Els vidres d”El Periódico’

"Tant de patiment fa difícil contradir-los, però el context hauria de ser una eina indefugible en el periodisme. Fins i tot quan el col·lectiu protagonista de la notícia són els periodistes"

Aquest dijous, durant les protestes iniciades per l’empresonament de Pablo Hasél, alguns manifestants van fer pintades a la façana d”El Periódico de Catalunya’ i van trencar un parell de vidres. Al vídeo que fa públic el mateix diari es pot veure que l’acció (d’uns pocs segons) va ser protagonitzada per tres o quatre persones i, més enllà d’un fugaç enfrontament verbal, no es percep cap acte violent contra cap persona. No hi va haver ferits. La manifestació va continuar el seu camí sense aturar-se, però el cas dels vidres trencats i pintats d”El Periódico de Catalunya’ ha tornat a posar sobre la taula un munt de temes molt complexos. Comparteixo algunes reflexions.

Primer

Estem parlant de vidres, no de persones. La definició de violència de l’OMS explica: “La violència és l’ús intencional de la força física, amenaces contra un mateix, una altra persona, un grup o una comunitat que té com a conseqüència o és molt probable que tingui com a conseqüència un traumatisme, danys psicològics, problemes de desenvolupament o la mort”. No diu res sobre els vidres. A les imatges facilitades pel mateix diari no s’observa cap persona colpejada o ferida durant la trencadissa de vidres. Malgrat això, però, el mateix diari recull les reaccions al trencament de vidres, entre elles una de Jaume Collboni, que s’ha referit a “la violència” de l’acció. No és estrany que un polític del PSC menteixi i manipuli. Tampoc és estrany que ‘El Periódico de Catalunya’ doni veu a un polític mentider del PSC. Però no per això cal deixar de destacar-ho.

Segon

A més de la reacció de Jaume Collboni, ‘El Periódico de Catalunya’ recull tuits indignats de gent com Óscar Ramírez, regidor del PP a Barcelona i Carlos Carrizosa. He mirat els seus perfils de Twitter al llarg dels últims dies i he descobert que cap d’ells ha fet cap tuit denunciant la violència policial. És més: aquests senyors tan preocupats per la “violència” i pel periodisme, no han fet cap tuit sobre els periodistes que han estat ferits i atacats per la policia, a Barcelona, Madrid o València. És possible que a aquesta gent li preocupin més els vidres de la redacció d’un diari que la integritat física dels periodistes? Sí.

Tercer

Un altre dels comunicats “solidaris” que publica ‘El Periódico de Catalunya’ és del Grup de Periodistes Pi i Margall, que ha denunciat “l’atac que uns radicals han fet contra la seu d’El Periódico”. També hem revisat els tuits d’aquesta organització als últims dies i tampoc hem trobat cap referència a la violència policial patida no per una porta de vidre sinó per periodistes de carn i ossos. Ni una paraula. Curiosament sí que hem trobat una dura acusació d’aquest grup de periodistes assenyalant un periodista (Jordi Juan) i un periódic (‘La Vanguardia’) per “atizar contra la convivencia entre los catalanes y de estos contra los españoles“. El grup en qüestió ha defensat en repetides ocasions periodistes manipuladors com Vicente Vallès, ha criticat la inclusió d’independentistes a TVE i ha fet retuits de l’organització ultra Societat Civil. Repeteixo: ni un tuit pels periodistes ferits per la policia.

Quart

El corporativisme empresarial també s’ha fet palès en aquest cas. El diari ‘La Vanguardia’ ha fet un tuit solidaritzant-se amb ‘El Periódico de Catalunya’. Un fet que contrasta amb la manca de solidaritat –un altre cop– amb els periodistes atacats per la policia. És inevitable preguntar-se si estem davant d’una solidaritat interempresarial més que d’una solidaritat periodística. I és inevitable recordar que tots dos diaris tenen extrets llaços empresarials amb La Caixa i altres bancs que els mantenen vius gràcies a base de deute, publicitat i favors editorials perfectament documentats. És un fet objectiu i àmpliament documentat que en aquests dos diaris, la impunitat de la qual gaudeix la banca és enorme. Igual d’enorme que la impunitat de la qual ha gaudit durant dècades la corrupta monarquia espanyola. Per cert: l’estrella convidada a la inauguració de la rotativa d”El Periódico de Catalunya’ va ser Juan Carlos de Borbó. Això va passar l’any 2000, quan el llavors rei ja portava molts milions robats.

