Un cop s’ha aconseguit muntar la ditxosa taula del diàleg, del retrobament o de la negociació, digueu-ne com vulgueu, l’important és que s’asseguin a parlar, a enraonar. I que després es passin als fets concrets. Ara espero que no es quedin només amb els gestos i les bones intencions. I que no es deixin influir per les pressions externes i que la taula es blindi de veritat contra les decisions judicials que s’aniran succeïnt, la més immediata sobre si és referma la sentència d’inhabilitació del president Torra per desobediència en l’afer de la pancarta i els llaços grocs. Sí que és veritat que els precedents de diàleg entre governs no eren gens engrescadors i després de sentir l’altre dia els expresidents espanyols, Felipe González i José Maria Aznar, afirmant que ells tampoc no ho haurien fet, això d’asseure’s a parlar a la mateixa taula amb algú que hi tens un problema, s’ha de valorar que el tan anhelat sit and talk finalment hagi començat.

Davant d’aquesta actitud hem d’apel·lar a una voluntat que ja és molt present en l’esperit català,- tossut, ferm i obstinat- que la porta implícita i que és el fet d’enraonar. Aquest verb crec que el tenim incrustat en el nostre adn. Forma part de la nostra manera de ser. Enraonar. Més que un verb és una actitud. Enraonar vol dir parlar, sí és cert però amb un matís important que vol dir que, a més, es “raona”, és a dir que s’escolta a l’altre, que es respecta l’altre, que un cop debatut el que s’havia de parlar, es delibera i s’intenta arribar a conclusions, a solucions de forma imaginativa, constructiva i satisfactòria per ambdues parts. Parlar amb el cap i deixar de banda el cor.

No sé si els de l’altre costat de la taula estan disposats realment a establir aquest diàleg fonamentat en la raó i no en l’estòmac, en la política i no en les lleis, en els fets i no només en les paraules, en la voluntat d’arribar a una entesa real i cordial des del mateix nivell i no des de la superioritat i la negació sistemàtica. Malgrat els gestos, insisteixo. Només si s’entèn el diàleg d’aquesta manera raonable hi haurà una possibilitat de resoldre el problema polític i serà gràcies a la capacitat de totes les parts de saber conjugar aquest verb tan català, tan eloqüent, com necessari: enraonar. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa