L’expansió del virus Covid-19 a nivell planetari va comportar a casa nostra, a banda de tots els estralls a nivell sanitari, l’aparició d’un nou fenomen: l’augment de la popularitat dels anomenats experts. Amb qualsevol nova onada i qualsevol nova mesura per combatre-la, amb qualsevol canvi de la situació i qualsevol infortuni, apareixia implacable la figura de l’expert, surant entre el comprensible malestar popular, per dir-hi la seva: que si en comptes d’aquesta solució s’hauria d’haver optat per aquella altra, que si ell ja havia advertit que les coses anirien de tal forma, que si s’equivoquen categòricament fent això o allò de més enllà. 

A l’altra cara de la moneda hi havia determinats polítics, uns éssers presentats en el millor dels casos com a ineptes o, en el pitjor, com a dolents. Uns personatges caricaturitzats per aquests experts com a obtusos, sense capacitat per escoltar, tot obviant que un representant públic té la obligació de tenir en compte en la presa de decisions les conseqüències en tots els àmbits i no pas en un de sol: el sanitari, el social, el laboral, l’educatiu, l’econòmic i tants d’altres.

Els experts van atrevir-se a acusar la consellera de Salut Alba Vergés d’anar mancada de “coneixements mèdics i d’humilitat”, mentre carregaven contra l’aleshores vicepresident Aragonès titllant-lo de “malvat”, qualificant el seu comportament de “passiu-agressiu” i categoritzant les seves decisions dins la ideologia de les “dretes neoliberals”. En aquest punt van arribar a aconsellar la seva substitució per Malta Vilalta, suposem que a partir de criteris estrictament acadèmics, en tant que Aragonès era un “egoista” i no s’havia “preocupat gens per l’interès general”. En el cas del conseller d’Educació Josep Bargalló, els experts van advertir-li que l’obertura de les escoles era un “error” que “no fa bé a ningú” i que aquesta decisió s’havia de “reconsiderar urgentment”. 

El lúcid lector ja es deu haver anat adonant que les inestimables aportacions dels experts sempre anaven enfocades a corregir o ajusticiar als membres del govern pertanyents a un determinat color polític. Hom podria pensar que en una coalició anirien repartides a parts iguals, almenys amb proporcionalitat a la representació de cadascú, la inoperància i la virtut. Ja és casualitat que en el cas de Catalunya tots els enzes s’agrupessin sota unes mateixes sigles i els savis ho fessin sota unes altres. Més bona sort tenien a Madrid, en una aliança formada per PP i Ciutadans amb el suport extern de VOX, on tot rutllava com Déu mana, sempre segons els mateixos experts: “M’agradaria més treballar a Madrid, avui”, deien malgrat les brutals dades de contagi i mortalitat sota l’administració d’un govern que no deuria ser de dretes ni neoliberal.

Seguint en el camp de les casualitats científiques, és digne d’atenció l’increment i intensitat de les opinions expertes a mesura que s’apropaven les eleccions al Parlament de Catalunya i com els mateixos experts han deixat de sentir la pulsió irrefrenable d’externalitzar les seves objeccions un cop ja hem passat tots per les urnes. Si fóssim malpensats creuríem que alguna cosa hi deuen tenir a veure els micròfons oportunistes, disposats convenientment aleshores per amplificar la crítica, però que ara ja no esperen treure’n suc. 