Cinquè

És curiosa la preocupació de tants polítics i empresaris per la porta de vidre de la redacció a la vegada que callen davant les penoses condicions laborals dels periodistes que treballen dintre. Ni Collboni ni els diversos periodistes estrella del Grup Godó que s’han “solidaritzat” amb la porta de vidre, van dir res l’abril del 2020 quan, com ens recorda el periodista Àngel Ferrero, el Grupo Zeta va fer fora la meitat de la plantilla.

Sisè

He deixat per al final el punt més complicat: la reacció dels treballadors del periodisme, els que, a més de patir la precarietat i la mentida industrial que els imposen els seus caps (ho deia Pablo Iglesias l’altre dia al Congrés) pateixen molt sovint agressions i coaccions per part de manifestants de tots colors quan fan la seva feina. I dic que és el punt més complicat perquè parlem de la baula més feble. Ells, que no participen en les operacions financeres que condemnem els seus mitjans a ser pamflets de la banca, ells, que no decideixen portades ni titulars, ells que són explotats com qualsevol altra força laboral pels amos d”El Periódico’ i ‘La Vanguardia’, pateixen també el veritable problema de les agressions. Tant de patiment fa difícil contradir-los, però el context hauria de ser una eina indefugible en el periodisme. Fins i tot quan el col·lectiu protagonista de la notícia són els periodistes. El context i les dades. Dada: dels 70 periodistes ferits durant els aldarulls postsentència, el 69% van ser ferits per les accions de cossos de seguretat. Exemple: el dia de la manifestació a l’aeroport van ser ferits 12 periodistes: 11 per la policia, 1 pels manifestants.

El periodista Maiol Roger va fer un tuit contundent:

Fer corporativisme en comptes de preguntar-se per què. Menysprear els manifestants en comptes d’intentar entendre’ls. Dels periodistes se n’espera que reaccionin d’una manera diferent als Mossos d’Esquadra.

Com us podeu imaginar, li va caure una de bona. Una periodista d’El País li va contestar:

No em va semblar que es demanés entendre als manifestants d’extrema dreta que van trencar els vidres de @CatalunyaRadio. Corporativisme a tope quan s’ataca als mitjans de comunicació.

Aquesta periodista, assumint molts dels postulats del diari per al qual treballa, oblida algunes qüestions que cap periodista hauria d’oblidar si vol fer bé la seva feina:

Oblida que els manifestants d’extrema dreta defensen coses com la islamofòbia o l’Holocaust i els d’ahir a la seu d”El Periodico’ protesten –amb encert o no– contra la censura que, objectivament, existeix al Regne d’Espanya i que compta amb la complicitat de mitjans com ‘El Periódico’.

Oblida que els manifestants de l’extrema dreta són protegits per la policia mentre que els d’ahir a la seu d”El Periódico’ són colpejats, els disparen projectils, són mutilats i atropellats per aquesta mateixa policia. No hi ha notícia de cap manifestant d’extrema dreta que hagi perdut un ull a mans de la policia. Una dada que una periodista hauria de tenir en compte a l’hora d’analitzar la realitat.

Com recorda el periodista Àlex Gutiérrez, “hi ha una instrumentalització molt espúria d’aquests episodis. Els mitjans han de condemnar la violència, i tant. Ara bé, al costat han d’explicar les causes que afavoreixen la seva aparició. I, de passada, examinar si formen part de l’equació. Altrament no és condemna, sinó hipocresia”.

