El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El nou Consell per la República
  • CA

Més de dos mesos després de les eleccions del 14 de febrer, els partits independentistes continuen mandrejant un acord de govern. D’aquella escomesa electoral va sortir la fita mai assolida abans d’un 52% d’electes independentistes, i dins d’aquest bloc majoritari, les esquerres van guanyar. És a dir, el repte majúscul de la negociació per formar govern, sortit de la voluntat dels ciutadans a les urnes, té dues potes, la de la ruptura independentista i la de les polítiques socials.

Pel que fa al gir a l’esquerra que ha de fer el timoner que presideixi des de plaça Sant Jaume, l’acord establert entre ERC i la CUP-G esdevé una base de mínims per fer front a la situació de crisi socioeconòmica i ambiental que ja estem patint. Qualsevol negociació que el dilueixi, el descafeïni o el canviï, no representarà la voluntat majoritària dels ciutadans que vam anar a votar el passat mes de febrer. Bé faria JxCAT de prendre nota i respectar les regles democràtiques. La República que ha de venir s’ha de bastir amb uns fonaments públics, socials i ecològics. El canvi en les polítiques públiques que s’han dut a terme en els darrers anys és tan necessari com legítim, però allò més important: és el que vol la majoria d’entre els independentistes.

Pel que fa a la ruptura independentista, les urnes també han parlat. Conscients de l’oportunitat desaprofitada a l’octubre del 2017, la via negociadora proposada per Esquerra va guanyar per la mínima a l’escomesa electoral. És doncs, de rebut donar un marge raonable de temps per a que intentin salvar una taula de diàleg condemnada al fracàs des que es va proposar. Ara bé, la llicència no pot ser eterna i no ens podem quedar de braços creuats mentre esperem la constatació de l’evidència. Dos anys és el marge que li ha donat la CUP-G; en el mentrestant. el major repte és tornar a organitzar el carrer, retrobar la unitat estratègica i preparar logísticament i políticament el nou embat en forma de referèndum, amb que ha d’acabar aquesta legislatura. I això, amics, no es fa d’un dia per l’altre, menys encara amb l’espasa de Damocles de la repressió que planarà sobre els membres del nou Govern.

Un dels encerts de la tardor del 2017, bé que millorable en la seva composició, va ser l’anomenat estat major del procés. Aquella direcció estratègica va aconseguir posar en solfa partits i entitats per tal d’organitzar políticament el referèndum de l’1 d’octubre. És imprescindible trobar un espai de coordinació similar de cara al nou embat. Aquest, hauria de tenir sis característiques bàsiques mínimes: representar a tot l’independentisme equilibradament, poder actuar al marge de les urpes de l’Estat, tenir la confiança de la ciutadania independentista, aconseguir visibilitat internacional per poder fer de lobby en aquesta escala, tenir capacitat de mobilització i coordinació i allunyar-se de la política del dia a dia del Govern entrant, sense que això signifiqui deixar-lo al marge, doncs, al final, el nou referèndum necessitarà una oficialitat i una logística que només els càrrecs públics li podran donar. Ells seran també al punt de mira de la justícia espanyola, i n’hauran d’assumir, previsiblement, les conseqüències.

Dit això, més enllà del Govern que es formi i amb la voluntat de reconèixer el paper cabdal que pot fer l’exili en un futur proper, el Consell per la República sembla ser l’espai existent que podria assumir aquest rol. La seva reforma però, és inevitable, doncs ara és percebut com l’espai de poder de Junts. Malauradament, el President Puigdemont no ha sabut separar-se prou dels interessos de partit i ha convertit el seu càrrec de President legítim en el d’un eurodiputat més. És comprensible per la duresa i solitud de l’exili, però ha estat un error estratègic que li ha restat legitimitat i reconeixement al Consell per la República.

Dins del bloc independentista, Esquerra ha guanyat les eleccions i assumirà la Presidència. És lògic proposar doncs que el lideratge al Consell de la República sigui compartit. En aquest sentit, és potser el torn de fer un pas al davant per la unitat estratègica de Marta Rovira, secretària general del partit, i assumir el colideratge del Consell juntament amb Carles Puigdemont, per donar-li força, representativitat democràtica i legitimitat social. L’ANC i Òmnium haurien de tornar a ser amics, com en els temps del tàndem femení Forcadell-Casals, i treballar per la internacionalització i la mobilització, potser amb accions menys vistoses, més de formigueta, però estratègicament imprescindibles per a que qualsevol oportunitat ens agafi ben organitzats. La presència de la CUP-G, i no només de Poble Lliure, és també imprescindible per implicar l’esquerra independentista i anticapitalista més popular, la que no ha abandonat mai els carrers.

Però més que polítics, necessitem estrategues. Pensadors i organitzadors carismàtics, amb experiència, que puguin ser reconeguts i avalats pel 52% que tenim. Al final, un estat major és això, gent capaç de posar sobre la taula un full de ruta a mig termini, sense condicionar el dia a dia de les institucions que prou en tindran en gestionar la postpandèmia, i lluny de les picabaralles, estirabots i desconfiances partidistes. Al Consell per la República, amb l’exili, hi ha d’entrar gent que posi oli en les frontisses que s’han rovellat aquests darrers anys. Noms n’hi ha molts, ganes encara més.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xavi a abril 22, 2021 | 21:14
    Xavi abril 22, 2021 | 21:14
    De la mateixa manera que l'Estat Espanyol posa per davant de tot la unitat d'Espanya, actualment a Catalunya també es prioritzen les sigles del partit vers la unitat de l'independentisme. La prova la tens en que en quan persones mediàtiques si han posat, n'han sortit ben desenganyades. Hauran de ser les noves generacions , em refereixo als que encara no han nascut, els que hauran de rematar la feina. Invertint en formació i educació , Catalunya esdevindrà lliure i republicana, d'això no en tinc cap dubte. El dia 3 d'octubre va quedar clar que encara no és el moment. es va guanyar una batalla molt important , però les revolucions comporten sacrificis que ara mateix no estem disposats a asumir.
    31
    Icona de dislike al comentari de: Xavi a abril 22, 2021 | 21:14 31
    Respon
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 23, 2021 | 00:05
    Luisnomeacuerdo abril 23, 2021 | 00:05
    A ver si os enteráis los fascistas independentistas, al pastelero loco le quedan dos telediarios de mierdatv3, pronto pasara a engrosar el I imaginario de los lazinazis y otra fecha para recordar y llorar.
    26
    Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 23, 2021 | 00:05 94
    Respon
    • Icona del comentari de: Psicólogo a abril 23, 2021 | 08:27
      Psicólogo abril 23, 2021 | 08:27
      la pastilla
    • Icona del comentari de: Ya te dejaron salir, Luisito? a abril 26, 2021 | 09:42
      Ya te dejaron salir, Luisito? abril 26, 2021 | 09:42
      O sigues escribiendo desde el frenopàtico?
  3. Icona del comentari de: hasta los mismísimos de la cup a abril 23, 2021 | 08:26
    hasta los mismísimos de la cup abril 23, 2021 | 08:26
    gracias a vosotros Jordi Turull i Negre, fué a la cárcel antes de ser investido M.H.P. , gracias a vosotros el M.H.P. Artur Más i Gavarró , elegido democráticamente , tuvo que "hacerse a un lado " por vuestro capricho de "niños bien ", no tenéis ningún preso político , porque os da miedo el tener responsabilidades , es muy fácil mandar desde fuera . os recuerdo que a Anna Gabriel su imputación es de 12 meses de inhabilitación y una multa por desobediencia , no será que ha querido dejarlo al ver los desvaríos de la CUP ? y ha preferido irse a Suiza. como dice un antiguo refrán : " no servís ni para ir a tomar por ....."
    310
    Icona de dislike al comentari de: hasta los mismísimos de la cup a abril 23, 2021 | 08:26 413
    Respon
  4. Icona del comentari de: No mirar-se tant el melic a abril 23, 2021 | 08:50
    No mirar-se tant el melic abril 23, 2021 | 08:50
    Diu l'articulista "Qualsevol negociació que el dilueixi, el descafeïni o el canviï, no representarà la voluntat majoritària dels ciutadans que vam anar a votar el passat mes de febrer", i caldria que mesurés millor les paraules. El pacte entre ERC i la CUP representa una voluntat majoritària possible, però n'hi ha més, atès que el nombre de diputats que sumen és bastant minso en comparació amb el total. I dit això, tampoc es pot considerar un clam d'esquerra els vots a grups com els Comuns o el PSC, que hores d'ara han esdevingut reaccionaris, i en el cas del PSC , propers a l'ultradreta.
    88
    Icona de dislike al comentari de: No mirar-se tant el melic a abril 23, 2021 | 08:50 93
    Respon
    • Icona del comentari de: resultat 14F a abril 23, 2021 | 10:27
      resultat 14F abril 23, 2021 | 10:27
      ERC+CUP=42 / JxSou=32
      53
      Icona de dislike al comentari de: resultat 14F a abril 23, 2021 | 10:27 37
      Respon
      • Icona del comentari de: Ramon a abril 23, 2021 | 11:48
        Ramon abril 23, 2021 | 11:48
        Segons ERC, l'espai convergent va tornar a guanyar-los. I amb més vots de marge ara que el 2017. O sigui que, tot i el joc brut, tot i les mil i una marranades d'Espanya en favor d'ERC contra Junts per Catalunya, l'anomenat per Espanya i ERC "espai convergent" continua representant més catalans que ERC. Ara imagina't sense les marranades! Ara imagina't sense el joc brut per afavorir ERC contra Junts per Catalunya!
        112
        Icona de dislike al comentari de: Ramon a abril 23, 2021 | 11:48 180
        Respon
        • Icona del comentari de: Ramoneta i puta a abril 23, 2021 | 15:34
          Ramoneta i puta abril 23, 2021 | 15:34
          Fill meu, recorda que a Catalunya no tenim llei electoral pròpia pel corruptgents, van preferir seguir las lleis d'escaÑa.
          136
          Icona de dislike al comentari de: Ramoneta i puta a abril 23, 2021 | 15:34 79
          Respon
  5. Icona del comentari de: Democràcia per a dummies (la Boya precisa millorar) a abril 23, 2021 | 08:53
    Democràcia per a dummies (la Boya precisa millorar) abril 23, 2021 | 08:53
    Quina dèria amb Jxcat. Diu a Boya que ha de respectar les regles democràtiques, i encara no ha entès que sense Jxcat el pacte no val absolutament res, i que les coses no es regalen. Si volen els vots de Jxcat alguna cosa hauran d'oferir a canvi. Se'n diu acords democràtics, tant fa el color polític.
    132
    Icona de dislike al comentari de: Democràcia per a dummies (la Boya precisa millorar) a abril 23, 2021 | 08:53 159
    Respon
    • Icona del comentari de: Fes memòria a abril 23, 2021 | 15:44
      Fes memòria abril 23, 2021 | 15:44
      El dia després de les eleccions ErC i CUP es van començar a negocià. Els corruptgents van preferir anar a Waterloo a plorar la derrota i rebre instruccions del gurú sonat: Frenar i enmerdar tot el possible no sigui que d'altres avancin més en una legislatura que els corruptes processistes en 10 anys d'enganys.
      71
      Icona de dislike al comentari de: Fes memòria a abril 23, 2021 | 15:44 46
      Respon
  6. Icona del comentari de: quina tropa més galdosa a abril 23, 2021 | 09:00
    quina tropa més galdosa abril 23, 2021 | 09:00
    Marta Rovira....? Des que és a l'exili, què ha fet pel sobiranisme? No se li coneix cap acció, excepte alguna declaració intempestiva de caire absolutament partidista. Estan més fotuts del que pensava si no hi ha ningú millor a ERC.
    322
    Icona de dislike al comentari de: quina tropa més galdosa a abril 23, 2021 | 09:00 377
    Respon
    • Icona del comentari de: Jo t'ho dic a abril 23, 2021 | 15:29
      Jo t'ho dic abril 23, 2021 | 15:29
      No ha emprenyat, no te un ego que li fagi buscar protagonisme dia si, dia també.
  7. Icona del comentari de: Narcís a abril 23, 2021 | 09:01
    Narcís abril 23, 2021 | 09:01
    Ras i curt : 1. Partits que se'n diuen d' esquerres .. si no són pro nostra llibertat, d' esquerres gens ni mica ! 2. Qui diu JxC no tingui traces esquerranes i que ERC no tingui traces dretanes àdhuc d' ordeno i comando ? i 3. És clar que el CxR ha de ser de tots, de tothom, així de Catalunya , no debades ha de ser l' Estat català en llibertat ! PD : sense ser amos i senyors de nostre destí , només hi cap la submissió a país forà, estranger, d'allò més catalanòfob !
    197
    Icona de dislike al comentari de: Narcís a abril 23, 2021 | 09:01 221
    Respon
    • Icona del comentari de: Dr. Psiquiatra a abril 23, 2021 | 10:29
      Dr. Psiquiatra abril 23, 2021 | 10:29
      Avui tampoc t'has medicat?
    • Icona del comentari de: Psiquiatra a abril 23, 2021 | 10:34
      Psiquiatra abril 23, 2021 | 10:34
      La pastilla Narcís
      74
      Icona de dislike al comentari de: Psiquiatra a abril 23, 2021 | 10:34 47
      Respon
  8. Icona del comentari de: Mala peça al teler a abril 23, 2021 | 10:12
    Mala peça al teler abril 23, 2021 | 10:12
    Aquest organisme és un muntatge publicitari de JxCAT, amb el ridícul de tenir com a president a Puigdemont. JxCAT s'inventa organitzacions suposadament transversals, i instrumentalitza d'altres com l'ANC, que ha deixat sense cap mena d'operativitat i amb actuacions nefastes com la candidatura de primàries.