Sigui com sigui, és una bona notícia aquest silenci dels experts. Almenys suposarà que el conseller Argimon, a diferència de la seva predecessora Vergés, podrà treballar amb la calma necessària. Per més grossos que siguin els rebrots i més amples que siguin les onades tots ens podrem fer càrrec de la dificultat del moment i serem més comprensius amb la gestió de la incertesa. Això sí, continuarem meravellats per aquesta coincidència atzarosa que es va produir durant mesos entre els criteris estrictament científics i els interessos d’un concret espai polític.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a juliol 08, 2021 | 21:06
  Jordi (Català i Suís) juliol 08, 2021 | 21:06
  No sé pas de quins experts parla l'autor. Els únics experts que poden parlar i aconsellar són els epidemiologistes i altres infectòlegs. El Govern Federal d'Índia va crear el 2020 un consell de científics per tal d'ésser aconsellat en la gestió de la Pandèmia. Febrer 2020: aquests científics avisaren el Govern que la variant Delta descoberta l'octubre 2020 provocaria una hecatombe si les eleccions anaven cap endavant i els festivals religiosos també. El Govern Federal no va pas fer cas. Resultat: Apocalipsi. Cadàvers flotat als rius i la gent morint a cabaços. El mateix que el Govern Espanyol quan no va pas voler tancar Madrid i va permetre la infecció s'estendre cap al Mediterrani. És evident que el Dr Joan Guix, la Vergés i en Padrós no varen pas copsar la catàstrofe que ens venia al damunt. Només cal revisar l'hemeroteca. Les decisions de les autoritats depenen de la vàlua humana i de l'intel.ligència de les persones que encarnen aquestes autoritats. Costat Espanyol és simplement una colla de criminals sigui per incompetència, maldat o negligència. Pel costat català la cosa fou i és una altra vergonya. Deu ésser els 300 anys colonitzats pels Espanyols que ens ha contaminat ja els comportaments.
  • Icona del comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta a juliol 09, 2021 | 11:24
   Fins als nassos de juntsxlapasta juliol 09, 2021 | 11:24
   Ja veiem q gran Bretanya, Itàlia i França ho fan molt bé, deu ser q són dels teus
 2. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juliol 08, 2021 | 21:31
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juliol 08, 2021 | 21:31
  El senyor Andreu Pujol es queixa de que els experts biòlegs critiquessin per l'escampada descontrolada de la Covid els responsables de la conselleria de sanitat i ferrovialers en general en comptes de culpar el president Puigdemont i el Consell per a la República
  • Icona del comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta a juliol 09, 2021 | 11:22
   Fins als nassos de juntsxlapasta juliol 09, 2021 | 11:22
   Torneu els calers q heu robat al palau juntament amb els de ferrovial juntaires lladres
  • Icona del comentari de: El consell per la republiqueta de 8 segons a juliol 11, 2021 | 12:00
   El consell per la republiqueta de 8 segons juliol 11, 2021 | 12:00
   No te cap legitimitat democràtica, és una menjadora particular per alimentar l'ego del batxiller foll que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat. No serveix per res!
 3. Icona del comentari de: fat boy a juliol 08, 2021 | 23:29
  fat boy juliol 08, 2021 | 23:29
  No se com, amb mes de 70.000 morts damunt la taula, tens els collons de badar boca.
 4. Icona del comentari de: Narcís a juliol 08, 2021 | 23:41
  Narcís juliol 08, 2021 | 23:41
  Ras i curt : 1. L' autor amb el mateix modus actuandi espanyol, ço és, jutjant per conjectures ? 2. Per quins cinc sous ara sembrar zitzània de baixa mena sota excusa de si surt o no surt crítica ? i 3. no barregem interessos de qui vulgués ser conegut amb consellers- res de partits ( n' era nostre Govern ! ) ! Comptat i debatut, " no jutgis i no seràs jutjat " ! PD : el que sí no entenc n' és tanta especialitat o epidemiòleg, vaccinòleg, infectòleg, viròleg, biòleg, biòleg mol.lecular . . . quan a l'hora de la veritat no n'han servit de res !
 5. Icona del comentari de: K. a juliol 09, 2021 | 07:08
  K. juliol 09, 2021 | 07:08
  Muy de acuerdo en general con los expertos cuando se lee lo que dicen de forma completa. Y bastante poco con el autor de este artículp. Ojalá hiciéramos más caso a los científicos. Dejar caer que Oriol Mitjà y otros actuaban por motivos políticos es una bajeza notable. Y hacer creer que Aragonés & Co no lo hacían por ellos, es de risa. El mundo al revés. -1
 6. Icona del comentari de: Potser prou d'articles com aquest per part de gent ideològicament alienada a juliol 09, 2021 | 08:41
  Potser prou d'articles com aquest per part de gent ideològicament alienada juliol 09, 2021 | 08:41
  Quanta bajanada junta en un sol article, i què fàcil de desmuntar. A quin partit polític corresponia la Conselleria de Salud liderada per una persona sense ni un borrall de coneixement a la matèria, colocada com a quota de partit?
  • Icona del comentari de: Tu ets corruptgent, oi? a juliol 11, 2021 | 11:18
   Tu ets corruptgent, oi? juliol 11, 2021 | 11:18
   Aplaudeixes Cotalelo i critiques Andreu Pujol?
 7. Icona del comentari de: Narcís a juliol 09, 2021 | 18:58
  Narcís juliol 09, 2021 | 18:58
  Sí l' autor fos independentista faria mans i mànigues pro en MHP Puigdemont .. única garantia de la demanda poblacional vers la independència ! PD: quina esquerra diu donar suport .. la que sent plens de compatriotes necessitats fora mida .. diu entri tothom qui vulgui, com vulgui d' arreu el món sense mitjans que no sigui mantenint-los amb impostos d' aquells ? Nota : ja n' hi ha prou de paperot/ teatre de bonhomia .. primer seran nostres veïns, conciutadans, ciutadans perquè tinguin vida laboral , perquè tinguin vida lliure, perquè tinguin vida digna ! Anotació al marge : millor seria ocupeu-vos de l' explotació, de la seguretat física i dels drets de treballadors deixats a sa sort ! Incidència: i ja posats .. dels ingredients que són als aliments o cancerígens fora mida tot permetent-los com mateix oli de palma així classes d' estabilitzants, conservants, de sabor , etc que no la baboiada d' aquest bona peça de Garzón ( quan qui pot menjar ' carn roja ' i menys encara sovint ! ) !
 8. Icona del comentari de: Arnau a juliol 10, 2021 | 13:57
  Arnau juliol 10, 2021 | 13:57
  Com sempre el senyor Pujol no fa comentaris equilibrats o generals o generalitzables: només fa referència, casualment, als pobrets consellers d'ERC...els altres deuen ser els dolents. Compareu, per exemple, el nivell intel·lectual i cultural i l'experiència fora de la política, dels presidents Pujol, Mas, Maragall, Puigdemont o Torra, amb l'actual, dins d'un partir des dels 17 anys: què en faria sinó ?. Ara bé, és el nostre president i, per tant, caldrà donar-li un marge de confiança, no en tenim cap més......
  • Icona del comentari de: Experiència fora de la política: a juliol 11, 2021 | 11:16
   Experiència fora de la política: juliol 11, 2021 | 11:16
   Pujol va arruinar moltes families amb Banca Catalana, Mas?, Maragall?, el batxiller Fuigpelmón?, Torra a les assegurances el consideraban el pallasso tonto i a la política ho va confirmar...
 9. Icona del comentari de: Mesura a juliol 11, 2021 | 09:26
  Mesura juliol 11, 2021 | 09:26
  Ai prou, Pujol. Has d'obrir la perspectiva d'anàlisi. Allibera't de tensions. Deixa d'inventar culpes i de crear contraris dins l'independentisme.
  • Icona del comentari de: Inventar culpes i crear contraris dins l'independentisme??? a juliol 11, 2021 | 11:12
   Inventar culpes i crear contraris dins l'independentisme??? juliol 11, 2021 | 11:12
   Qué només ho poden fer els corruptes processistes cap enlloc que han manat els últims 10 anys?
 10. Icona del comentari de: GROC a juliol 11, 2021 | 10:21
  GROC juliol 11, 2021 | 10:21
  Ja una dita amb castellà que diu. QUIEN SE PICA AJOS COME. L'ecxelencia sempre es del costat JxC . Si un peridiste s'atrabeix a criticaro , l'etiquetat es automatic. Com sempre la dreta "catalana" sempre té raó
 11. Icona del comentari de: Ja ens van avisar els de Polònia amb la seva versió de la Capella Sixtina a juliol 11, 2021 | 11:09
  Ja ens van avisar els de Polònia amb la seva versió de la Capella Sixtina juliol 11, 2021 | 11:09
  Els corruptgents estàn tocats per la mà de Déu, sempre veuen la palla a l'ull del no corruptgent i mai la viga al seu ull. I així portem prUcessant cap enlloc 10 anys...

Nou comentari

Comparteix