Comentaris

  Octubrista 21/02/2021 7:22 pm
  Una cosa és criticar els atacs a establiments o institucions sense cap motiu social o nacional que ho justifiqui, com és el cas d'algunes botigues o del Palau de la Música i un altra de ben diferent els atacs (ben minsos, van ser) a El Periódico, un pamflet repugnant que es dedica a desinformar i intoxicar al servei dels enemics de la llibertat de Catalunya.
  Jaume 21/02/2021 3:56 pm
  L esquerra progre no es autocritica i no s'autocensura actituds més propies de les dretes. Que li pasi aixo al Periodico no es d'estrenyar petque es un panfleto del règim, al servei del sector psocialista. I sabem q al psoe te hipocrasia. La poli no hauria de fer servir projectils de cap mena. Tenen altres recursos. Pero no es pot demanar que siguin pasius si hi ha vandalisme o els agradeixen. Que la gent n'estigui fins els ous i destrosin bancs, q no han tornat ni un euro de quan els varem salvar, o vagin contra institucions energetiques, politiques o judicials te una logica de protesta, tota la resta es estupidessa contra el be comu o particular.
  40
  10
  Respon
  Supongo que para este grandísimo hijoputa ( todo los adjetivos bajo la más estricta libertad de expresión), la vidrieras históricas del Palau, también son " Vidrios" 21/02/2021 12:42 pm
  No te olvidaremos, igual que a tu puta madre ( libertad de expresión utilizada por el rapero) que parió una mierda, como a la "zorra" de tu mujer (libertad de expresión utilizada por el ropero).
  221
  287
  Respon
  Bot 21/02/2021 9:26 am
  Sembla ser que tota l’esquerra putrefacta treballa per a Vox, amb l’estratègia de la llei del pèndol.
  @"Els mitjans estan donant prioritat els contenidors no a les persones i el que reivindiquen," 21/02/2021 7:13 am
  Las reivindicaciones son: (1) Que el Sr Hasel amenace y zurre a quien le salga del nabo sin que nadie le moleste (2) Que los partidarios del Sr Hasel se lleven de los comercios lo que les salga del nabo sin que nadie les moleste. ¿Satisfecho?
  179
  67
  Respon
  @"El Periódico no és un diari, és un cagarro infecciós." 21/02/2021 12:17 am
  Lo mismo que opinaban tus amiguitos respecto a Charlie Hebdo, pero se les fue la mano con la desinfección. Anda, vete a por unas nikes al Paseo de Gracia, a ver si se te pasa el sofocón.
   MOLT BON ARTICLE 21/02/2021 7:26 am
   "El periodico es un COMPOSTatge de, socialisme identitari, IBEX35, globalisme i molta, molta España. Un autentic panfleto mantigut per l'estabhisment españolista. Recordem que el comisionista ARTUR MAS, amb aquest panfleto els hi va regalar 9 milions de €, a càrrec de tots els contribuients catalans.
   Marc 21/02/2021 1:39 am
   Calla subnormal!
    Rod 21/02/2021 9:09 am
    Subnormal ets tu!
    @Marc 21/02/2021 7:05 am
    Tranquilízate, Marc. Hay nikes para todos.
  Sintu 20/02/2021 11:45 pm
  Qui fa violència és el Periodico quan s'inventa noticies falses i mentides contra Catalunya i el moviment independentista.
  147
  139
  Respon
   Això és el que tu creus 21/02/2021 6:22 pm
   Però no ho saps. Segueixes consignes indepes, llocs comuns, mentides a la fi. Reflexiona xaval. Sigues un home d'una vegada i no un nen.
   25
   16
   Respon
  Pere 20/02/2021 11:28 pm
  El diaris mentiders no són premsa, no són mitjans de comunicació, són escombraries utilitzades per fer mal a qui té menys poder i menys possibilitat de comunicar. Els diaris escombraries com el Periódico reben el que ells mateixos s'han buscat mentint i intoxicant. Ara que no es queixin.
