen per Bildu, el BNG, el PNB o Compromís que són sensibles a la situació dels presos polítics catalans". Ai caram, i els 8 de JuntsxCat i els 2 de la CUP ???? Es clar: " (...) mantenir entre reixes el líder més ben valorat enquesta rere enquesta (...)", en Junqueras, naturalment, que surt dis si, dia també als mitjans de comunicació i se li fan entrevistes; tot per acabar dient que cal renunciar a la via unilateral. Mentrestant, el president legítim, Carles Puigdemont, decantat pels mateixos mitjans (per això les enquestes no el valoren prou) és l'únic que manté una l'embat contra l'estat amb victòries a Europa dia rere dia. Oi senyor Anredu ?
 3. Icona del comentari de: Ricard a juny 24, 2021 | 20:54
  Ricard juny 24, 2021 | 20:54
  Massa consideracions polítiques tenint en compte l'única tossuderia triomfant: la criminal i secular xenofòbia dels castellans.
  32
  Icona de dislike al comentari de: Ricard a juny 24, 2021 | 20:54 38
  Respon
 4. Icona del comentari de: Narcís a juny 24, 2021 | 21:12
  Narcís juny 24, 2021 | 21:12
  Per un cop que semblava ben escrit .. em cago l' olla foradada !, ja ho ha hagut d' espatllar, ço és, a què ve aquest joc com qui no vol la cosa de barrejar aquestes dues frases : pel que fa a l' Hble. Sr. Oriol Junqueras : ' el suport electoral que ha continuat obtenint ' i ' el que ha guanyat les municipals i les generals a Catalunya ' . . . . quan són les municipals aïllades del 19 que no pas per municipis en les generals del 21 ( que foren de JxC 562 i d' ERC 251 ) ! PD : a veure si fem servir llenguatge de nostres botxins tot deixant caure ' percepcions ' que no venen a tomb, tot plegat, fora de lloc, que no treuen cap a res, com no sigui voler mostrar no sé què a qui sinó ensabonar algú ( sense comentaris ! ) !
 5. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juny 24, 2021 | 21:15
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juny 24, 2021 | 21:15
  En la decisió final d'aquest mig indult dels presos polítics han influït molts factors, la internacionalització de la lluita des de l’exili, combinada amb la resistència dels catalans de l’interior i el descrèdit de l’estat espanyol han estat decisius en el posicionament del Consell d’Europa i altres organismes internacionals. Això afegit a la dependència de les almoines d’Europa per retardar tot el possible la fallida econòmica d’Espanya, havia reduït molt el marge de maniobra del PPSOEMOCS
  44
  Icona de dislike al comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juny 24, 2021 | 21:15 49
  Respon
 6. Icona del comentari de: Ramon a juny 24, 2021 | 22:19
  Ramon juny 24, 2021 | 22:19
  Sí, aquesta intervenció del Rufián va estar bé. Tot i que hauria set preferible major contundència. No insinuar sinó directament afirmar, que els sociates s'hi han vists obligats perquè sabien l'hòstia europea que en cosa d'hores li clavarien a Espanya. Aquesta, Rufián, bé. Llàstima que l'esguerressis amb la xorrada de si al Casado li van regalar un màster, com si al Xanxes no li haguessin regalat el doctorat! I sobretot, sobretot, sobretot, que grotesc i que mariatxi de les esquerres espanyoles recórrer a una mandanga així just el mateix dia que havia sortit a la llum que la vicepresidenta pudent se n'havia apuntat TRES de falsos al currículum. No un, no. TRES. La nova quefa dls vostres amics, no un, no. TRES.
  • Icona del comentari de: Ramon a juny 24, 2021 | 23:09
   Ramon juny 24, 2021 | 23:09
   Jo no sé si fem bé entrant gaire en aquests tiqui-taques amb espanyols per mandangues tipus que si el màster del Casado és dubtós, si la Cifuentes va intentar birlar un cosmètic, si l'Echenique pagava en subsaharià a llur assistenta o si no sé quin altre capo pudent sucava de la universitat sense ni posar-hi els peus. Segurament em semblaria bé si en féssim de tot plegat un capmàs de befa i escarni general a Espanya. Però muntar cristos i repetir com lloros carraques d'aquestes quan atenyen al PP alhora que s'ignoren, es tapen quan atenyen a sociates i pudents, això és senzillament idiota si de debò tenim algun interès nacional català.
 7. Icona del comentari de: ernst a juny 25, 2021 | 00:27
  ernst juny 25, 2021 | 00:27
  Perquè no poseu que aquest opinador es conseller D'ERC en un poble?
  • Icona del comentari de: Ramon a juny 25, 2021 | 01:18
   Ramon juny 25, 2021 | 01:18
   Doncs perquè amb els del tripartit aquestes coses no es fan. Aquestes coses només es fan amb els adversaris del tripartit. Com per exemple va fer-ho el quinqui en cap de Nicaragua amb Pilar Rahola a 59 Segons.
 8. Icona del comentari de: kodi a juny 25, 2021 | 02:15
  kodi juny 25, 2021 | 02:15
  Home!, això d'hàbil comunicador... doncs que com q no, no creus Andreu?