    279
    Icona de dislike al comentari de: Mala peça al teler a abril 23, 2021 | 10:12 256
    Respon
  9. Icona del comentari de: Ho diu clar i català: a abril 23, 2021 | 10:23
    Ho diu clar i català: abril 23, 2021 | 10:23
    Puigdemont no ha sabut separar-se prou dels interessos de partit i ha convertit el seu càrrec de President legítim en el d’un eurodiputat més
    339
    Icona de dislike al comentari de: Ho diu clar i català: a abril 23, 2021 | 10:23 224
    Respon
    • Icona del comentari de: Octubrista a abril 23, 2021 | 12:37
      Octubrista abril 23, 2021 | 12:37
      Puigdemont no té altres interessos que els de Catalunya i ho ha demostrat manta vegades, però per aconseguir un mínim de visibilitat i superar el boicot dels unionistes i els seus aliats (i no assenyalo ningú ) no toca altre remei que utilitzar el recurs dels partits,
      151
      Icona de dislike al comentari de: Octubrista a abril 23, 2021 | 12:37 224
      Respon
      • Icona del comentari de: Quan ho ha demostrat? a abril 23, 2021 | 15:25
        Quan ho ha demostrat? abril 23, 2021 | 15:25
        Quan va suspendre la DUI i va fugir?
        213
        Icona de dislike al comentari de: Quan ho ha demostrat? a abril 23, 2021 | 15:25 120
        Respon
        • Icona del comentari de: Des cart a abril 25, 2021 | 01:51
          Des cart abril 25, 2021 | 01:51
          I en Junqueras que ni tant sols va apareixer en el moment clau. Amagat, esperant que Puigdemont declarés, l’agafesin d’ostatge i en Junqueres acabés de salvapatries. Au và.
          12
          Icona de dislike al comentari de: Des cart a abril 25, 2021 | 01:51 54
          Respon
  10. Icona del comentari de: Pepi a abril 23, 2021 | 11:28
    Pepi abril 23, 2021 | 11:28
    La nostra generació no veurà la independència, ni la república (catalana ni espanyola). Les nenes malcriades d'escola de monja de la CUP són un autèntic llast. I dit, això, la gestoria de la plaça de Sant Jaume, tampoc serveix per a res. És una oficina de col·locació de vividors i de polítics mediocres de tots els colors. Si ens l'estalviéssim eliminaríem centenars de càrrecs i alts funcionaris inútils.
    84
    Icona de dislike al comentari de: Pepi a abril 23, 2021 | 11:28 98
    Respon
    • Icona del comentari de: Octubrista a abril 23, 2021 | 12:32
      Octubrista abril 23, 2021 | 12:32
      100 % d'acord excepte amb la primera part. Jo crec que molts dels catalans actuals la veuran la República Catalana. Pel demés, em trauria el barret si en portés
      20
      Icona de dislike al comentari de: Octubrista a abril 23, 2021 | 12:32 44
      Respon
    • Icona del comentari de: Qui millor ha demostrat ser un llast... a abril 23, 2021 | 16:39
      Qui millor ha demostrat ser un llast... abril 23, 2021 | 16:39
      ...son els corruptgents, 10 anys processant cap enlloc per acabar desprestigian devant del món a l'independentisme català. Suspendre la DUI als pocs segons i fugir va ser com clavar la puntilla al toro.
      76
      Icona de dislike al comentari de: Qui millor ha demostrat ser un llast... a abril 23, 2021 | 16:39 40
      Respon
  11. Icona del comentari de: rsalva a abril 23, 2021 | 12:25
    rsalva abril 23, 2021 | 12:25
    El Consell per la República es un acord de Govern JUntsERC de la legislatura sorgida del 21 D. . Representa la legitimitat de l 1 O i el Govern legítim destituit pel cop d'estat del 155. Els que no hi heu volgut estar és per que ACATEU EL 155, a la pràctica heu retornat a la cleda del règim del 78 per molta xerrameca que feu. Varem votar el 21 D com un acte de resistencia però vosaltres ho heu aprofitar per tornar a instalar-vos al règimen autonòmico. Un exdiputat vostre David Fernàndez va dir que la corrupció era el sistema del règim del 78, actant-lo us en feu còmplices, al cap i a la fí viviu dels pressupostos fruit d'un sistema corrupte. L'únic camí aixecar la DI i defensarla, República Catalana representa també regenaració democràtica a fons, la resta viure del cuento que deia l'àvia
    224
    Icona de dislike al comentari de: rsalva a abril 23, 2021 | 12:25 287
    Respon
    • Icona del comentari de: Només hi ha un culpable a abril 23, 2021 | 16:09
      Només hi ha un culpable abril 23, 2021 | 16:09
      El que va suspendre la DI i va fugir, que continua visquent del cuento com deia ma iaia.
