“Tots actuen igual”, “es cobreixen els uns als altres”, pensen electors; “ja se n’oblidaran aviat”, “no ho tindran en compte a les eleccions, no ens passarà factura”,“no convé remoure-ho”, pensen electes. O “Estoy en política para forrarme” com va quedar enregistrat que va dir Vicente Sanz (cas Naseiro, 1990, aleshores secretari general del PP valencià) i “Me tengo que hacer rico”, que va dir Zaplana en els mateixos enregistraments. 

Es generalitza, sempre, sigui perquè hi ha a qui li convé estendre la taca a la resta, sigui perquè és més fàcil generalitzar i sembla que té menys costos que denunciar-ho, perseguir-ho i fer-ho pagar. Perquè pot passar, i està passant, que qui denuncia sigui bandejat, condemnat a l’ostracisme de partit i que no s’activin els mecanismes interns suposadament creats per lluitar contra el frau i la corrupció. Què és més fort que l’obligació de fer net i evitar un ús indegut de l’encàrrec polític? De posar mecanismes interns de prevenció, persecució i càstig que funcionin? Que l’obligació d’un bon govern i una bona administració? De la transparència i el retiment de comptes?

I, pel que fa a l’actuació i la responsabilitat individual del que fa frau, del que delinqueix, què és el que et passa pel cap quan agafes diners en metàl·lic d’una caixa d’un ens sense afany de lucre controlat per les administracions per comprar-te llibres per casa? O per pagar-te l’esmorzar cada dia? O per fer àpats? O quan acordes simular un acomiadament, pagar-lo i no acordar-ho on toca ni donar-ne comptes a ningú? Que t’ho mereixes per tota la teva trajectòria al servei de la ciutadania!? Que ho faria tothom si pogués!? Qui t’ha dit que pots disposar d’aquells diners!? Per què, si no són teus!? Si t’hi han posat o t’han fet un encàrrec perquè els gestionis adequadament, i no perquè en facis ús personal, no perquè encobreixis aquest ús personal o mal ús, no perquè miris cap a una altra banda per por o pel que sigui.

Combatre el frau per eradicar-lo és obligació de tothom: electors, electes, militants, òrgans administratius i organitzacions polítiques i de tot tipus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa