Elogi de la política impura

Després de tres anys de paràlisi, l’agenda catalana torna a estar al centre, amb tot el que té de potencial desestabilitzador

Aquests dies, aquí i allà, tothom projecta els seus prejudicis sobre els imminents indults als presos polítics catalans. Des de la “traición a España y a la democracia” (Casado, Abascal, Arrimadas) en un extrem, al “políticament ens desarmen i internacionalment són nefastos” (Paluzié) o l’indult com una victòria d’Espanya  i “com a cancel·lació de l’1 d’Octubre” (Partal), en l’altre. Cal reconèixer, però, que la reacció de la triple dreta i d’alguns barons del PSOE s’assembla molt més a la manera de pensar de la societat espanyola que no la reacció de l’ANC i del director de Vilaweb a la de la catalana. Ho diuen les enquestes molt clarament i ja ho estan dient els fets: els indults provoquen moltíssima més tensió allà que no aquí.

La situació, ja ho han dit altres columnistes, s’assembla poderosament a l’episodi de l’Estatut: un assumpte que a Catalunya es veu com una qüestió de mínims, a Espanya provoca una reacció d’histèria nacionalista que acaba eixamplant l’abisme emocional, moral i polític entre les dues nacions. Només ha faltat que el PP anunciés una campanya de recollida de signatures per acabar de reblar el clau de la repetició de la història. Els avatars de l’Estatut (2005-2010) van provocar l’obertura del procés i un creixement dels favorables a la independència del 10% al 48% en temps rècord. L’impacte polític dels indults encara està per escriure, però l’independentisme hauria de ser molt maldestre per no aprofitar la conjuntura per tornar a fer forat dins de Catalunya.

De fet, més enllà de la immensa alegria personal pels presos i les seves famílies, a l’independentisme no li cal fer cap festa pels indults. Només ha de saber administrar políticament al seu favor l’onada turbopatriòtica espanyola, que de ben segur serà ofensiva en fons i forma. I com més exagerada, exaltada i extrema sigui, més important serà no moure’s del sentit comú compartit per més del 70% dels catalans, sense gesticulacions innecessàries. Deixant que el nacionalisme espanyol faci la feina i aprofitant per enfortir els consensos interns a Catalunya al voltant de la necessitat d’acabar completament amb la repressió (aministia) i de l’exigència d’un referèndum. I sense descartar que el propi Suprem, previ recurs, revoqui els indults i provoqui una situació absolutament incendiària.

Després de tres anys de paràlisi, l’agenda catalana torna a estar al centre, amb tot el que té de potencial desestabilitzador. I, com va passar amb l’Estatut, és gràcies a la política impura, la que no fa una lectura rectilínia de la realitat i dóna més importància als resultats que no als grans principis. Sánchez i el PSOE van anar a les eleccions amb un programa molt agressiu amb Catalunya: “traeremos a Puigdemont”, “intervención de la educación y TV3”… Els principis deien que no es podia investir un president així, que a més havia avalat i aplaudit el 155. Els principis deien confrontació, no a tot, i, si cal, que governi el trifachito. Però per sort, algú va decidir aprofitar la força dels seus vots per ficar-se entre línies de la defensa enemiga, embrutar-se les mans, menjar-se les pròpies contradiccions per poder explotar les de l’adversari, i finalment, un any i mig després, l’escenari polític es torna a obrir a favor de l’independentisme. Ho tornarem a dir: caldria ser molt maldestre per no aprofitar-ho.

Comentaris

  Josep M 31/05/2021 11:46 pm
  fins que no reconeixeu que els 33 vots de ERC son menys del 50 per cent dels vots independentistas, i que aquests no estant al servei del PSOE com els vostres, anirem molt malament, perdrem dos anys, ens faran l'engany amb el indult i la reforma de la llei de sedició, en definitiva estan preparant el cloroform perque la societat catalana es quedi dormida, pero tinc la confiança que aixo ja no funcionarà, la ciutadania sap que us esteu movent per qüestions de ·poder polític autonòmic" i prou i que no posareu en perill els vostre estatus econòmic per avançar en la direcció de la independència i la republicà, temps tindrem per veureu. Llàstima que molts partirem sense veure la Catalunya Independent.
  ramonek4 31/05/2021 12:34 am
  No ua càpigue dubte que hi ha gent interessnt a ERC,passe que no se la coneix
  Doctor Strangelove 30/05/2021 9:27 pm
  ERÑ no m'agrada gens ni mica, però el seu enemic és JXCash, i com diria Maquiavel, l'enemic del meu enemic és el meu amic. Ja sé que sona a simplista, però és per a que ho entengueu! Doc.
   Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 30/05/2021 10:43 pm
   Ja sabem que el que t'agrada a tu és el PPSOEMOX, no cal que dissimulis, punyetero !
  Erc. Vomitiu club de pocavergones espanyols 30/05/2021 4:55 pm
  Erc calces avall i i dult gracies a Dios. Junqueras marxa ja, espanyol venut i cagatfins dalt. A resar a casa, oriolet ddla virgen maria, i a fer penitencia, sotanero cope
   Ricard 30/05/2021 9:03 pm
   La crítica que fa és barroera i injusta per exagerada.
  Ramon 30/05/2021 4:16 pm
  La xerrameca d'aquesta fauna va començar amb el cagarro d'argument que Jordi Pujol era "encaixista" i que hauria d'haver proclamat la independència els anys 80. Que s'ha d'estar zumbat. I aquella xerrameca ha anat mutant fins acabar emparant-se en el Tarradellas que torna de l'exili. Però jo estic segur que tot això és cosa del PSC. ERC només és el titella. Qui mou els fils és el PSC.
  20
  29
  Respon
  Astonished 30/05/2021 2:00 pm
  Ara resulta que els portaveus d'ERC esteu a favor del "quan pitjor, millor"? ... Sr. Voltes ... a veure si us aclariu
  Anònim 30/05/2021 1:59 pm
  Ara resulta que els d'ERC estan a favor del "quan pitjor, millor"? A veure si us aclariu ...
  GROC 30/05/2021 11:53 am
  Feu cas d'en Ramon ,que es molt sabarut Fue cas dels anti ERC , que son molt sabaruts Els sabaruts ,segurament es creuen que tenen la veritat absoluta i els votatns d'ERC els tontos necesaris. Els sabaruts ,quan facin quelcom efectiu , a les hores ens aurem de plantajar a vota a JxC (la senyera dels sabaruts) . De moment critiques i res mes
  10
  17
  Respon
   Erc mongetes cope 30/05/2021 4:57 pm
   Pederasteria ferrovial, catolics de m....
   Ramon 30/05/2021 12:49 pm
   Ens fas molta falta, Groc.
  Ramon 30/05/2021 11:30 am
  Els sicaris mediàtics d'ERC em recorden l'acudit d'aquell entrenador que li diu a llur boxador, groggy, fet un ecce homo i salvat per la campana, que molt bona la tàctica de castigar el puny del rival mitjançant cops de galta.
  22
  23
  Respon
  Veterà antifranquista. 30/05/2021 8:06 am
  Parany monumental, els indults;: acceptar-los significa reconèixer que s'ha delinquit. I els nostres presoners i exiliats no n'han comés cap, de delicte. Per aixó l'estat espanyol els vol indultar. Per a que reconeguin un delicte inexistent.
  Bruts de mena 30/05/2021 12:40 am
  I tant que us heu embrutat. Les mans, l'ànima, la nació i la llengua. Escenari a favor de l'independentisme? S'ha de ser molt estult per dir bestieses així. Maldestres? No pas. Més aviat traïdors.
   Ramon 30/05/2021 11:36 am
   Un antic anunci de televisió començava dient: "Que prefereixes, un xampú de bellesa o un xampú científic?". La resposta era que la marca de l'anunci satisfeia ambdues condicions a l'ensems. Cosa ben lògica (per quins set sous un producte de bellesa no podria partir de fórmules científiques?). El plantejament era estúpid. Era com preguntar: "Tu ets vegetarià o duus bigoti?". La dicotomia entre maldestres i traïdors en files d'ERC tampoc no veig per què ha de ser excloent. Jo quasi tots els republicans que conec responen a tots dos trets alhora. No només rucs. No només renegats. Rucs i renegats.
   21
   22
   Respon
    Ramon 30/05/2021 11:42 am
    El "quasi", o sia l'excepció, l'he escrit tenint en ment els infiltrats, els agents del PSC, els talps. D'aquests n'hi ha que no són rucs. Aquests en concret només traïdors.
    33
    37
    Respon
  Vendetta 29/05/2021 11:59 pm
  Paraula de botifler, els dictats del orioljudes kada dia son mes fexucs no eduard?
  55
  21
  Respon
   Ricard 30/05/2021 10:11 am
   Amb els castellans mai no es pot aprofitar cap ocasió. Només que es mirin els antecedents te n'adones. No hi ha mai ocasió de res. Només et poden agredir, robar o matar. Punt.
   74
   81
   Respon
  Narcís 29/05/2021 11:50 pm
  Quina lectura més forfollada .. tergiversada, ço és. els indults no els han demanat persones i/ o què fos .. que no pas un partit determinat ? D ' altra banda , com aprofitar res del que faci nostre botxí com no sigui el delatar-se portes enfora tot veient l ' estranger el peu que calça aquest estat ( vist ja sobrerament ) ? PD : haver posat alguna idea o iniciativa pel mig , atès que l'article verament no diu res que no sigui llançar subliminalment una floreta a partit que ja sabem !
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 29/05/2021 11:01 pm
  El joc del "policia bo i el policia dolent" està molt vist. Un sector del PSOE + Comuns pudents versus PPSOEMOCS: "Si us penediu de les vostres malifetes us perdonarem la vida, us continuarem xuclant la sang però us perdonarem la vida", diuen els uns. "Res de perdó, al Camp de la Bota com el 1939 !" diuen els altres. Però tots volen el mateix: destruir-nos com a poble com a única garantia de que la mamella catalana continuarà rajant 500 anys més. Els que fan veure que es deixen enganyar pels "policies bons" són còmplices del poder colonial per molta xerrameca decorativa que els predicadors de la rendició hi fiquin
  110
  51
  Respon
  Georgiana 29/05/2021 10:52 pm
  No crec que en Felipe VI d'Espanya (que no de Catalunya), vulgui o s'atreveixi a signar els indults. Els poders eclesiastic, militar, legislatiu i judicial "se lo afinan" perquè els indults ni arribin al seu despatx.
  Ramon 29/05/2021 10:48 pm
  ERC va adequant el relat a cada debacle.
  Sense honestedat 29/05/2021 9:30 pm
  Tres anys de paràlisi... I per què? Respongui senyor Voltas després d'haver llegit els llibres d'en Torra i en Mitjà, si no li cau la cara de vergonya.

Nou comentari