      131
      Icona de dislike al comentari de: Només hi ha un culpable a abril 23, 2021 | 16:09 61
      Respon
  12. Icona del comentari de: talibana Mirea Boja a abril 23, 2021 | 12:35
    talibana Mirea Boja abril 23, 2021 | 12:35
    Jo miro els meus interessos i me la sua la independència. Com els d'erÑ. I mentrestant a les cuPP aniurem fent la viu, viu, com sempre ! Així podrem criticar tothom sense fotre brot i sense assumir cap risc , com ja hem demostrat .
    169
    Icona de dislike al comentari de: talibana Mirea Boja a abril 23, 2021 | 12:35 237
    Respon
    • Icona del comentari de: talibà Jordi Corruptgent a abril 23, 2021 | 16:14
      talibà Jordi Corruptgent abril 23, 2021 | 16:14
      A qui més li deu suar la independència és a un poc honorable batxiller que la va suspendre en 8 segons i va fugir...
      150
      Icona de dislike al comentari de: talibà Jordi Corruptgent a abril 23, 2021 | 16:14 53
      Respon
  13. Icona del comentari de: Octubrista a abril 23, 2021 | 12:46
    Octubrista abril 23, 2021 | 12:46
    El "nou Consell per a la República" que demana la senyora és el Consell que van impulsar des del primer moment algunes persones de diversos partits i que la CUP i ERC han boicotejat des de bon principi. Però bé, si ara els de la CUP han vist la llum i hi volen participar, segur que trobaran les portes obertes de bat a bat per ells com per a ERC, Ahhhh que diu que el nou Consell ha de ser com els roti als de la CUP ? ...Doncs, si és així, comencem malament
    439
    Icona de dislike al comentari de: Octubrista a abril 23, 2021 | 12:46 469
    Respon
    • Icona del comentari de: Consell per la repúbliqueta de 8 segons a abril 23, 2021 | 15:18
      Consell per la repúbliqueta de 8 segons abril 23, 2021 | 15:18
      Es una institució privada corruptgent que ningú ha votat i ha demostrat no servir per res, exepte alimentar l'ego d'un batxiller que s'ha tornat foll. Si vol putes, que les pagui de la seva butxaca!
      317
      Icona de dislike al comentari de: Consell per la repúbliqueta de 8 segons a abril 23, 2021 | 15:18 270
      Respon
  14. Icona del comentari de: Arnau a abril 23, 2021 | 13:58
    Arnau abril 23, 2021 | 13:58
    Carles Puigdemont és el darrer president totalment legítim de Catalunya; els que l'han seguit són legals i substituts per culpa de l'estat. I Puigdemont és l'únic que ho representa tot: la legitimitat de la Presidència, la veu internacional i la representació a Europa; perquè s'ha de substituir per una persona, per molt competent i mereixedora que sigui, que no ho té tot ?. Poseu tothom que volgueu al costat, amb igual rang, però no amb el mateix títol.
    877
    Icona de dislike al comentari de: Arnau a abril 23, 2021 | 13:58 893
    Respon
    • Icona del comentari de: Demà ens afeitaras... a abril 23, 2021 | 15:15
      Demà ens afeitaras... abril 23, 2021 | 15:15
      Quan va suspendre la DUI en segons i va fugir, va perdre qualsevol legitimitat. Exepte pels que creuen que la política és una religió.
      327
      Icona de dislike al comentari de: Demà ens afeitaras... a abril 23, 2021 | 15:15 298
      Respon
    • Icona del comentari de: Ufi a abril 23, 2021 | 18:16
      Ufi abril 23, 2021 | 18:16
      Posar algú d'ERC al capdavant del Consell, per poder organitzar un altre embat, sabent que el que volen és jugar el paper que va fer CiU durant tants anys, no té lògica, és com posar l'aguineu a cuidar gallines. Aneu aprovant pressupostos de l'Estat. No veieu que PSOE és el mateix que PP, pel independentisme???.Ningú millor que el president Puigdemont, per al consell
      170
      Icona de dislike al comentari de: Ufi a abril 23, 2021 | 18:16 187
      Respon
    • Icona del comentari de: Ufi a abril 23, 2021 | 18:17
      Ufi abril 23, 2021 | 18:17
      Posar algú d'ERC al capdavant del Consell, per poder organitzar un altre embat, sabent que el que volen és jugar el paper que va fer CiU durant tants anys, no té lògica, és com posar l'aguineu a cuidar gallines. Aneu aprovant pressupostos de l'Estat. No veieu que PSOE és el mateix que PP, pel independentisme???.Ningú millor que el president Puigdemont, per al consell.