  124
  82
  Respon
  Aquests comunistes de saló .... 20/02/2021 10:52 pm
  .... mai entendran que la democràcia es basa en la propietat privada i en els drets de l'individu. Els drets humans són inherents a cada persona pel fet de ser-ho, no d'el ramat en què es mouen.
  104
  20
  Respon
  Francesc 20/02/2021 10:01 pm
  Un article molt encertat. Gràcies. Respecte de la "periodista" d'El País, no ho has dit, però suposo que es devia treure la carrera a la Universidad Juan Carlos I
  115
  86
  Respon
  Tripartit no, gràcies 20/02/2021 9:20 pm
  El Periódico no és un diari, és un cagarro infecciós. Els manifestants que el van atacar, tot el que volien era desinfectar Barcelona
  153
  93
  Respon
  Arnau 20/02/2021 8:48 pm
  Canya al "Periódico" ! Que fotin el camp a Madrid a fer companyia als seus amics (l'Enric Hernàndez ja hi és i endollat fent de capo de la TVE). A Catalunya, de botiflers i sicaris de Castella ja en tenim tots els que hi caben
  143
  90
  Respon
  Miquel 20/02/2021 7:08 pm
  El 14f Catalunya va votar la República, i España hi ha la monarquia. Catalunya va votar no la constitució 78. No vol el Cap Estat imposat sense cap vot.. Catalunya si va votar la República, haurà de seguir pagant la monarquia?
   Gonzalo 20/02/2021 11:03 pm
   El 14 F se votó la composición de un parlamento regional. Sólo eso.
   11
   29
   Respon
    Gonzalo Facha Segurata 20/02/2021 11:23 pm
    Que vicio tienes Gonzalito... El 14f se voto, ademas de lo que te he dicho antes, ¡¡¡QUE TÚ ME COMAS EL OJETE!!!
    fat boy 20/02/2021 11:15 pm
    Ha, ha. Estan verdes...
  Els vidres de Decathlon 20/02/2021 5:37 pm
  Violència no serà però han arrasat una de les seves botigues a Barcelona. Es veu que robar bicicletes no és violència, però potser delicte si. O no, Dante Fachín?. Lo dels bancs destrossats ni ho comento; el pibe Albano o no ho pot entendre.
  80
  52
  Respon
  M'has convençut Fachilla 20/02/2021 4:48 pm
  Digues-me on aparques el cotxe que t'ho vaig a destrossar. Com només és un objecte, segons l'OMS no serà violència. Si em permets també puc rebentar tots els vidres de casa teva, quan no hi siguis es clar, per seguir sent el pacifista que sóc.
  119
  41
  Respon
  Manuel 20/02/2021 4:34 pm
  Joder!,eso es lo que leáis en tú cada,pues vaya familia.
  uno que vive en Tabarnia 20/02/2021 3:22 pm
  tu ets d,aquells que tens la pell molt fina, ets el clasic catala que per no molestar no goces, i ves paran l,atre galta que te les aniran inflant, i quant els fatxas t,hagin inflat a osties llavorens eixecaras un filet de veu per opinar, ves tolarant ves, i ves blancajant els curts de gambals que quant te donguis conta ja sera tard, HIPOCRITA, pero tambe veig que tothom es queda amb la façana, ningu parla de politics lladres, ningu parla dels jutges corruptes, ningu parla de la justicia de fireta, de cara a ells, pero de cara al poble no, tothom mira cap un altre canto, ningu parla dels abusos de la policia, que pensan que per portar gorra son els amos del mon, ningu parla dels bancs que pasen primer que la gent, ningu parla dels desdonaments dels mes dessemparats, TOTS MIRAN CAP L,ALTRE CANTO, QUANT ELS MEMBRES DEL GOVERN CENTRAL TAN INSISTENMENT DIUEN QUE ESPAÑA ES UNA DEMOCRACIA PLENA, ESTIC PENSAN EN GOEBBELS, UNA MENTIDA REPETIDA MOLTES VEGADES ES CONFORMA COM UNA REALITAT, POBRETS! I SI AIXO NO ES SOLUCIONA, POBRETS DE NOSALTRES
  Pere 20/02/2021 1:40 pm
  Molt ben raonat Albano
  84
  28
  Respon
  Narcís 20/02/2021 1:34 pm
  El Periódico és el paradigma d'allò que no ha de ser un periódic .. no n'és d'estranyar aquell director hagi enfilat a la TV espanyola ! PD : pregunta senzilla : què pot fer un lector de llei davant premsa d'aquesta mena ( com la de defora .. no n'és prou ! ) .. com no sigui feta per a espanyolet mil del carrer ( ' españolito de a pie ' se'n diuen així mateixos!) !
  134
  112
  Respon
  fat boy 20/02/2021 1:15 pm
  A mi el que m'estranya es que tenint com tenen tan bones relacions amb la CIA no els haguessin avisat del que passaria.
  150
  145
  Respon
  Arnau 20/02/2021 1:06 pm
  Eñ Periódico és aquell pamflet repugnant dels "papers de la Cia" (escrits amb cometes castellanes) ? Encara hi ha gent que el compra ?
  157
  103
  Respon
  Avi 20/02/2021 12:42 pm
  Si dius que trencar-ho tot i fer pintades no es res, ni violencia, desitjo que t'ho facin a tu o als teus familiars/amics a casa vostra, negocis, vehicles o propietats i despres em dius com et senta.
  156
  38
  Respon
   David 20/02/2021 1:25 pm
   Avi, confons violència amb vandalisme. Per què? Per què t'interessa per ratificar el teu ideari?
   56
   49
   Respon
    Happy end 20/02/2021 10:48 pm
    El Sr Fachin ya ha averiguado donde está su dinero, por lo que se ve.
    71
    27
    Respon
  Octubrista 20/02/2021 12:29 pm
  El PSC-iódico i la Cagarro-guardia són instruments del poder colonial per intoxicar els catalans i continuar l'espoli indefinidament. La paradoxa és que la Generalitat subvencioni aquests pamflets.
  240
  204
  Respon
  La Luisa 20/02/2021 11:36 am
  Joder! como está la peña por aqui... Parecen, casi todos, antiguos y entusiastas lectores del *Ya* o el *Arriba* o similares panfletos franquistas.
  74
  97
  Respon
   Manuel 20/02/2021 4:30 pm
   Joder!,eso es lo que leáis en tú cada,pues vaya familia.
   35
   11
   Respon
  Fachin nó Facha y mala persona. 20/02/2021 11:13 am
  Que asco de tío, si no está a gusto que se marche a comer mierda a su país de origen a lo mejor le recogen, ó se tiene que ir a la mierda con su amigo el maletero.
  uno que vive en Tabarnia 20/02/2021 10:14 am
  ai, quant hipocrita i fatxa que ronda per aqui, com et vaig dir ahir estimadisim Doc, cada dia s,et veu mes la estupidessa que gastes, eh, doctoradet amb que? sera amb mesquinessa? perque ets un personatge que no mereixes ni el aire que respires al igual que el altres que opinen, ojala el seus fills surtin el contrari del vostre pensament mes podrit i os passin factura, no serien els primers, os ho merexeu de totes totes
  69
  60
  Respon
   David 20/02/2021 1:26 pm
   D'això se'n diu un comentari feixista. Pensar que els altres no mereixen ni respirar.
   43
   25
   Respon
    uno que vive en Tabarnia 20/02/2021 3:18 pm
    tu ets d,aquells que tens la pell molt fina, ets el clasic catala que per no molestar no goces, i ves paran l,atre galta que te les aniran inflant, i quant els fatxas t,hagin inflat a osties llavorens eixecaras un filet de veu per opinar, ves tolarant ves, i ves blancajant els curts de gambals que quant te donguis conta ja sera tard, HIPOCRITA, pero tambe veig que tothom es queda amb la façana, ningu parla de politics lladres, ningu parla dels jutges corruptes, ningu parla de la justicia de fireta, de cara a ells, pero de cara al poble no, tothom mira cap un altre canto, ningu parla dels abusos de la policia, que pensan que per portar gorra son els amos del mon, ningu parla dels bancs que pasen primer que la gent, ningu parla dels desdonaments dels mes dessemparats, TOTS MIRAN CAP L,ALTRE CANTO, QUANT ELS MEMBRES DEL GOVERN CENTRAL TAN INSISTENMENT DIUEN QUE ESPAÑA ES UNA DEMOCRACIA PLENA, ESTIC PENSAN EN GOEBBELS, UNA MENTIDA REPETIDA MOLTES VEGADES ES CONFORMA COM UNA REALITAT, POBRETS! I SI AIXO NO ES SOLUCIONA, POBRETS DE NOSALTRES