 9. Icona del comentari de: Ramon a juny 25, 2021 | 11:54
  Ramon juny 25, 2021 | 11:54
  Dies enrere em demanaven que per què nosaltres, els netament independentistes, els nacionalistes catalans, els catalanistes, com n'hi vulgueu dir, no fem com ells. Per què no fem els assenyalaments que fan ells per identificar, connotar, estigmatizar i així neutralitzar en alguna mesura el tertulià, l'opinador, l'articulista, l'"expert" sicari del tripartit perquè quedi clar de part de qui xerra. Ma resposta fou que no acabaríem mai i llur contraatac seria dir-nos paranoics -per veure enemics a tot arreu- i totalitaris -per estar contra el discrepant-. Això ho fan ells. Assenyalar l'única veu contrària si és que n'hi ha alguna. Fins connotar-la, marcar-la, estigmatizar-la, neutralitzar-la i que llavors fins i tot els serveixi de pim-pam-pum. Això ho porta fent des de sempre el PSC, i qui diu PSC diu també llurs companys de viatge fixos o eventuals. Heus ací la "impunitat" de Sergi Sol a la que es referia dies enrere la nostra compatriota PC.
  • Icona del comentari de: Molta xerrameca @Ramon .... a juny 25, 2021 | 23:39
   Molta xerrameca @Ramon .... juny 25, 2021 | 23:39
   .... però ARRAN et desmenteix a fons. Cadascú amb el seu inframón. https://twitter.com/ArranStCugat/status/1402646034128551936
   • Icona del comentari de: Ramon a juny 26, 2021 | 11:44
    Ramon juny 26, 2021 | 11:44
    Aquesta performance no em desmenteix res del que he dit. Ni tan sols hi té relació. Ni per l'objecte, ni pel subjecte.
    • Icona del comentari de: No insisteixis @Ramon a juny 26, 2021 | 12:40
     No insisteixis @Ramon juny 26, 2021 | 12:40
     Aquesta performance t'ho desmenteix TOT. Ja saps que només un contraexemple et desmunta tota una teoria. I si no ho sabies, ja ho saps.
  • Icona del comentari de: Cobrant del BOE a juny 26, 2021 | 21:39
   Cobrant del BOE juny 26, 2021 | 21:39
   Cal assenyalar als Nostres Traïdors. Cal que tinguin por de cobrar, d'esta a sou d'els botiflers i del estado.
 10. Icona del comentari de: Cavaller pallares a juny 25, 2021 | 14:43
  Cavaller pallares juny 25, 2021 | 14:43
  A aquesta afirmació de que "si l’independentisme català no hagués persistit en la seva tossuderia electoral, segurament avui dia la sort dels líders empresonats seria una altra", li faltaria afegir que sense el exiliats el pes del presos hauria estat molt reduït. Aquí l'estratègia que ha donat fruits, agradi o no, avui per avui, ha estat la de l'exili. Pensar que el pactisme d'en Junqueras ha estat la clau pels indult es d'una innocència terrible, llevat que hi hagi al pacte sobre alguna cosa que no puguem sàpiguer, i no així crec jo. La pressió d'en Puigdemont i la resta exiliats, juntament amb tenir veu a la UE ha està la clau de volta, i ho seguirà sent.
 11. Icona del comentari de: No teniu res de què presumir, ni valeu res a juny 26, 2021 | 10:09
  No teniu res de què presumir, ni valeu res juny 26, 2021 | 10:09
  Home, tenint en compte el molt que ERC ha suplicat l'indult, amb pactes secrets i cartes de renúncia, potser que sí, que heu de donar gràcies. Com mínim, ja que sou traïdors, sigueu agraïts. I mira, ja pots intentar associar el nom del Rufián al pronunciament del Consell d'Europa, però el cert és que el garrulo no hi ha tingut res a veure, ans al contrari. És l'exili qui va forçant el descrèdit i la creixent denúncia internacional. Però clar, aquí tampoc agraireu res, perquè és la vostra naturalesa no reconèixer mai la vàlua i esforç dels que lluiten i no es rendeixen com heu fet vosaltres.
 12. Icona del comentari de: Ramon a juny 26, 2021 | 12:03
  Ramon juny 26, 2021 | 12:03
  A sota demanen que per què no es diu o no se sap que aquest articulista té càrrec d'ERC. Jo ja n'he apuntat les raons, però això no ve d'ara, eh? Això ha passat SEMPRE. Això d'identificar per marcar, connotar, estigmatizar i neutralitzar l'adversari, llegeixi's el nacionalista català, el netament independentista, el catalanista o com n'hi vulguem dir, els sociates amb llurs palanganers fixos o ocasionals porten fent-ho des de la nit dels temps. Per dues raons: perquè poden i perquè volen. Hi poden, per espanyolistes. I ho volen, per antidemòcrates. Enemics de la nació catalana. I enemics de la democràcia. Vet aquí perquè ells sí que ho fan amb l'eventual veu que els destorba.
 13. Icona del comentari de: Ramon a juny 26, 2021 | 12:22
  Ramon juny 26, 2021 | 12:22
  Un exemple entre mil. Pilar Rahola als programes del Cuní. La persona connotada, la marcada, la contradita i la que duia la llufa penjada perquè se'ns sabés la corda era.... ella!!!
 14. Icona del comentari de: Som el 90% del 155% del 10% de res a juny 27, 2021 | 11:53
  Som el 90% del 155% del 10% de res juny 27, 2021 | 11:53
  Possats a dir vejenades, aqui deixo la meva. Bon diumenge.
 15. Icona del comentari de: Els Sànchez i els traïdors. a juny 27, 2021 | 12:27
  Els Sànchez i els traïdors. juny 27, 2021 | 12:27
  Gràcies per res, Junqueras, Aragonès i als Sànchez. Per que araja no son els Jordis. Ara tenim als Sànchez, un traïdor i un franquista. Treballant amb els BotiflERCs.

Nou comentari

Comparteix