      410
      Icona de dislike al comentari de: Ufi a abril 23, 2021 | 18:17 447
      Respon
    • Icona del comentari de: Demà ens afeitaras a abril 24, 2021 | 11:22
      Demà ens afeitaras abril 24, 2021 | 11:22
      Quan va suspendre la DUI en segons i va fugir, va perdre qualsevol legitimitat. Exepte pels que creuen que la política és una religió.
      329
      Icona de dislike al comentari de: Demà ens afeitaras a abril 24, 2021 | 11:22 296
      Respon
  15. Icona del comentari de: joandomenec a abril 23, 2021 | 17:07
    joandomenec abril 23, 2021 | 17:07
    Implicar l'esquerra anticapitalista? Vols dir la CUP oi? Una esquerra que esperarà dos anys de negociació amb Espanya? Feu riure per no plorar!!
    407
    Icona de dislike al comentari de: joandomenec a abril 23, 2021 | 17:07 413
    Respon
  16. Icona del comentari de: Ja a abril 23, 2021 | 18:09
    Ja abril 23, 2021 | 18:09
    Blanquejar la traidoria d'ERC. Dir mitges veritats del CxR.
    279
    Icona de dislike al comentari de: Ja a abril 23, 2021 | 18:09 297
    Respon
    • Icona del comentari de: Per traïdor... a abril 24, 2021 | 09:10
      Per traïdor... abril 24, 2021 | 09:10
      ...el poc honorable que va suspendre la DUI en segons i va fugir.
      286
      Icona de dislike al comentari de: Per traïdor... a abril 24, 2021 | 09:10 324
      Respon
  17. Icona del comentari de: jaume a abril 23, 2021 | 18:40
    jaume abril 23, 2021 | 18:40
    Canvia de camell
    16
    Icona de dislike al comentari de: jaume a abril 23, 2021 | 18:40 30
    Respon
  18. Icona del comentari de: Vendetta a abril 23, 2021 | 19:05
    Vendetta abril 23, 2021 | 19:05
    Covarda botiflera y lletja ja as fet la teva barbacoa am porc per el ramada? Tros me merda tira de la cadena tu mateixa rata
    74
    Icona de dislike al comentari de: Vendetta a abril 23, 2021 | 19:05 88
    Respon
  19. Icona del comentari de: Pol a abril 23, 2021 | 19:13
    Pol abril 23, 2021 | 19:13
    La majoria de líders actuals que s'anomenen independentistes no vénen de la tradició independentista. Tots són gent reciclada de CDC, UDC, ERC, ICV i PSC amb comptades excepcions. Això vol dir que fou la població que els va empènyer cap a l'independentisme i no pas al contrari com va esdevenir a Irlanda a principis del segle XX on la població - malgrat detestar els Britànics - no era majoritàriament independentista. Aleshores com explica en Cot d'una altra manera, tot va començar amb el referèndum d'Arenys el 2009 i cal llegir l'hemeroteca amb els comentaris despectius de gent de CIU i ERC que els va enxampar desprevinguts. Som en procés de creació d'Independentisme. Fins ara tot és confusió, no utilitzen totes les vies per desemmascarar Espanya a nivell internacional i no fan gens de mal a nivell intern. És carta blanca per al Poder Espanyol. El primer element a comprendre és que som en guerra i cal que els Catalans s'adonin de qui és l'Enemic que ens vol anorreats i si podien ens afusellarien a tots.
    286
    Icona de dislike al comentari de: Pol a abril 23, 2021 | 19:13 24
    Respon
  20. Icona del comentari de: Que coño es eso de la UDEF? (Jordi Pujol dixit) a abril 23, 2021 | 20:55
    Que coño es eso de la UDEF? (Jordi Pujol dixit) abril 23, 2021 | 20:55
    Que es això del Consell pee la república?
    123
    Icona de dislike al comentari de: Que coño es eso de la UDEF? (Jordi Pujol dixit) a abril 23, 2021 | 20:55 118
    Respon
  21. Icona del comentari de: La Guineu sense Carasseta a abril 23, 2021 | 22:41
    La Guineu sense Carasseta abril 23, 2021 | 22:41
    Mireia lliçons no, si us plau, que tu normalment ho fas esclatar tot, ja en campanya electoral, no vull ni imaginarme si tingueres que negociar la formació de un govern, podries aprofitar que la formació de govern tarda y pegar la volta al món en bicicleta.