  Doctor Strangelove 20/02/2021 9:46 am
  A veure batxiller comunista, per a un servidor és molt més important un vidre que un individu com tu! A partir d'aquest postulat podria fer tota una reflexió, però no crec que un primat com tu la pugui entendre, per tant, no perdré el meu valuós temps amb un totxo com tu! Doc.
   Doncs muts i a la gàbia! 20/02/2021 11:27 pm
   Que molestes!
  ton c. 20/02/2021 9:23 am
  í, Carai, quants reprimits que escriuen aquí peró tots tenen una denominació comú, carregar-se al misatger, serà casualiutat, ?o aixó també es violència verbal enfront la violència policial?
  100
  126
  Respon
  Mikel 20/02/2021 9:08 am
  Según iba leyendo iba vomitando .... que personajillo más ruin ! Blanqueando la violencia simplemente por que no había personas ..... pero como le dejan escribir? Deu meu.....
  203
  219
  Respon
  els que no volien ... 20/02/2021 8:31 am
  ..sigue entrenant Albano-Dante Fachin, pronto a primera. Fachan.Salut.
  42
  74
  Respon
  Mandaloriana 20/02/2021 8:25 am
  Mi querido Albano.Este país ,que te parece tan poco democrático ,no tienes que sufrirlo si no quieres.Siempre te puedes volver al tuyo, que seguramente tendrá algo que criticar.Y contribuyes a que tengan la misma libertad que quieres para nosotros.Un saludo.
  45
  158
  Respon
  Ganxò 20/02/2021 8:09 am
  Sinvergüenza ? Vol dir poca vergonya oi ? Dons si! No te vergonya per dir en una balança hi han dos platets, I que no es correcte ni ètic emplenar-ne un de sol. Tots i vostè inclòs hauríem de ser "sinvergüenzas"
  40
  23
  Respon
  TSSO 20/02/2021 8:04 am
  The nota, els comptes FALSOS del Trias... Credibilitat 0 Això NO és un diari, és un pamflet de la secta. Massa poc! Solidaritat 0
  118
  71
  Respon
  Cge 20/02/2021 6:24 am
  Els mitjans estan donant prioritat els contenidors no a les persones i el que reivindiquen, cada cop estem caient més baix. Aquets mateixos mitjans quan informen de manifestacions en altres parts del món informen del motiu de la protesta, no fan el "parte" de quantes papereres s'han trencat i quants contenidors han cremat. Potser que els periodistes començin a negar-se a l'esclavitud del sou.
  115
  97
  Respon
  Gonzalo 20/02/2021 4:19 am
  Que sinvergüenza eres, bachiller.
   Gonzalo Facha Segurata 20/02/2021 11:29 pm
   Copiando del mal llamado Doctor? Lleig Gonzalito. Si no tens idea, calla!
   Ganxò 20/02/2021 8:07 am
   Sinvergüenza ? Vol dir poca vergonya oi ? Dons si! No te vergonya per dir en una balança hi han dos platets, I que no es correcte ni ètic emplenar-ne un de sol. Tots i vostè inclòs hauríem de ser "sinvergüenzas"
  FRAN BCN 20/02/2021 12:47 am
  Blanquejar la violència fa fàstic vingui d'on vingui...
  313
  258
  Respon
  Pau 20/02/2021 12:03 am
  Este,otro iluminado,que no dice nada de los vidrios,no me jodas!,o sea que eso no es violencia,y de los vidrios de tus gafas dice algo?
  136
  136
  Respon
  He puesto en contexto el artículo 19/02/2021 10:30 pm
  Y he llegado a la conclusión de que es la enésima aplicación de la ley del embudo por un cantamañanas.
  771
  771
  Respon
  Bot 19/02/2021 9:56 pm
  Oposició controlada, igual que Tsunami democràtic operacions del Deep State.
  48
  77
  Respon

Nou comentari