    100
    Icona de dislike al comentari de: La Guineu sense Carasseta a abril 23, 2021 | 22:41 114
    Respon
  22. Icona del comentari de: Anònim a abril 23, 2021 | 23:23
    Anònim abril 23, 2021 | 23:23
    Yeya el senyoro ja te ss menjst un bon pernil pel ramada?.. tros de rata covarda y botiflera?... ja sap ki et miraba els calçotets tros de merda hippy de casa bona?.. kin frau detia y valtros nocensureu
    • Icona del comentari de: Anònim parla en català antic? a abril 26, 2021 | 09:38
      Anònim parla en català antic? abril 26, 2021 | 09:38
      O es hebreu? O arameu?
  23. Icona del comentari de: Ona a abril 24, 2021 | 00:10
    Ona abril 24, 2021 | 00:10
    Quina mandra fa aquesta gent. Qualsevol que es posi l’antagonisme dreta-esquerra a la boca en les circumstàncies actuals en què la Generalitat és una pura gestoria, i en què la sortida única a tanta precarietat i repressió és la independència, o no juga net, o és curt de gambals,o les dues coses. No val la pena perdre-hi temps. Per cert, ERC d’esquerra només en té el nom, i aquesta sra. ho hauria de saber.
    374
    Icona de dislike al comentari de: Ona a abril 24, 2021 | 00:10 383
    Respon
    • Icona del comentari de: Si noia, a abril 24, 2021 | 06:56
      Si noia, abril 24, 2021 | 06:56
      Ara els corruptgents també es defineixen de centre-esquerra, creus que ho son o només enganyan com sempre?
      269
      Icona de dislike al comentari de: Si noia, a abril 24, 2021 | 06:56 241
      Respon
  24. Icona del comentari de: GROC a abril 24, 2021 | 11:08
    GROC abril 24, 2021 | 11:08
    "POL" ,estas desinformat , o mala fe ERC i pocs mes (grupusculs) a parti del 1976 i fins ara sempra estat independentista , els nous son totes les sigles que conforman a JxC , la CUP amb l'origen son mes nous. Els 11 de setembre , les dretes catalanes i els españolistes ( socialistes i comunistes) anaven de festa . Lliçons d'independentisme poques Per desgracia tenim masses decerebrats ,insultados ,fantics i ovelles , al so que els i marquen
    169
    Icona de dislike al comentari de: GROC a abril 24, 2021 | 11:08 167
    Respon
    • Icona del comentari de: Maria a abril 25, 2021 | 16:29
      Maria abril 25, 2021 | 16:29
      La Boya oblida una cosa, que del 52% que diu que ha guanyat la majoria estan per la ruptura (junts +CUP). O al menys això era el que semblava en la campanya electoral. Però ara resultarà que la CUP s'ha abaixat els pantalons i s'ha afegit als que volen els diàlegs amb la paret. Dons potser que el 52% aquest ja no es independentista, si no reformista i potser tampoc d'esquerres, si tenim en compte que els que es diuen d'esquerres avalen la política genocida de Madrid.
      38
      Icona de dislike al comentari de: Maria a abril 25, 2021 | 16:29 44
      Respon
      • Icona del comentari de: esteve a maig 01, 2021 | 14:35
        esteve maig 01, 2021 | 14:35
        Maria gracies calia que algo ho digui !! el que diu Boya " la via negociadora proposada per Esquerra va guanyar per la mínima a l’escomesa electoral. " es falç, i si fos veritat doncs caldria que la CUP avali la victoria del PSC ? la majoria de l'independedentisme no avala la taula de dialeg prou tonteries !
  25. Icona del comentari de: El CxR és només un xiringuito per finançar Vilamonyas per la Republiqueta a abril 24, 2021 | 15:39
    El CxR és només un xiringuito per finançar Vilamonyas per la Republiqueta abril 24, 2021 | 15:39
    És a dir, perquè Puigdemont pugui viure amb cert decòrum a Brussel·les. L'afiliació d'el públic al CxR només pot catalogar-se de fracàs. Els ID generats recentment com sacacuartos sembla que només han convençut a óssos pandes llaminers, àvids per menjar-se una galeta de bambú de color vermell per només 12 eurazos. Puigdemont mai deixarà que ningú meta mà al CxR; és seu i per a ell sol.
    469
    Icona de dislike al comentari de: El CxR és només un xiringuito per finançar Vilamonyas per la Republiqueta a abril 24, 2021 | 15:39 450
    Respon
    • Icona del comentari de: Jaume l'añtre a abril 24, 2021 | 16:44
      Jaume l'añtre abril 24, 2021 | 16:44
      Amb el teu idioma ja et denuncies a tu mateix. Si, Saps allò que més val està callat per no demostrar la teva imbecilitat.
      167
      Icona de dislike al comentari de: Jaume l'añtre a abril 24, 2021 | 16:44 169
      Respon
  26. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a abril 24, 2021 | 15:57
    uno que vive en Tabarnia abril 24, 2021 | 15:57
    no m,extranya que hi hagi gent que voti l,extrema dreta, vist el nivell que hi ha en aquestes converses, el llisto esta molt baix, gracies nois aneu fent que quant vingui el mono de l,Abascal, ja os ho fareu i no piule-ho, es el que heu triat
    10
    Icona de dislike al comentari de: uno que vive en Tabarnia a abril 24, 2021 | 15:57 12
    Respon
    • Icona del comentari de: Soc qui soc a abril 24, 2021 | 16:32
      Soc qui soc abril 24, 2021 | 16:32
      Creo recordar que la Sra. Boya proponía a Marta Rovira para presidir el CxR. Y yo me pregunto: a parte de firmar un libro con Junqueras, qué ha hecho la Sra. Rovira por el independentismo todos estos años de exilio?
      214
      Icona de dislike al comentari de: Soc qui soc a abril 24, 2021 | 16:32 223
      Respon
      • Icona del comentari de: Jo també soc qui soc a abril 25, 2021 | 07:27
        Jo també soc qui soc abril 25, 2021 | 07:27
        Marta Rovira no va suspendre la DUI pocs segons després de declararla. A l'exili, la Sra. Rovira no ha creat cap xiringuito com el consell per la republiqueta de 8 segons per viure com un rei amb una estafa piramidal.
        292
        Icona de dislike al comentari de: Jo també soc qui soc a abril 25, 2021 | 07:27 308
        Respon
  27. Icona del comentari de: Mala gent a abril 24, 2021 | 16:11
    Mala gent abril 24, 2021 | 16:11
    La nova convergència a més de prepotents són imbècils.
    308
    Icona de dislike al comentari de: Mala gent a abril 24, 2021 | 16:11 281
    Respon
    • Icona del comentari de: Soc qui soc a abril 25, 2021 | 12:49
      Soc qui soc abril 25, 2021 | 12:49
      Así estamos de acuerdo porque,como sus palabras infican, la Sra. Rovira no ha hecho nada de nada en el exilio. En cuanto a la DUI, indague.
  28. Icona del comentari de: Fàstic a abril 25, 2021 | 01:25
    Fàstic abril 25, 2021 | 01:25
    Avui deixo de respectar-te Mireia Boya. Resulta que segons tu el president Puigdemont ha deixat de ser el president legítim per passar a ser un europarlamentari??? Que fort t' has apuntat al carro dels perversos manipuladors....com ERC...els de la CUP ja ho havieu demostrat en algunes accions i votacions...peró jo innocent de mi encara creia en tu. Avui m' ha caigut la vena...llastimosament no hi ha un pam de net dins la majoria de gent de partit.
    276
    Icona de dislike al comentari de: Fàstic a abril 25, 2021 | 01:25 247
    Respon
  29. Icona del comentari de: Des cart a abril 25, 2021 | 01:46
    Des cart abril 25, 2021 | 01:46
    Nope! no cal fer ballar tant la valdufa. Ja ens heu president prou el pel.
  30. Icona del comentari de: Vendetta a abril 25, 2021 | 18:07
    Vendetta abril 25, 2021 | 18:07
    Fachada y lletja desgraciada ja as mengano porc per ramada?.. tros de botiflera
    15
    Icona de dislike al comentari de: Vendetta a abril 25, 2021 | 18:07 24
    Respon
  31. Icona del comentari de: Raül a abril 25, 2021 | 19:42
    Raül abril 25, 2021 | 19:42
    Malauradament això de que ERC és indepe avui per avui m'ho crec tant com que el PSC és d'esquerres.
    29
    Icona de dislike al comentari de: Raül a abril 25, 2021 | 19:42 33
    Respon
  32. Icona del comentari de: Octubrista a abril 25, 2021 | 20:45
    Octubrista abril 25, 2021 | 20:45
    La CUP acabarà escindint-se, - de fet ja ho està, tot i que no formalment- entre el sector independentista i el sector "anti-hetero patriarcal - pro-LGTBHIJK - esquerra-caviar - volem-collir-tot-el-planeta - però - no - a - casa - meva -si - no hi caben - fotrem-fora - els-catalans", que acabarà dins la Comuna Pudenta i, més tard, juntament amb ERC, tots plegats dins el PSOE-sc.
  33. Icona del comentari de: esteve a maig 01, 2021 | 14:41
    esteve maig 01, 2021 | 14:41
    Fantàstic, Rovira presidenta... o com transformar el Consell per la República en Consell per la Rendició i eixamplar la base a tota espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa